Een project van mijn kant (eerste die ik hier 'show'.. )
'T is een spel, mensen uit de scouting-wereld hebben het wellicht wel eens gezien; zoiets heeft op de scout-in en jj100 gestaan, daar heb ik 'm gezien en zodoende zelf gemaakt (nadat een collega-leiding wel erg enthousiast was. 'Kunjedatookmakenookmakenookmakenasjeblief???leukleukleuk!!').
Voordat ik het probeer uit te leggen maar eens wat foto's, dat gaat sneller
http://www.flickr.com/photos/basvk/6599798329/in/photostream
Deze bak wordt gevuld met een laagje water, waar een bootje in drijft. Doel is om het bootje door het doolhof te navigeren met behulp van de ventilatorjes.
De 'truuk' zit erin dat elke zijde apart wordt aangestuurt. Je moet dus met z'n vieren samenwerken, ieder een windrichting.
http://www.flickr.com/photos/basvk/6599798909/in/photostream
De (verplichte) onderkant, van de bak. Niet iets om trots op te zijn. 't geheel was een beetje een haastklus, dus de afwerking laat wat te wensen over... Nadeel als je kort voor een event aangeeft 'o, ik heb nog wel wat leuks', terwijl het niet meer is dan een doos vol fans en wat losse ideetjes en incomplete stuurelektronica...
De dunne draadjes lopen naar ledjes en HAL-sensoren. Het idee was om het bootje van een magneetje te voorzien, en de LEDjes dan uit te schakelen zodra het bootje over het LEDje voer. In de praktijk bleken de HAL-sensoren niet gevoelig genoeg (goedkopies van Conrad). Planning is om hier nog eens betere sensors in te plaatsen.
http://www.flickr.com/photos/basvk/6599799463/in/photostream
De aansturing van het geheel, veelal opgebouwd van onderdelen welke ik nog had liggen.
Het geheel wordt via de flatcable op de bak aangesloten; de connector op de bak is op de eerste foto te zien, rechtsonder. Een aantal aders per windrichting en wat enkele aders voor de LED's en HAL-sensors.
Onder het printje/plankje zit een Delta 12V/8.5A voeding. Daarnaast een stel 8000uF elco's.
Het printje zelf bestaat uit een viertal dikke FET's, tegen het (ietwat oversized) koelblok aangeschroefd. Dit wordt na wat langer gebruik 'handwarm', meer niet.
Daarnaast zit een PIC18F4520 welke de zaak aanstuurt, met een RS232 poort voor de bootloader&debugging, een 9pins poort voor de drukknoppen en een 15 pins poort voor een joystick.
De fans worden PWM-gestuurd. Dit enerzijds om de inschakel-piek wat te kunnen spreiden, anderzijds wordt dit gebruikt als de bak met een joystick wordt bediend.
Er kunnen max. twee windrichtingen tegelijkertijd actief zijn. Meer is niet echt zinnig (waar moet 't bootje heen dan?), maar meer kan de voeding ook niet aan. Twee zijdes tegelijk inschakelen trekt de voeding overigens ook niet. Dit wordt daarom wat langzamer gedaan dmv PWM, waarbij 't elco-paar de kortere pieken opvangt.
http://www.flickr.com/photos/basvk/6599800047/in/photostream
Nog een closeup van de regel-elektronica.
De 9-pins connector paste inderdaad niet meer op de print. Gevolg van het haast-werk... Maar wat ty-wraps doen wonderen, al is 't niet echt mooi inderdaad
http://www.flickr.com/photos/basvk/6599863667/in/photostream
Tenslotte nog de drukknoppen; deze worden los rondom de bak geplaatst. Ik heb ze niet aan de bak vastgemaakt, omdat dit zo wat beter heelblijft bij transport, en met opbouw wat flexibeler is. Onder de houten blikken zit een stuk rubber, zodat ze niet gaan glijden als de knop wordt ingedrukt.
Het geheel kan, zoals je wellicht al had begrepen, met de drukknoppen of een joystick worden bediend. Zodra een joystick wordt aangesloten en hier een knop op wordt ingedrukt wordt overgeschakeld op de joystick (drukknoppen doen dan niets meer).
Als de joystick met knop ingedrukt is aangesloten terwijl de processor wordt ge(her)start, dan wordt een calibratie-procedure gestart, waarbij min/max/center waardes worden bepaald.
De drukknoppen zijn uiteraard leuker dan de joystick (door het met z'n vieren samenwerken), joystick was ook vooral een technisch gebbetje van mij.. Leuk om te maken..
Hij is inmiddels al een aantal keren gebruikt, ook bij een techniekdag voor de basisschooljeugd op het bedrijventerrein van m'n werk. Kids blijken hier uren zoet mee te kunnen zijn (en dat vindt ik dan weer leuk )