Je mooiste gratis aanwinst - Deel 2

Dit topic is gesloten

fred101

Golden Member

De pest is dat echt ESR meten bijna niet in situ gaat. Reken maar uit hoe hoog de spanning over de ESR is als je maar 600 mV uitstuurd.
Dan zit je al aardig in de ruis te meten. Daarom meten ze impedantie op 100 KHz als go/nogo.
http://www.pa4tim.nl/?p=3775. Halverwege staan screenshots van de peak esr meter. Dan zie je waar ze de mee meten. Daar moet heel knap gefilterd worden

Maar wat iedereen schijnt te vergeten, dat moderne electronica vool shottkeys zit, en dat is minder dan 0,4V.

Een derde punt is nu juist dat een elco in situ nooit een hogere esr zal geven dan hij werkelijk heeft maar wel een lagere. ( door andere condensators parallel, of spoelen of weerstanden ect) Dus een elco die goed meet kan nog steeds slecht zijn, een elco die slecht meet zal nooit goed zijn.

Op de Tek lijst had iemand een elco die in situ goed was, uiteindelijk later bij meting uit het apparaat bleek de elco van 5000 uF nog maar 180 pF te zijn ( dus doorgerotte electrode) en een oneindig hoge ESR. Ik heb een aantal insitu metingen als test vergeleken met echte metingen en de resultaten waren triest.

Dus je kunt rotte elcos in situ vrij makkelijk missen. Als het was zoals jij schrijft dan was in situ meten handig,maar het is juist omgekeerd. Een slechte zal altijd slecht zijn, een goede kan toch slecht zijn. Dus feitelijk moeten de gene die goed meten er toch voor de zekerheid uit. Ik meet eerst met een scoop en vind zo de probleemzone. Als er dan meerdere elcos zijn licht ik een pootje en meet dan de capaciteit, DC lekkagec en ESR. Ik weet dus al waar ik moet zijn en eigenlijk ook al welke elcos mogelijk rot zijn. De meter is ontstaan als uitdaging en voor component onderzoek. Eigenlijk niet eens omdat ik het voor reparatie wilde. Ik gebruik meetbruggen en aan de D zie ik sneller of het foute boel is dan aan de ESR. Verder Verzamel ik rotte elcos, met veel moeite heb ik nu een paar hoge ESR elcos gevonden ( dus echt hoge ESR, geen impedantie, DC lekkage, te lage capaciteit ect) maar ik zit niet feel in consumenten electronica. Het extreemste was een jvc, 34 rotte elcos, waarvan er maar liefst 2 met hoge ESR. ;-) de rest had geen capaciteit meer, en dat is dan het voordeel van de fake-esr meters, als ze de impedantie meten valt zo'n elco soms wel door de mand. Welliswaar geen hoge ESR maar dat maakt niet uit, hij was slecht. Waterdicht is het in situ nooit tenzij je uit het schema zeker weet dat er nergens iets parallel zit. ( al de 100 nF ontkoppel Cs aan de rails bij ICs, opamps ect, allemaal parallel qua C en parallel qua R. Dat levert mooie lage cijfers op)

Maar de amplitude is in principe omlaag te brengen maarcwaarschijnlijk niet nodig, op het moment van meten is de spanning over de elco maar een paar mV. Het is eigenlijk een soort stroombron, het is maar een paar mA op hoge frequentie ( en hij ontlaadt ook steeds meer dan hij laadt) de spanning die er staat is de spanning door de stroom over de ESR. wil je over de 600 mV komen is de ESR al fors, bij impedantie meters kun je daarom geen lage capaciteiten meten. De reactantie is dan te hoog tov de ESR. Bij low ESR praat je over een paar mV of nog minder. Ik heb wat in situ metingen geprobeerd en vergeleken met de peaktech en dat gaf zoals gezegd beide vergelijkbare resultaten. Of het bruikbaar is verschillen de meningen, Maar ik zal dat uitgebreider testen in testschakelingen met onderdelen bewust parallel zetten aan een bekende elco.

Het probleem was het pcb en de 74 logica. Ik kan geen pcbs ontwerpen dus dat deed een ander, ik moet daarna echter weer testen , dat moet een paar keer want iedere " idioot" moet het ook kunnen bouwen en conponentspreding mag geen verschil maken. Mijn bouw was gericht op maximale optimalisatie mbv de gebruikte onderdelen en opbouw.

Door familie omstandigheden is de planning in het honderd gelopen en nu halen we het niet meer voor rosmalen ivm definitief pcb en daarna bestellen. De meter werkt nu al een tijd prima, maar dat is op mijn beruchte deadbug/gefreesde bouwwijze gemaakt waarbij uiterlijk en formaat ondergeschikt is aan optimale plaatsting, guarding, ect.
Bij het eerste pcb bleken bv de sample Cs slecht te zijn en elkaar te beinvloeden doorad ze tegen elkaar stonden., maar ook dingen als hoogsignaal voerende delen, paden langs/onder hooggevoelige delen met overspraak tot gevolg. Lekkage via pcb ect. Dus even een pcb maken om mOhms ( en uV/mV te meten in een condensator ( in werkelijkheid een vreselijk rumoerig, instabiel ding,) is niet iets wat je zomaar even doet.

Als je een peak, bob parker ect goed genoeg vind dan is hij nu al productie klaar, hij doet het zelfs met dat beroerde pcb op 1 frequentie prima maar ik heb deze bedacht omdat ik instelbare frequentie wilde en vooral beter wilde, dus echt ESR en geen |Z|, daarna is het kit idee pas ontstaan.en verstelbare frequentie maakt het een stuk complexer. Dan kan je niet sjoemelen.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
Tidak Ada

Golden Member

Hier mijn nieuwste gratis aanwinst :

Een zgan "Welding Timer" voor mijn puntlaskop.

Ik denk dat het een reserve apparaat was, want het ziet er uit alsof het nooit is gebruikt.

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/puntlas-stuurapparaat_p1220589-1.jpg Buitenzijde
http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/puntlas-stuurapparaat_p1220590-2.jpg Binnenkanthttp://www.uploadarchief.net/files/download/resized/puntlas-stuurapparaat_p1220592-3.jpg Timerprint

De timer telt een instelbaar (duimwielschakelaar) aantal perioden voor de lasduur.

Met de helipot wordt de faseaansijding geregeld oor de instelling van de l;asstroom

De oude heb ik teruggeven, die was nog uitgerust met Philips circuitblokjes uit de jaren 50-60.
Dit apparaat werkt met CMOS, daar kan je tenminste nog gegevens van vinden, wat belangrijk is in verband met reverse engineering.
Als ik nu een service doc te pakken kan krijgen, zou het helemaal mooi zijn !

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †
maartenbakker

Golden Member

Ah, Max is terug van vakantie? Dan zou hij mij ook nog even bellen of mailen. Toch nog even achteraan.

Service doc zal wel lastig worden... Heeft het ding een typenummer? Opzich zijn veel papieren uit 'de kast' bij mij en bij Frank Philipse terecht gekomen (ik moet hem ook nog contacteren, maar nogal veel aan m'n hoofd), er is nog een kansje dat daar iets tussenzit al had ik al wel gebladerd op zoek naar documenten over je oudere timer (opzich een charmant ding, maarja het moet wel een beetje repareerbaar zijn als er eens iets mee is). Ook was er al het nodige aan papier weggegooid voordat ik er kwam (in de krat die er nog stond lag vooral administratie, maar heb er ook nog een lesboek over vacuuumtechniek uitgetrokken).

P.S. Ik loop flink achter met mail beantwoorden, maar ik heb gezien dat ik wat van je binnenhad.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
Tidak Ada

Golden Member

Ik heb nog wat satelliet brandertjes voor je als je wilt (da's één van mijn mails.
Verder is de tent leeg. De "betere dingen liggen bij André Klok op zijn kantoor, elders op het terrein.
Veel interessants is er niet meer. Ik heb nog wat gereserveerd voor Rosmalen op basis van "gedeelde pret", maar hoe dat afloopt weer ik niet. er ligt nog een bak met puntlaselectroden.
Heb je soms nog interesse in buisbodems met pennen of heb je die genoeg ? eventueel heb ik ook nog een doos met 50mm glazen buizen type Shott 78, maar die zijn nogal cracky annealing foutje ?
Als je wilt gaan, kunnen we eventueel nog samen gaan. Anders zie ik je in Deurne wel.

P.S.
Probeer even mijn mail er uit te ziften want ik zou op sommige dingen graag antword hebben.

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †
maartenbakker

Golden Member

Buisbodems en glasmateriaal kan interessant zijn... We moeten duidelijk even de koppen bijelkaar steken en ik ga je mails verspreid over de komende dagen doorspitten (desnoods niet alle onderwerpen in 1 keer, dat werkt sneller).

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
Tidak Ada

Golden Member

Gewoon even op mijn nick sorteren ;-)

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †
Tidak Ada

Golden Member

Niet gratis, noch mijn aanwinst, maar wel iets om te showen :

http://www.recyclart.org/wp-content/uploads/2012/11/8094440499_3ef96d6296_z-600x600.jpg

Leuk bureautje, maar arme knieën...

Wie kent de apparatuur ?

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †

ik weet het niet , bij diegene die er aan zit kun je het vast aan de blauwe plekken op de knieen zien :) iig gesloopte delen , mis wat knoppen ( je moest het bewijs op de ehbo laten zien , op den duur zit er geen knop meer op )

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Veel is het niet: een Delta-voedinkje. En het is niet eens van mij, één van mijn schoonzonen heeft het op de kop getikt.
Toch enkele foto's:

http://prosje.be/CO/Fotos/DeltaVoeding77Thumb.JPG

http://prosje.be/CO/Fotos/DeltaVoeding79Thumb.JPG

http://prosje.be/CO/Fotos/DeltaVoeding81.JPG

Prosper, yop la boum, c'est le roi du macadam (aldus Maurice Chevalier)
flash2b

Golden Member

Gemaakt in Zierikzee en geschikt voor bread-board experimenten Pros :+

60A bij 12V, de binnenkant lijkt wel een siervuurwerk pakket met die tie-warps. Mooi ding !!

Dat is een serieus bakje inderdaad. En waarom lag hij bij ome Pros op de operatiebank?

@T_A: er staat een appel op, het meubel heeft een enorm slechte ergonomie, en om nog maar te zwijgen van dat rare rode design ding dat er naast staat. Zeer waarschijnlijk dat de bezitter geen idee van de werking van het meubel heeft ;)

Every machine is a smoke machine if you operate it wrong enough
Henry S.

Moderator

Een oerdegelijke Delta SMPS, dat hoor je niet vaak. Delta is ook de naam van een voedingbouwer in het verre oosten meteen mindere reputatie.

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.

En waarom lag hij bij ome Pros op de operatiebank?

Om foto's van het binnenwerk te nemen, tiens. :-)

Voor zover ik kan nagaan, is het ding nog helemaal OK, al moet ik toegeven dat ik momenteel geen kans zie om na te gaan of hij idd. 60A bij 24V kan leveren.
Kan iemand me even een weerstandje van 0.4Ω/1440W lenen?

Prosper, yop la boum, c'est le roi du macadam (aldus Maurice Chevalier)

@pros: Zoals meerdere zeggen dit is pas een echte voeding, die als het ware onverwoestbaar zijn.
Die alleen kapot te krijgen als die van een paar etage's naar beneden laat vallen.
Zeer netjes van opbouw, en als het moet toch nog te repareren.
Wel even Zierikzee bellen voor een manual met schema en componentenlijst.
MVG Gerard.;)

soms zoekt men te diep in het EENVOUDIGE.

@pros, kan je er niet een 2000W halogeen bouwlamp achting ding aan hangen?
Wel een mooi ding maar wat moet je met 60A bij 24V?

[Bericht gewijzigd door Tinus016 op 1 maart 2013 20:43:11 (26%)

www.tinuselectronics.nl Because DIY Electronics Matters!!!!
EricP

mét CE

Mooie acculader :) Al doet het ding bij 24 slechts 50A :)

Als acculader moet er weleen vrijloopdiode opgenomen worden, want als de accu vol is
en de accu zit nog vast aan de voeding en de 220V gaat er af, dan vind die Delta het niet zo leuk
MVG Gerard.;)

soms zoekt men te diep in het EENVOUDIGE.
RAAF12

Golden Member

Als die werkt, er zitten 2 afgeknipte draden op, een groene en bruine...

Men had kennelijk geen passende ringsteek sleutel of dopje bij zich en het externe apparaat simpel losgeknipt ? :-)

Je hebt tijd of je hebt geen tijd ! als je geen tijd hebt, waar is die dan gebleven ? https://ledverlichtingsoest.com/

deze voeding heeft al een vrijloopdiode om parallel te kunnen zetten met andere voedingen. die 3 linker to247 dioden zijn gekoppeld aan die linkerbout welke net buiten beeld valt. ook een relais om de uitgang te kunnen schakelen zo te zien...

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op 1 maart 2013 19:56:17 schreef pros
...
Voor zover ik kan nagaan, is het ding nog helemaal OK, al moet ik toegeven dat ik momenteel geen kans zie om na te gaan of hij idd. 60A bij 24V kan leveren.
Kan iemand me even een weerstandje van 0.4Ω/1440W lenen?

Hij is toch kortsluitvast?
Waarom moeilijk doen met weerstandjes.
Gebruik gewoon een stukje 2,5mm2 >:)

[Bericht gewijzigd door ohm pi op 1 maart 2013 22:32:44 (21%)

Sonytech

Overleden

Ook handig dat je er DC 230-340V 50/60Hz in kan stoppen.

Of is dat een gebruikelijke aanduiding om pulserende gelijkspanning aan te geven?

"Verbaas u niet, verwonder u slechts."

Zoals Ohm Pi al gezegd heeft neem wat koper draad/dunne buis en maak er een inductie lus van om ijzer met op te warmen kun je gelijk de stroom meten :D

Ben Belg sowat :D :: plaatjes zijn meestal klikbaar

Een gratis cover voor mijn Delta voeding, (niet zo'n grote als hierboven):

http://farm9.staticflickr.com/8531/8520668001_10a8bbc584.jpg
DSC_2842 by heuvelman.erik, on Flickr

http://farm9.staticflickr.com/8506/8520668115_3454422b29.jpg
DSC_2843 by heuvelman.erik, on Flickr

Ook een leuk dingetje:

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/via-c3-667mhz-128mb-win98se_cropped.jpg

Een lekker compact computertje met 10.4" touch screen (800x600), draaiend op een Via C3 @ 667MHz, 128MB SDRAM, 20GB HDD.
Oorspronkelijk bedoeld voor Point-of-Sale terminal, maar heb er nu Windows98 SE op gezet, zodat ik het ding op m'n elektronica werkbank kan gebruiken om bijvoorbeeld (E)EPROM's te programmeren.

Fan van Samsung (en repareer ook TV's). :)

Dit topic is gesloten