Op 13 november 2019 17:59:02 schreef Hensz:
Dan werkt zo'n isolatieplaatje in geval van nood een seconde o.i.d. totdat de stop eruit vliegt. Vind ik de moeite niet waard. Als het draadje al los vliegt, vliegt het ook net zo makkelijk voorbij het isolatieplaatje en heb je nog niks bereikt.
Plaatje onder kroonsteen heeft een ander nut: het vergroot de kruipafstand tussen [draadeind in kroonsteen + metaal in kroonsteen] en [behuizing deel waar kroonsteen op geschroefd is]. Losse 'pluisjes' van een gestripte draad kunnen die kruipafstand ook verkleinen. Met een metalen behuizing dus zeker zinvol om daar nog wat isolatie tussen te plaatsen.
Nog zo een: van uitgaande netsnoer zou je de aarde draad wat langer moeten laten dan de andere aders. Dus een paar cm. meer van de buitenste omhulling weghalen dan nodig, groen/gele ader strippen, bruine + blauwe aders een paar cm. inkorten en dan strippen.
Als de trekontlasting dan faalt (bijv. het zat toch niet zó stevig, apparaat valt een keer van een tafel & je grijpt het netsnoer), dan is aarde draad de laatste die losgetrokken wordt omdat 'ie langer is. Zodat (als snoer in een geaard stopcontact steekt) de kans dat behuizing onder spanning komt, zo klein mogelijk wordt. Ook weer typisch zo iets wat zelden uitmaakt, maar onder omstandigheden misschien nét een keer het verschil maakt qua veiligheid cq. goede afloop v/e incident.
Voor zelfbouw apparaten vindt ik het een goede regel het ding zo aanraakveilig mogelijk te maken ook als behuizing open ligt. Ons knutselaars willen immers nog wel eens in het binnenwerk wroeten. Helemaal in de eigen creaties. En als niet jezelf, dan misschien een andere eigenaar of gebruiker van zo'n apparaat. Ongeluk zit in een klein hoekje. Een foutje is zo gemaakt.
Elektor: Zelfbouw en veiligheid