AM Loop Antenne die ontangt , en 2 de loop die stoorde verzwakt

Geachte Vrienden ,

Ik weet dat er veel knappe bollen op zitten zoal we dat plegen te noemen in het Vlaams. En ik zou jullie een vraag willen voor leggen.

Er staat me er iets van bij en het gaat over AM Loop Antennes , dat je er twee in fase kan plaatsen of zo iets die zin. Zodat de ene Loop het signaal ontvangt en de 2 de loop stoorzender zeg maar gaat dempen om het ontvangen signaal op die manier te verbeteren ?

Ik zal het even uitleggen als ik van uit mijn Locatie(QTH)Gent bekijk , dan ligt de UK in het westen en vandaar komt Caroline 648 en in het Oosten of toch ongeveer zit de Stoorde voor mij en das Slovenië die met 10 kw toetert zeker overdag maar hoeveel vermogen ze in nacht verstoken is me niet bekend doe ze dat ook met het zelfde vermogen of met laag vermogen ?

En die zit me te storen vroeger was dat ook wel het geval met Hongarije toen Radio Caroline uitzond op 259 m (was 252 m) en Hongarije toeterde daar met 400 kw al ik het juist heb of ze dat in de nacht ook deden zou ik moeten opzoeken in bv een oude WTRH maar ik heb er geen van bv de midden van de jaren 70's.

Maar omdat Caroline toen wel op volle zee lag en meer vermogen had dan de 1 kw nu en aan land zitten en niet op volle zee dat heeft er ook wel veel mee te maken. En we zijn ook iets van 45 j later en er is veel veranderd bv gebouwen , beton overal enz.

Nu is mijn vraag , is het mogelijk om met de 1 ste loop naar Caroline te richten want das het doel , en de 2 de loop naar het Oosten te richten maar niet om signaal te ontvangen want dat de stoorder en die moest dus gedempt of zoveel als mogelijk verzwakt worden , dat Caroline daardoor beter te ontvangen is en dus ook veel minder fading zal hebben ?

Soms lijken zaken op papier heel mooi en dan is het in de praktijk een echte ramp. Zou dit voor dit idee ook gelden of niet ?

Ik wil eens graag horen wat jullie hiervan denken dan hoor of lees ik dat graag ?

Groeten Herman (Gent , Belgie)

buckfast_beekeeper

Golden Member

Bij nacht komt de middengolf altijd veel beter door. In de jaren 70 konden we het toenmalige 'Brussel' met wat gekraak spelen in het noorden van Italië. Overdag lukte dat nooit.

Bepaalde weersinvloeden helpen of bemoeilijken je situatie. Ene Armand Pien leesde in een ver verleden, op vrijdag, de Efemeriden en de radiologische gegevens voor. Vaak sprak hij dan van wel of geen inversie.

Normaal reikt VHF (marifoon) tot aan de horizon. Bij mist horen wij probleemloos de schippers op de 'kreekraksluizen' binnen of buitenkant roepen. In vogelvlucht ongeveer 60km.

Onze lokale brandweer werd in het verleden vaak gestoord door een Nederlandse zendamateur, die de lokale communicatie gewoon plat sloeg. Het BIPT stond daarbij machteloos en de Nederlander had er geen oren naar dat hij de veiligheid in het gedrang bracht.

Van Lambiek wordt goede geuze gemaakt.
evdweele

Overleden

Helaas liggen de locaties van de zenders van Radio Caroline (in de buurt van Ipswich) en Slovenië (Murska Sobota) ten opzichte van Gent precies in 1 lijn.
Een selectie op basis van een richtantenne is daardoor niet mogelijk.

Techniek is ervoor gemaakt om ons in de steek te laten. Het blijft een ongelijke strijd tussen de techniek en de technicus.
Frederick E. Terman

Honourable Member

Als je een verticale raamantenne ophangt, in de richting van de lijn Caroline-Gent, dan heb je een maximum richting Caroline, maar helaas ook een maximum richting Slovenië.

Door echter een weerstand in de verticale geleider aan de 'Slovenië-kant' zit aan te brengen, en je voedingslijn aan de andere kant aan te sluiten, werp je juist een minimum op richting Slovenië.

code:


                   +----------------+           R= 600 ... 1000 ohm
                   |                |
Slovenië <-        R                ======   -> Caroline
                   |                |
                   +----------------+

De waarde van de weerstand moet je uitproberen; de juiste waarde levert het diepste minimum op. Meestal zal dit 600 ohm à 1000 ohm moeten zijn. Omdat de frequentie laag is, kun je dit met een gewone potmeter van 1k uitproberen: regel de potmeter tot Slovenië zo zwak mogelijk binnenkomt.

Welke afmetingen van raamantenne kun je kwijt? Dan kan ik alvast een richtwaarde voor je weerstand bepalen. Hoe groter het raam, hoe beter het werkt.
Ook kun je alvast googelen naar 'Flag antenna medium wave'.

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org
mel

Golden Member

Een ouderwetse yagi,hoewel dat voor de middengolf beetje groot word..
Of misschien een ferrietantenne met afscherming?
En aan condities doe je niets.Meestal willen zendamateurs zoveel mogelijk exotische locaties werken,juist door die propagaties :)

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..
evdweele

Overleden

Op 23 december 2017 00:29:44 schreef Frederick E. Terman:
Door echter een weerstand in de verticale geleider aan de 'Slovenië-kant' zit aan te brengen, en je voedingslijn aan de andere kant aan te sluiten, werp je juist een minimum op richting Slovenië.
[...]Ook kun je alvast googelen naar 'Flag antenna medium wave'.

Ik leer toch elke dag weer iets bij :-) Ik had nog nooit van een 'Flag antenna' gehoord.

Techniek is ervoor gemaakt om ons in de steek te laten. Het blijft een ongelijke strijd tussen de techniek en de technicus.
Anoniem

Op 22 december 2017 21:15:16 schreef buckfast_beekeeper:
Normaal reikt VHF (marifoon) tot aan de horizon. Bij mist horen wij probleemloos de schippers op de 'kreekraksluizen' binnen of buitenkant roepen. In vogelvlucht ongeveer 60km.

Je kunt propagatie op de middengolf niet vergelijken met VHF. Dat zijn twee compleet andere zaken.
Het is idd zo, dat VHF zich hoofdzakelijk door de directe golf voortplant en beperkt blijft tot de horizon op enkele sporadische verschijnselen na.
Tenminste als je de horizon beschouwt als de raaklijn tussen de aarde en de twee antennes. Doordat de radiogolven een beetje met de aarde meebuigen is de werkelijke radiohorizon iets groter tov van de optische. Bij middengolf die zich langs het aardoppervlak voortplant door ondermeer refractie, is de propagatie niet beperkt tot 4/3 van de line of sight.

Bij middengolf gebeurt de propagatie door grondgolven. Deze buigen volledig mee met het aardoppervlak en ondergaan daarbij een sterke absorptie. Vandaar dat LG en MG omroepzenders doorgaans zo'n groot vermogen nodig hebben.

Er vindt ook reflectie tegen de f laag van de ionosfeer plaats. 's nachts is het reflecterend vermogen veel kleiner. Door het grote vermogen kan men ondanks de sterke verzwakking toch 's nachts afgelegen zenders ontvangen.
Maar overdag ontstaat onder invloed van de zon ook de veel lager gelegen D laag. Deze absorbeert de ruimtegolf bij die lage frequenties nagenoeg volledig, zodat die de F laag niet bereikt. Daardoor hoor je overdag de verre stations niet.

buckfast_beekeeper

Golden Member

Mijn insteek was dat er bepaalde invloeden zijn die zowel tijd (dag/nacht) als weer gerelateerd zijn. Zaken die je gewoon niet kan beïnvloeden.

Wat voor de ene een nadeel is (ver station stoort) is voor een ander net een voordeel omdat hij/zij verder kan zenden.

Van Lambiek wordt goede geuze gemaakt.
Frederick E. Terman

Honourable Member

Op 23 december 2017 12:53:48 schreef evdweele:
[...]Ik leer toch elke dag weer iets bij :-) Ik had nog nooit van een 'Flag antenna' gehoord.

Oh ja, het is een wonderlijke eigenschap dat juist die ene weerstand de eenzijdigheid van het diagram veroorzaakt.
Het mooiste is, dat de waarde van die weerstand praktisch alleen van de afmetingen van de raamantenne afhangt, en niet van de frequentie. De antenne is daardoor breedbandig richtinggevoelig.

De peilantenne hieronder bijvoorbeeld werkt van LF tot aan 30 MHz en heeft ook dat enkelzijdige maximum.
Maar bij deze kleine antenne is de opgepikte spanning erg klein; er zit daarom een low-noise versterker bij ingebouwd. Maak je het raam groter, dan hoeft dat niet.

(klik voor groter)

(Zie je trouwens hoe slim die 'armsteun' is gemaakt. Die ondersteunt de arm natuurlijk niet, maar andersom: daardoor kan het raam niet door zijn gewicht naar beneden gaan hangen, terwijl je toch niet hoeft te knijpen. Jammer dat deze spulletjes zo duur zijn.)

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org

Op 22 december 2017 22:54:27 schreef evdweele:
Helaas liggen de locaties van de zenders van Radio Caroline (in de buurt van Ipswich) en Slovenië (Murska Sobota) ten opzichte van Gent precies in 1 lijn.
Een selectie op basis van een richtantenne is daardoor niet mogelijk.

Ja dat klopt en net na dat ik men bericht had gepost kwam ik er ook achter Dat West en Oost één lijn zijn. Maar dan nog volgens mij moet dan nog mogelijk zijn om de een te dempen in het Oosten en de andere is het Westen te versterken ?

Met een draad antenne gaat dat in elk geval wel en dat is een 'Antenna : KAZ Loop, bearing 310 deg (null at 130 deg)' en die word gebruikt op een website alwaar er online ontvangers zijn. En een gebruiker uit Noord Ierland die gebruikt zo een type antenne richting West dus de VS , en de radiostations uit het Oosten zijn haast niet te horen of toch heel erg zwak.

Maar das nu het probleem voor mij , alhoewel ik toch wel over een redelijke grote en lange tuin beschik kan ik die antenne lengte dus net niet kwijt das één probleem en het tweede probleem is dat het Westen veel te schuin ligt in de tuin en er staan enkele bomen in en die staan in de weg maar ik die zeker niet gaan rooien om een antenne kwijt te kunnen dat gaat me dan weer net iets te ver. Dus zit ik te denken of het met kleinere AM loops niet mogelijk zou gaan.

Want ik heb het vermoeden dat een draad loop antenne en een kleine hand loop zeg maar op zich het zelfde werken ? als ik dit verkeerd voor heb dan mag men dat gerust zeggen geen probleem ?

Ik sluit ook niet uit dat men idee gewoon niet uitvoerbaar is en dan leg ik me daar wel bij neer. Bij gebrek aan een andere keuze haha.

Herman

Op 23 december 2017 15:20:08 schreef Frederick E. Terman:
[...]Oh ja, het is een wonderlijke eigenschap dat juist die ene weerstand de eenzijdigheid van het diagram veroorzaakt.
Het mooiste is, dat de waarde van die weerstand praktisch alleen van de afmetingen van de raamantenne afhangt, en niet van de frequentie. De antenne is daardoor breedbandig richtinggevoelig.

De peilantenne hieronder bijvoorbeeld werkt van LF tot aan 30 MHz en heeft ook dat enkelzijdige maximum.
Maar bij deze kleine antenne is de opgepikte spanning erg klein; er zit daarom een low-noise versterker bij ingebouwd. Maak je het raam groter, dan hoeft dat niet.
[bijlage](klik voor groter)

(Zie je trouwens hoe slim die 'armsteun' is gemaakt. Die ondersteunt de arm natuurlijk niet, maar andersom: daardoor kan het raam niet door zijn gewicht naar beneden gaan hangen, terwijl je toch niet hoeft te knijpen. Jammer dat deze spulletjes zo duur zijn.)

Frederick ,

Bedankt voor je uitgebreide uitleg zeer interessant en ik heb wel al wat dingen gelezen over AM loop antennes enz maar zelf nooit eentje gemaakt en toen ik dat onlangs toch wilde zelf maken , dan had ik het probleem dat de C van 500 pf nauwelijks vinden was en ging het plan ook niet door. Dan heb ik er maar eentje gewoon gekocht en dat is eigenlijk de allereerste loop waar ik mee aan het spelen ben zeg maar. ' Al Spelende woordjes leren ' haha

Het is een TECSUN AN-200 Tunable Passive Loop prijs was + verzendkosten € 44,90 wat eigenlijk wel mee valt kwa prijs. Maar iets zelf maken daar heb je toch nog altijd iets mee lol van vind ik, had ik vroeger ook toen ik voor het eerst een dipool maakte voor 27 mhz. Oh ja nu ik dit schrijf kan ik me nog een leuk vooral herinneren. Omdat er toen in Belgie net een wet was voor 27 mhz die richt antennes uitsloot om die meer dan nul db versterking hebbben. Maar een dipool is een onderdeel van een beam maar versterkt niks , is wel gevoelig voor de richting en in die wet was daar dus geen sprake van dus was het toegelaten om een dipool legaal te gebruiken.

Toen waren er zo van die gasten die riepen dat ik met een verboden antenne werkte ? Ik zei nee hoor en weet je wat , als jullie met de wet in de hand kunnen bewijzen dat ik met een verboden antenne werk ? Dan krijgen jullie van mij één krat bier. Dat moet nu ongeveer iets van een dikke 35 j geleden zijn maar ik zit nog steeds te wachten maar tot op heden niemand al gezien met die wet in de hand haha das lachen , en in de tussen tijd is die wet al weer buiten gebruik gesteld en is het gebruik van een beam wel toegelaten , zolang er geen sprake is van storing heb je niks te vrezen.

En ze dachten ook allemaal dat zo een dipool een hele bijzondere DX antenne was en winkels die ze toen verkochten vroeger er erg heel geld voor ik bv nog prijzen gezien van € 150 en meer stel je voor , en dat voor een hoopje draad wat isolatoren en een aantal meters kabel zo veel geld echt mensen naaien zeg ik nie te krap.

Even terug naar de KAZ Loop. Op de url link van dxing.info heb ik meer info gevonden en , even door scrollen tot ongeveer half weg tot je dit tegen komt The "Super KAZ" http://www.dxing.info/equipment/kaz_bryant.dx Dat artikel in het Engels moet je maar eens lezen.

Misschien dan toch eens bekijken of ik hier mee weg kan om het in de richting Noord - Westen te hangen eigenlijk meer de VS dan de UK , maar achter men huis loop er wel een tram en ik vraag me af of de bovenleiding al dan niet van invloed zal zijn ?

Nu hangt men long wire van 110 m lengt in de lengte op de tramlijn die er haaks opstaat (tramlijn = horizontaal , Long Wire staat er Verticaal op) hopelijk is dat iets duidelijker te begrijpen ?

Als de KAZ loop richting Noord - West staat dan is Oost een hoek van 45 ° dat moet toch dempen vermoed ik ?

Of zit ik helemaal fout ?

Even trachten uit te leggen hoe en hoe groot de tuin is.

Die is iets van 7 m breed, op een goeie dikke 40 m lang. Maar nu komt het de ligging is verkeerd. De rechter bovenhoek van de rechthoek is het Noorden , dus de linker hoek is het Westen (Caroline.

De voorkant naar de straat kant op , is links achter zeg maar het Zuiden en rechts achter het Oosten.

Of ik moet me tevreden stellen met wat ik nu heb , of naar een ander huis en grotere tuin uitkijken ? haha of in de UK gaan wonen dicht bij de zender of aan onze kust hier in Belgie daar is het signaal vel sterker dan hier en ik woon iets van een 45 tal km van de kust.

Dit wordt erg lastig om een goeie ant te bouwen richting het Westen denk ik ?

De mogelijk heden bekijken is één zaak , het plan uitvoeren is de tweede zaak en daar loopt het fout haha.

Herman

Op 23 december 2017 00:29:44 schreef Frederick E. Terman:
Als je een verticale raamantenne ophangt, in de richting van de lijn Caroline-Gent, dan heb je een maximum richting Caroline, maar helaas ook een maximum richting Slovenië.

Door echter een weerstand in de verticale geleider aan de 'Slovenië-kant' zit aan te brengen, en je voedingslijn aan de andere kant aan te sluiten, werp je juist een minimum op richting Slovenië.

code:


                   +----------------+           R= 600 ... 1000 ohm
                   |                |
Slovenië <-        R                ======   -> Caroline
                   |                |
                   +----------------+

De waarde van de weerstand moet je uitproberen; de juiste waarde levert het diepste minimum op. Meestal zal dit 600 ohm à 1000 ohm moeten zijn. Omdat de frequentie laag is, kun je dit met een gewone potmeter van 1k uitproberen: regel de potmeter tot Slovenië zo zwak mogelijk binnenkomt.

Welke afmetingen van raamantenne kun je kwijt? Dan kan ik alvast een richtwaarde voor je weerstand bepalen. Hoe groter het raam, hoe beter het werkt.
Ook kun je alvast googelen naar 'Flag antenna medium wave'.

Oh ja dank je voor de tip, dat moet ik opschrijven en of laten uitprinten. Nu rijst er bij een vraag ben je een radio zend amateur ? ik zou haast vermoeden van wel?.

Deze antenne is te vergelijken met de KAZ loop http://www.dxarchive.com/mw/images/dh_ewe.jpg

Ja ik weet wat je bedoelt met een 'Flag antenna medium wave' en hoe die er uit ziet.

Dat kan ik dan makkelijk doen met de huidige long wire , want als ik a de voorzijde (achterkant is de feed naar de ontvanger)een weerstand steek van 650 ohm naar een aard staaf die de grond in gaat dan krijg ik een rombic ant en die heeft dan ook een beam effect met een bundel naar voor en achter word dan gedempt.

Ik word hier nog slim door jullie

dank je wel allemaal

[Bericht gewijzigd door Henry S. op maandag 1 januari 2018 18:17:07 (17%)

evdweele

Overleden

Op 23 december 2017 07:27:53 schreef mel:
Of misschien een ferrietantenne met afscherming?

Dat lijkt me niet mogelijk.
Hoe zou je het magnetisch veld voor die ferrietantenne in 1 richting willen afschermen?

Maar zeg nooit dat iets onmogelijk is, want die Flag antenna was ook nieuw voor mij ;-)

Techniek is ervoor gemaakt om ons in de steek te laten. Het blijft een ongelijke strijd tussen de techniek en de technicus.
Anoniem

Leuk verhaal over die antennewinst, maar geef die bak bier maar alhier, want je het het verkeerd voor. :-)
Antenneversterking is wel degelijk reëel. Een antenne met 6dB winst geeft uiteraard 6dB méér signaal dan 1 met 0 dB winst. Alleen wordt dit niet door een actieve component veroorzaakt maar door het richtingseffect.

Eerst moet je weten wat een isotrope antenne is. Dat is een theoretische antenne die uniform in alle richtingen straalt, dus bolvormig. Boven 1000MHz wordt meestal naar die antenne gerefereerd.
Beneden 1000MHz, wordt gerefereerd. naar de halvegolf dipool. Het stralingspatroon daarvan is niet volledig omnidirectioneel. Bij een vertikaal opgestelde antenne ziet het stralingspatroon er uit als een donut. Horizontaal mooi rond, maar in de hoogte platgedrukt.
Dat veroorzaakt een winst van 2.17 dB.
Met een winstantenne wordt dus bedoeld elke antenne die in de voorkeurrichting een winst heeft van meer dan 2.17 dB . Dus in principe zijn de 5/8 antennes die wel mooi rondstralen maar nog wat extra versterking geven niet toegestaan.

Het maakt daarbij niet uit of de antenne al dan niet deel uitmaakt van en groter assemblage met reflectoren en directoren. Wat telt is hoeveel vermogen zend je uit in de vorkeurrichting.

Om dit soort discussie te vermijden gebruikt men het begrip effectief uitgestraald vermogen.
Dat is het vermogen dat de zender levert vermenigvuldigd met de antennewinst minus de verliezen in de kabel. Als je spreekt van een anrennewinst van 6dB is dat steeds tov een dipool, dus ten opzichte van een volledig rondomstralende antenne is dat dan 6+2.17= 7.17 dB.

De bewering dat een dipool geen winst levert is dus correct, maar dat je een Yagi zou mogen gebruiken omdat de dipool die als straler gebruikt wordt op zich geen winst geeft is een balonnetje dat al te makkelijk doorprikt wordt. Zoiets kon je je CB vriendjes wijsmaken,maar de inspecteurs, zelf radiospecialisten zouden daar nooit ingetrapt zijn.

In de oorlog werd de ontvangst op de MG bewust verstoord. Met een zgn moffenzeef, kon je de storing enigszins onderdrukken.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Moffenzeef

Anoniem

Lijkt me onzin. Het heeft wel bestaan, maar of het echt werkte?
Moest ik Mof geweest zijn dan zond ik naturlijk een stoorsignaal krek op de frequentie van de BBC, met daarboven op een snerpende modulatie.
Ik zie niet hoe je met een simpel L-filterje zoiets zou kunnen uit het antennesignaal filteren.
Jan Corver, die dat toen verkocht voor een stuk spek, is vermoedelijk de grondlegger van de firma die nu gouden antimagnetische luidsprekerkabels verkoopt.:-)

RAAF12

Golden Member

@GD

Werd wel toegepast en het werkte ook. Vaste filters werden na WO2 ook verkocht om signalen op de antenne entree te verzwakken. Voor de zelfbouwer bijv.

edit : dit hieronder is dus GEEN moffenzeef...

uitleg http://85.144.192.2/nvhr/Amroh_221.pdf

@GD De man verkocht geen spek en werkte samen met Idzerda die in 1919 de eerste radio uitzending ter wereld maakte.
Jan Corver was een radio pionier die veel gedaan heeft om het medium onder de mensen te brengen. https://wiki.beeldengeluid.nl/index.php/Jan_Corver

Op 23 december 2017 07:27:53 schreef mel:
Een ouderwetse yagi,hoewel dat voor de middengolf beetje groot word..
Of misschien een ferrietantenne met afscherming?
En aan condities doe je niets.Meestal willen zendamateurs zoveel mogelijk exotische locaties werken,juist door die propagaties :)

Ik denk dat je twee zaken met elkaar aan het verwarren bent.

1) Een Yagi Antenne is alleen geschikt voor de VHF en totaal ongeschikt voor de Middengolf.

2) De middengolf dat ligt onder de korte golf en die ligt dan weer onder de FM band of Low VHF en dan heb je de UHF maar dat is dan boven de 300 mhz.

De antenne lengte op de middengolf bedraagt min 38 m als we rond de 1,6 mhz en dan heb ik het wel over één vierde van de golflengte.

En over exotische locaties gesproken ik heb op de Middengolf ooit wel eens India gehoord dus das toch al niet niks he. En Transatlantic DX met bv de VS vind ik toch al een redelijke exotische locatie.

Herman

evdweele

Overleden

@RAAF12

Dat AMROH 221 filterje was een zuigkring die op de middenfrequentie van de radio werd afgestemd.
Het enige doel en effect was dat frequenties óp en vlak náást de middenfrequentie vanaf de antenne sterk verzwakt in de radio terecht kwamen.
Met "moffenzeef" heeft het niets te maken.

Voor zover mij bekend was een moffenzeef een gewone raamantenne. Door het richteffect poogde men het signaal van de stoorzender zover te verzwakken dat de BBC-uitzendingen wel te volgen waren.
https://www.verzetsmuseum.org/museum/nl/kinderen/over-de-oorlog/digita…

Edit: foutieve informatie van het museum, dus...

Techniek is ervoor gemaakt om ons in de steek te laten. Het blijft een ongelijke strijd tussen de techniek en de technicus.

Op 23 december 2017 17:52:57 schreef evdweele:
[...]Dat lijkt me niet mogelijk.
Hoe zou je het magnetisch veld voor die ferrietantenne in 1 richting willen afschermen?

Maar zeg nooit dat iets onmogelijk is, want die Flag antenna was ook nieuw voor mij ;-)
[bijlage]

Misschien niet met een Flag antenna maar een rombic , die heeft de eigenschap dat de voorkant een richt effect heeft en de kan waar de feeder zit daar word het gedempt. En met de Kaz loop is dat ongeveer het zelfde. Wat ik wel weet is dat je de ene kant kan dempen en de andere kant kunt bevorderen.

Natuurlijk in dit geval als het gewenste station in een rechte lijn ligt met de stoorde , dan is het zaak om de stoorde zoveel mogelijk te verzwakken. Kijk maar een naar het diagram van de Kaz loop die werkt zoals een mistlicht met een redelijke smalle bundel en achteraan haast niks.

Dit is bv ook al aardig wat http://www.bamlog.com/basicdelta.jpg
Of http://www.bamlog.com/basicdelta.jpg

Herman

RAAF12

Golden Member

Op 23 december 2017 19:44:28 schreef evdweele:
@RAAF12

Dat AMROH 221 filterje was een zuigkring die op de middenfrequentie van de radio werd afgestemd.
Het enige doel en effect was dat frequenties óp en vlak náást de middenfrequentie vanaf de antenne sterk verzwakt in de radio terecht kwamen.

Met "moffenzeef" heeft het niets te maken.

Klopt het is een andere zeef. Soms moet ik het onderwerp iets breder maken dan de vraagstelling of de beweringen, hier gedaan. Dat kan en mag allemaal in een forum. Ik loop daarbij inderdaad het risico dat ik een beetje OT ga. Maar dat geeft niet :-) Tis hobby, tenslotte.
edit: Extra waarschuwing geplaatst voor de onbevangen lezer bij het Amroh antenne filter plaatje.

Hubie

Special Member

TS schreef:1) Een Yagi Antenne is alleen geschikt voor de VHF en totaal ongeschikt voor de Middengolf.

Ja en nee. ;-)
Log.pers voor 0-30 MHz zijn tenslotte ook gebaseerd op een stel Yagi's in array.

https://en.wikipedia.org/wiki/Log-periodic_antenna

Je hebt alleen een flinke tuin nodig.(en een zak met centen. ;-)

Frederick E. Terman

Honourable Member

Op 23 december 2017 18:56:55 schreef grotedikken:
[...] maar dat je een Yagi zou mogen gebruiken omdat de dipool die als straler gebruikt wordt op zich geen winst geeft is een balonnetje dat al te makkelijk doorprikt wordt. Zoiets kon je je CB vriendjes wijsmaken,maar de inspecteurs, zelf radiospecialisten zouden daar nooit ingetrapt zijn.

Dat zegt @TS ook niet. Hij gebruikte een losse dipool, schrijft hij.

--
De moffenzeef:

Op 23 december 2017 19:23:15 schreef grotedikken:
Lijkt me onzin.

Dit principe wordt nu nog steeds toegepast; denk aan de MFJ-1026 noise canceller. Op YouTube vind je wel demonstraties van de werking.
Door gebruik van twee antennes (de bestaande plus een hulpantenne) kan een van de ontvangen signalen worden 'uitgenuld', want er is altijd wel een verschil tussen de ontvangst op de twee antennes, en dat verschil is weer anders voor het gewenste signaal, dan voor het ongewenste.
Uiteraard zal je dat uitnullen met de storing willen doen.
Schema zoals Corver het publiceerde; hier zien we inderdaad het bovenstaande principe:

De moffenzeef was geen eenmalig product van één knutselaartje, maar werd door veel luisteraars gebruikt. Van één 'producent' lezen we:

[...] Al spoedig produceerde Sjoerd [Quast] moffenzeven aan de lopende band. De onderdelen werden gekocht bij Kontakt aan de Wagenstraat: een variabele condensator van 500 pF met pertinaxisolatie, een potmeter van tussen de 100 en 500 kΩ en stekerbusjes voor de aansluitingen.
De spoel wikkelde hij op de koker van een closetrol. Dat gebeurde op een draaibank in het radiostation Scheveningen Radio, waar Sjoerd werkte. Een Duitser die daar toezicht hield vroeg waar die spoel dan wel voor diende. Sjoerd bedacht ter plaatse het leugentje dat het was voor ontstoring van de stofzuiger. Toen hij het thuis eens probeerde bleek de leugen nog waarheid te zijn ook. Hij heeft er zelfs een paar jaar octrooi op gehad!
Sjoerd heeft wel zo'n honderd moffenzeven gemaakt. Soms werkten ze wel en soms niet. Maar door onderling verwisselen van de drie aansluitingen was er meestal toch wel een combinatie te vinden die resultaat gaf. Als tweede antenne werd in de regel zo'n 4 m 0,2 mm dik draad gebruikt waarvan de optimale richting moest worden uitgeprobeerd. [...]

De verplichte inlevering van radiotoestellen werd pas in mei 1943 ingevoerd; tot die tijd was een radio in huis hebben en beluisteren toegestaan door de bezetter.

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org

Op 23 december 2017 18:56:55 schreef grotedikken:
Leuk verhaal over die antennewinst, maar geef die bak bier maar alhier, want je het het verkeerd voor. :-)
Antenneversterking is wel degelijk reëel. Een antenne met 6dB winst geeft uiteraard 6dB méér signaal dan 1 met 0 dB winst. Alleen wordt dit niet door een actieve component veroorzaakt maar door het richtingseffect.

Eerst moet je weten wat een isotrope antenne is. Dat is een theoretische antenne die uniform in alle richtingen straalt, dus bolvormig. Boven 1000MHz wordt meestal naar die antenne gerefereerd.
Beneden 1000MHz, wordt gerefereerd. naar de halvegolf dipool. Het stralingspatroon daarvan is niet volledig omnidirectioneel. Bij een vertikaal opgestelde antenne ziet het stralingspatroon er uit als een donut. Horizontaal mooi rond, maar in de hoogte platgedrukt.
Dat veroorzaakt een winst van 2.17 dB.
Met een winstantenne wordt dus bedoeld elke antenne die in de voorkeurrichting een winst heeft van meer dan 2.17 dB . Dus in principe zijn de 5/8 antennes die wel mooi rondstralen maar nog wat extra versterking geven niet toegestaan.

Het maakt daarbij niet uit of de antenne al dan niet deel uitmaakt van en groter assemblage met reflectoren en directoren. Wat telt is hoeveel vermogen zend je uit in de vorkeurrichting.

Om dit soort discussie te vermijden gebruikt men het begrip effectief uitgestraald vermogen.
Dat is het vermogen dat de zender levert vermenigvuldigd met de antennewinst minus de verliezen in de kabel. Als je spreekt van een anrennewinst van 6dB is dat steeds tov een dipool, dus ten opzichte van een volledig rondomstralende antenne is dat dan 6+2.17= 7.17 dB.

De bewering dat een dipool geen winst levert is dus correct, maar dat je een Yagi zou mogen gebruiken omdat de dipool die als straler gebruikt wordt op zich geen winst geeft is een balonnetje dat al te makkelijk doorprikt wordt. Zoiets kon je je CB vriendjes wijsmaken,maar de inspecteurs, zelf radiospecialisten zouden daar nooit ingetrapt zijn.

Die discussie over die dipool was ongeveer het volgende en ook al is het nog zo lang geleden dit verhaal blijft gewoon hangen en das altijd met leuke verhalen of voorvallen.

Die gasten waren winst en richtingsgevoeligheid helemaal door mekaar aan het halen en bovendien ze wisten ook niet waar ze het over hadden en ik dus wel. Daarom vermoed dat ze een tikje jaloers waren ?

Ik heb de dipool leren kennen door men wijlen buurman die een radio zend amateur was en hij had een eigen zaak on radio en tv , hij was hersteller en verkocht ook toestellen maar had geen winkel.

En het was bovendien ook nog een een buurman die net naast ons huis woonde en we kenden elkaar al vele jaren men zussen zaten bv met zijn dochter op de lagere school , maar ik heb hem pas echt beter leren kennen toen er op een dag een tijdschrift over Zeezenders in de brievenbus van de buur terecht was gekomen ivp van in onze bus haha. Hij had het eerst gelezen de sluwe vos haha en dan pas aan mij terug bezorgd

En hij vroeg of hij het volgende blad ook mocht lezen waarom kon ik daar tegen zijn natuurlijk niet en ik mocht van hem ook bladen lezen van de radio amateurs zo zouden alle buren met elkaar moeten omgaan vroeger was dat normaal maar tegenwoordig is dat een zeldzaamheid aan het worden een uitstervend ras hihi.

Eind van de jaren 70 werd de 27 mhz hier in Belgie een echte hype alhoewel het nog steeds verboden was. Ik zat eens op een avond bij de buurman in zijn werkplek naar de 27 mhz te luisteren en ik was gebeten en later nadat ik had zitten luisteren met een ontvanger van de buurman , dacht ik moet dit ook hebben. En zo ben ik dus begonnen met zenden. Maar de 27 Mhz die ik had gekocht samen met dat zendtoestel dat was ik weet het nog goed een ' city star ' antenne en als het middernacht werd dan deed ik het dakraam open legde de antenne buiten door het raam op het dak kabel aansluiten en hup zenden.

En op een zekere zomer dag zat ik buiten in de tuin en hoorde muziek bij de buren 4 huize verder en plots hoorde ik mijn eigen stem haha ik schrok te pletter , maar kwam er al snel achter dat die antenne toch ook niet echt zo goed opgesteld was en zeker niet liggend op een dak en een vrije opstelling was er verre van sprake. En de buurman die vond die antenne ook maar niks , en hij zei ' ik ga je laten zien hoe je een dipool kan maken en dat valt ook niet zo goed op ook '

Nou samen die dipool gemaakt (zonder balun) en van storing was er ook al geen sprake meer dus dat was ook al goed , want als die buren me toen hoorde in hun cassette recorder bij het maken van een opname , dan waren er nog mensen die er last van hadden. De naaste buurvrouw bv ook want op haar klokradio kon ze me horen vertelde ze eens maar dat mens was totaal verknipt en er normaal mee praten ging gewoon niet en ze leed aan een schoonmaak forbie. Om 4 u in de morgen opstaan om te staan schoonmaken dan moet je gestoord zijn haha.

Terug naar die gasten die tegen me zeiden dat ik een verboden antenne gebruikte. Maar een dipool die geeft ene winst van nul db en daarom dachten die gasten das verboden , maar een dipool heeft wel een richtingsgevoeligheid en das niet verboden. haha !

Ik woon een 5 tal km uit het centrum van onze stad en mij dipool ging toen met de min kant naar het centrum , maar een station die 35 a 40 km verder zat die kon me sterk ontvangen ook al was de polarisatie diagonaal in een hoek van een graadje of 45° en het station op 40 km van mij vandaan hoorde mij sterker dan de station in het centrum van mij stad die zelf veel hoger gelegen waren dan ik en een hogere antenne hadden die dezelfde polarisatie en das wel raar heb ik trouwens nooit echt goed begrepen dat zal vast wel iets mer reflectie te maken hebben in men voordeel dan.

En dus die gasten hoorde dat ook dat ik ook best wel aardig wat stations kon werken en zo. Maar ze dachten dat zo een antenne verboden was maar er stond niks in de wet dat een antenne van nul geen richtingsgevoelig mag zijn en daar hadden ze geen kaas van gegeten en ze dat zo een dipool een hele speciale soort antenne was om dat het een draad met isolatoren was en dat je die zoals een waslijn moet ophangen en dat werd toen al gauw als speciale DX antenne genoemd en de prijzen was heel hoog tot wel € 150 stel je voor zelf maken kost hooguit € 10 zonder kabel dan.

Dit is al zo een lang verhaal maar men de buurman heb ik nog een iets leuks mee gemaakt nu kan ik er mee lachen , maar toen het gebeurde dus echt niet. Heel in het kort kwam het hier op neer. De buurman belde me op (we woonden op 100 m van elkaar haha)

En vroeg kan je even je 27 mhz aan zetten en naar kanaal x zoveel gaan ok hoorn op de haak, zender open en ik riep hem aan. Hij had net een HF Booster van 1 kw hersteld want die had iemand opgeblazen.

Eerst test zonder en dan met maar ik hoorde geen verschil want de S mater stond al op S9+40 db haha. En nu komt het, hij vroeg me om men antenne plug los te schroeven .... en toen kreeg ik me daar een oplaai zeg niet normaal een grote vloek haha.

En dat vertelde ik hem waarop hij droog antwoorden ' ik heb je toch niet gezegd dat je die plug moest vast pakken ' en zonder een lach hihi. Enkele dagen later kwam de aap natuurlijk uit de mouw. Ik vroeg hem een uitleg en hij zei dit. En antenne is zoals een afgestemde kring en als die antenne als dat vermogen binnen krijgt op opslorpt en je pakt dat vast met je handen en je staat bv op blote voeten dan die je dienst als bliksem afleider haha. Ook een verhaal dat nooit vergeet ik nu lach ik er mee maar toe niet ik vloekte luidop haha. Van het schrikken ook en ik vermoed dat de buurman me een poets wilde bakken of zo ? haha

Ps Men vingers doen pij van het tikken haha, ja leuke verhalen das altijd lachen;

Op 22 december 2017 21:15:16 schreef buckfast_beekeeper:
Bij nacht komt de middengolf altijd veel beter door. In de jaren 70 konden we het toenmalige 'Brussel' met wat gekraak spelen in het noorden van Italië. Overdag lukte dat nooit.

Bepaalde weersinvloeden helpen of bemoeilijken je situatie. Ene Armand Pien leesde in een ver verleden, op vrijdag, de Efemeriden en de radiologische gegevens voor. Vaak sprak hij dan van wel of geen inversie.

Normaal reikt VHF (marifoon) tot aan de horizon. Bij mist horen wij probleemloos de schippers op de 'kreekraksluizen' binnen of buitenkant roepen. In vogelvlucht ongeveer 60km.

Onze lokale brandweer werd in het verleden vaak gestoord door een Nederlandse zendamateur, die de lokale communicatie gewoon plat sloeg. Het BIPT stond daarbij machteloos en de Nederlander had er geen oren naar dat hij de veiligheid in het gedrang bracht.

' Bij nacht komt de middengolf altijd veel beter door. In de jaren 70 konden we het toenmalige 'Brussel' met wat gekraak spelen in het noorden van Italië. Overdag lukte dat nooit. '

En dat is tot op de dag vandaag nog steeds zo Italie zit op 900 khz maar vroeger was het vermogen 900 Kw nu amper 50 kw maar ze zijn nog goed te ontvangen alleen iets minder sterk das toch iets van ik vermoed 40 % minder nu dan toen op hoog vermogen. Ik zou niet graag zo dicht bij de zendmast willen wonen toen al dat HF brr.

Op 23 december 2017 19:23:15 schreef grotedikken:
Lijkt me onzin. Het heeft wel bestaan, maar of het echt werkte?
Moest ik Mof geweest zijn dan zond ik naturlijk een stoorsignaal krek op de frequentie van de BBC, met daarboven op een snerpende modulatie.
Ik zie niet hoe je met een simpel L-filterje zoiets zou kunnen uit het antennesignaal filteren.
Jan Corver, die dat toen verkocht voor een stuk spek, is vermoedelijk de grondlegger van de firma die nu gouden antimagnetische luidsprekerkabels verkoopt.:-)

Wat je uitlegt dat werd ook zo gedaan hoor. De Duitsers stoorde de BBC pal op de zend frequentie en men wijlen moeder die wist me te vertellen van ook verhalen die zij had gehoord van haar vader. Dat het stoorgeluid die gebruik werd te vergelijken valt met een cementmolen met daarin keien die ronddraaien. En wie in bezet gebied zat te luisteren met een koptelefoon aan want als de bezetter dat geluid hoorde was je gezien. En men gebruikt dus een loop ant en daarmee kon je het stoor signaal van de bezetter dempen en de BBC beter horen.

En het is een beetje het zelfde verhaal van mij met Caroline in het westen en de stoorder in Slovenie haha

[Bericht gewijzigd door Henry S. op maandag 1 januari 2018 18:22:44 (7%)

Anoniem

Op 23 december 2017 19:35:40 schreef RAAF12:
@GD

Werd wel toegepast en het werkte ook. Vaste filters werden na WO2 ook verkocht om signalen op de antenne entree te verzwakken. Voor de zelfbouwer bijv.

Akkoord dat je met zo een eenvoudig filtertje een bijzonder sterk signaal op je antenne kan onderdrukken.Hele sterke signalen kunnen een ontvanger op een andere frequentie afgestemd dichtdrukken. Wie dicht in de buurt zit van een krachtige zender kan daar last van hebben. Tot zover klopt deze redenering met de uitleg van Amroh hieronder. Maar als de Duitsers de BBC wilden Jammen zullen ze dat zeker gedaan hebben door op hun frequentie uit te zenden met een gemoduleerd stoorsignaal. Zo'n filter heeft dan geen enkel nut. Tenzij jij me kunt uitleggen waarom wel. Dat verhaal van herman lijkt me veel aannemelijker. Een loopantenne is directief en kun je draaien zodat je signalen die niet in elkaars verlengde liggen kunt onderdrukken.

edit : dit hieronder is dus GEEN moffenzeef...
[bijlage] uitleg http://85.144.192.2/nvhr/Amroh_221.pdf

De man verkocht geen spek en werkte samen met Idzerda die in 1919 de eerste radio uitzending ter wereld maakte.
Jan Corver was een radio pionier die veel gedaan heeft om het medium onder de mensen te brengen. https://wiki.beeldengeluid.nl/index.php/Jan_Corver

Dat spek was maar een grapje hoor.
Gewoon omdat ik niet inzie hoe zo'n ding ook maar zou kunnen werken. Ligt misschien welaan mij dat ik iets over het hoofd zie.
Maar die Idzerda is toch door de Duitsers doodgeschoten toen hij onderdelen uit een V2 raket wilde stelen? Eerst hebben ze hem netjes gevraag om dat terug te leggen en toen hij achter hun rug nogmaals probeerde dachten ze natuurlijk terecht dat ie een spion van het verzet was die probeerde achter de werking van dat toen geheime wapen te komen..