All right boys ( en girls ) hier gaan we.
Een aantal onder jullie weten waarchijnlijk dat ik druk bezig ben aan een nieuw boek, ditmaal in het nederlands. ( en ja ik heb een spellchecker ! )
Van 0 en 1 tot FPGA is de werktitel voor het ogenblik.
de bedoeling is om digitale techniek toegankelijk te maken voor de geinteresseerde. zowel klassieke logica ( 74xx en 4xxx ) komen an bod als ook de overstap naar programmeerbare logica.
We beginnen bij het aller prille begin met booleaanse logica ,de wetten van demorgan, minimalisatie van logische vergelijkinge met Karnaugh-veich en Quine McCluskey .
De basis comnbinatorische circutis (encoders decoders transcoder , multiplexers , rekenkundige circuits zoals adders substractors en multipliers, code convertoren :van gray naar bcd en dergelijke, parity generatoren en LUt's ) en hoe die te onwerpen.
Vervolgend gaan we het over allerhande flipflops hebben , het maken van register gebaseerde componentne zoals synchrone en asynchrone tellers , shuifregisters ,
state machines maken. programmerbare tellers. en hoe ald it spul te ontwerpen.
Er zit een hoofdstuk in over de verschillende families van logische bouwstenen ( rtl ,dtl ,ttl cmos , ecl , pecl , GTl , I2L
een groot hoofdstuk over het ontwerpen in de praktijk en niet met 'papieren ideale' onderdelen.
Zaken zoals de in en uitgangsniveaus , verboden zones , rise en fall time , fan in en fan out , schmitttriggers stoorgevoeligheid , propagation delay , voeding en ontkoppeling , setup en hold times , metastabiliteit , race condities , ringing ground bounce en crosstalk alsook bord layout , terminatietechnieken voor snelle signalen komen aan bod,
ook het recycleren van losse gates komt aan bod. : vaak heb je nog ene paar losse poortjes over : wat kan je ermee en hoe kan je een met die losse dingen net die ene or met 3 ingangen maken die je nog ergens nodig had zonder daar een extra component voor nodig te hebben. zaken zoals wired or en wired-and komen daar ook aan bod. alsook het leren schuiven van invertoren.
open collector en emitter circuits , totempile uitgangen , tristate uitgangen.
bus buffers en pass gates komen ook aan bod.
Dan gaan we het een beetje over rpogrammerbare logica en de geschiedenis daarvan hebben. PLa PAL GAL EPLD CPLD FPGA hybride devices, allemaal komen ze aan bod.
dan gaan we leren ontwerpen met die componenten : hun voeding : hoe ze programmeren. werken met meerdere io spanningen ,
dan gaan we het een beetje hebben over de synthesetalen zoals Abel , Cupl, AHDl , verilog en VHDL
om tensolotte een blik te wepren op ontwikkelsystemen zoals Xilinx ISE en Altera Quartus.
Altera quartus gaan we in detail gaan uitvlooien.
en dan de tweede helft gaat eigenlijk de eerste helft van het boek gaan recyleren maar nu hoe je al dat spul in een synthesetaal ontwikkeld. alle voorbeelden worden ontwikkeld in zowel Verilog als VHDL.
ook gaan we het gebruik van reeds bestaande blokken bekijkenalsook het gebruik van de macrowizard in quartus.
en als kers op de taart gaan we een alarmklokje maken met 4 LED display met gemultiplexte aansturing in ene kleine CPLD. daar kan later dan eventueel ook een USb pport aan komen die de tijd print naar een seriele poort ( FTDI gebaseerd ding ) daar ben ik nog niet uit. tmoet simel zijn.
de ontwikkeltools zijn volledig gratis. schemas van programmererkabeltjes worden voorzien alsook schema en pcb van ene demobordje. tmoet goedkoop zijn dus er komt waarchijnlijk een kleine MAX-II op.
heel vele aandacht wordt besteedt aan het maken van echte electronica en niet simepelweg wat pporten aan elkar kleven in ene simulator die niet weet wat propagation delay is. Vele van de VHDL schrijvers hebben geen idee wat er zich op ene print zoal afspeelt en wat er voor kan zorgen dat hun blok code compleet de mist in gaat.
Bon, waarom deze post
1) waar hebben jullie problemen mee ? ( gelieve u te beperken tot logische circuits. problemen met vrouw vriendin en financiele kan ik niet oplossne met dit boek )
2) zijn er bepaalde zaken die je behandelt wilt zien ?
3) laat maar komen.