schema's voor zenders op omroepbanden toegestaan?

Arco

Special Member

Vergeet de Teslacoil niet, die kan ook een partijtje meeblazen qua storing... ;)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com
mel

Golden Member

ik ben om. Ik zal ook niet meer zeuren dan :)

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..
big_fat_mama

Zie Paulinha_B

Ik zal ook niet meer zeuren dan

Ach, dat heb ik me al zo vaak voorgenomen ;)

hoe beter de vraag geschreven, zoveel te meer kans op goed antwoord

Op 21 mei 2022 14:15:14 schreef LedloverIk vind de storing van zonnepaneelomvormers 10x erger dan een piraatje hier of daar. Want bij een piraat gaat het om 1 kanaal dat bezet wordt genomen, terwijl de zonnepaneelomvormers vele megahertzen platgooien.

Zoveel hobbyisten zijn er niet op de zonnepaneelomvormermarkt (3x woordwaarde). Zijn er zoveel omvormers die niet aan de wet voldoen, maar er tussendoor piepen omdat er slechte controle is, of voldoen al die omvormers aan alle regels, maar hebben zendamateurs daar toevallig veel last van?

Terzijde: Een vertegenwoordiger van een EMC-testfirma in het midden des lands probeerde mij er ooit van te overtuigen dat ik prototypes ook moest laten testen, want stel je voor dat er een vliegtuig met mijn familie erin zou neerstorten omdat ik net mijn proto aan het testen was.....

Toen ik hem erop wees dat dat vrij zinloos was, omdat de proto toch eerst software moest hebben om functioneel te zijn (en dus testbaar), en dat die software ontwikkeling makkelijk een jaar zou duren antwoorde hij dat er dan maar vaker getest moest worden....

Op 21 mei 2022 11:04:55 schreef vergeten:
[Vliegtuigen die neerstorten door etherpiraten]
En dus niet waar?
Ook niet als er belangrijke communicatie misgaat tussen toestel en verkeersleiding en er als gevolg een (bijna)ongeluk plaatsvindt.
Dan is er indirect verband.

Geen enkele luchtvaartmaatschappij, of vliegtuigb(v)ouwer, of keuringsinstantie gaat de veiligheid van 300 passagiers af laten hangen van het moderatiebeleid van een half autistisch nerd-forum.

Als je op schiphol een vliegtuig in wilt wordt je gecontroleerd op wapens. Niet omdat er geen vertrouwen is in de NL wapenwetgeving, maar omdat ze gewoon geen risico willen nemen.

Hetzelfde geld voor de communicatie met de toren. Er is een plan B als een radioverbinding uitvalt. Ongeacht of die uitval door een etherpiraat, kapotte apparatuur of een Reiger die in de antenne geland is.

Ik heb apparatuur voor Defensie en medische doelen gemaakt. Die apparaten moeten een veel grotere hoeveelheid EMC storing kunnen verdragen dan "gewone" consumenten elektronica. Ik weet zeker dat dat in de luchtvaart minstens zo strikt is.

Het is absoluut een goed idee om geen troep uit te zenden, maar de manier om dat te regelen is niet door kennis over zenders te verbieden.
De goede manier is door uit te leggen hoe het wel moet, en belasting te betalen voor een effectieve RCD die foute zenders (bedoeld of onbedoeld) uit de lucht haalt.

Net als dat we belasting betalen om de politie misbruikers van wapens te laten arresteren.

[Bericht gewijzigd door blurp op zaterdag 21 mei 2022 17:10:36 (40%)

harry64

Golden Member

Op 21 mei 2022 15:29:55 schreef mel:
ik ben om. Ik zal ook niet meer zeuren dan :)

Nou, ja, gezien radiopiraterij net zo min is uit te roeien als drugs en roken bijvoorbeeld, is het misschien wel handig dat de 'stoute' mensen die dat dan tóch wel doen, dat zo storingsvrij mogelijk doen.

Illegale omroepzenders lijken wat dat aangaat wel een beetje op wiet en de gedoog 'wetgeving' daar omheen.

Ik was ooit zo'n radiopiraat in de tijd dat lokale radio nog niet bestond en de zeezenders net kaltgesteld waren.

vandaag de dag voel ik niet meer zo de behoefte om uit protest tegen overheidsbeleid de ether te 'bevrijden' van de dictatuur van door de overheid betaalde conservatieve omroepbaasjes.

Het zou mij wel leuk lijken om een lokaal omroepje op te zetten voor de buurt. Maar in tegenstelling tot toen, zitten 'buurten' tegenwoordig niet meer echt te wachten op een lokaal radiozendertje met muziek die ze leuk vinden. Daarbij moet je los van storingsvrij nog aan een rits verplichtingen voldoen qua invulling en -minderheden- die alle 'leuks' uit zo'n initiatief halen.

Daar komt bij dat je tegenwoordig voor moord minder straf krijgt dan voor plaatjes draaien op een illegaal radiozendertje. Tegenwoordig krijg je dan de belasting en muziek maffia ook nog achter je broek aan naast het strafrecht. Uitzenden vanuit een kartonnen doos onder een brug gaat nou niet écht makkelijk.

En het is het mij ook niet waard voor een land/regio waar iedereen ná de verkiezingen middels peilingen laat weten dat Rutte kut is. Had dát dan tijdens het moment dat je kon kiezen laten merken. Maar nee, iedereen volgt zonder nadenken de publieke en social media. Dus daar voeg je als lokaaltje ook niks toe.

Op het zendamateur.com-forum is de regel die @mel voor schijnt te staan wel van toepassing: "Op dit forum geen illegaal gebruik en hulp daarbij". De onzinnige regel (gesteld in belachelijk Nederlands *) gaat voorbij aan het feit dat menig gelicentieerd zendamateur juist zo begonnen is. Deze vergaarbak van meestal onwetende stakkers die zich roomser dan de paus wanen, bewijst de hobby, de zelfwerkzaamheid en -ontwikkeling, geen dienst. Integendeel! Onbevangen nieuwkomers haken daar af doordat hun zonder wederhoor bij voorbaat een zweem van illegaliteit voor de voeten wordt geworpen. Het verbaast dan ook niet dat TS daar ook lid is. Gelukkig gaat het er hier op CO een stuk constructiever aan toe! (Hoe is het nu met de Condor?)

* Ik vraag me af hoe een forum illegaal gebruikt kan worden. Kan men dan (illegaal) uitzenden op dit forum?.

Henry S.

Moderator

"schema's voor zenders op omroepbanden toegestaan?"

Ja.

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.

Je mag (tot nu toe) op deze artikelen vrij reageren. Laten we daar aub niet spastisch over doen.
Het lijkt inmiddels wel of Nederland gesensureerd wordt en je elke reactie op een weegschaal moet leggen.

bprosman

Golden Member

Op 21 mei 2022 19:56:32 schreef Henry S.:
"schema's voor zenders op omroepbanden toegestaan?"

Ja.

Luid en duidelijk :-)

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.
Anoniem

Op 21 mei 2022 10:30:40 schreef mel:
Er post nu al een tijdje iemand op hf.Deze persoon zet schema,s van onduidelijke zenders voor de fm omroepband op het forum. Ik dacht dat CO niet aan illegale activiteiten deed?

Haha mel, weer je privileges aan het beschermen? ;)

Op 21 mei 2022 10:56:52 schreef bprosman:
[...]
Dat is inmiddels zo'n dooddoener destijds gebezigd door de "RCD".
Net als die dat een vliegtuig neerstort als ik mijn mobieltje aanzet tijdens de start/landing. :(

Je overigens foute sneer doet een duister radioverleden vermoeden :-)

De realiteit is dat dankzij de snelle en cordate interventie van NCS (RCD) gesteund door een legertje rijkswachters echt enkele vliegtuigrampen op het nippertje zijn voorkomen. Onder meer een passagiervliegtuig met 300 passagiers aan boord dat bij slechte weersomstandigheden op Zaventem moest landen.
De toenmalige localiser werkte in een frequentie band tussen 108 en 128 MHz. (Geen idee of dat nog zo is)

Bepaalde vrije radios hadden heel wat meer vermogen dan toegestaan en zonden zeer sterke spuriuous uit in de ILS localiserband. Het is fout om enkel naar 'harmonishen ' te kijken. Mengproducten dichterbij de zendfrequentie komen ook voor.

Omdat het bijna verkiezingen waren en die specifieke vrije radio door de politiek gesteund werd heeft men dat kunnen in de doofpot steken en sterk afgezwakt in de media vermelden. Vandaag zou dat niet meer mogelijk zijn.
Het zou integendeel om ter grootst opgeblazen worden.

Er is wél binnenkamers een enorme rel geweest tussen justitie, NCS en de verantwoordelijke ministers van RTT en cultuur..

Dus jouw insinuatie dat de veiligheid van vliegtuigen als drogreden gebruikt werd om te kunnen piraatjes en vrije radios pakken is pure onzin.

harry64

Golden Member

Ik denk dat als de 300 Kw die Sky radio hier de lucht in duwt, samen met de aanzienlijke vermogens van 538 enz. Op één mast en sommige zelfs op één antenne-array, Schiphol zouden platleggen, met een bijna-ongeluk of ongeluk tot gevolg, dat zo geruisloos mogelijk gepasseerd gaat worden.

Maar dan nog hebben de twee mastbranden kort na elkaar in het verleden laten zien dat er ook op professioneel gebied soms maar wat aangeklooid wordt.

Dus jouw statement dat alleen piraten storen is net zo goed onzinnig.

Op 22 mei 2022 01:01:13 schreef grotedikken:

De realiteit is dat dankzij de snelle en cordate interventie van NCS (RCD) gesteund door een legertje rijkswachters echt enkele vliegtuigrampen op het nippertje zijn voorkomen. Onder meer een passagiervliegtuig met 300 passagiers aan boord dat bij slechte weersomstandigheden op Zaventem moest landen.

Als wat jij zegt waar is dan is Zaventem een bijzonder onveilig vliegveld.

Er is geen verschil (vanuit veiligheidsoogpunt) tussen het platleggen van ILS door een zendpiraat, of door een storing.

Dus als er bijna rampen plaatsvinden doordat een piraat ILS platlegt, zouden er ook bijna rampen plaatsvinden als ILS platgaat door een storing?

Natuurlijk is het bijzonder onprettig als je porbeert te landen, en er valt opeens een systeem uit. Maar daar trainen piloten op, en daar zijn procedures voor.

EricP

mét CE

Net als dat we belasting betalen om de politie misbruikers van wapens te laten arresteren.

Ooooohhh. Zijn ze daarvoor. Ik heb altijd gedacht dat het een verlengstuk van de belastingsdienst was: geld binnen harken door boetes uit te schrijven.

Het lijkt inmiddels wel of Nederland gesensureerd wordt en je elke reactie op een weegschaal moet leggen.

Het lijkt niet zo, het is zo. Men noemt het 'woke'.

Met een storing is het vaak zo dat het systeem zelf al door heeft dat het niet werkt of anders dat het vliegtuig op final aangeeft: "could not capture localizer... is it on?". Het volgende vliegtuig krijgt dan te horen: "previous airplane reported localizer problems please report". En vanaf dan weet men dat het niet werkt.

De "het lijkt te werken, maar je vind de verkeerde richting" fouten zijn veel vervelender. https://www.youtube.com/watch?v=yYiSrTUyXbo

Die zat naast de baan op een cat-III landing. Cat-III betekent dat de piloten pas overnemen NADAT de wielen aan de grond zijn: Geen zicht tot te laag-bij-de-grond om nog wat op zicht te vliegen. Als ik het goed onthouden heb is de grens bij schiphol ongeveer 60m (200 vt). Als je op 60m nog geen zicht hebt moet je overnieuw proberen. (of had je met een CAT-III landing bezig moeten zijn).

Anyway, in het geval van het filmpje was er kennelijk iemand aan het vliegen in het gebied waarvan ze weten dat je dat beter niet kan doen omdat dit storingen geeft... Raar gevoelig dat ILS systeem....

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

'Woke' heeft alleen betrekking op het inzien dat bepaalde denkwijzen uit het verleden niet zo rooskleurig waren als de gebruikers daarvan ze proberen te presenteren.
Om het in één term samen te vatten: voortschrijdend inzicht.

Voorbeeldje: het was best wel heel kut wat zowel de VOC als de WIC hebben gedaan in de gouden eeuw, en we moeten er voor waken dat we niet uitsluitend met rooskleurige blik kijken naar de rijkdom die ze naar ons land haalden.

Je kan het woke noemen, of je noemt het gewoon 'alle kanten van de zaak bekijken'...

Maargoed, dat is allemaal heel triggerend voor de mensen die in het verleden vast zitten en er gigantische cognitieve dissonantie van krijgen als ze leren dat wat zij bewonderen of normaal vinden, dat eigenlijk niet is. Sterven vanzelf wel uit ;)

Ik neem op kleine schaal reparaties van buizen-elektronica aan voor een heel aardig uurtarief. Interesse? Mail me!
bprosman

Golden Member

voor de mensen die in het verleden vast zitten en er gigantische cognitieve dissonantie

Misschien zit ik wel "in het verleden vast" , en qua "Zwarte piet" kan ik me met de huidige vorm prima leven maar het hele "Gender" gedoe schiet m.i. een beetje door.
Als er een piemel aan vast zit is het voor mij nog steeds een man, en is het een voorbips een vrouw. En met wie ze dan een relatie willen moeten ze helemaal zelf weten, als ze maar gelukkig worden.
Bovendien , in de elektronica is het helemaal niet handig als je bij Farnell of Mouser "Gender neutrale" connectors moet gaan bestellen.

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.
fzwart

Golden Member

Op 22 mei 2022 06:37:49 schreef EricP:
[...]Het lijkt niet zo, het is zo. Men noemt het 'woke'.

https://i.etsystatic.com/23515786/c/1875/1490/584/320/il/049277/3699696401/il_340x270.3699696401_q0qp.jpg

Al is een spreekwoord nog zo raar, als het rijmt dan is 't waar
Jinny

Golden Member

Op 22 mei 2022 09:19:45 schreef bprosman:
[...]

Als er een piemel aan vast zit is het voor mij nog steeds een man, en is het een voorbips een vrouw. En met wie ze dan een relatie willen moeten ze helemaal zelf weten, als ze maar gelukkig worden.

[rant]
En feitelijk gaat het je ook geen barst aan wat iemand in het broekje heeft.
Dus is het een nonissue..
Immers, de enige die dat wat aangaat is de betreffende partner en de huisarts...[/rant]

Hoe doen vrouwen op TV dat toch? Wakker worden met prachtig glanzend haar en mooi gestifte lippen..... Wanneer ik wakker word heb ik een coupe 'Leeg geroofd vogelnest' en een incidenteel straaltje kwijl.. Gaat ook door voor 'Wilt wief' naar horen zeggen

Op 21 mei 2022 19:56:32 schreef Henry S.:
"schema's voor zenders op omroepbanden toegestaan?"

Ja.

Ok, dus even op een rijtje zetten: CO heeft er geen moeite mee, staat het formeel toe, dat er RF zenders worden besproken die bedoeld zijn om op frequenties uit te zenden op banden die niet voor amateurgebruik bedoeld zijn of zelfs voor omroep aangewezen zijn. Dat is een activiteit die voor de wet als een misdrijf geclassificeerd is. Dat?
Uiteraard is alleen het bouwen en op een dummy aansluiten volledig legaal, maar wees eerlijk, is dat de bedoeling van de posters? -> Nee.
En ja, ik heb ook wel op 3m geëxperimenteerd, maar veranderd dat aan de zaak? -> Nee.

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein
bprosman

Golden Member

Uiteraard is alleen het bouwen en op een dummy aansluiten volledig legaal, maar wees eerlijk, is dat de bedoeling van de posters? -> Nee.

Poster had een schema geplaatst met een PLL / zender van 100mW, denk ook niet dat het de bedoeling was daarmee de concurrentie met Radio3 of Radio 538 aan te gaan.

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.
maartenbakker

Golden Member

Op 22 mei 2022 09:19:45 schreef bprosman:
[...]
Misschien zit ik wel "in het verleden vast" , en qua "Zwarte piet" kan ik me met de huidige vorm prima leven maar het hele "Gender" gedoe schiet m.i. een beetje door.
Als er een piemel aan vast zit is het voor mij nog steeds een man, en is het een voorbips een vrouw. En met wie ze dan een relatie willen moeten ze helemaal zelf weten, als ze maar gelukkig worden.
Bovendien , in de elektronica is het helemaal niet handig als je bij Farnell of Mouser "Gender neutrale" connectors moet gaan bestellen.

Wellicht moeten we connectoren los zien van mensen? Ik zit, zoals dat zo mooi heet, kennelijk wel "vast in het verleden" en vind dat connectoren tegenwoordig los staan van mensen en zwarte piet tegenwoordig cultureel los staat van racisme, dus dat er geen reden is om hele volksmassa's onnodig tegen de haren in te strijken om te voorkomen dat je andere volksmassa's tegen de haren instrijkt (iets met veel overbodig werk doen met nul resultaat, dat geldt ook voor connectorenboeren die nieuwe catalogi moeten uitbrengen met de onvermijdelijke verwarring tot gevolg).

Overigens heb ik ook geen probleem met pen-gatverbindingen. Kennelijk is de houtsector van huis uit genderneutraler dan de redelijk met bijzondere mensen gevulde techsector (...).

Nou ben ik alsnog een beetje radicaal en denk ik dat wat in je broek zit slechts één van de vele geslachtskenmerken betreft, weliswaar een zeer belangrijke, maar dat wat men tegenwoordig "gender" en "sex" noemt wel eens uitwisselbaarder zouden kunnen zijn dan verondersteld en dichter bij het concept gender kunnen liggen. En inderdaad zoals Jinny al aangeeft dat een deel van die geslachtskenmerken niemand wat aangaat behalve degene die om 'normale' redenen permissie heeft om dat broekje te betreden.

Natuurlijk zal er ergens onderweg naar die permissie een moment zijn dat er iets over gezegd moet worden als iemand te zeer afwijkt van 'de norm' en het staat iedereen dan volkomen vrij om bijvoorbeeld te zeggen "even goede vrienden maar ik denk niet dat dat wat voor mij is". Seksuele compatibiliteit is tenslotte ook belangrijk en relaties zijn nou eenmaal een gebied waar je keuzes mag maken die discriminerend zouden zijn als het om bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek ging.

Maargoed, ik begeef me op meerdere punten op glad ijs tot zeer glad ijs en wil ook zeker niet de indruk wekken dat ik wil voorschrijven wat iemand die andere geslachtskenmerken heeft dan ikzelf van heur eigen lichaam moet denken... Ik schrijf bovenstaande dan ook geheel op eigen verantwoordelijkheid en als de kloof tussen gender en sex groter blijkt te zijn dan ik veronderstel is dat voor mij ook geen punt.

Dat op glad ijs begeven mag ik soms van mezelf, en daar verwijs ik ook voor naar mijn permanente motto in het tweede lid van mijn signature.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
maartenbakker

Golden Member

Op 22 mei 2022 09:55:37 schreef flipflop:
[...]
Ok, dus even op een rijtje zetten: CO heeft er geen moeite mee, staat het formeel toe, dat er RF zenders worden besproken die bedoeld zijn om op frequenties uit te zenden op banden die niet voor amateurgebruik bedoeld zijn of zelfs voor omroep aangewezen zijn. Dat is een activiteit die voor de wet als een misdrijf geclassificeerd is. Dat?
Uiteraard is alleen het bouwen en op een dummy aansluiten volledig legaal, maar wees eerlijk, is dat de bedoeling van de posters? -> Nee.
En ja, ik heb ook wel op 3m geëxperimenteerd, maar verandert dat aan de zaak? -> Nee.

Heb je alle argumenten wederzijds doorgenomen? Als er argumenten liggen kun je gerust zeggen dat je het er niet mee eens bent, maar jouw betoog leest nu alsof je die argumenten niet eens gezien hebt.

Ik schreef trouwens eerder iets over 'fiscaal misdrijf'. Niet zeker wetend of dat nou echt een wettelijke term is, heb ik me even kort ingelezen middels https://www.om.nl/onderwerpen/beleidsregels/aanwijzingen/specialistisc….

Als ik dat goed heb begrepen vat ik het relevante deel samen als: Etherpiraterij wordt in beginsel niet strafrechtelijk maar bestuursrechtelijk vervolgd. Alleen indien er sprake is van verstoring van vitale infrastructuur waar geen alternatief voor is, indien het toepassen van bestuursrecht niet helpt of indien er sprake is van ernstige verstoring van de openbare orde, wordt piraterij strafrechtelijk vervolgd.

Dus zelfs al het klakkeloos bestempelen als 'misdrijf' is discutabel. De vergelijking met de wapenwet is ook al langsgekomen. Ik meen niet dat er in de wapenwet staat dat het voorhanden hebben van een taser of coilgun, slechts een overtreding of een bestuursrechtelijk vervolgbare misstap is.

Verder natuurlijk het argument dat er hier ook mensen rondhangen die een schakeling die je voor piraterij kunt gebruiken, volkomen legaal kunnen gebruiken. Ik weet van minstens 2 forumdeelnemers met één of meerdere commerciële zendvergunningen ("omroepboeren"), en aangezien ik ook heel veel niet weet, zullen er nog wel meer zijn.

En tenslotte het belangrijkste argument: de meeste legale zendamateurs en omroepboeren zijn begonnen door te prutsen... Om iemand verantwoord te laten prutsen heb je goede informatie nodig. Het posten van een slecht ontwerp waarna er commentaar komt, hoort daar ook bij.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
Jinny

Golden Member

Op 22 mei 2022 12:20:54 schreef maartenbakker:
[...]

Dus zelfs al het klakkeloos bestempelen als 'misdrijf' is discutabel.

[...]

Nee, want dat -was- het.

Mijn vader heeft (met behulp van een oud 11 meter AM doosje) in de jaren '70 nog een strafblad opgelopen.
Dmv een overijverige agent.
Dat de man niet in de gaten had dat ie op de dure spullen zat en dus met een versleten doosje de deur uitging kan ik niks aan doen.
Het maakte voor de veroordeling niet uit.
Strafblad had ie.

Ergens in de jaren '90 is dat misdrijf wat verwaterd, toen hoefden we ook geen register meer bij te houden van de apparatuur.

Hoe doen vrouwen op TV dat toch? Wakker worden met prachtig glanzend haar en mooi gestifte lippen..... Wanneer ik wakker word heb ik een coupe 'Leeg geroofd vogelnest' en een incidenteel straaltje kwijl.. Gaat ook door voor 'Wilt wief' naar horen zeggen

Op 22 mei 2022 09:19:45 schreef bprosman:
Bovendien , in de elektronica is het helemaal niet handig als je bij Farnell of Mouser "Gender neutrale" connectors moet gaan bestellen.

Gelukkig hoeft dat ook niet, want op de Farnell site (ik heb niet bij Mouser gekeken) staat gewoon een item "Gender" als je connectors zoekt.

Maar staat daar dan Male/Female? Nee, Plug/Receptacle.
En Plug is misschien niet een heel duidelijk term (alhoewel, een muurplug steek je duidelijk ergens in) maar in combinatie met Receptacle is het toch wel zo f*cking duidelijk, dat als je intelligent genoeg bent om een coherente discussie te voeren over "Woke" je dit ook direct begrijpt.

En het dus een non-punt is, alleen maar om vastgeroeste, automatische reflexen te beschermen waar je eigenlijk helemaal niet achter staat. Want hoe belangrijk is het nou helemaal of een ander het een female connector of een receptacle noemt?

bprosman

Golden Member

discussie te voeren over "Woke" je dit ook direct begrijpt.

Ben ook niet "Woke" , integendeel.

Receptacle is het toch wel zo f*cking duidelijk

Of ik intelligent ben weet ik niet, dat laat ik aan anderen. Intelligent genoeg om geen scheldwoorden nodig te hebben in een discussie.

Bovendien , in de elektronica is het helemaal niet handig als je bij Farnell of Mouser "Gender neutrale" connectors moet gaan bestellen.

Mijn dochter zei ooit dat het juist intelligentie vereist om sarcasme te begrijpen ;)

[Bericht gewijzigd door bprosman op zondag 22 mei 2022 15:54:41 (28%)

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.