Je mooiste meetapparatuur. Deel 6

Dit topic is gesloten

RAAF12

Golden Member

@borroz

Die Flips PM pattern-gen kan je altijd nog gebruiken als zender met een draadje op de RF output. Reikwijdte 10 meter....

fred101

Golden Member

Die Peaktech 2170 is een mooi apparaat, erg goede handleiding, uitgebreide specs inl de toe te passen correctie berekeningen. En heel verschil met het gebruikelijke " typical X%" or " basic X%"
Ook een vierpuntsmeting en zo te zien meet hij vectoriaal want hij kan negatieve reactanties weergeven. Dus een condensator als negatieve zelfinductie.

Ik heb het nog niet geprobeerd maar volgens mij moet je ook omgekeerd kunnen meten. Zo heb ik laatst een op een GR1608 GLCR brug een condensator gemeten in het AC weerstandbereik en de brug genuld met een extra condensator decade op het hi-knooppunt.
Ik had toen R en Q en dat kan je weer omrekenen naar Rs en Cs. En dat klopte aardig. R klopt dan beter dan D.
Zo moet je ook L kunnen meten met en C meter en omgekeerd.
Als je meter maar tot 1000 uF gaat en je wil 10000 uF meten dan is dat - 2,5 uH en dat kan de gemiddelde meter wel aan. ( ga ik eens proberen met een brug, heb geen digitale lcr meter meer dus dat kan ik niet proberen)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
guidob

Overleden

Er staat zo'n LCR (sorry) meter als "Deurne" op MP. Onder electronica onderdelen. Een iets eenvoudiger uitvoering als de mijne. En de vraagprijs is een stuk hoger..

Ik kan hem onder RLC / RCL en/of Prism niet vinden in elk geval.

If you want to succeed, double your failure rate.

lcr meter :)

http://link.marktplaats.nl/604983534

(ik moest ook eerst het plaatje van guidob opzoeken om de juiste naam te vinden)

[Bericht gewijzigd door Bas Smit op woensdag 17 oktober 2012 21:53:49 (45%)

Bedankt.

100 euro, pff. Ik sla hem mooi over.

If you want to succeed, double your failure rate.
guidob

Overleden

Tsja. Misschien zakt die nog wel als het ding niet verkoopt. Ik heb de mijne net gebruikt:

De HP timing analyser gaf geen beeld meer. Bij deze wat foto's van de reparatie.

Kap eraf; nog meer kappen:
http://members.home.nl/baltusg/5371A_1.jpg

Die er ook af; vooraan 2x voeding en monitor. En een dikke trafo.
http://members.home.nl/baltusg/5371A_2.jpg

Processor printen. Veel onderdelen hebben HP nummers. Processor is een 68000, staat er alleen niet op. Alle eproms uitgelezen en een palletje op de andere pcb. De rest zat gesoldeerd.
http://members.home.nl/baltusg/5371A_3.jpg

De boosdoener; grijze flatcable had losse soldeerverbindingen. Sorry voor de slechte focus. Merk bokkie-wokkie.
http://members.home.nl/baltusg/5371A_4.jpg

En weer beeld. Alles nog ok.
http://members.home.nl/baltusg/5371A_5.jpg

FG503 kroket. Niet echt stabiel:
http://members.home.nl/baltusg/5371A_6.jpg
http://members.home.nl/baltusg/5371A_7.jpg

Deze moet nog een keer:
http://members.home.nl/baltusg/5371A_8.jpg

Nu de nieuwe timelab uitproberen. John had wat bugfixes meegenomen; Improved compatibility of HP 5371A/5372A driver with earlier HP 5371As :)

If you want to succeed, double your failure rate.

mooi dat je de storing gevonden hebt in zo'n complex apparaat

draadje los
guidob

Overleden

timelab werkt niet. Toch maar weer ff met john mailen. Ik heb het idee dat zijn bugfix niet goed in de nieuwe versie terecht is gekomen.

Wat betreft complex, tsja. De HP kant is dat zeker. Maar ook met een complete selftest van zo'n beetje alles. En met een hele dikke manual met aanvullende info om het probleem op te lossen. Onderdelen krijgen is dan weer een ander verhaal.

Maar de CRT+PCB is anders, da's een "wegwerp" artikel. Als 1 geheel te bestellen; not field repairable. Staat ook nada over in de service manual.

Dus even lastig te repareren als iedere andere monochroom monitor uit die tijd. Goed kijken naar de soldeerverbindingen is dan het halve werk.

fred101

Golden Member

http://www.pa4tim.nl/wp-content/uploads/2012/10/nieafpolymeterc.jpg

Waarschijnlijk half jaren 60. Van de Nederlandse Instrumenten en Elektrische Apparaten Fabriek, model Polymeter C

Gehad van haasje93 die hier was met zijn defecte Tek 543, die het wel weer doet. Dit metertje helaas niet maar het is een erg grappig model daarom toch een plaatje, net een transistor-radiotje, en er is op internet echt niks over te vinden. Wel van de NIEAF Polymeter B maar niet van deze C. Philips schijnt de B ook te hebben gevoerd. NIEAF bestaat nog steeds.

De draaispoelmeter is ooit door iemand vervangen door iets anders. De meter nulde echter niet goed en consequent en de uitslag is te klein. Dus maar eens open gemaakt. Operatie van de draaispoelmeter heeft niet geholpen, bleef het zelfde.

Meer info/fotos: http://www.pa4tim.nl/?p=3820

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

Inderdaad een erg grappig metertje.
Vooral die schaalverdeling van de selectieknop met die oplopende streepjes.

Je begint een aardig museum te krijgen :)

guidob

Overleden

Lijkt wel of hier de garantie is afgelopen. Nadat eerst de ene timing analyser problemen kreeg met het beeldscherm (zie boven), was het nu tijd voor de andere. Maar half beeld, verticaal afbuiging nog maar half aanwezig. Dus tijd om het ding open te schroeven en wat onderhoud te plegen.

http://members.home.nl/baltusg/KODE1.jpg

Business end. Voorste kaart met exotische adc's en dac's. En veel logica. De andere kaart met de interface naar het pc deel en met ik denk het geheugen om de meting op te slaan (aantallen). En het kristal, bij dit apparaat niets bijzonders.

http://members.home.nl/baltusg/KODE2.jpg

Een 286/386 kaart (ingekocht) en een interface kaart tussen bovenstaande printen en front. En met ook de eproms voor het programma (i.p.v. een harde schijf).

http://members.home.nl/baltusg/KODE3.jpg

De boosdoener, een computron 115dmx. Is hier al eens langsgekomen en je wordt er mee doodgegooid op het internet. Googlen op gegevens is lastig, iedereen wil je zo'n ding repareren/verkopen. Wordt namelijk veel gebruikt in CNC machines. Is ook een moderne second-source van... Reparatie was ergens een slechte soldering, ik weet niet precies waar :)

http://members.home.nl/baltusg/KODE4.jpg

Zo zit het in de kast, samen met voedingen (ook al gerepareerd) en onder de afscherming nog een hercules en IO kaart (IEEE).

http://members.home.nl/baltusg/KODE5.jpg

En weer beeld. Alweer de kroket, alleen hier 3MHz.
Nu nog een pace en een 7603..

Op 30 oktober 2012 21:19:52 schreef guidob:
De boosdoener, een computron 115dmx. Is hier al eens langsgekomen en je wordt er mee doodgegooid op het internet. Googlen op gegevens is lastig, iedereen wil je zo'n ding repareren/verkopen. Wordt namelijk veel gebruikt in CNC machines. Is ook een moderne second-source van... Reparatie was ergens een slechte soldering, ik weet niet precies waar :)

Op ebay adverteert een verkoper (display1234, shop hier) met LCD-upgrade kits voor dat ding (en ook voor andere beeldbuizen). Enige bummer is 't prijskaartje: ruwweg $900. Hoewel dat best een aardige prijs is voor bedrijven die zo'n ding echt nodig hebben, blijft 't wel een hoop geld ;-).

maartenbakker

Golden Member

Tsja... Dat kan natuurlijk ook. In bijvoorbeeld zwaar gecertificeerde omgevingen (vliegtuigcockpits!) is repareren en reviseren van beeldbuismonitoren (tot aan het monteren van nieuwe beeldbuizen aan toe) financieel vaak de enige reëele optie volgens welingelichte bron. Als ik zie wat dit bedrijf al rekent voor een niet gecertificeerd upgradesetje, dan snap ik ook onmiddelijk waarom. Doe die prijs nog maar tig keer over de kop als er een berg certfificaten aan moet hangen.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
Tidak Ada

Golden Member

guidob, zoek je nu zo'n monitor of heb je er net een ?
Ik heb er hier namelijk nog eentje staan. Nooit gebruikt, omdat ik niet meer over de testapparatuur kon beschikken om het project af te maken.

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †
guidob

Overleden

Ik heb er al een tijdje één, met een timing analyser er omheen. Nu nog steeds dus. Heb wel eens gedacht of het mogelijk zou zijn om zelf zoiets te maken. Ik heb hier ook een stokoude VGA kaart liggen die hercules compatibel zou moeten zijn. Maar die past helaas niet goed. Gewoon om eens te proberen.

Voorlopig werkt het weer en moet ik nu weer eens gaan kijken om zelf iets te gaan bouwen. Daar heb ik die spullenboel tenslotte voor (toch?).

fred101

Golden Member

http://www.pa4tim.nl/wp-content/uploads/2012/11/emag20.jpg

Niet echt meetapparatuur maar wel ideaal om het er mee schoon te krijgen. http://www.pa4tim.nl/?p=3840 een voor en na foto van connectors. Het verschil is groter dan je op de foto ziet. Vooral dat Ctje was helemaal zwart gevlekt en het keramisch deel was bruin geel. Nu spierwit.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

Als ik ooit nog eens ergens kom te werken waar ze niet zo'n ding beschikbaar hebben, dan koop ik er zelf eentje voor thuis. Super handige dingen.

If you want to succeed, double your failure rate.

Fred, als je toch objecten onder water durft te gooien, probeer dan ook bij verzilverde zaken eens de methode van bakpoeder en alufolie.
http://www.youtube.com/watch?v=CsKLcc13WBo
Ik heb dat een tijdje terug ook gedaan met zilveren connectoren en bijna alles is weer mooi schoon en heeft die typische matglans. Meestal is het zwarte Ag2S en kan hiermee snel opgelost worden. Als er nog wat resteert is het waarschijnlijk echt vies of het metaal er onder begint te oxideren.

fred101

Golden Member

Jojo, dat gaat ook snel. Ik gebruik daar amoniak voor , vroeger puur in een jampotje en dan de connector er een tijdje in. Daarna goed afspoelen. Nu vul ik een jampotje met amoniak of een mengsl van amoniak en water ( ongeveer 1 deel amoniak, wat zout en afwasmiddel erbij ) en dat zet ik in de ultrasoon reiniger. ( in mijn oude reiniger deel ik dt er direct in maar ik las nu dat je ook het ding gewoon met water kan vullen en een klein glazen potje in het mandje zetten met speciale reiniger zodat je geen 2liter hoeft an te maken bij kleine onderdelen. Heb ik geprobeerd met een hele zware connector en dat ging prima. Was weer ls nieuw. Ze verkopen zelfs deksels met een gat en potje wat je daar in kan hangen.

In die oude zat en plastic mandje, ik heb daar een keer een mix van water, amoniak, tri, azijn, zeep en zout ingedaan. Dat werkte best goed ( waarschijnlijk zonder ultrasoon bij dat kleine geval net zo goed)vik kreeg het namelijk met dat kleine ultrasoon ding niet scshoon. Daarna liet ik het spul er in staan. Een paar dagen later wil ik het gebruiken, ik til het plastic mandje op maar dat was alleen nog een rand, alles wat in de vloeistof hing was weg, er lag alleen een vieze witte drap op de bodem.

[Bericht gewijzigd door fred101 op vrijdag 2 november 2012 17:17:30 (26%)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

Op 2 november 2012 17:13:40 schreef fred101:
een mix van water, amoniak, tri, azijn, zeep en zout

Heftige mix ;-)
Ammonia is toch basisch? Azijn zurig, dus dat zou dan niet lekker samengaan.

Ooit heb ik eens aan vieze spotlamp een nachtje in een ammonia badje gedaan. Het plastic begon daarop uit elkaar te vallen. Dus ik ben erg voorzichtig met ammonia en de betere spullen doe ik er maar niet in.

fred101

Golden Member

Ja, sinds dien ben ik wat voorzichtiger met het mixen van huishoud schoonmaakspul ( ik weet echt helemaal niks van scheikunde)

Ik heb trouwens nog een meetapparaatje erbij, al lang op het verlanglijstje. En laatst kreeg ik een mail dat er een nieuwe versie uitwas en ook nog leuk geprijsd. De Fluke 62 max+ IR thermometer. Ik gebruikte nu vaak een K sensor aan een multimeter om bv te kijken of een koellichaam niet te heet werd, of om probleem zones in een apparaat te vinden ( hete elco of torren of zo vond ik bv ooit een short in een multilayer board van een Yaesu FT897D) board was 45 graden op die plaats.) ik voel het nog niet als ik me aan mijn bout verbrand dus het is ook een stukje veiligheid.

Nu is de meetzone van zo'n IR niet zo klein als een K sensor maar wel sneller en veiliger. Kan ik daarna altijd nog de K-sensor gebruiken als nodig.
Verder ook handig voor trafo temperaturen, tempcos van onderdelen bepalen ect.
http://www.fluke.com/Fluke/usen/Thermometers/Infrared-Thermometers/Flu…
http://www.euro-index.nl/klanten/euro/media/upload/FLUKE_62max_PRODUCT-01.jpg

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
flash2b

Special Member

Als je aan koelplaten gaat meten moet de koelplaat wel dof-zwart zijn óf je moet er een stukje schilderstape opplakken en daar op meten. Natuurlijk moet je ook niet vergeten de juiste emissie waarde in te stellen.

Ik gebruik deze:
http://www.uploadarchief.net/files/download/dsc03997_cleaned.jpg

Specs: http://www.uni-trend.com/ut302a.html

Hoezo? Die dingen meten toch IR-uitstraling?

Dit topic is gesloten