w000t!
Dit topic is gesloten
Silicon Member
nog niet . er is nog meer maar 't moet eerst gerepareerd zijn anders telt het niet.
Silicon Member
en nu telt het wel
Ik heb 2 van deze jongens bij :
juist, het alomgekende HP34401 6-1/2 digit geweld.
Maar, deze is speciaal. oplettende lezers zullen al zien op de bovenstaande foto dat er iets aan de hand is naast de ingangsklemmen. Meer daarover straks.
De ene heeft een falende GPIB interface chip en die is niet repareeraar wegens niet te krijgen.
De andere had een probleem op het 200 ohm bereik. Aangezien calibratie faalde werd ook die afgekeurd. De 200 ohm bleek een probleme in de stroombron. normaal gesproken levert de bron op dat bereik 1 mA dit bleek slechts .830 te zijn. bijregelen via calibratie kon niet...want dat is slechts een ijkparameter, je stelt daarmee niet de switch in. De stroombron voor ohms in de 34401 is ene klassiek opamp met erna een aantal transistoren en weerstanden. ze schakelen de basistroom van opamp naar transistor om via een analoge mux. De weerstanden zijn geijkt en zitten in een hyybride. Doormeten van de hybride bleek dat de weerstand wel correct was. het bleek de weerstand voor de low range omschakeling te zijn. die was ernaast.399k erin en het werkt terug.
Morgen hang ik hem wel even aan de fluke 5500 en zet ik hem juist.
Het ding binnenin ( anders ist gene bespreking he ... )
een groot blik schermt het meetgedeelte af.
na verwijderen van een torx vijs krijgen we dit te zien:
een paar closeups met bespreking:
dit is het echte meetgedeelte. dat ronde witte ding is de gekende lm199 referentiediode. een paar opamps errond maken de zeer nauwkeurige +10 en -10 volt voor de multislope a/d converter.
die converter zelf is gemaakt uit losse opamps en comparators ( AD711 en AD706 die allemaal linksboven in ene tros zitten. )
te PLCC44 chip met HP erop ( zwarte ding) is ene analoge schakelaar die ranges omschakelt voor de. denk aan een tros 4051 maar dan veel precieser en getrimd. custom asic van hp.
die grote grijze koek is een weerstandhybride in PGA ( pin grid array ) intern zit daar een stuk alox met lasergetrimde weerstanden.
de protectie voor de stroombron voor weerstandbereik is die 8 transistortjes ( 4 op en rij , 2 rijen boven elaar )
rechtsonder de lm199 ( dat ronde witte ding) zit da ad637 true rm convertor chip met zijn 2 condensatoren. ( grote witte jongens)
De processor:
zoals bij vele hp apparatuur uit deze reeks is ook dit weer een 80196 16 bitter. de asic rechts ervan controleert de a/d en sequencing voor het multislope algoritme. die asic verzoorgt ook 2 seriel poorten. ene voor het frontpanel ( dat heeft zijn eigen 8752 en vfd controller ) en ene voor het geaarde gedeelte.
links van de 80196 zie je de 2 optocouplers die de brug slaan tussen het zwevende meetgedeelte en cpu ,en de gearde i/o ( rs232 en gpib )
Nog meer links zie je de tms9914 GPIB controller en erboven (onder de aarddraad) een 8752 die daar de bollewinkel in het oog houdt. ( rs232
en nu, om jullie niet langer in spanning te houden over wat er speciaal is aan dit machien... :het calibratiestickertje...
en neen, dat is geen latijn voor 'neus ijking' maar is gewoonweg het acroniem voor dit:
juist. dat zootje 'hobbyisten' wat tot voor kort zich bezighield met grote massa's metaal omhoog te sturen...
het valt niet te achterhalen waar dit specifiek toestel voor gebruikt werdt. maar ik koester de stille gedachte dat het misschien voor een testopstelling van een van de motoren was... dat centrum is daar namelijk in gepsecialiseerd. maar 't kon natuurlijk ook zijn om de contactweerstand van de drukknop voor de voordeurbel te controleren zijn.. dat weet ik niet.
In ieder geval, die klevers blijven erop ( normaal ontdoe ik machienes van al de klevers, labels en gekribbel , maar deze is ene uitzondering...
o ja , bijna vergeten. er zijn er twee. maar die andere is gewoon het zelfde en komt van ergens anders... ( die heeft de kapotte gpib chip. de rs232 werkt wel. als ik er ooit ene vindt vervang ik hem wel. het kan ook de sn17488 en 489 i/o drivers zijn)
en nog een sfeerbeeldje...
linksboven de voeding die ik eerder deze week gefixt heb. ernaast de 'neus' multimeter met erboven een ouwe keithley (die doe ik straks wel weg op ebay )
rechtsboven staat nog zo ene exentriek ding : een signature multimeter (HP5005). dat is onontbeerlijk om HP appartuur te repareren. je sluit dat aan op de clock en een tweetal andere punten. met de meetstift kan je dan digitale signalen tracen. in veel manuals staat ene foutzoekboom. op dit punt moet je deze signature zien : F2x- , op dat punt moet p25A staan. etc. zo kan je tot op componentniveau uitvlooien wat er nu precies fout is. ooit opde kop getikt voor 50$... heeft me al 2 keer dienst bewezen om ene hp machien te fixen.
en dan onder de plank ene 34401, een 33120 functiegenerator en de tweede 34401.
daaronder staan 2 scoops een 54645D ( 2 analoog + 16 digitaal met megazoom memory ) en een 4 kanaal 150MHz scoop 54602B.
links zie je nog een flard van mijn e3310 voedinkjes.
en dan is er nu nog 'one more thing'... maar da zal voor morgen zijn... >:P
toch nie. rapper dan ik gedacht had. bleek een interne zekering te zijn die het loodje had gelegd. it's alive !
Een 3325B met alle toeters en bellen er op.
hier gaan we:
hier staat hij nog op de pijnbank. en ja. dat is niet zomaar een getal wat ingetikt is. dat genereert ie ook....
12.3456789001 MHz ... dat is 12MHz op 1 millihertz accuraat.
Hij kan tot 60MHz . Er zit ene ferme DDS in ( direct digital synthesizer )
de gouden print is de synthesizer zwel. die chip met sticker erop is de hoofd DDS. het kleintje met sticker ( naast de twee blaue potmetertjes ) is de modulator dds . hij kan fase, frequentie en amplitude alsook arbitrary. je kan ook extern fase, amplitude en frequentie opdrukken.
de hoofdprint is ene motoroli 68000 cpu met wat ander mototrolie grut errond ( gpib ,6821 wat ram en wat eprom en kwistig rondgestrooide ttl. De meest recente chip is 1996...
Het beestje was compleet stofvrij intern.
achter de processorprint zit ene voedingsprint. een aantal regelaars is tegen de kast geschroefd..
de onderkant:
het kleine bordje linksonder is de sync uitgangsversterker. ernaast zit een bord met 4 gote RF relais. dit is de output attenuator.
het grote bord links is de output amplifier en feedback detector.
opmerkelijk bij dit machien is dat ze effectie meten wat er op de uitgang staat en bijregelen. laat je hem onbelast ( dus niet afgesloten op 50 ohm ) en je zet hem op 1 volt piek piek dan komt er netjes 1vpp uit. zet je er ene 50 ohm terminator op dan komt er nog steeds 1 vpp uit.. met andere woorden : dit ding injecteert wat je instelt, onafhankelijk van de output load.
het bord rechts vooraan is de mixer. en achteraan zit de eerste optie ... :
de oven ! een superstabiele kristaloven die de referentieklok maakt voor het ganse systeem.
het toestel heeft 2 power schakelaars. een vooraan en een achteraan( in de vorm van een automatische zekering ). de schakelaar achteraan zet de oven onder spanning. die vooraan de rest van het toestel.
zo staat de oven dus altijd op temperatuur als je het ding in het stopcontact laat zitten. kwestie van de boel koest te houden.
de 10MHz is achteraan gebufferd beschikbaar om andere apparatuur te synchroniseren.
De tweede optie is niet zichtbaar maar betreft een extra powerstage die de uitgang to 40Volt laat gaan en het bereik uitbreid tot 60MHz.
De sweep functie is opmerkelijk. naast lineair en log sweeps is er ook een arbitrary sweep. ( die kan alleen geprogrammeerd worden via gpib ) maar er zit een marker op.
er is een extra uitgang achteraan die een puls van 1/100 van de sweeptijd geeft wanneer de sweep de ingestelde frequentie passeert.
met andere woorden : je stelt in ik wil van 1 KHz tot 10 KHz sweepen. lineair in 10mS interval.
De uitgang gaat naar een filter bijvoorbeeld. de impedantie van het filter speelt gene rol : dit ding producueert altijd de ingestelde Vpp.
Het toestel heeft een trigger uitgang. daarmee trigger je de tijdbasis van de scoop die je aan de uitgang van het filter hangt.
kanaal 2 van de scoop hang je aan 'marker' out.
je krijgt dus een naaldimpuls te zien op kanaal 2 van de scoop. je kan dat markerpunt verplaatsen.... instant network analyser. je hoeft alleen maar de frequentie af te lezen op de generator , en op de plaats waar kanaal 2 een sprong maakt kan je dan kijken op kanaal 1 wat de amplitude is. zo maak je ene bode plotter waar je frequentie / spanning relatie kan aflezen.
Perfect voor wat ik wou. ik zocht al lang naar ene spectrum ( egenlijk een network analyser ) die van 30Hz tot pakweg 30MHz kon gaan maar die dingen zijn verschrikkelijk duur. en de meeste hebben geen tracking generator. nu kan ik met een digitale scoop ( in persistence mode ) en dit ding gewoon bode plots doen. Perfect ! en veeeel accurater dan een spectrum analyser dat kan.
oh, there is just one more thing , maar dat is nu echt voor morgen want ik moet het nog gaan halen
[Bericht gewijzigd door Henry S. op donderdag 22 september 2011 20:28:12 (28%)
*Zwijmel*
Het houdt ook nooit op he? Heb je nog wel tijd om met al dat moois te hobbyen?
Op 22 september 2011 06:28:28 schreef free_electron:
oh, there is just one more thing , maar dat is nu echt voor morgen want ik moet het nog gaan halen
Wacht anders een weekje, kunnen we bijkomen
Op 22 september 2011 04:21:47 schreef free_electron:
....en neen, dat is geen latijn voor 'neus ijking' maar is gewoonweg het acroniem voor dit:
juist. dat zootje 'hobbyisten' wat tot voor kort zich bezighield met grote massa's metaal omhoog te sturen...
Wel jammer dat dat label rood is, als je begrijpt wat ik bedoel...
Remove before flight label, die zijn ook rood
Het rode label zal de reden wel zijn dat dat ding betaalbaar van de hand is gegaan, dus misschien toch niét zo jammer.
Op 22 september 2011 04:21:47 schreef free_electron:
...
o ja , bijna vergeten. er zijn er twee. maar die andere is gewoon het zelfde en komt van ergens anders... ( die heeft de kapotte gpib chip. de rs232 werkt wel. als ik er ooit ene vindt vervang ik hem wel. het kan ook de sn17488 en 489 i/o drivers zijn)
Free is de NAT9914BPL niet een vervanger voor je gpib chip
Overleden
@Free
Die 3325B lijkt inwendig op mijn 3336A.
Discrete eindtrap, mixer en attenuator vertonen overeenkomsten.
Ahh Free,
Is dat Ebay Objectnummer:380369512243?
Daar ook lang naar staan kijken en twijfelen en kijken en twijfelen ...
1 bod slechts
Ghole
@FE: Als je ooit moe word van al dat HP/Agilent geweld en je overstapt op Chinabrol geef dan even een seintje
Op 22 september 2011 09:38:43 schreef Ghole:
Is dat Ebay Objectnummer:380369512243?
Kan eigenlijk niet missen, gezien de overeenkomstige handgeschreven tekst het label.
Het is een erg mooie deal, maar mij allemaal teveel geld. (Ja, TENZIJ je vantevoren natuurlijk zeker weet dat hij goed te repareren valt..)
[Bericht gewijzigd door Jochem op donderdag 22 september 2011 09:50:49 (13%)
Het ìs dezelfde. Beide labels in PS vergroot en vergeleken.
Handschrift, tekst en artefacten zijn exact gelijk
Golden Member
Free, ik heb wel interesse in de Keithley
Jah Fred dat dacht ik wel !
Moet je hem wel even zelf gaan ophalen
Aangezien ik een beetje uitgekeken was in het tijdsdomein ben ik klaar om de overstap te maken naar het frequentiedomein
Even een nieuw speelgoedje gekocht, van de week maar eens grondig gaan testen en alle mogelijkheden uit proberen.
Mocht er nog iemand in bezit zijn van de MS2602A service manual deel 2 dan houdt ik me aanbevolen.
Ik maak een diepe buiging voor het HP en Anritsu geweld.
@Free zijn die dingen gewoon nieuw? Hoe geraak je nu aan _NASA_ spul?!?
@Blackfin: 8.5GHz? Da's voorwaar geen DC.
Zoals reeds gezegd: eBay Objectnummer: #380369512243
Silicon Member
hij komt inderdaad van ebay.
het ding geraakte niet verkocht. de listing ended unsold. ik had het eigenlijk laat gezien en nog niet de tijd gehad om de servicemanual ewr bij te pakken. De kans dat ik het kon repareren was vrij groot, de schema's toonden niks wat uit 'unobtainium gemaakt was, en de spanningsmeting werkte correct. ohmsmeting is gewoon een spanningsmeten met een stroombronnetje. en dat bronnetje is een analoge mux , wat precisieweerstanden en een opamp... der kan niet veel mis zijn...
ik heb toen de verkoper gecontacteerd met de vraag of hij hem nog had. hij heeft de bidding dan geopen met 299 als prijs en ik heb direct geklikt. daarnaa heeft de verkoper het bieden afgesloten.
ik had hem dus gegarandeerd voor die prijs.
en der is nog meer moois op komst ... ik durf het bijna niet tonen uit vrees dat er gaan zijn die door het venster gaan springen.... der zit er eentje in de auto nu... komt van de Navy.... tis ook een HP...
Op 23 september 2011 02:12:17 schreef free_electron:
en der is nog meer moois op komst ... ik durf het bijna niet tonen uit vrees dat er gaan zijn die door het venster gaan springen.... der zit er eentje in de auto nu... komt van de Navy.... tis ook een HP...
Als het geen 3458A of VNA is ben ik niet onder de indruk
Op 22 september 2011 23:35:44 schreef Bert_mc:
@Blackfin: 8.5GHz? Da's voorwaar geen DC.
Een beetje bandbreedte is nooit weg, overigens was deze analyzer nog betaalbaar omdat er een klein foutje inzit. De synthesizer locked niet helemaal correct, daardoor ontstaat er een offset van zo'n 280kHz. Dit is niet echt onoverkomelijk omdat je zelf de werkelijke waarde kan berekenen. Voor hobby doeleinden prima bruikbaar maar voor professionele toepassingen niet langer bruikbaar i.v.m. een ongeldige calibratie. De laatste calibratie is van 2009 en volgens de vorige eigenaar is er met de verticale schaal niets verandert t.o.v. dat ijkpunt.
@Blackfin
Misschien staat hij hier tussen. Wat heb je voor dat ding betaald?
Op 23 september 2011 09:48:38 schreef WoeLiMaster:
@BlackfinMisschien staat hij hier tussen. Wat heb je voor dat ding betaald?
Alleen deel 1 van de service manual, die overigens ook al heel bruikbaar is hoor. Deel 2 bevat de echte details, ik had wel een link gevonden van iemand die deze te koop aanbood maar ben die kwijt geraakt. Van de week even zoeken en anders even een poging wagen bij Anritsu. Wat ik er voor betaald heb? Zo'n 800 pond.
Op 23 september 2011 09:51:23 schreef rbeckers:
@BlackfinMooie SA!
Heb je ook externe attenuators e.d?
Nog niet, ga ik aanschaffen (iets van 20, 30 en 40db), net als een goede DC blocker, deze analyzer mag namelijk geen DC hebben aan de ingang. Een foutjes is snel gemaakt tijdens een experimentje en een externe verzwakker is net wat makkelijker te vervangen dan de ingewanden van de analyzer.
Hallo allemaal,
Ik volg CO al een tijdje in de achtergrond (vanaf 2004). Nu ik meer tijd heb voor de hobby wil ik toch meer actief zijn. ik begin maar met mijn nieuwe aanwinst (vandaag gekocht).
Advantest U3751 Spectrum Analyzer (9kHz - 8GHz) met tracking generator (9kHz - 3GHz).
Agilent 33250A, 80MHz Function/Arbitrary Waveform Generator.
Ik moet zeggen dat ik super blij ben met mijn nieuwe speelgoed .
Zo mogen we het zien!
Leuk hoor, al dat RF speelgoed. Het gaat jullie allemaal goed, zie ik
Dit topic is gesloten