A-force batterijen van de Action: hoe goed zijn ze?

Sine

Moderator

Een alkaline cel in een maglite, je komt er heel snel achter hoe problematisch lekkende batterijen in een alu huis kunnen zijn.
(hint, als je de dop er niet meer af krijgt ... ook niet in de bankschroef .. dan heb je een probleem.)

Op 1 juli 2019 20:50:02 schreef Lucky Luke:
*Afaik hebben NiCd en NiMH batterijen ook basisch elektroliet

Ik heb vaak genoeg lekkende NiCd backups op PCB's gehad en die ga ik inderdaad te lijf met azijn, dus voor NiCd kan ik het alvast bevestigen.
En als ik moet gokken dan NiMH idemdito.

If you want to succeed, double your failure rate.

Ok, ik heb er hier één gevonden die is gaan lekken. Die zat met lage ladingstoestand in een fietslichtje dat de gehele tijd in de lade lag (dus geen grote warm-koudcycli). Bij een meting bleek er ongeveer 0,9V op te staan, dus er is geen sprake van ompoling.

De houdbaarheid stond tot augustus 2027, dus dat heeft hij niet gehaald. Van alle lege A-Force cellen die ik (inmiddels) in de batterijbak heb liggen (ik tel er zo snel 14) is dit de enige die lijkt te lekken, wat voor het gevoel een betere statistiek is dan de andere merken waar ik een groter "lekpercentage" op moet constateren (zoals Duracell Industrial :()

Zo te zien heb ik geluk gehad en was ik er redelijk snel bij, het batterijcontact was nog niet zichtbaar aangetast en het lichtje waar deze in zat was niet in het bijzonder duur.

De consumentenbond deed een batterijentest waar de AAA van A Force er beter uitkwam dan de AA. DE AA versie zou helemaal niet zo goed zijn. Wel is de A Force een goedkope batterij.

Op 1 juli 2019 20:50:02 schreef Lucky Luke:
[...]

Je komt een heel eind door de boel te spoelen met azijn (Bij alkalinebatterijen* dan. Bij zink-kool/zinkchloride moet je juist iets basisch hebben - sterk verdunde (bak)soda ofzo.

Ik ken in het NL eigenlijk alleen soda, maar dat is wel heel iets anders dan het engelse "baking soda".

Volgens Wikipedia is "baking soda" natriumbicarbonaat, hier ook wel bekend als zuiveringszout.
Een drogisterij verstrekte me zuiveringszout als alternatief voor tandpoeder.
Ik poets daar dus mijn tanden mee...
https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Ffoodfriendsforever.files.wordpress.com%2F2014%2F09%2Fbaking-soda.png%3Fw%3D500&f=1&nofb=1

Toepassingen https://www.duurzaamthuis.nl/wondermiddel-baking-soda

maartenbakker

Special Member

Ook bekend als dubbelkoolzure soda. Inderdaad wel wat anders dan gewone soda.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Ik heb weer eens een ander tijdverdrijfje:

Enkele maanden geleden zat ik 's avonds dringend verlegen om een AA batterij dus haalde ik bij AH een verpakking van 6 stuks Duracell Optimum batterijen, made in USA. Daarvan zitten er inmiddels drie van in apparaten. Vandaag weer zo'n cel uit de verpakking genomen voor in een wekker, die prompt aangaf dat de batterij leeg was. Nagemeten en 1,2V. De volgende ook 1,2V en de laatste 1,5V. Aan de cellen is van buiten niks te zien.

Eind van de middag een berichtje aan Duracell gestuurd dat dure batterijen op deze manier wel héél erg duur werden. Per kerende post een reactie en, ik moet zeggen, ze pakken het serieus op. Ze willen foto's van de batterijen en de verpakking en een koerier sturen om de cellen op te halen voor onderzoek. Ik ben benieuwd.

Op 3 februari 2020 13:00:47 schreef Spog2:Een drogisterij verstrekte me zuiveringszout als alternatief voor tandpoeder.
Ik poets daar dus mijn tanden mee...

Ik zou daar niet iedere dag mijn tanden mee poetsen want dan hou je geen glazuur mee over. Er zijn wel tandpastas waar het in wordt verwerkt maar iedere dag met pure baking soda poetsen is wel wat teveel van het goeie.
Arm & Hammer baking soda kun je trouwens gewoon bij de Jumbo kopen. En anders wel bij de Chinese toko of de Afroshop. Iets van €1,50 voor bijna een halve kilo.

brains

Special Member

Als je veel nodig hebt moet je eens kijken bij handel in diervoeding. Het wordt ook gemengd in diervoeders blijkbaar. Dan heb je voor rond de 18 euro 25kg. Deze is dan niet altijd officieel geschikt om koekjes te bakken ;) Maar als je veel schoonmaakt kan het handig zijn. En als te veel is samen met enkele andere mensen samen kopen.

Op 17 februari 2021 19:51:12 schreef Kilian:
Ik heb weer eens een ander tijdverdrijfje:

Enkele maanden geleden zat ik 's avonds dringend verlegen om een AA batterij dus haalde ik bij AH een verpakking van 6 stuks Duracell Optimum batterijen, made in USA. Daarvan zitten er inmiddels drie van in apparaten. Vandaag weer zo'n cel uit de verpakking genomen voor in een wekker, die prompt aangaf dat de batterij leeg was. Nagemeten en 1,2V. De volgende ook 1,2V en de laatste 1,5V. Aan de cellen is van buiten niks te zien.

Eind van de middag een berichtje aan Duracell gestuurd dat dure batterijen op deze manier wel héél erg duur werden. Per kerende post een reactie en, ik moet zeggen, ze pakken het serieus op. Ze willen foto's van de batterijen en de verpakking en een koerier sturen om de cellen op te halen voor onderzoek. Ik ben benieuwd.

Ok, ze hebben het lekprobleem dus aangepakt en een 'rebrand' gedaan. 8)7 Je gaat zeker weten niet achterhalen wat er aan de hand was, waarschijnlijk krijg je een excuusbrief en misschien nieuwe en/of een symbolische compensatie. Heb je straks een roze konijn op de kast staan. :P

Wat mij betreft is Duracell als merk al wel een tijdje afgeschreven, ik koop ze niet meer en raad ze aan niemand meer aan. Een foutje kan, maar voor die prijzen kan een bedrijf het zich niet veroorloven om zo vaak en zo lang zooi te blijven verkopen. Wat mij betreft gebruik ik nu voor alles Ikea Ladda oplaadbare Ni-MH cellen. De meeste apparaten trekken dat wel, en de zelfontlading is zo klein dat je zelfs een klok er nog redelijk mee kan voeden. Ze lekken ook niet, wat ik best een voordeel vind.

Ach, weet je: In het verleden ben ik zelf een tijdje baasje van een batterijenfabriekje geweest. Ik weet daardoor wel het een en ander van batterijenproductie en de problemen waar je tegenaan kunt lopen. En hoe snel dat een bom duiten kan kosten. Maar dat weten zij niet.

Ben eigenlijk vooral geïnteresseerd hoe ze dit commercieel en technisch oppakken. Een roze konijn of een doosje nieuwe batterijen is secundair. Een probleem met je product is vervelend, maar als je het goed afhandelt kun je ook punten scoren bij je klant.

paar jaar geleden werkte mijn aannemer zijn bouwlaser niet. binnen gedaan voor herstelling, geen garantie gekregen omdat er duracell in zaten en deze lekken. zelf fabrikanten van toestellen beginnen al te melden om duracell NIET te gebruiken, terwijl dit 20jaar geleden aangeraden werd. weet niet wat er gaande is ginder (heb zelf nog ff in de fabriek gelopen in aarschot (B)), maar duracell komt hier al jaren niet meer binnen

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken

@Kilian: Ik heb wel respect voor je open-mindedness, maar die lieden gaan echt geen aanpassingen doen in hun productieproces om een enkel setje batterijen dat van een enkele private consument uit Nederland is gestuurd. Voor de prijzen die ze vragen had elke batterij uit hun fabriek perfect moeten zijn, en dat zijn ze al zeker 10 jaar niet.

Let wel: ik zeg dit niet omdat ik één keer een slechte Duracell heb gehad, maar veel vaker. Op dit punt durf ik met redelijke zekerheid te zeggen dat de A-force batterijen (waar het hier eigenlijk om ging) gewoon betrouwbaarder zijn voor ongeveer een tiende van de prijs zonder merkbaar verschil in capaciteit.

Met het bestaan van fatsoenlijke Ni-MH batterijen zijn alkaline batterijen eigenlijk al nergens meer voor nodig. Ik wacht op het uitsterven van de laatste apparaten die niet kunnen werken op 1,2V.

Ik weet niet of dit een gevalletje is van "een enkel setje batterijen van een consument uit Nederland". De verpakking én de batterijen zijn onbeschadigd en er is geen spoor van lekkage. Áls hier sprake is van een probleem in productie, waardoor inderdaad zeg 1/3 van de batterijen na 6 maanden met 1,13V uit de verpakking komt, terwijl ze 10 jaar garantie vanaf productiedatum geven, dan hebben ze wel een incentive om iets te ondernemen. Maar we zullen het zien.

Voor het overige ben ik het met je eens. Ik heb zelf ook bij bosjes lekkende Duracell AA cellen meegemaakt, waardoor ik die in principe ook niet meer koop, maar in dit geval had ik geen keuze. Overigens, lekkende knoopcellen van Duracell, of andere merken, heb ik geloof ik nog nooit meegemaakt. Het zijn altijd de AA/AAA cellen.

In de tijd dat ik me nog intensief met batterijen bezig hield waren primaire (niet oplaadbare) batterijen beter geschikt voor toepassingen met een zeer laag stroomverbruik of bij lage temperaturen.

[Bericht gewijzigd door Kilian op 18 februari 2021 15:02:53 (11%)

Knoopcellen zie ik inderdaad ook niet vaak lekken, maar toevallig had ik er recent eentje:

Een echte Toshiba uit een Casio rekenapparaat, vermoedelijk gekocht ergens kort na 2000. Het apparaat deed het nog probleemloos en er staat nog 1,35V op.

Ik heb Duracell de gevraagde foto's van de batterijen en het doosje waar ze in zaten gestuurd, waar dus niks te zien is van externe invloeden of lekkage.

Daarop heb ik vanuit Schotland een retourverpakking toegestuurd gekregen samen met een douaneverklaring in drievoud (Brexit). De koerier heeft ze net opgehaald en ze zijn nu onderweg naar Schotland voor nader onderzoek. Waar ze exact heengaan weet ik niet, de geadresseerde is een logistieke dienstverlener. Tot nu toe erg netjes en correct.

Wat ik niet wist is dat Duracell de laatste 20-25 jaar diverse eigenaren gehad heeft. Van private onderneming, naar KKR, naar de beurs, naar Gilette/ Proctor&Gamble en nu sinds vier jaar Berkshire Hathaway, van Warren Buffet.

En nou ga ik wachten op mijn roze konijn.

Houd ons op de hoogte, ik ben wel nieuwsgierig om eerlijk te zijn. Er moet wel iets gebeuren wil ik nog zo ver gaan ooit nog Duracell te kopen, maar wie weet.

Dat van die eigenaren wist ik niet. Warren Buffett staat wel bekend om lange-termijnsinvesteringen te doen, dus op zich is dat wel een reden om te geloven in verbetering, maar dat zou dan al 6 jaar aan de gang moeten zijn. Ik vrees dat de grote merkwaarde van Duracell de primaire reden is, maar misschien hebben ze nog wel wat daadwerkelijke R&D capaciteit onder de kap.

Enfin, we zullen zien! :)

Paar maandjes verder, maar ik krijg van Duracell €12 retour voor twee lege batterijen.

Mijn twee cent over Duracell:
in het lab(je) waar ik werk, staan tientallen toestellen met Duracell er in. Mijn voorganger zwoor daarbij. Op het moment dat ik binnenstapte deinsde ik daar al voor terug.
Omdat alle toepassingen daar erg weinig stroom trekken of slechts af en toe gebruikt worden, gaan de batterijen routinematig langer mee dan de houdbaarheidsdatum.

Nu ik dingen klaar aan het maken ben voor de opstart na corona, ben ik ieder apparaat gaan controleren op lege of ontbrekende batterijen.

Op +- 45 gecontroleerde dingen ben ik +- 3 lekkende Duracells tegengekomen, maten AA en D. Deze waren 1 tot 5 jaar over datum.
Tevens 1 Ni-MH accu uit het jaar 2001 die kristalletjes langs een naad begon te vertonen, dus die meteen ook uitgesoldeerd.

Onder mijn bewind gaan we eens kijken hoe Varta het doet.
Het zijn allemaal geen veiligheids of bedrijfskritische zaken dus het is een redelijk mooie proeftuin, al blijft 3 batterijen op 45 ofzo statistisch waarschijnlijk niet erg significant.

[Bericht gewijzigd door Ledlover op 15 juni 2021 08:34:39 (10%)

Ik neem op kleine schaal reparaties van buizen-elektronica aan voor een heel aardig uurtarief. Interesse? Mail me!
Shiptronic

Overleden

Bij weinig verbruik zou ik eerder iets gebruiken ala Eneloop. Tot nu toe zeer tevreden over , zeer lage zelf ontlading.

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Eneloop zijn toch oplaadbare dingen? Dat loont niet echt vrees ik. We moeten er teveel van hebben.
Nog een update: nog een duracell met 'haar' op de minpool gevonden.

Ik neem op kleine schaal reparaties van buizen-elektronica aan voor een heel aardig uurtarief. Interesse? Mail me!

Zulke icoontjes als hieronder vertrouw ik voor geen meter meer.
Ze staan ook op m'n bierflesjes, en volgens die icoontjes zou ik er geen dikke buik van krijgen.

Volgens mij sla je het een beetje uit context, deze logo's staan op allerhande batterijen, oplaadbaar of niet en zijn IMHO een soort van overgewaaid Amerikanisme waar alles wat maar enigszins energie in zit een juridisch risico vormt zonder logo's en waarschuwingen.

Op 15 juni 2021 00:57:24 schreef Kilian:
Paar maandjes verder, maar ik krijg van Duracell €12 retour voor twee lege batterijen.

Leuk dat je het nog even terugkoppelt, valt me mee van ze, maar helaas geen inhoudelijke reactie.

Op 15 juni 2021 17:55:48 schreef Ledlover:
Eneloop zijn toch oplaadbare dingen? Dat loont niet echt vrees ik. We moeten er teveel van hebben.
Nog een update: nog een duracell met 'haar' op de minpool gevonden.

Koop anders de Ikea oplaadbare cellen. Ze schijnen praktisch hetzelfde te zijn, vertonen weinig zelfontlading en zijn grofweg net zo duur als Duracell batterijen (die enorm 'overpriced' zijn). Ik heb er (volgens mij) 28 stuks in de omloop, en heb er weinig problemen mee. Ze lijken onderling ook redelijk te matchen (als in: ze raken bijna tegelijk leeg bij ontladen).

Lucky Luke

Special Member

En oplaadbare batterijen lekken niet (meer). Ik heb althans nog geen lekkende eneloop of IKEA LADDA gezien. De oude Hema NiCd's lekten wel, de varta NiMH's die ik daarna had niet.

Eluke.nl | De mens onderscheid zich van (andere) dieren door o.a. complexe gereedschappen en bouwwerken te maken. Mens zijn is nerd zijn. Blijf Maken. (Of wordt, bijvoorbeeld, cultuurhistoricus)

Let op, sprong in tijd!

Op 2 december 2019 17:25:44 schreef Kruimel:
Ok, ik heb er hier één gevonden die is gaan lekken. Die zat met lage ladingstoestand in een fietslichtje dat de gehele tijd in de lade lag (dus geen grote warm-koudcycli). Bij een meting bleek er ongeveer 0,9V op te staan, dus er is geen sprake van ompoling.

[bijlage]

De houdbaarheid stond tot augustus 2027, dus dat heeft hij niet gehaald. Van alle lege A-Force cellen die ik (inmiddels) in de batterijbak heb liggen (ik tel er zo snel 14) is dit de enige die lijkt te lekken, wat voor het gevoel een betere statistiek is dan de andere merken waar ik een groter "lekpercentage" op moet constateren (zoals Duracell Industrial :()

Zo te zien heb ik geluk gehad en was ik er redelijk snel bij, het batterijcontact was nog niet zichtbaar aangetast en het lichtje waar deze in zat was niet in het bijzonder duur.

Tweeëneenhalf jaar verder, en ik heb er weer één die lek is geraakt na langdurige stilstand in een zaklamp. Ik vermoed dat deze van dezelfde set is geweest (er stond ook 08-2027 op), maar weet het niet zeker. Ik heb de spanning gemeten op ongeveer 0,95V. Van de drie broertjes die hij heeft waren er twee op 1,58V en eentje op 1,44V, dus ogenschijnlijk ook op zijn retour. Geen verdere metingen gedaan. Deze zaklamp had ik gewoon de hele tijd binnen en de batterijen zijn er tegelijk in gegaan, dus de batterijen zijn niet mishandeld geweest.

Blijkbaar kan de opdruk niet tegen dit elektrolyt, want de opdruk zat op mijn vinger, en mijn vingerafdruk op de batterij. De score is nog steeds beter dan met de Duracell ProCell cellen, maar ik denk dat het veilig is te concluderen dat die A-Force batterijen op de langere termijn niet lekvrij zijn. Ik denk dat ik er in totaal 20 van heb gekocht, met 2 stuks die zijn gaan lekken zonder duidelijke oorzaak.

Zou ik ze nog steeds kopen? Waarschijnlijk wel, want ook de gevestigde merken doen het vaak niet beter (hierbij spreek ik uit ervaring in het geval van Duracell en Varta), en voor (indertijd) €0,168 per stuk kan ik me veroorloven ze gewoon jaarlijks preventief te vervangen. Waar mogelijk vervang ik echter met oplaadbaar, want daar heb ik minder lekkage mee.