Misschien een aanzwelelnd geluidsignaal vooraf ? Het gesproken woord moet in ieder geval verstaanbaar zijn.
Dit topic is gesloten
Misschien een aanzwelelnd geluidsignaal vooraf ? Het gesproken woord moet in ieder geval verstaanbaar zijn.
Waren die elco's voor dit projectje ?
Van mijn kant ook weer even een projectje tussen de reparatie van de rekenmachine door.
Een grote VFD klok, Het fillament zal ik wel met wisselspanning moeten gaan voeden om alles egaal op te laten lichten, dit is nu nog met dc gedaan. Zover heb ik niet echt een makkelijke oplossing kunnen vinden op het internet om dit goed op te lossen. Een AC adaptertje lijkt mij het makkelijkst.
Nu nog een klein printje ontwerpen, alles zit nog op breadboard. En dan begint een andere uitdaging een mooie behuizing bedenken (en maken).
Ha,leuk monsterVisje. dezelfde waar ik een klok mee heb gemaakt een tijdje terug. ik heb toen van een klein adapter trafootje de secundaire weggestript en er 2x 1,6V op gewikkeld.
Ze zijn echt groot he! montage is wel vervelend. de achterkant is vlak, dus dubbelzijdige taps is een optie.
[Bericht gewijzigd door The Engineer op woensdag 13 november 2013 09:32:10 (17%)
Op 12 november 2013 20:32:02 schreef Gadget_inc:
Waren die elco's voor dit projectje ?
Nee. Ik heb te veel ijzers in het vuur.
Op 12 november 2013 19:35:33 schreef Tidak Ada:
Misschien een aanzwelelnd geluidsignaal vooraf ? Het gesproken woord moet in ieder geval verstaanbaar zijn.
Precies. Er zit gewoon een PNP/NPN dubbele emittervolger op de output van de microcontroller. De luidspreker zit met een DC-blocking condensator daaraan vast. Door de PWM op 1/256 te zetten, is er maar weinig energie om de luidspreker tot actie te dwingen. Gevolg: laag volume. Maar al bij een relatief laag PWM percentage wordt het geluid uit de luidspreker behoorlijk, nauwelijks meer van "vol vermogen" (50% PWM) te onderscheiden. Ik zal nog eens testen waar dat ongeveer gebeurt.
Op 12 november 2013 18:08:54 schreef Shiptronic:
Ow? En dan kom je met foto's af? Daar willen we dan wel een filmpje van zien
Ik zal eens kijken of ik dat kan regelen.
Update: Filmpje! (gemaakt met mijn nog-prima-foto-camera-uit-2000, maar die is niet zo goed in fimpjes. Sorry)
[update2] Aaargh. gisteren vergeten een "actiefoto" te maken. Hij is goed ontvangen door de club.
Overleden
thanks, leuk filmpje !!
Op 13 november 2013 01:17:49 schreef MonsterVisje:
Het fillament zal ik wel met wisselspanning moeten gaan voeden om alles egaal op te laten lichten, dit is nu nog met dc gedaan.
Zo kan het ook:
"LOAD" is hier de gloeidraad.
@rew:
Ik denk dat je die volume toename op het filmpje niet hoort door de AVR van de opnameversterker, want ik hoor eigenlijk geen verschil.
PWM geeft bij een luidspreker ook eigenlijk geen volume verschil, alleen het timbre verandert, De conus uitslagen blijven immers gelijk en als je dat combineert met de massatraagheid van het systeem wordt het duidelijk. Alleen hele korte pulsjes zul je opmerken en dat beschrijf je ook
Zoals het nu is, klinkt het nog steeds alsof ie "direct begint". Maar het geeft al veel minder een schrik-effect dan wat de standaard klokken doen. Een paar ms aanzwellen is al veel beter dan echt direct beginnen. Als we even idealiseren en ik een toon van 1000Hz (het is iets minder) probeer te sturen bij precies 5V (het is 1.2V minder), dan stuur ik dus 1ms/256 5V en de rest van de tijd 0V. Vanuit de versterker gaat er dan maximaal 5V*5V/8 OHm/256 aan vermogen naar de luidspreker. Ook al zijn de flanken precies even steil en hard als bij 50% pwm.
@sparky hieronder: Ik denk dat je gelijk hebt. Dat was mijn eerste gedachte ook. Ik heb er nu 10uF in zitten. Ik had de RC tijd nog niet uitgerekend. De uitgangsimpedantie van de versterker is vrijwel nul. De luidspreker blijkt 8 Ohm 0.5W te zijn. Even denken, dan zit de RC tijd rond de 0.1ms. Dus vanaf 10% PWM (bij 1kHz) ziet de luidspreker alleen maar de flanken: een +flank en een -flank.
[Bericht gewijzigd door rew op vrijdag 15 november 2013 10:01:42 (26%)
Hoe groot is de condensator in serie, en wat wordt de RC tijd daarmee? Je zou een weerstandje in serie kunnen zetten om het ding wat beter regelbaar te maken, maar als het volume van een paar % tot 50% niet meer toeneemt, zou een te kleine condensator mijn eerste verdachte zijn. Met een grotere gaat hij dan waarschijnlijk nog veel meer herrie maken.
Golden Member
Niet dat ik er een nodig had (ik heb al een stuk of 6 tortesters)maar het schema uit een oude electronics world was nogal raar. Heel simpel met twee IC's maar er stond onder andere een reset knop bij die de 5V rail; direct aan massa schakelde. Het voordeel is dat je aan de rooksignalen ziet dat de boel toch werkt.
De 7474 was vreemd aangesloten dus even opgebouwd en inderdaad het deed weinig. Nu ik toch bezig was en het idee van een in situ tortester wel grappig vond en ook het switchen van de polariteit door de flipflop, heb ik de boel wat aangepast en geschikt gemaakt voor 9V.
http://www.pa4tim.nl/?p=4787
Bij deze een projectje van mij, tevens het eerste projectje dat zijn weg gevonden heeft in een behuizing . Sorry voor de matige foto's.
Het is een 2.1 versterker, hiervoor heb ik 3 LM1875's gebruikt.
Het filter voor de subwoofer bestaat uit 2 keer een 2de orde filter.
Het volume is aan te passen en ook de bass is aan te passen.
voorkant:
Achterkant:
Onderste print bevat 3 voorversterkers, 2 filters en 3 LM1875's.
Onderkant: (kleine chaos:P)
De bovenste print verzorgt de voeding voor de versterkers en de op-amps. Voor de symmetrische voeding gebruik ik een klein print trafotje en een 78L15 en 79L15.
De voeding voor de versterkers is ongeveer 40V.(niet symmetrisch)
Het verbaasd me dat er zulk goed geluid uit komt, totaal geen ruis en de 15W die er maximaal uit komt is meer dan genoeg(oorverdovend in mijn kamer:P).
Overleden
Zit die ringkerntrafo nou werkelijk ook op een stuk gaatjesprint???
@Thomas93 hieronder: Dan zou ik zeker ook even zo'n sticker op de buitenkant plakken...
Eén keer hard neerzetten en trafo ligt los in de kast. Ik zou toch een manier zien te vinden om hem met die centrale bout direct aan de behuizing vast te maken.
Dat klopt, die ik heb ik gebruikt om de trafo vast te zetten.
De behuizing is te laag om de trafo aan te maken.
Ik had niks liggen wat als plaatje kon functioneren,
Dat stukje gaatjesprint zit op vier punten vast geschroefd aan de behuizing.(niet te zien op de foto`s)
Golden Member
Op 16 november 2013 00:12:54 schreef Thomas93:
De behuizing is te laag om de trafo aan te maken.
Maar de trafo zit toch met een bout aan het gaatjes print?
Dan kan je toch ook van onder door de behuizing de trafo vast zetten.
@pa3gsw: precies mijn idee. Gewoon in het midden van de trafo door de behuizing heen.
@thomas93: op de foto met de koelblokken, lijkt de meest linker tor krom te staan en geen goed contact te maken met het koelprofiel. Als je koelpasta hebt liggen zou ik dat er even tussen doen, voor de anderen ook niet slecht trouwens.
Overleden
Een paar apparaatvoetjes eronder schept daar zeker de mogelijkheden voor.
Keus genoeg, bv. hier.
@pa3gsw: dat klopt, maar de behuizing is te laag, als ik dat doe dan wankelt hij op de bout/moer.
Dat stukje experimenteerprint zit vast op aansluitpunten in de behuizing.
Nadat ik dit op deze manier bevstigd had heb ik de behuizing met trafo even flink geschut en op de kop gehouden en hij zit goed vast.
Maar er van die voetjes onder zetten en dan de bout door de behuizing heen is wel een goed idee.
@MAH: Ik heb de behuizing net even opengemaakt en die LM1875 heeft wel goed contact met het koelprofiel, ik heb alleen koelpasta liggen voor processoren is dit goed genoeg?
print en transfo eruit, de bout voor de transfo op de print vastbouten.
dan een hoop lijm van zo een hetelijmpistool in de behuizing doen en de print + kop van de bout erin drukken. dan vastschroeven zoals je nu hebt gedaan.
transfo erop en die met een boutje dan vastzetten. stuk rubber/schuim op de transfo leggen en de behuizing sluiten. transfo kan dan minimaal bewegen en de print zal ook zo snel niet meer breken
het is toch niet de bedoeling om met het toestel te gaan gooien
een stuk metaal onder de trafo ipv de print is ook goed. zolang de schroeven en plastic bussen maar sterk zat zijn. een verzonken schroef m5 is overigens ook mogelijk, heb dat al vaker zo gedaan. die in een cylinderslot zitten zijn er mooi voor..
is de massa wel helemaal vanuit een sterpunt uit gevoed? er lijkt toch het eea doorgelust te zijn..
Al eens aan gedacht on de trafo met een verzonken bout te bevestigen (liefst imbus) Als je die bout voor montage van de trafo stevig aandraait (vandaar die imbuskop) met aan de ander zijde een dikke ring of plankje met een gat ter grotte van de kop, dan zit die bout goed verzonken.
Oh, die kast is van plastic.... Dan maar een verzinkboor gebruikten en een dik stuk plexiglas of pertinax tussen trafo en kast (anders schiet die bout door de kastnwand heen.
Ik doe het zo,
Boor een gaatje in de behuizing en met een vijl maak ik deze "vierkant" zodat er een slotbout in kan. Kost weinig ruimte een ziet er netjes uit!
Ter inspiratie een foto:
Howel ik een hekel aan slotbouten heb, goed idee Tinus!
Golden Member
Gaaf Thomas! Luisteren naar je 'eigen' geluid uit zo'n mooi kastje dat klinkt hoe dan ook goed
Hoewel je er vast niet mee gaat smijten lijkt met de oplossing van tinus wel de moeite waard.
Een ongelukje valt zo van tafel, of gebeurd mij dat alleen?
Dit topic is gesloten