Show your projects! Part 32

Dit topic is gesloten

Hensz

Golden Member

Op 13 november 2019 14:13:49 schreef Jochem:
...zou ik in dit geval ook een isolerend plaatje (ruim) onder de kroonsteen hebben gebruikt. Mocht er ooit een draad los komen of een enkele ader per abuis naast/onder de kroonsteen gestoken worden dan knettert dat niet meteen tegen die metalen behuizing.

Dan werkt zo'n isolatieplaatje in geval van nood een seconde o.i.d. totdat de stop eruit vliegt. Vind ik de moeite niet waard. Als het draadje al los vliegt, vliegt het ook net zo makkelijk voorbij het isolatieplaatje en heb je nog niks bereikt. Dan helpt alleen een geheel kunstof kast(je)

Draadjes onder kroonstenen steken terwijl ze heet zijn: Dat is pas een slecht idee!

Don't Panic!
RAAF12

Golden Member

Op 13 november 2019 17:20:53 schreef ohm pi:
[...]Kruipstroom gaat over het oppervlakte van de isolator, dus je moet de kortste weg over de oppervlakte van de witte isolatie meten.

Ja dat is zo ik bedoelde eigenlijk de dikte van de nylon isolatie. Tussen de m3 bout en moer en het metalen busje in de kroonsteen waarin de draad wordt vastgezet.

Op 13 november 2019 17:59:02 schreef Hensz:
Dan werkt zo'n isolatieplaatje in geval van nood een seconde o.i.d. totdat de stop eruit vliegt. Vind ik de moeite niet waard. Als het draadje al los vliegt, vliegt het ook net zo makkelijk voorbij het isolatieplaatje en heb je nog niks bereikt.

Plaatje onder kroonsteen heeft een ander nut: het vergroot de kruipafstand tussen [draadeind in kroonsteen + metaal in kroonsteen] en [behuizing deel waar kroonsteen op geschroefd is]. Losse 'pluisjes' van een gestripte draad kunnen die kruipafstand ook verkleinen. Met een metalen behuizing dus zeker zinvol om daar nog wat isolatie tussen te plaatsen.

Nog zo een: van uitgaande netsnoer zou je de aarde draad wat langer moeten laten dan de andere aders. Dus een paar cm. meer van de buitenste omhulling weghalen dan nodig, groen/gele ader strippen, bruine + blauwe aders een paar cm. inkorten en dan strippen.

Als de trekontlasting dan faalt (bijv. het zat toch niet zó stevig, apparaat valt een keer van een tafel & je grijpt het netsnoer), dan is aarde draad de laatste die losgetrokken wordt omdat 'ie langer is. Zodat (als snoer in een geaard stopcontact steekt) de kans dat behuizing onder spanning komt, zo klein mogelijk wordt. Ook weer typisch zo iets wat zelden uitmaakt, maar onder omstandigheden misschien nét een keer het verschil maakt qua veiligheid cq. goede afloop v/e incident.

Voor zelfbouw apparaten vindt ik het een goede regel het ding zo aanraakveilig mogelijk te maken ook als behuizing open ligt. Ons knutselaars willen immers nog wel eens in het binnenwerk wroeten. Helemaal in de eigen creaties. :) En als niet jezelf, dan misschien een andere eigenaar of gebruiker van zo'n apparaat. Ongeluk zit in een klein hoekje. Een foutje is zo gemaakt.

Elektor: Zelfbouw en veiligheid

Op 12 november 2019 20:45:29 schreef buckfast_beekeeper:

2) Ik kan me niet voorstellen dat een elektricien met gezond verstand een 3*400V +N aan elkaar gaat frotten met een 'suikertje' en wat plakband. En toch heb ik deze zaken al vaker gezien. Ook bij grasmachines en heggenscharen. Dat er door het gebruik van 'suikertjes' al huizen zijn afgefikt, daar twijfel ik geen seconde aan.

en toch al tegengekomen, zelf in ons appartement. dat is electrisch verwarmd, en 1 van de radiatoren (2,4KW) had soepele kabel, dat was met een kroonsteentje naar vaste bekabeling overgegaan, en dat kroonsteentje was IN KRANTENPAPIER in de muur gepropt en overplaastert.

of het door een electricien is gekeurd of door een beunhaas kan ik niet zeggen. maar dat het niet hoort wist ik ook al. heb de boel eruit gehaald, een stopcontact in de muur geplaatst en een stekker op die radiator.
ben wel nog andere zaken tegen gekomen die niet horen, heb de boel allemaal zelf in orde gebracht en electra werd goedgekeurd. en ik ben geen electricien, heb wel gezond verstand

[Bericht gewijzigd door fcapri op donderdag 14 november 2019 09:38:57 (22%)

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken
Jinny

Golden Member

Op 13 november 2019 10:10:33 schreef EricP:
[...]Komt daar die coupe 'Leeg geroofd vogelnest' vandaan? :)

Dat is alleen bij opstaan, een half uurtje later is het weer op orde. :)

Hoe doen vrouwen op TV dat toch? Wakker worden met prachtig glanzend haar en mooi gestifte lippen..... Wanneer ik wakker word heb ik een coupe 'Leeg geroofd vogelnest' en een incidenteel straaltje kwijl.. Gaat ook door voor 'Wilt wief' naar horen zeggen
Wasluis1971

Golden Member

De dagen worden allengs korter, dus ben ik maar weer eens aan het experimenteren geslagen. Onlangs heb ik een sciencefictiongeweerschotsimulator gebouwd.

De schakeling was oorspronkelijk bedoeld als geweerschotsimulator, maar het uiteindelijke resultaat viel mij nogal tegen. Al experimenterende heb ik er maar een sciencefictiongeweerschotsimulator van gemaakt. Ruisbron is een aloude OC45-transistor, dit type germaniumtransistor kan een zeer intense ruis produceren die een fluittoonachtig karakter heeft.

Filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=-ouobHsqVaE

Leve het transistortijdperk!
Thevel

Golden Member

sciencefictiongeweerschotsimulator

Leuk woord voor Scrabble, 153 punten met 3X woordwaarde. :)

Nee hoor, dat woord past helemaal niet op het bord.

If you want to succeed, double your failure rate.

Dat zijn 3 aparte woorden en is dus foutief geschreven :p

Maar Wasluis, je hebt mij een dienst bewezen, enige tijd geleden zo'n vraag gekregen en had niet echt goesting om te zoeken, nu moet dat niet meer en het klinkt nog goed ook ;)

LDmicro user.

Op 1 december 2019 11:17:48 schreef MGP:
Dat zijn 3 aparte woorden en is dus foutief geschreven :p

In het Nederlands kan je woorden samenvoegen om een nieuw woord te maken. Fietslicht. Autogordel. Achterlicht. Grootlicht.

Wij zijn daar veel makkelijker in dan andere talen zoals Engels.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Dit topic is gesloten