Ovale ledring maken

Op 1 mei 2022 12:28:38 schreef 6502:
Wat als je de LED's nu eens niet direct op de rand van de cilinder plaatst, maar met stukjes lightpipe er tussen? Van die kunststofvezels die je ook wel in van die 'sprietenlampen' ziet?

Is ook heel gaaf! Maar inderdaad, de inbouwhoogte is een probleem. En de extra complexiteit vind ik ook niet zo aantrekkelijk. ;) Wat je niet goed kan zien is hoeveel complexiteit er nog in de pod zit. In het centrum zit een filament draad lamp. Wederom voor de looks en sfeer. Dit is het centrum van de lamp. Op een iets grotere diameter zitten led strip. Die zorgen voor de grote bak aan licht. Die vullen de ruimte op totdat je aan de diameter zit van de bevestiging van de glascilinder. Ga je daar nog voorbij dan kom je in de leds terecht die op de cilinderwand staan. Dit ontwerp zit heel vol wat ergens moet er ook nog een arduino tussen gepropt worden en de IR receiver voor de communicatie met de arduino die tegen het plafond zit. Ik had bedacht die communicatie maar niet over de kabel te laten lopen vanwege alle ruis en pwm pulsaties die daar op zitten. Tot nu toe heb ik in de pod 5V voor de arduino en de RGB leds, 24V voor de het felle licht dat door pwm gestuurd wordt door de arduino en een onbekende spanning voor de filament draden die ook door pwm aangestuurd worden vanuit de arduino. Kort gezegd, het zit nogal vol in die pods. Ik hoop dat ik de hitte kwijt kan.

Op 1 mei 2022 13:23:17 schreef big_fat_mama:
Een heel andere inval: misschien zou het simpeler zijn om andere glazen te gebruiken? Ik heb hier een setje van zes uit een welbekend woonwarenhuis van Scandinavische origine, die meten alle zes perfect gelijk en perfect circulair. Of is er iets heel bijzonders, wellicht ambachtelijk, aan de huidige keuze?

Het probleem zat hem in het formaat. Een cilinder van dit formaat kon ik niet vinden tenzij het dit soort ambachtelijk spul was. Ik had geen keuze. Ik had natuurlijk het liefst een cilinder gekocht die precies op een led ring zou passen. Ik kon dit niet vinden.

Op 1 mei 2022 11:19:08 schreef Frankyie:
Dan nog de led. Die tssop-10 die je noemde heeft de pootjes mooi naar buiten staan. Die kan ik wel solderen. Die QFN wordt erg moeilijk. Dit lijkt op dit type led.
[afbeelding]

Hoe heb je dat gesoldeerd? Heat gun?

Geloof me, QFN is moeilijker ;) dat heeft geen pootjes meer maar 'vlakjes' aan de zijkanten en onderkant.

Die 5050 LEDs is een soort PLCC behuizing en prima te doen met een fijne punt (een gullwing punt is nog mooier), fijn tin en eventueel wat flux en gewoon wat oefenen. Daartoe zou je je al vernielde strip kunnen gebruiken: soldeer de LEDs er gewoon eens af en er weer op en herhaal dat een aantal keer.

Halfgeleiders kunnen heeel veel hebben, veel meer dan mensen denken. Zelfs ik heb heel veel bijgeleerd sinds ik in de luchtvaart werk en soms met hetelucht een halfgeleider met 14 of 16 pootjes te lijf ben gegaan. Daarbij twijfelde ik soms grondig of ik 'm niet aan het vernielen was, maar zoals m'n begeleidend monteur dan zei: 'je bent te voorzichtig. Hij moet er toch af? Nou, verwarmen dan!'

En later bleek, na de reparatie, dat er niets aan de hand was en alles nog prima functioneerde.

http://www.m-voorloop.nl --- Ik? Welnee! Ik zit nog lang niet achter de germaniums.
buckfast_beekeeper

Golden Member

Op 1 mei 2022 09:41:25 schreef Frankyie:
[...]

Kan je die nog zelf solderen? Dat zijn van die dingen die de pads onder de led hebben. Dat zal via laten bestukken moeten gaan of niet?

Zo'n strip buigen klinkt wel heel eng.........
Ik ga denk ik toch liever voor de custom pcb.

Wat een goede tips allemaal jongens. Bedankt voor het meedenken!

WS2812 is perfect te solderen met wat beleid. Ik heb er onlangs nog 102 in ringen gesoldeerd. Vergeet de 100n condensator niet bij elke led.

Schaeffer levert aan particulieren. Als je hun tool gebruikt, krijg je ook direct de prijs van het geheel.

Van Lambiek wordt goede geuze gemaakt.

Dank je wel. Geweldig. Wat een monneke werk trouwens. 102 leds :P Zal een goede bak aan licht gegeven hebben!

Toch nog een vraag hoe je die leds gesoldeerd hebt. Wat ik zou proberen is
- Soldeer aanbrengen op pads van de PCB
- LED erop leggen en dan een voor een de pootjes verwarmen met de soldeerbout.

Is dit de methode?

Dank je voor de condensator waarde. Ik heb ze zien zitten en had uitgevogeld dat het condensatoren zijn. Ik wist de waarde echter niet. Ze zitten tussen Vcc en Gnd had ik toen bepaald. Correct?

1 pad met een bolletje soldeer vereren....

Dan pad verwarmen en led op z'n plek schuiven. Als ie goed ligt, verwarming weghalen. Als je niet tevreden bent over de positie kan je hem nu nog veranderen: Weer verwarmen, verplaatsen klaar.

Dan soldeer draad tegen pad en pin houden en aantikken met de bout.

WS2812 en hete lucht gaan niet samen. Als je de hete lucht warm genoeg zet om binnen redelijke termijn de boel los te krijgen, dan worden ze bruin geblakerd.

Zoals jij voorstelt, dan komt de led te ver van de print vandaan. Je zult ook lastig kunnen zien of er wel of niet een verbinding is, dus je zult regelmatig leds gaan vinden die dan nog een aansluiting missen.

[Bericht gewijzigd door rew op zondag 1 mei 2022 15:04:31 (18%)

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Klinkt logisch. Dank je! Ik ga het proberen.

buckfast_beekeeper

Golden Member

Zoals rew al zegt, 1 eilandje voorzien van wat (goed) soldeer. Liefts aan de zijde dat je de soldeerbout vast houdt. Led op zijn plaats schuiven, even verwarmen. Kijken dat die goed ligt. OK dan het diagonale pad vast zetten. Eventueel nog even op het ledje duwen als je pad 1 terug verwarmt. Ben je zeker dat de led op de PCB zit. Daarna resterende pads vast solderen.

Bij het tekenen van de PCB er voor zorgen dat alle leds in dezelfde richting zitten. Anders zijn fouten snel gemaakt.

In Eagle kan je mooi een cirkel tekenen (of een deel er van) en ledjes plaatsen met de cmd-draw.ulp

Van Lambiek wordt goede geuze gemaakt.

Dat moet zo wel goedkomen dan! Dank je wel voor de tips.
Ik zal uiteraard laten weten hoe het afloopt. Dit kan echter wel enige tijd duren. Ik ga doorgaans niet zo snel met dit soort projecten ;)

Zouden jullie misschien leuk vinden om nog mee wil denken over een andere uitdaging aan die lichtpod?

Dit zou het bij benadering moeten worden.
https://fransseo.home.xs4all.nl/Foto's/Eettafellamp/10%20Pod.JPG

Qua LED lampen van buiten naar binnen.
1. Led ring op de rand van het glas. Dit hebben we al besproken en komt goed
2. De witte tussenring. Hier komt de grootste hoeveelheid licht vanaf. Dit worden in stukje geknipte led strips. Half warmwit en half hard wit. Zo kan je de twee mixen en van alles en nog wat soorten wit maken. Dit niet zo moeilijk. De leds zitten op een afstandje en schijnen op een diffuus filter zodat het een beetje egaal wordt
3. Een led filament lamp. Dit is nog een leuke!
De wensen zijn daarvoor als volgt
- Dimbaar door de aruino in de pod of de arduino helemaal bovenin in de centrale lichtbak.
- Bij voorkeur geen 230V. Het is al super krap in die pod en 230V erbij is daarom niet leuk. Ook is er niet echt ruimte voor een normale lampfitting. Die zijn erg groot.

Nou zou je zoiets kunnen kopen.
https://www.bol.com/nl/nl/p/philips-lighting-871951431549500-led-lamp-…
De elektronica eraf halen en hopen dat de interne spanning een beetje praktisch is. Ik heb tot nu toe 5V en 24V tot mijn beschikking. Hopelijk kan daar wat mee.
Led filament draden los kopen heb ik bekeken. Leek me geen goed idee. Een hoop gedoe aangezien je zelf nog glas kopen, filament houder moet bedenken etc. Als je een lamp koopt zit dit er allemaal al in en hoef je dit niet zelf te doen.

Hoe zouden jullie dit doen?

bprosman

Golden Member

uit een welbekend woonwarenhuis van Scandinavische origine

Jysk ? :+

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

Misschien mosterd na de maaltijd. Maar heb je overwogen om een led strip bovenin aan de binnenzijde van het glas te monteren? Met de LEDs naar buiten schijnend.

Dat is veel simpeler dan op die smalle bovenrand, en het past met de inbouwhoogte.

Dmv aluminium tape op de buitenkant en de bovenkant van het glas kan je het licht dan omlaag reflecteren.

Lucky Luke

Golden Member

Er bestaat behalve ledstrip ook led string, populair in kerstverlichting-op-batterijen: dunne draadjes met smd leds ertussen en over elke led een druppel epoxy (oid, hard kunststof amyway).

Dat is erg goed in elke gewenste richting in vorm te buigen. Ik weet alleen niet of er een rgb variant van is, waarschijnlijk zitten daar dan rode, groene en blauwe afzonderlijke led’s in.

https://www.aliexpress.com/item/32819388576.html claimt rgb te hebben, maar ik kan niet goed zien of dat losse rode en groene en blauwe led’s zijn of rgb-leds.

Iets als dit:

(Terzijde: voor het heteluchtsolderen van temperatuurgevoelig spul: https://www.eleshop.nl/chipquick-ts391lt-no-clean-soldeerpasta-loodvri…. Is loodvrij, smelt bij 138 graden Celsius en is buiten de koelkast houdbaar.)

Eluke.nl | De mens onderscheid zich van (andere) dieren door o.a. complexe gereedschappen en bouwwerken te maken. Mens zijn is nerd zijn. Blijf Maken. (Of wordt, bijvoorbeeld, cultuurhistoricus)

Op 4 mei 2022 15:04:10 schreef kojazz:
Misschien mosterd na de maaltijd. Maar heb je overwogen om een led strip bovenin aan de binnenzijde van het glas te monteren? Met de LEDs naar buiten schijnend.

Dat is veel simpeler dan op die smalle bovenrand, en het past met de inbouwhoogte.

Dmv aluminium tape op de buitenkant en de bovenkant van het glas kan je het licht dan omlaag reflecteren.

Dit is de rede waarom ik dat niet doe. Dat werkt namelijk niet goed. Je wil dit voor elkaar krijgen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Totale_interne_reflectie

Engelse versie van wiki is beter
https://en.wikipedia.org/wiki/Total_internal_reflection

Ik geloof dat de PCB oplossing echt wel het beste is heren/dames ;)

Hebben jullie nog ideeën voor die LED filament lamp in het midden?

Lucky Luke

Golden Member

https://www.reichelt.nl/nl/nl/led-lamp-e27-5-w-250-lm-1800-k-filament-…

Lijkt erg op wat je getekend hebt, maar is extreem warm licht (1800 K).

https://www.reichelt.nl/nl/nl/e27-spiral-ct120x440-470lm-6w-925-schi-l… is met 2500 K al wat meer richting normaal warmwit (2700 K). Maar nog steeds erg warm.

Ze hebben meer moois.

https://www.123led.nl/Signify-Philips-Vintage-E27-goud-ST64-dimbaar-4-…

Eluke.nl | De mens onderscheid zich van (andere) dieren door o.a. complexe gereedschappen en bouwwerken te maken. Mens zijn is nerd zijn. Blijf Maken. (Of wordt, bijvoorbeeld, cultuurhistoricus)

Ja, dat is leuk spul :)
maar....

3. Een led filament lamp. Dit is nog een leuke!
De wensen zijn daarvoor als volgt
- Dimbaar door de aruino in de pod of de arduino helemaal bovenin in de centrale lichtbak.
- Bij voorkeur geen 230V. Het is al super krap in die pod en 230V erbij is daarom niet leuk. Ook is er niet echt ruimte voor een normale lampfitting. Die zijn erg groot.

Nou zou je zoiets kunnen kopen.
https://www.bol.com/nl/nl/p/philips-lighting-871951431549500-led-lamp-
De elektronica eraf halen en hopen dat de interne spanning een beetje praktisch is. Ik heb tot nu toe 5V en 24V tot mijn beschikking. Hopelijk kan daar wat mee.
Led filament draden los kopen heb ik bekeken. Leek me geen goed idee. Een hoop gedoe aangezien je zelf nog glas kopen, filament houder moet bedenken etc. Als je een lamp koopt zit dit er allemaal al in en hoef je dit niet zelf te doen.

Hoe zouden jullie dit doen?

Bekijk eens de besturing via tasmota in een esp8266

Grappig ding!
Als ik het zo lees is dat een leuke combinatie met je thuisnetwerk en smartphones. Dat is een overweging.

buckfast_beekeeper

Golden Member

ESP32, maar net iets groter, maar net iets duurder maar wel veel sneller en meer GPIO.

Van Lambiek wordt goede geuze gemaakt.

Op 5 mei 2022 21:03:00 schreef Frankyie:
Ja, dat is leuk spul :)
maar....

[...]

Zoiets als dittum? https://www.youtube.com/watch?v=tykxeuyfX5Q

Geen idee waar je dat kan krijgen, maar in ieder geval heb je dan een idee.

http://www.m-voorloop.nl --- Ik? Welnee! Ik zit nog lang niet achter de germaniums.

Op 7 mei 2022 14:31:39 schreef Frankyie:
Grappig ding!
Als ik het zo lees is dat een leuke combinatie met je thuisnetwerk en smartphones. Dat is een overweging.

En volledig onafhankelijk van derden.

Die meen ik deel ik toch niet helemaal. Je beweert dat na 20 jaar dit nog steeds werkt? Of ben ik afhankelijk van derden om dit werkend te houden. Ik geloof het laatste. Zeker met telefoons.

Mijn idee was om een infrarood afstandbediening te gebruiken. Ik ben vrij zeker van dat dat na 20 jaar nog steeds zal werken. Zolang ik de firmware maar goed opsla zodat kapotte componenten vervangen kunnen worden.

Op 9 mei 2022 21:14:02 schreef weardguy:
[...]
Zoiets als dittum? https://www.youtube.com/watch?v=tykxeuyfX5Q

Geen idee waar je dat kan krijgen, maar in ieder geval heb je dan een idee.

Die had ik ook gevonden. Grappig spul.

Ik heb een ander idee bedacht. Ik heb wat rondgelopen door een lampenwinkel en de nodige foto's gemaakt ter inspiratie. Ik kwam daar deze lamp tegen.
https://service.calex.nl/images/products/473879/480/globe-g125-led-lamp-3-5w-120lm-1800k-dimbaar.jpg

Het binnenwerk daarvan is erg leuk. Als je dat eruit haalt kan je dit maken. Dit is ook wel gaaf. Ik moet dit nog proberen.
https://fransseo.home.xs4all.nl/Foto's/Eettafellamp/11%20Pod%20met%20led.JPG

https://fransseo.home.xs4all.nl/Foto's/Eettafellamp/16.JPG

buckfast_beekeeper

Golden Member

Als je telefoon een webpagina kan openen, dan hoef je helemaal niet afhankelijk te zijn van derden. Steek in een ESP32 een webpagina en je kan ze binnen je eigen netwerk zonder restricties gebruiken. Wil je connectie buiten je eigen netwerk (wat het nut is voor een lamp is me duister) dan kan je gebruik maken van MQTT. Waar je dan weer kan connecteren via een webpagina op je telefoon. De MQTT broker kan een derde zijn maar je kan deze ook zelf organiseren op een NAS of RPi om er 2 te noemen.

Of je binnen 20 jaar nog gaat kunnen werken met dezelfde software, dat is zo gemakkelijk als de Lotto voorspellen. Niemand weet of een ESP32 (of andere µC) binnen 20 jaar nog verkrijgbaar gaat zijn. Misschien wil je wel iets totaal anders omdat er weer andere mogelijkheden zijn. Dat zou ik niet als breekpunt nemen.

Van Lambiek wordt goede geuze gemaakt.

Daar heb je wel een punt. Als het via een webpagina gaat is het beter bestand tegen de tand des tijds. Des al niet te min ga ik voor de afstandbediening optie. Is makkelijker en sneller in gebruik vind ik zelf :) Ik hoef echt geen lamp te bedienen met de telefoon.

buckfast_beekeeper

Golden Member

Het ene sluit het andere niet uit. Een IR afstandsbediening stopt aan de muur. Een RF afstandsbediening heeft ook geen oneindig bereik. Zit vaak op de overvolle 433MHz band.

edit: OTA zou ik sowieso toevoegen op een module die ergens wordt weg gestoken. Je wil niet de boel gaan demonteren om een update te doen.

[Bericht gewijzigd door buckfast_beekeeper op woensdag 11 mei 2022 10:51:39 (29%)

Van Lambiek wordt goede geuze gemaakt.

In principe was ik verborgen programmeerpoorten van plan te plaatsen. Achter een paneeltje ofzoiets. Dus dat komt wel goed. Je hoeft daar toch bijna nooit bij te kunnen. Alleen in het begin zal dit relevant zijn.