Show your projects! Part 33

Allemaal heel herkenbaar. En bovenop die tafel ga je gewoon door met solderen (je schuift het naar achteren).

Iedereen bouwt heel netjes: om jullie schaamte weg te nemen laat ik dit zien. Een SAQ ontvanger, synchrodyne,(of audion, of regeneratief). Helaas gaat de SAQ uitzending met kerst niet door dit jaar, maar de andere signalen van 16 tot 22 kHz ontvang ik heel erg goed hiermee. Voor wie het leuk vindt.

FET BF245 antenne buffer, BC558 oscillator met 1 mH spoel (permeabiliteitsafstemming), transistor (BC548b) CW filter (net niet oscillerend op 800 Hz) en een LM 386 met een luidspreker.

haasje93

Golden Member

@Sine
Ik neem aan dat je bedoelt dat hij een tijdje terug al eerder voorbij gekomen is? Dat klopt, zie https://www.circuitsonline.net/forum/view/message/2082549#2082549

Maar hij ligt nog zolang al open hoor, maar al wel een paar maandjes. Was er mee bezig geweest,maar er kwamen allerlei dingen tussendoor. Hopelijk als het meezit dit jaar nog er mee verder. :)

[Bericht gewijzigd door Sine op 9 december 2020 08:25:36 (1%)]

If a cluttered desk is a sign of a cluttered mind of what than is an empty desk a sign?
Lambiek

Special Member

Op 7 december 2020 17:09:27 schreef haasje93:
Vandaag begonnen met een "project" wat ik al gelang aan het uitstellen ben.. het opruimen van mijn hobbyruimte.

Wat een zooitje, zo zou ik niet kunnen werken. Als ik klaar ben met een project word er eerst opgeruimd voor ik aan iets anders begin. ;)

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Wij van het Beursteam komen graag 'helpen' opruimen >:)

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - http://www.tubecollectors.org/
EricP

mét CE

Een loflijk streven, Lambiek. Het gebeurt alleen maar al te vaak dat ik aan wat anders begin voordat een project klaar is...
Nee, dat is geen des-interesse. Vaak heet het 'werk'. Of 'is stuk en moet het toch snel weer doen'... Klinkt het bekend? :)

't Zijn juist die kleine tussendoortjes die de zooi maken.
Even dat lampje, snoer of apparaatje repareren op een ongelukkig moment: 10 min werk en wat de zooi van een groot project veroorzaakt. Opruimen uitstellen, want je was immers ergens anders mee bezig dat prioriteit heeft.... :(

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - http://www.tubecollectors.org/
Jochem

Golden Member

HEEL bekend.

Ik hanteer ook de regel dat er eerst wordt opgeruimd voordat er aan een volgend project wordt gewerkt.
In de praktijk kan de regel niet nageleefd worden.

Heb geduld: alle dingen zijn moeilijk voordat ze gemakkelijk worden.

Het probleem is meestal hier dat ik met een project bezig ben dat deze niet direct afgemaakt kan worden omdat er onderdelen besteld moeten worden .

Dus schuif ik dan maar het opvolgende project op de workbench .

Maar soms liggen er meerdere onafgemaakte projecten op de bench vanwege lopende bestellingen. >:)

Maar ik zorg er wel voor dat mijn bench overzichtelijk is want rommel geeft ongelukken. 8)7

Niet storen a.u.b ben al gestoord genoeg!
maartenbakker

Special Member

Ik ben voor mijn langzaam door te voeren nieuwe inrichting bezig met een stel oude notariskasten om projecten en reparaties in onder te brengen. Je zou een project zo los, op een plank of in een plastic bak in het vakje kunnen schuiven als het ergens op moet wachten.

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Afgelopen weekend weer een paar dozen onderdelen gescoord (een soort privé Rosmalen) en inmiddels ben ik op een leeftijd dat de hoeveelheid onderdelen de hoeveelheid hersencellen begint te overstijgen.
Daarvoor had ik een PHP/MySQL appje opgezet waar ik voorraad en locatie noteer. Dit doe ik uiteraard niet voor alles, passieve componenten zitten er eigenlijk niet in.
Dit heeft jaren goed gewerkt, maar nu liep ik toch tegen limieten aan, dan kan ik wel weer zelf gaan knutselen maar ik kwam dit tegen :

https://demo.partkeepr.org/

Fedora VM'etje opgezet op de machine die toch al backups draait en op mijn NAS draaide al een MySQL servertje met backup (maar het kan uiteraard ook op één machine).
Helaas kreeg ik het niet voor elkaar dit bij mijn hosting (Mijndomein) aan de praat te krijgen.

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.
McAwesome

Golden Member

Op 10 december 2020 00:26:55 schreef bprosman:
Helaas kreeg ik het niet voor elkaar dit bij mijn hosting (Mijndomein) aan de praat te krijgen.

Ik zit nog steeds te sukkelen met Excel / Calc :)

Ik had ook heel graag PartKeepr gewild maar dat pakket heeft helaas Doctrine ORM nodig, iets wat de meeste hostingbedrijven niet ondersteunen (of je moet al een eigen webserver gaan huren).

Yes, in socialism the rich will be poorer but the poor will also be poorer. People will lose interest in really working hard and creating jobs. Thomas Peterffy #nietmijnregering
fatbeard

Honourable Member

Bekende problemen: (hersencellen vs onderdelen) en het bijhouden ervan... O-)

Vandaar dat ik dit in elkaar heb geflanst in LibreOffice Base (werkt nog niet helemaal zoals het zou moeten, maar is wel bruikbaar):

Spreekt (bijna) geheel voor zichzelf, doe ermee wat je goeddunkt; bij commerciële inzet houd ik mij aanbevolen voor een attentie.

Een goed begin is geen excuus voor half werk; goed gereedschap trouwens ook niet. Niets is ooit onmogelijk voor hen die het niet hoeven te doen.
De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

Klein projectje van mijn kant. (eerste dat ik in dit topic laat zien geloof ik).

De led kerstverlichting vond ik wat felletjes. En ik heb wat esp-01 liggen en ik ben met domoticz aan het experimenteren.

Dus. Wifi dc dimmer. Twee kanaals. (gpio0 en gpio2)

De kerst verlichting werkt op 31 volt. Ipv. de oude transformator te hergebruiken heb ik maar een boost converter ingezet. En irl540n schakeld pwm de spanning. hele zaakje werkt op een usb telefoon oplader.

Vreemd detail. in e breadboard opstelling had ik tussen GND en Gate een 10k weerstand zitten. Werkte prima. Op de uiteindelijke print heb ik deze weggelaten. Anders startte de esp-01 niet correct op.

zaakje draait op TASMOTA firmware.

Ps. was een avond projectje, dus de netjheid van print (etsen ging niet helemaal lekker) en soldeerwerk laat wat te wensen over vind ik.

Met vriendelijke groet, Rob

Een kennis van me had een takel+loopkat in diverse "onderdelen" gekocht en wat eraan hing (kabel met knoppen) wat in verregaande staat van "ontbinding" dat er eigenlijk niks meer van te maken was.
Ook moest er een draadloze remote bediening op komen. Tijd voor een klein besturingskastje dus.

Aangezien het nagenoeg niks mocht kosten is het natuurlijk een sport om te kijken hoe ver ik kon komen zonder iets te kopen. Uiteindelijk is het gelukt om met nul investering dit kastje te maken om alle de motoren te sturen (inclusief loopbaan). Alleen de remote control is nieuw gekocht (zit via een 16 aderige kabel hier op aangesloten).

Dus een sloop kastje gevonden waar een zwik gaten in het deksel zaten, daar een nieuw stukje plaatwerk op gezet en een paar gaten erin geponst voor de lampjes. Die lampjes (230V led paneel lampjes) heb ik ooit jaren geleden in Rosmalen gescoord voor 1.5 euro per stuk (je weet wel zo'n impuls aankoop van: Komt nog wel eens van pas).

De 380/220 trafo had ik ook nog ergens liggen en lag er al jaren evenals de magneetschakelaars, thermische beveiligingen, hoofschakelaar en een bak oude S-rail klemmen die ik toch voor andere projecten nooit zou gebruiken (ben ik ook weer vanaf). Die meeste onderdelen hadden wel een schoonmaakbeurt nodig.

Zo zag het binnenwerk eruit na montage/bedrading:

En het deksel binnenkant:

De sturing van de loopbaan aandrijving zat in een ander bestaand kastje die weer hier op aangesloten is, daar heb ik het eea aan verbouwd zodat die ook met de draadloze remote te bedienen is.
Nog niet alle kabels waren aangesloten, dat heb ik pas gedaan nadat het hele ding aan de loopkat hing.

Henri's Law 1: De wet van behoud van ellende. Law 2: Ellende komt nooit alleen.
Sine

Moderator

Een tikje krap, maar zeker niet gek voor een nul-euro project ;)

Op 29 december 2020 12:27:30 schreef Sine:
Een tikje krap, ..

Paste precies, ik hield zelfs nog een beetje ruimte over daarom heb ik de lampjes ook op een paar klemmen gezet: Op de originele tekening wilde ik die direct vanaf de componenten bedraden. Zeker omdat het ding boven aan de loopkat hangt mocht het niet te groot zijn.

.. maar zeker niet gek voor een nul-euro project ;)

Laten we nu niet weer een "Show your nul euro projects." starten. ;)

Henri's Law 1: De wet van behoud van ellende. Law 2: Ellende komt nooit alleen.
Sine

Moderator

Ik had het over de ruimte rond de kokers en klemmenstroken.

Ik heb dikke vingers, dus daar heb ik liever veeel ruimte ;)

En nee, laten we dat niet doen nee :P

[Bericht gewijzigd door Sine op 29 december 2020 12:46:05 (14%)]

Op 29 december 2020 12:45:50 schreef Sine:
Ik had het over de ruimte rond de kokers en klemmenstroken.

Dit valt nog mee en prima te doen. Ik heb eens een ander kastje gehad waar ik een 3-stage dek op had zitten en maar 1 cm tussen de koker en de klemmenstrook had. Je wilt niet weten hoeveel keer ik dat heb zitten vervloeken.

Henri's Law 1: De wet van behoud van ellende. Law 2: Ellende komt nooit alleen.

Klein projectje van mij als onderdeel van een groter project. Om mijn programmeer, soldeer en reverse engineering skills op te krikken ben ik begonnen met een domotica project (het weegt ook mee dat ik sinds kort een eigen huis heb :)).

Als gateway gebruik ik een esp die verbonden is via mqtt, deze heeft een 433mhz transmitter, receiver en wat IR spul om apparaten in mijn huis aan te sturen. Nu wil ik op verschillende plekken wat sensoren hebben maar wou niet voor elke sensor een esp inzetten. Vandaar een sensor bordje met een DHT11, PiR sensor
en 433mhz transmitter met een attiny13a. Goedkoop, klein en energie vriendelijk waardoor het op een batterij kan runnen.

Het bordje stuurt een 433mhz signaal uit bij pir detectie (naar de gateway) en periodiek een meting van de DHT.

De gateway vangt dit af en gooit het in mqtt waar een python client aan hangt die vervolgens alle logica regelt. Werkt perfect :).

Opvolger van de jongleerkubussen *nieuw! Nu minder vierkant* de RGB jongleerbal.

Dat zijn dus de printjes die ik eerder postte in het PCB fabrikanten vergelijkingstopic. Met daarop die foute footprint, dus een patch met een draadje:

Met een jongleerbal moet uiteraard gejongleerd worden, dus op mijn blog staat een filmpje. (En het schema, de software, en alles wat u verder wilde weten van RGB jongleerballen maar nooit durfde vragen).

(Als je alleen het filmpje wilt zien, kan dat ook direct via youtube)

Eluke.nl // Backwards Lightspeed Bus: i*i=-1, so iic=-c.
Jochem

Golden Member

Gaaf hoor! Reageert (de kleur van) het licht op de beweging? Ik had iets verwacht van met elke worp een andere kleur, of bovenin de lucht steeds dezelfde kleur, en in de hand een andere kleur... en misschien kijk ik niet goed maar ik zie in het filmpje niet echt zoiets?

edit: ja misschien toch wel een kleurwisseling per worp, maar het effect is door alle verschillende kleuren eigenlijk dat het tijdens het realtime afspelen van het filmpje niet echt opvalt (wat dan een beetje jammer is haha).

[Bericht gewijzigd door Jochem op 9 januari 2021 14:06:59 (30%)]

Heb geduld: alle dingen zijn moeilijk voordat ze gemakkelijk worden.
Lambiek

Special Member

Op 8 januari 2021 21:26:59 schreef Lucky Luke:
(Als je alleen het filmpje wilt zien, kan dat ook direct via youtube)

Mooi gemaakt man. :) Maar ben jij dat op dat filmpje? Als dat zo is kun je zo bij het circus beginnen. :)

Eigenlijk zou je gekleurde revolvers moeten maken. :)

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Op 9 januari 2021 14:05:05 schreef Jochem:
edit: ja misschien toch wel een kleurwisseling per worp, maar het effect is door alle verschillende kleuren eigenlijk dat het tijdens het realtime afspelen van het filmpje niet echt opvalt (wat dan een beetje jammer is haha).

De kleur verandert bij het vangen. De overgang (bijna) 0G -> iets wordt gedetecteerd. Bij de slowmo kan je het goed zien.

Voor de volgende Luke: laat ze communiceren. Maak er 1 de master bal. Die bepaalt de kleuren. De master kiest: "groen" en dan worden ze allemaal op de volgende landing "groen". Voor ons als niet-jongleurs is het zo lastig om te zien dat ze allemaal op de landingen van kleur verschieten. Als je doet wat ik voorstel, dan zit je precies 1 rondje met allemaal groene ballen en dan worden ze 1 voor 1 een volgende kleur voor precies 1 volgend rondje. Dank voor de link naar de video van Matt en Tom.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Op 9 januari 2021 14:05:05 schreef Jochem:
Gaaf hoor! Reageert (de kleur van) het licht op de beweging?

Oh, wow. Dat ben ik helemaal vergeten te vermelden! (Inmiddels aangepast* - Dank je!).

Ja. Net als de jongleerkubussen veranderen de ballen van kleur als ze gevangen worden.

Dit kan in meerdere modi: in de slow-motion (van het filmpje) is het alleen rood, groen en blauw. In het deel op normale snelheid doorloopt elke bal een vaste set mengkleuren.

Vangen wordt gedetecteerd door het einde van een vrije val te detecteren: De accelerometer doet intern “vrije val detectie”, wat dit makkelijk maakt.

Er zijn meerdere modi: Vast rood, groen of blauw of na een vangst van kleur veranderen tussen rood, groen en blauw, of mengkleuren. Er is een puzzelmodus waarbij de bal in de juiste hoek(en) gekanteld moet worden, dan een aantal maal opgegooid, om de puzzel op te lossen. Als dit lukt knippert de bal in diverse kleuren. Er kan van modus gewisseld worden door 3x op de bal te tikken.

Als de bal een tijdje stil ligt, zal deze in een energiezuinige slaapmodus vallen na langs alle kleuren te faden. Wakker maken kan met een “zwiep” beweging.

*)even voordat men denkt dat je het niet goed gelezen hebt, vermeld ik maar even dat ik er achteraf stiekem een paar paragraafjes bij heb getikt

@Lambiek: Dank je :). (Maar ik zal plakken tot mijn dagbaan).

@Rew:
Go ahead :) Maar je kunt er ook gebruik van maken dat de ballen elk op zichzelf staan, b.v. door eentje even vast te houden en met de andere hand met 2 te gooien om de ene weer te synchroniseren met de rest (Hoe leg je dat makkelijk uit... Siteswap 33342423 en varianten er op als ik even met dit tooltje speel omdat ik nog niks met siteswap notatie kan).

Het kan ook leuk zijn om in een windmill pattern of shower pattern de kleuren in tegengestelde richting te laten bewegen als de ballen. Of met 1 "afwijkende" bal jugglers tennis te doen boven de 2 "normale".

Een goede jongleur kan hier véél meer mee dan ik.

Eluke.nl // Backwards Lightspeed Bus: i*i=-1, so iic=-c.