Puls conversie naar uit/aan


Lambiek

Special Member

Daar heb ik nu geen tijd voor. Als je de sensor met 24VDC gaat voeden moet de 1K weerstand ook 2K2 worden.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.
Lambiek

Special Member

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Ik heb dat schema ook zien staan in de docu dus dat moet goed zijn. De diode kan nodig zijn ivm bescherming van de interne transistor maar dat is enkel als je daarmee direct een relais aanstuurt. Voor een opto zou dat niet nodig moeten zijn.

In je laatste schema gebruik je een 2k2 weerstand, waarom?

Deze weerstanden stellen de stroom in voor de led van de opto-coupler. De weerstanden moeten groter met een hogere spanning en gelden voor de door lambiek aangegeven PC817 opto. Als je een andere opto gebruikt moet je zelf in de datasheet kijken hoeveel stroom de led nodig heeft en met de spanning die je hebt de weerstanden zelf uitrekenen.

Je mag buiten de opto ook nog een led in serie zetten dat heeft verder geen invloed en dan kan je gelijk zien of je pulsen ook goed eruit komen naar de opto toe.

thanks benleentje voor je input.
welk schema bedoel je precies?
die van Lambiek of degene uit de docu van de sensor

groet,

Nogmaals ik vind jullie input echt SUPER !!
wil alleen geen dure units slopen.

Lambiek

Special Member

Op 28 juli 2020 20:35:45 schreef TBBW:
Ik begrijp alleen de gestippelde diode niet.

Ik ook niet, het wordt allemaal slecht omschreven met niet al te veel informatie. Het enige wat ik kan bedenken dat die diode de interne transistor beschermt, maar voor een led is dat niet nodig.

In je laatste schema gebruik je een 2k2 weerstand, waarom?

Dat is om de stroom door de led van de optocoupler te beschermen. Ik laat daar nooit meer dan max 20mA door gaan. In dit geval "bij 24VDC" is dat +/- 10mA met een voorschakelweerstand van 2K2.

Ik vermoed dat het intern zoiets moet zijn.

Nog even Dit:
Je sensor mag ook niet meer dan max 20mA schakelen, hou daar dus rekening mee.

Bij 15VDC en een weerstand van 1K is dat +/- 15mA. Ga je de sensor met 24VDC voeden dan moet de 1K weerstand ook naar 2K2.

Let daar goed op, anders sloop je de boel.

En probeer eerst mijn laatst geplaatste schema. Het eerst geplaatste schema is volgens mij voor een ander type sensor, maar dat weet ik niet zeker.

Ik weet niet of je in het bezit bent van een bread board, zoja zet de schakeling dan daar op, dan kun je snel iets aanpassen. Is wel zo makkelijk.

En het zou zomaar kunnen dat dit ook werkt. Alleen dan moet de interne transistor verder nergens aan vast zitten en de 0V van je ingang moet dan ook aan de 0V van je voeding komen, via een optocoupler heb je wel een galvanische scheiding. Dus de keuze is aan jou, persoonlijk zou ik voor de optocoupler gaan. :)

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Jou laatste schema -met opto- en het schema uit de hri docu geprobeerd.
Helaas......

Als ik aan de invoer zijde van de opto een led plaats dan moet ik toch een
Flitsje zien?

Groet

Lambiek

Special Member

Op 29 juli 2020 15:47:17 schreef TBBW:
Jou laatste schema -met opto- en het schema uit de hri docu geprobeerd.
Helaas......

Laat eens een schema zien. Alles wel goed aangesloten?

Als ik aan de invoer zijde van de opto een led plaats dan moet ik toch een
Flitsje zien?

Die moet even oplichten ja. Staat je led goed? Platte kant van de led moet aan de 0V.

Dit zijn de aansluitingen van de optocoupler PC817.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Beste,

Ik ga dit eerst even doen met een 9v batt.
Met een status led, kijken of er wat gebeurt.

Groet

Lambiek

Special Member

Die led moet je in serie zetten met de interne led van de optocoupler.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Beste,

Volgende test circuit gemaakt en getest.

Krijg nu status led op de input module

Dus switch off test led off en module sts led off
switch on test led on en module sts led on.

Let wel heb de opto uitgang aansluiting verdraait, anders doet ie het niet.

Morgen de sensor afzonderlijk testen en dan samen.

Groet

Lambiek

Special Member

Vreemd, meet E1 eens ten opzichte van de 0V met een multimeter. De zwarte pen op de 0V en de rode pen op E1. Je zou dan 10V moeten meten.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Ga ik doen.
Laat je morgen weten.

Lambiek

Special Member

En meet dan ook gelijk tussen de 0V van de voeding en de E1 en 0V aansluiting van je ingang.

Dit kun je alleen meten als er 0V aanwezig is in het voedings gedeelte, dus alleen als de module met DC gevoed wordt. Als de module met 230VAC gevoed wordt gaat het verhaal niet op.

Edit:
Laat de metingen maar zitten, ik zie nu dat de ingangen 10VAC zijn, wisselspanning dus.

Dat gaat niet werken met een optocoupler. Je kunt dan beter een reedrelais gebruiken. De maximale frequentie is toch niet hoger dan 5Hz, dus dat moet geen probleem zijn.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

….maar mijn test circuit doet wat we willen.
toch?
ik maak een puls met de switch -snel open en dicht-, en zie de registratie op de binary reader
switch open -geen puls- en geen registratie op de binary reader.

voor de voeding van de sensor ga ik eerst een externe voeding gebruiken van 15vdc om zodoende te kijken of de delen die we moeten samenvoegen allen goed werken, dus doen wat we willen.

volgens mij is de 644592 unit DC.
kan het niet met 100 procent zekerheid uit de docu halen.
de voeding van de unit is via de KNX-EIB bus. en die is volgens mij 32vdc.

groet

Lambiek

Special Member

Op 30 juli 2020 11:47:32 schreef TBBW:
….maar mijn test circuit doet wat we willen.
toch?

Ja het zal wel, maar speel graag op zeker. En je kunt veel teweinig info vinden over dat spul. En als je er iets over vindt is het heel sumier. Dus als je het goed wil doen moet je gewoon weten wat wat is, of jij moet er anders over denken?

ik maak een puls met de switch -snel open en dicht-, en zie de registratie op de binary reader
switch open -geen puls- en geen registratie op de binary reader.

Dat werkt toch ook, zoals ik al zei het signaal wat van je sensor afkomt is niet hoger dan 5Hz, Je kunt dus max 5 liter per seconden registreren.

volgens mij is de 644592 unit DC.
kan het niet met 100 procent zekerheid uit de docu halen.

Klopt het is waardeloze informatie wat er bij zit. :(

Maar als ik naar het plaatje kijk zou E1 10V moeten zijn en die trek je dan naar de 0V, dat zou ik logisch vinden. En hoe je het nu getest hebt is het voor mij niet logisch.

Maar het schijnt te werken, dus het zal wel.

Maar als het daadwerkelijk 10VAC is, dan kun je die niet met een optocoupler schakelen. Maar weer wel met een contact.

de voeding van de unit is via de KNX-EIB bus. en die is volgens mij 32vdc.

Even meten en je weet het.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.
Lambiek

Special Member

Ben je nog wat verder gekomen?

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Ben nu de sensor aan het testen.

Laat je weten!

Dank voor de interesse.

Lambiek

Special Member

Heb je al gemeten of het nu 10VDC of 10VAC is op de ingangsmodule?

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

…. ben druk aan het testen, en heb zowaar een pulse op de binary reader!

volgens mij is het DC, iets meer dan 10V ik meet 15v
(als ik de multimeter op ac, krijg ik geen steady waarde, op dc wel afh. hoe ik de meet pennen zet 15.0v en -15.0v)

groet

Lambiek

Special Member

Dat is mooi, maar klopt het ook met het aantal liters?

En doe je het nu via de optocoupler of via een relais?

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

… met opto. met externe voeding!! op 15v dus pen 1 en 2 aan de ext. voeding (met wat weerstanden etc) en 3 en 4 aan de reader.

voor zover ik kan zien telt hij Keurig het aantal liters.

houd je op de hoogte !!

Lambiek

Special Member

Heb je de optocoupler nu aangesloten zoals op het laatste plaatje dat je gepost hebt?

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Beste,

Ik draai nu al een aantal dagen foutloos.
Iedere liter wordt Keurig met een puls geregistreerd.
Ik laat het zo nog een aantal dagen lopen, voordat ik de ext. voeding ga veranderen. schema zoals het nu is, LED voor de opto is puur voor het zichtbaar maken van de puls voor de opto. een check dus.

groet

Gerwin

Lambiek

Special Member

Op 3 augustus 2020 13:18:20 schreef TBBW:
Ik draai nu al een aantal dagen foutloos.
Iedere liter wordt Keurig met een puls geregistreerd.

Dat is mooi dat het goed werkt.

schema zoals het nu is, LED voor de opto is puur voor het zichtbaar maken van de puls voor de opto. een check dus.

Dat zit ook goed zo, daar moet je niets aan veranderen.

....., voordat ik de ext. voeding ga veranderen.

Misschien moet je dan de weerstandswaarde aanpassen, dus let daar even op.

Al kan ik het nog steeds verklaren waarom het zo werkt, omdat de collector nu aan de 0V hangt en de emitter aan E1. Het is jammer dat er zo weinig over die ingangsmodule is te vinden, ik zou wel eens willen weten hoe dat nu precies zit met die 0V en E1. Wat voor spanning dat precies is en waar die opstaat.

Brand de led bij E1 "als het op E1 zit tenminste" net zo fel nu via de optocoupler als dat je hem doorverbind met een draad?

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.