Je mooiste meetapparatuur. Deel 4

Dit topic is gesloten

leuk fred. hoe is het hf-gedrag van die dingen ?

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - RIP

Het zal draadgewonden zijn, dus daar zou ik niet al te veel van verwachten.

fred101

Golden Member

Hey,
dan ken ik er dus niet ff een mooie dummyload van te maken vor me 3 meter zendur bale zeg >:-)

Ach, dan hou ik het gewoon bij DC, daar doen ze het prima ;-)

Weet iemand hoe je met dat hulpstuk en shortbar de boel parallel moet zetten. Uit de folder begrijp ik 9 parallel en dan ook nog 1 of meer in serie. Het plaatje van de shortbar kan ik niet hiermee rijmen. Wel met die andere compensator.

Ik heb ze nog even serieus getest en ze kloppen precies:
http://www.pa4tim.nl/wp-content/uploads/2011/10/simpson1K.jpg
>:-) ;-)

[Bericht gewijzigd door fred101 op zondag 30 oktober 2011 18:18:21 (15%)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur en maritieme en industriele PCBs

Ik zag al een paar dagen geen scopes meer voorbij komen, dus dan mijn laatste aanwinst maar eens plaatsen.

Het bewuste apparaat is een Tek TDS460A, voor het fenomenale bedrag van 1 euro gekocht van mijn werkgever. Hiervoor had ik een 10Mhz Telequipment, maar deze begon echt tekort te schieten bij mijn microcontroller projecten. Ondanks de leeftijd een handige scoop met genoeg functies. De floppydrive is handig (zij het antiek) om screenshots op te slaan.
Ik heb het ding laatst open getrokken om naar lekkende condensatoren te zoeken, gelukkig niets gevonden. Gelijk maar een paar pics van geschoten.
http://green-magic.nl/Download/TDS460A/sTDS460A.jpg
http://green-magic.nl/Download/TDS460A/sTDS460A-1.jpg
http://green-magic.nl/Download/TDS460A/sTDS460A-2.jpg
http://green-magic.nl/Download/TDS460A/sTDS460A-3.jpg

Grote foto's:
http://green-magic.nl/Download/TDS460A/TDS460A.jpg
http://green-magic.nl/Download/TDS460A/TDS460A-1.jpg
http://green-magic.nl/Download/TDS460A/TDS460A-2.jpg
http://green-magic.nl/Download/TDS460A/TDS460A-3.jpg

Ik ben alleen nog aan het kijken naar de 2F optie: FFT en Math functions. Als dit alleen een software optie is dan dit er misschien nog ingehackt worden. Er schijnt iets als "Option activation software" te zijn, misschien heeft iemand hier een idee.

edit: Oh ja, de voeding tikt als het machien in standby staat, zal waarschijnlijk niet schadelijk zijn maar irritant is het wel.

een tekkie voor 1 euro .. geen geld hoor, die doen nog wel meer.....

het tikken van de psu in stby doet de mijne ook ( tds420a ) gezien er meer meetapparaten staan hier met die stby voedingen heb ik een aparte hoofdschakelaar voor stby meetapparaten gemaakt.

de mijne heeft wel zo'n beetje alle opties aan boord , fft en math heb ik ook gezien in de menu's maar ik zou niet weten wat je ermee doet eigelijk..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

scopes in de kliko, scopes voor 1 euro, t mag allemaal in het gratis-topic. daar hebben er tenminste wat minder mensen last van ;)
Parus, mooi ding! Hopen dat het enkel de voeding is, dan komt hij zeker wel weer aan het draaien.

fred, waarom ga je nu met een oude wijzermeter meten als op de achtergrond een keithley staat? Dingen als afleesonnauwkeurigheid etc maken het weer onnodig spannend... En als jij zegt dat hij precies goed meet, geloof ik je graag, ik gok erop dat hij netjes 10 moet aanwijzen.. voor de rest voodoooh

[Bericht gewijzigd door MAH op dinsdag 1 november 2011 20:49:16 (40%)

Every machine is a smoke machine if you operate it wrong enough

Op 1 november 2011 19:52:13 schreef GreenMagic:
[....] Ik heb het ding laatst open getrokken om naar lekkende condensatoren te zoeken, gelukkig niets gevonden. Gelijk maar een paar pics van geschoten.

http://www.uploadarchief.net/files/download/dremeltje.jpg

Heb je daar echt die Dremel voor gebruikt?

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - RIP
Suffering from wiseass oneliner blackout
free_electron

Silicon Member

Op 1 november 2011 19:52:13 schreef GreenMagic:
Ik zag al een paar dagen geen scopes meer voorbij komen

pas op he jongen, of ik zal vanavond eens een fotoke trekken...

, dus dan mijn laatste aanwinst maar eens plaatsen.

Het bewuste apparaat is een Tek TDS460A,

ah, zo een Sony chassis... Niks mis mee hoor maar wel als de wiedeweerga die gele batterij checken.... als ze moet vervangen worden : scoop onder spanning zetten.

voor 1 euro is dit inderdaad een 'steal'..

Professioneel ElectronenTemmer - siliconvalleygarage.com - De voltooid verleden tijd van 'halfgeleider' is 'zand' ... US 8,032,693 / US 7,714,746 / US 7,355,303 / US 7,098,557 / US 6,762,632 / EP 1804159 - Real programmers write Hex into ROM
fred101

Golden Member

MAH, die foto is maar een geintje. Ik test hier de meter, niet de weerstanden ;-) De weerstanden zelf heb ik op andere manieren getest. oa met de Keitley dmv 4 draads meting.

Gaaf scoopje.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur en maritieme en industriele PCBs

Op 1 november 2011 20:54:19 schreef Tidak Ada:
[...] Heb je daar echt die Dremel voor gebruikt?

Lol, nee. Het ding is vrij eenvoudig open te maken, had wel even een gevecht met de EMC seal bij het in elkaar zetten.

Niks mis mee hoor maar wel als de wiedeweerga die gele batterij checken.... als ze moet vervangen worden : scoop onder spanning zetten.

Ik vond twee batterijen in het ding, beetje flimsy vastgezet. Gelukkig nog geen lekkage.

[Bericht gewijzigd door GreenMagic op dinsdag 1 november 2011 22:02:06 (31%)

Henry S.

Moderator

Op 1 november 2011 20:00:20 schreef testman:
een tekkie voor 1 euro .. geen geld hoor, die doen nog wel meer.....

De baas mag niets meer weggeven, dan maar een symbolisch bedrag ;)

Mogen ze vaker doen!

Deze post is niet door ChatGPT gegenereerd. De 2019 CO labvoeding.

Ik noem het maar verwijderingsbijdrage. Helaas wordt er momenteel veel meetapparatuur ingeruild tegen nieuw spul. Ze krijgen dan een aardige korting. Jammer voor de hobbyist, want dat spul wordt waarschijnlijk gewoon vernietigd.

Sonytech

Overleden

Bij ons gingen dat soort spullen vaak mee naar huis voor "educatief gebruik"...

"Verbaas u niet, verwonder u slechts."
fred101

Golden Member

Soms mag het ook niet vanwege ( iso ?) normen, dingen moeten dan gegarandeerd milieu vriendelijk vernietigd worden. Dus bij de afschrijving moet dan een bewijs daarvan.
Toen ik nog studeerde en als bijbaantje homecomputers verkocht mocht ik bv geen defecte apparatuur meenemen. Dat moest weggegooid worden. Dat vond ik best vreemd maar de verklaring was wel redelijk. Als ze dat zouden toestaan ( was bij V&D) dan was er kans dat personeel iets onklaar zou maken ( bv een interne connector of zekering eruit) en zo als defect mee mogen nemen.

Best zonde, die 1 euro regeling is veel mooier, motiveert het personeel en ook goed voor het bedrijf. Een personeelslid wat thuis ook bezig is met electronica krijgt toch meer ervaring en het is goed voor het milieu.
Jim Williams heeft in zijn boek een heel stuk staan over het belang van een Home-lab en wat je daar in moet hebben. Leuk stukje. Zoals de zin, vrij vertaald, ieder lab heeft echt een 576 nodig ( tek curvetracer).
Ik ben al aardig op weg. We hadden blijkbaar de zelfde smaak ;-)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur en maritieme en industriele PCBs

Op 1 november 2011 22:29:23 schreef fred101:
[....]
Best zonde, die 1 euro regeling is veel mooier, motiveert het personeel en ook goed voor het bedrijf. [....]

Motiveert bovendien om omzichtiger met de apparatuur om te gaan, want wie weet ben je zelf de volgende eigenaar...

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - RIP

Dat is discutabel. Wanneer iets niet wordt afgeschreven omdat het nog goed functioneert, zal jij ook niet de volgende eigenaar worden..

Na de boekhoudkundige afschrijfperiode heb je nog iets dat functionele levensduur heet. En wanneer een bedrijf het door afschrijving vrijgemaakte (inmiddels in kortlopende investeringen zittende) geld nog langer in rendabele zaken kan houden, zal het dat zeker doen. Want waarom zou je als bedrijf, door vervanging, investeren in iets dat zijn taak nog zonder problemen vervult?

Dus kom je in die periode weer uit in het bovenstaande 'onklaar maken'-verhaal.

Every machine is a smoke machine if you operate it wrong enough

de grote bedrijven hanteren hele klappers met regels om de blauwe brieven verstuurders maar gelukkig te houden . het weggeven van oude meubels ed is daar een onderdeel van helaas. het hangt er wel vanaf wie het regelt , want weg is toch weg . ik weet dat op t oude werk ooit een 10tal pc's waren geschonken door een bedrijf . dit waren 2ehands pc's die ict helemaal niet meer op het netwerk wou hebben . alle collega's die er 1 konden gebruiken mochten er zo 1 hebben . toch moest dit officieel wel worden gemeld aan de belasting ....

m'n baas had zoiets van "de kliko staat maar 5 meter van je fiets dus wat is het verschil" en zo werd het hier voller en voller over de jaren..

waar rook was, werkt nu iets niet meer
fred101

Golden Member

http://www.pa4tim.nl/wp-content/uploads/2011/11/HP721A.jpg
http://www.pa4tim.nl/?p=2762 voor meer info.

Eindelijk een gevonden. Is ze niet schattig ? ;-) en dat voor een +50 jaar oude dame. En wat de meter aanwijst komt er ook uit. De eerste getransitoriseerde voeding die HP maakte en volgens mij ook een van de eerste in de industrie. De introductie was in 1955
Er waren beroemde gebruikers als Williams en pease.
Tussen de bergen printplaten op zijn buro staat er een verstopt.

http://www.computerhistory.org/highlights/analoglife/

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur en maritieme en industriele PCBs

Er waren beroemde gebruikers als Williams en pease.
Tussen de bergen printplaten op zijn buro staat er een verstopt.

Onder die Tek, die onder die 204C staat...

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - RIP

Op 4 november 2011 13:29:59 schreef fred101:
[afbeelding]
http://www.pa4tim.nl/?p=2762 voor meer info.

Eindelijk een gevonden. Is ze niet schattig ? ;-) en dat voor een +50 jaar oude dame. En wat de meter aanwijst komt er ook uit.

Schroef dat ding eens open, ik zou wel eens willen weten hoe ze dat zo nauwkeurig kregen met de loodgieterij die ze toen ter beschikking hadden.

Suffering from wiseass oneliner blackout
free_electron

Silicon Member

ik zou dat ook wel eens willen zien binnenin.

vanaf nu geen posts meer zonder foto's van binnenkanten en bespreking ! ( okee okee, als het om een peperdure spectrum analyser gaat verwachten we niet dat je het ding uit elkaar haalt ... maar deksel eraf moet kunnen )

enne, op de agilent website staat nog steeds de user en service manual ! probeer dat maar eens bij trektopnix of lecrap ...

http://cp.literature.agilent.com/litweb/pdf/00721-90001.pdf

whoa.. 1958... 4 transistors... dat moet verschrikkelijk duur geweest zijn.

merk op dat ze de - regelen... en niet de + zoals tegenwoordig...
Trouwense de meeste agilent voedingen gebruiken nog steeds een regelaar in de - leiding...

[Bericht gewijzigd door free_electron op vrijdag 4 november 2011 17:09:54 (21%)

Professioneel ElectronenTemmer - siliconvalleygarage.com - De voltooid verleden tijd van 'halfgeleider' is 'zand' ... US 8,032,693 / US 7,714,746 / US 7,355,303 / US 7,098,557 / US 6,762,632 / EP 1804159 - Real programmers write Hex into ROM
fred101

Golden Member

Ik zal hem van het weekend open maken. Maar een zekere multimeter die ik binnenkort ga showen (hoop ik ;-) ) gaat niet open.

In het manual staat dat deze voeding als uniek item instelbare stroombegrenzing heeft om de dure transistors in de test schakeling te beschermen :-)

Hier zie je de binnenkant heel mooi, dmv een virtuele tour.
Ik heb een mooier manual maar het is idd echt HP om dat te doen.
Ook wel een verschil, ik wilde die Keitley 2000, een mailtje en ik werd meteen gebeld. Ik heb Fluke al 3 keer gemaild met de vraag of ze onderdelen voor de 720 verkopen maar je krijgt helemaal nul reactie. Het is dat ze zo'n goede meters verkopen maar verder....

In veel oude HPs regelen ze inderdaad de min. Ik heb ooit gelezen waarom dat was maar ik ben het kwijt. Had iets met nog niet zo veel keus in torren te maken die meer spanning aankunnen dacht ik

[Bericht gewijzigd door fred101 op vrijdag 4 november 2011 17:28:10 (13%)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur en maritieme en industriele PCBs
free_electron

Silicon Member

Op 4 november 2011 17:26:10 schreef fred101:
Ik zal hem van het weekend open maken. Maar een zekere multimeter die ik binnenkort ga showen (hoop ik ;-) ) gaat niet open.

ik moet hem toch open doen om hem te ijken :p. kzallekik de foto's plaatsen dan. a nee. das juist. die moet niet open. ik zal er een foto van maken voor de ijking...

dat min regelen is omdat ze dat met pnp kunnen doen... pnp's waren makkelijker te maken dan npn...

Professioneel ElectronenTemmer - siliconvalleygarage.com - De voltooid verleden tijd van 'halfgeleider' is 'zand' ... US 8,032,693 / US 7,714,746 / US 7,355,303 / US 7,098,557 / US 6,762,632 / EP 1804159 - Real programmers write Hex into ROM

Vroeger zag je dan ook vaak, dat de positieve voedingsrail als GND dienst deed, zoals in dit voorbeeld.
Merk op, dat het ook hier om PNP germanium-torren gaat.

[Bericht gewijzigd door pros op vrijdag 4 november 2011 20:52:49 (15%)

Prosper, yop la boum, c'est le roi du macadam (aldus Maurice Chevalier)

Dit topic is gesloten