Show your projects! Part 26

Dit topic is gesloten

Tidak Ada

Golden Member

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †
fred101

Golden Member

Ik dacht al dat ik tombstones zag maar dat leek me te bizar en mijn schempje is te klein om zeker te zijn.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

Op 3 oktober 2012 17:40:04 schreef fred101:
Zit er gen short tussen de twee middelste pootjes van die vierkante postzegel ( atmel / altera ofzoiets)

Jep.

Op 3 oktober 2012 17:45:14 schreef Roches:
En dan c1, c2 en c3... staan die nu rechtop, naast de scheve ic....

Inderdaad.

Anyway, We weten nu dus: toch IETS beter op hun plek zetten, de 603 Ctjes werken niet zo fijn op de 1206 footprints. Ofwel grotere Ctjes kopen of de PCB aanpassen.

Anyway, ondertussen na wat handwerk zit de boel nu goed in mekaar. :-)

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Tijd om mijn nieuwe versterker te showen :)

ik wilde hem eerst PCL4 noemen maar imiddels is hij al zo vaak " Tube Amp of Doom" genoemd dat at de projectnaam is geworden :P
die benaming komt van de lange sleur van "laatste dingetjes afmaken" aan dit project. vijf weken geleden werkte hij al, maar brom/feedback/kapotte buis/oververhitting/verkeerde rearplate/deliverytime/grotere koppel c's/ etcerera...

nu de foto's:
http://i50.tinypic.com/2upsqi8.jpg
http://i49.tinypic.com/2s8mqsj.jpg
http://i48.tinypic.com/34r9669.jpg
http://i45.tinypic.com/opzqde.jpg

het is een stereo PP versterker. de eindbuizen zijn PCL82. de trafo heb ik zelf gewikkeld, met de hand, om in elke positie E, U, en P buizen te kunnen zetten. op dit moment zijn de achterste P en de voorst E. de voorste rij is esthetisch, met 2x EC91 ( geen ECC, want ik had ruimte over) als voorversterker en 2x EM84 als metertjes. ik blijf die dingen geweldig vinden!
ik moet nog wel de rearplate vervangen. het gat voor de netentree is nog veel te groot.

de linkse knop is [achter input/uit/voorkant input]. die daarnaast volume, en het rode lampje brandt tijdens het voorverwarmen. dat duurt ca.30 seconden.

hij speelt geweldig, je hoort pas een lichte ruis/brom als je je oor op de speaker legt. hij wordt in de kast ook niet warm, omdat er een 40mm supersilent fan in de achterplaat zit die de lucht door de kast blaast. deze komt er aan de voorkant vanonder weer uit.
eronder staat een wat oudere autoradio. deze gat binnenkort vervangen worden dor een soort hybride equalizer. high/mid/low, balans en volume.

channel select display wordt al IN-12 nixie.
alleen ik twijfelen log over de uitlezing. wat vinden jullie, IN-9, IN-13, of 6AF6? wat is prijs/kwaliteit het beste?

Waar rook is, is Roel. 5e jaars EE student @TU delft met een uit de hand gelopen buizenhobby!
fred101

Golden Member

Mooi strak gemaakt, de buitenkant tenminste , nu nog een plaatje van de binnenkant.

Waarvoor die fan als de buizen en trafos allemaal boven op zitten ? En zelfs dan, al die oude radio en versterkers hadden toch ook geen fans ?

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

mja, op de binnenkant ben ik minder trots. ik vind dat het netter had gekund.
ik heb hem toch maar even uitgezet en de onderkant eraf geschroefd:

http://i49.tinypic.com/fksgpk.jpg
http://i48.tinypic.com/2d1wktt.jpg

d dikke zwarte kabels zijn afgeschermd monodraad, met de afscherming aan de ground. in het midden van de bak zit een verzamelpunt voor de ground, waarna het door de gele draad naar de voeding wordt teruggestuurd. voor de voeding en gloei kon ik geen combitrafo krijgen. de trafo binnenin is de HV trafo. deze wordt half-bridge full-wave gelijkgericht tot 250VDC. daarna was er wel aardig wat afvlakking nodig.

dus er zit nogal wat regulatie in de kast ( een TL783 voor ruisloze preampvoeding) de common cathode weerstanden, en nog wat ander dissiperend grut. de aluminium plaat word nogal warm van de buizen bovenop, en die voert weer warmte door. de kast was eerst nagenoeg luchtdicht, en zon 10-15W + buizenwarmte aan warmte voert de temperatuur na ene uur spelen redelijk op, tot niet-aangename niveaus.

elko's kunnen niet goed tegen warmte en ik wil ze graag lang gebruiken. dus waarom dan niet gewoon doen?

[Bericht gewijzigd door The Engineer op zaterdag 6 oktober 2012 16:33:10 (22%)

Waar rook is, is Roel. 5e jaars EE student @TU delft met een uit de hand gelopen buizenhobby!

na het verkrijgen van een stel ledstrips heb ik eens een ledhandlamp gebouwd. werkend op 3 liion cellen van 2000mah . de strip was eigenlijk voor 36 v , maar in 3 stukken wordt het 12v per strip.. 9 watt aan licht , met 100lux per watt geeft het ding een hele bak licht. de co motor regeling toegevoegd voor het dimmen ( 80ma tot 750ma ) van de leds. de onderste buiskap is tevens dimregelaar . de aan/uitknop is er niet , dit is met een reedswitch en magneet met elastiekje gemaakt zodat de lamp spatwaterdicht bleef zonder uitsteeksels. het opladen moest wel met een stekkertje , dus maar zoveel mogelijk een vlak model dc jack gepakt . een oude router adapter smps omgebouwd naar 12,7v voor het opladen ..

de strips zijn afkomstig van een ledarmatuur waar een heftruck over was gereden op een nieuwbouw , er zit niks extra op die strips als 4 leds parallel en dan in serie tot 36v per strip en zo 3 in een bak..

het binnenwerk bestaat uit 3 ledstrips met 1 kant een stukje p25 deksel . in dat vierkante gat een stukje 22mm buis geschoven waar de liion cellen zo in pasten . een extra buz11 schakelt de leds aan icm de reedswitch . toen ik op posten klikte leek het me een beter systeem om de potentiometer te ruilen voor een model met schakelaar , dat is nu dus veranderd.

http://i578.photobucket.com/albums/ss226/zoalshetis/IMG_1093_zps1e3a3296.jpg

waar rook was, werkt nu iets niet meer

@The Engineer, Wouw! mooi ding man!

Ik zelf heb ook weer iets te showen.
Mijn 7-segment klok is zo goed als klaar. Er hoeft alleen nog een kastje om heen.....

Het geheel wordt bestuurd door een PIC16F876/a Die zijn tijd uit een DS1407 haalt. En deze weer door stuurt naar de 7-segemtn displays. De displays zijn multiplext op 1KHz. Ik had eerst 250Hz maar toen was er toch nog een duidelijke flikkering te zien.

Foto's
http://www.tinuselectronics.nl/images/stories/7-Segments_klok_V1/7-Segment_Klok_8.jpg
http://www.tinuselectronics.nl/images/stories/7-Segments_klok_V1/7-Segment_Klok_7.jpg

Filmpje

Verder Info, Foto's, PCB files en Code vind je Hier.

www.tinuselectronics.nl Because DIY Electronics Matters!!!!
buckfast_beekeeper

Golden Member

@ Tinus016: 500 Hz is zowat de grens bij 6 segmenten. Dan kom je uit op net boven 80 Hz/display. Ga je daar onder zien sommige personen iets sneller flikkering dan anderen.

Van Lambiek wordt goede geuze gemaakt.

ik eerst denken 6 segmenten? Nee het zijn 7 segmenten displays! Zal wel typefout zijn. Nu begrijp ik het: 6 digits op 250Hz naar volgende display, dan krijg je 41Hz verversing op ieder display.

Vaak wordt met "250Hz verversing" bedoelt dat IEDER display 250Hz voor z'n kiezen krijgt. Dus 1/6e van 1/250e van de seconde aan is voordat naar de volgende geschakeld wordt.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

@buckfast_beekeepe... En Rew even voor de volegidheid Elk display krijgt 1Kz voor zijn kiesen. Ik had 250Hz voor iedere digit. Maar dit was te sloom.

www.tinuselectronics.nl Because DIY Electronics Matters!!!!

Mooi klokje Tinus!
Nu nog een mooie behuizing hiervoor zoeken.
Ik ga ook nogeens ooit zoiets maken.
Ik heb hier nog 6 stuks 102 mm displays liggen.

Mod-edit: We hebben je site nu wel bekeken.

[Bericht gewijzigd door Henry S. op donderdag 11 oktober 2012 18:09:09 (74%)

Bezoek mijn site! | Geen project is compleet zonder 4000 series ICs!

Ik vind dat niet een showyourprojects posting waard. Het helpt zeker wel met de google ranking?

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
Tidak Ada

Golden Member

@The Engeneer :
Hè get een printplaat ! Dat hoort niet in zo'n mooie versterker !
Probeer het volgende keer eens met componentenbordjes
http://www.baco-army-goods.nl/media/catalog/product/cache/1/image/5e06319eda06f020e43594a9c230972d/1/0/100_montage_bord_500mm.jpg
Volgende keer elco's met ééngatsschroefbevestiging ("Ask Jan first" [ http://www.die-wuestens.de/k1.htm ] heeft ze) kopen en bovenop het chassis plaatsen.

Maar evengoed een mooi ding geworden. Heb je al cijfers m.b.t. vervorming ruis en vermogen ?
Wat is die dikke buis, die er naast staat ? Een VT4B / 211 ? als je daar eens twee goeie van kon krijgen :) !!

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †

Het is voornamelijk die enorme berg kriskras spaghettie die het zo onoverzichtelijk maakt!
Componentenbordjes kunnen soms handig zijn maar kunnen ook voor langere interne verbindingen zorgen, ben daar niet zo'n voorstander van.
Gebruikte vroeger altijd draadsteuntjes waar nodig en soldeerlipjes aan weerszijden onder de moertjes van de voet (steraarde per buis). Dat was meestel voldoende
om de bedrading en onderdelen netjes te monteren en zo kort mogelijk te houden.
Uiteraard altijd beginnen met de gloedraden en voedingsdraden
als eerste aan te leggen.
Het begint allemaal met een goede planning en een tekening van tevoren maken.
Mac.

[Bericht gewijzigd door McDuff op donderdag 11 oktober 2012 21:50:15 (15%)

Zomaar een gesprongen zekering vervangen maakt vaak meer kapot dan je lief is. We zullen er even naar kijken heeft meerdere betekenissen. Elektronica is niet eigenwijs: mensen die het niet kennen zijn dat vaak wel! Kortsluiting is bij mij: samen roken.
Tidak Ada

Golden Member

Ik denk dat ik te veel in Tek's heb gekeken ;-) en natuurlijk de invloed van vroeger uit Radio Bulletin

[Bericht gewijzigd door Tidak Ada op donderdag 11 oktober 2012 22:56:07 (37%)

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †

tsja :P ik kan niet zo even vervorming, ed. uitrekenen. daar heb ik de meetapparatuur niet voor... ( misschien een leuke voor op rosmalen?)

Op 11 oktober 2012 18:15:17 schreef Tidak Ada:
@The Engeneer...

met en i :) die componentenbordjes waren niet zo heel handig nu, vooral omdat het grootste deel van de componenten tussen twee vast gemonteerde onderdelen in de kast moesten. en ik zie mezelf niet even snel een DIL-8 monteren in zo'n ding :P ach, ik ben tevreden. ik zat eerst ook te denken aan de elko's op de kast, maar uiteindelijk vind ik hamerslag trafodopjes mooier. de gloeidraden inderdaad eerst, dan powerlines ( getwist) ik moet zegge dat het er op de foto wel heel erg rommelig uitziet. er zit wel een systeem in, maar ik herken het nu op de foto ook niet :P

Waar rook is, is Roel. 5e jaars EE student @TU delft met een uit de hand gelopen buizenhobby!
fred101

Golden Member

http://www.pa4tim.nl/wp-content/uploads/2010/11/FIXTURESVNAklein.jpg

Voor de enkele netwerk/lcr/brug gek hier op het forum (als die er zijn ;-) ) ter inspiratie:

Een piggy-back fixture systeem voor aan VNA, LCR meters of bruggen.
De basis is het linker adapter for fixtures "doosje". Daarop zitten 2 "hete" aansluitingen en 4 massa. Daarop kan ik fixture boards prikken mbv vergulde pinnen en bussen van Lemo. Voor calibratie een open, short en load board. Voor hoge of lage impedantie metingen boards met 50 Ohm shunt cq serie. Wat boards waar ik iets op kan solderen en een aantal smalle met bekende componenten. Daarmee kan ik een calibratie controleren maar ook er twee naast elkaar zetten om een resonantiekring te maken en omdat ik de LF waarden weet kan ik die eerst meten over een groter gebied zo heb ik kringen om een calibratie te controleren.
En tenslotte een bananenstekker waar ik een SMA op gezet heb als verloop adapter. Ook doorgemeten en gedocumenteerd qua paracitaire waarden.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
flash2b

Special Member

Om een regenachtige zondag te vullen, heb ik vandaag maar even een XTAL tester gemaakt. Schema's zijn op internet veel te vinden en eigenlijk allemaal hetzelfde met iets andere waarden voor R's en C's.

Het schema dat ik gebruikt heb:
http://www.uploadarchief.net/files/download/xtal-tester.png

Voor de test heb ik even een XTAL aan de ingangen gesoldeerd, maar na inbouwen zal dit een banaan + headertje worden.

http://www.uploadarchief.net/files/download/dsc05094_cleaned.jpg

Soortgelijke testers:
http://www.nuxie1.com/guides/crystal-tester.html
http://electronics-lab.com/projects/test/010/index.html
http://www3.sympatico.ca/richard.blackman/CRYSTAL_TESTER.html
http://www.qsl.net/vu2msy/homebrew/Crystal_Tester_VU2ITI.pdf
http://users.otenet.gr/~meteo/project_crystal-tester.html
http://jvgavila.com/other/Improved_Crystal_tester.pdf

Toch weer een handig ding erbij.....

Edit foto's van eind resultaat toegevoegd

Net het zaakje ingebouwd in een mooi Hammond kastje. Ik heb een wire-wrap busje gebruikt voor de test voet waar het kristal in kan worden gestoken, maar er kunnen ook banaan snoertjes aan.

http://www.uploadarchief.net/files/download/dsc05097_cleaned.jpg
http://www.uploadarchief.net/files/download/dsc05101_cleaned.jpg

@ flash:

hoe weet je dan of je xtal nog werkt?
scoop? led?

ik vermoed scoop aangezien ik er probe aan zie hangen :p

Het lijkt mij de LED, aangevuld met een scope of freq.counter indien gewenst.

If you want to succeed, double your failure rate.
flash2b

Special Member

De led brand als het XTAL het doet. Via C3 in het schema kan ik met een scope of frequentie teller de exacte frequentie uitlezen.

handig ding, moet ik ook maar eens naar kijken

Sjoerd Kreyns

Golden Member

Op 14 oktober 2012 20:50:48 schreef flash2b:
... XTAL tester gemaakt. ...

Van/tot welke kristallen is hij geschikt? van 4 tot 20 Mhz?

SMD weerstandjes zoeken in grijze vloerbedekking is ook een uitdaging ... 8*1=255 ... Het nadeel van ruimte: Als je het hebt, staat het binnen de kortste keren weer vol.

Dit topic is gesloten