Philips codeletters productiecentra/vestigingen/fabrieken

Dit topic is gesloten

maartenbakker

Golden Member

Nee, niet gewerkt, maar je bent niet de eerste die het vraagt!

Wat deed basisontwikkeling audio?

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Op 23 januari 2016 22:52:32 schreef maartenbakker:
Nee, niet gewerkt, maar je bent niet de eerste die het vraagt!

Wat deed basisontwikkeling audio?

Wij zaten tussen het nat lab en product ontwikkeling in.

Wij maakten prototypes van ideeën die door het nat lab bedacht werden. Of als iets voor de hand lag als product onderzochten wij de haalbaarheid. We hadden op Strijp een eigen proeffabriek waar series tot 500 stuks gemaakt werden. Van tijd tot tijd gingen we naar het nat lab om te kijken wat ze daar uitspookten, en wat ze eventueel over de schutting zouden gooien onze kant op.

Soms ging ik wel eens naar Hasselt, om te kijken hoe bepaalde zaken daar werden gedaan. We probeerden dan daar nog wat te optimaliseren, zodat de productie vlotjes zou verlopen.

Verder hadden we een afdeling die de IC's ontwikkelden. Wij maakten e.e.a. in discrete logica, en een afdeling maakte er dan een IC ontwerp van. In Nijmegen werden dan de eerste samples gemaakt en die werden dan door ons getest.

We hadden ook een afdeling die loopwerken maakten. Vaak voortbordurend op eerdere loopwerken, en kijken wat daar nog aan innovatie in zat.

Op 23 januari 2016 23:02:50 schreef Bert_Camper:
@JBerg54: Was het misschien gebouw SBP?
http://www.eindhoven-in-beeld.nl/picture/show/7658/Strijp-I-complex-S

Het is lang geleden, en naar jouw plaatje kijkend is het SAN geweest.

Als je bij de portier het terrein op kwam had je aan de linker kant het nieuwe gebouw waar video zat. Daartegenover was een parkeerplaats voor mensen die een toegangspas voor Strijp hadden.

Ik liep dan even door en ging dan meteen bij SAN naar binnen. Ik zal dat nooit vergeten want toenderijd stond de buitenmuur al los van het trappenhuis. Als je de trappen omhoog liep kon je door de spleet naar buiten kijken.

Het gebouw was dan onderverdeeld in 2 delen, met een gang in het midden. De administratieve functies keken uit op Strijp. Ons lab keek dan uit op het spoor en iets verderop station Beukenlaan.

[Bericht gewijzigd door Henry S. op maandag 25 januari 2016 20:31:34 (28%)

Sorry dat het zo lang geduurd heeft totdat ik de beloofde foto's heb geupload.
Maar hier komen ze. Allereerst de 2 wekkerradio's. Aan de binnenkant weinig te zien. Eerlijk gezegd doet het nogal goedkoop aan.
Daarna de bewakingscamera met philips erop en lg.

Je had gelijk wat betreft de tv. Ik verbaas me altijd dat je zoveel weet daarvan ;-)

maartenbakker

Golden Member

Dankjewel, en wat in het vat zit verzuurt niet (komt niet op een weekje) :-) Als je je beste vriendin in de tussentijd maar hebt kunnen helpen.

Wekkerradio's: Op de printplaat van het exemplaar uit 2005 zo te zien geen enkele 12NC? Op de printplaat van het exemplaar uit 2002 ook niet?

Camera: een Koreaanse LG. Opvallend dat bekend fabrikant van gammele elco's Samhwa ook printplaten maakt.

TV: Kwestie van goed opletten en een redelijk geheugen denk ik ;-) Leuke etiketjes.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
Hubie

Special Member

@maartenbakker\ op de laatste foto zie ik Thompson op de tuner staan,gestanst in het blik tussen de elco's
Dat is ook raar ?
Dacht dat Philips altijd zelf zijn tuners maakte.
Met de bekende UV616 tuner kon je mooie panoramaontvangers maken of een VHF\UHF ontvanger,ook met de opvolger van de uv616 tuner(digitale aansturing) werden mooie dingen gemaakt door radioamateurs.

maartenbakker

Golden Member

Kwestie van even op de vorige pagina spieken, die TV is een Profilo-Telra(telbak :P) en heeft niet zo heel veel met Philips te maken.

Je kunt het ook aan het chassisstickertje op de tuner zien, daar staat Philips op. Philips zelf hoefde dat er niet op te zetten, want daar wisten ze wel dat het hun eigen model was. Dat is trouwens een algemeen truukje om vast te stellen of een apparaat van een OEM zou kunnen zijn, die zetten vaker het "bestemmingsmerk" op samenstellingen of bijvoorbeeld microcontrollers.

Philips gebruikte inderdaad meestal wel de eigen tuners, maar ook niet helemaal altijd meer de laatste jaren.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op zaterdag 20 februari 2016 14:18:49 (18%)

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Ik heb mijn beste vriendin kunnen helpen. Ik was ook niet bang dat het haast had, ik geloof dat maarten genoeg info heeft om te verwerken ;-)
Ik wist niet dat de wekkerradio's van verschillende productiejaren waren. Dat kun je zeker lezen uit de serienummer. Ik dacht ze zijn gelijk en heb er maar eentje open gemaakt. Kwestie van luiheid en deze miste zijn draadantenne, meteen maar vervangen. Onderop de print was ook niks te zien.
Over de camera. Is dit nu een lg camera? Dan toch benieuwd waarom er een philips sticker op zat.
Over de tv. Het was lang geleden dat ik een beeldbuis tv had opengemaakt. Ik heb daar vroeger niet vaak aan gesleuteld, was veel te bang voor een snok van de buis, mijn oom waarschuwde altijd ervoor. Of een implosie.
Waaruit kun je opmaken dat het een profilo-telra is? Ik dacht dat hij kwam van ekranas of maakte die alleen de buis?

maartenbakker

Golden Member

De camera is misschien gebruikt in een Philipsvestiging of in een Philipssysteem. Of iemand had die sticker nog liggen.

Die met Kw0005 is uit 2005 en die met Kz0002 is uit 2002. Het jaar wordt in moderne serienummers aangegeven door de 5e en 6e positie van het nummer.

Ekranas is inderdaad de buisfabrikant, en produceerde geen TV's (ze waren wel huisleverancier van Siauliu Tauro, bekend van Provision TV's). Profilo Telra is onder andere te herkennen aan de chassisaanduiding ergens op de print (begint met PT) en aan de Philips-chassisaanduiding TE1.1 op de typesticker. De origin letters DC in het serienummer zijn vrij willekeurig maar wijzen ook naar Profilo Telra.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Ik kwam nog wat foto's tegen op mijn gsm die ik ooit voor je had gemaakt.
Wie weet heb je er wat aan voor je collectie.
De decoder is weer een verhaal apart. Het is een decoder met de philips naam maar gemaakt door pace.

[Bericht gewijzigd door brains op donderdag 25 februari 2016 20:59:47 (30%)

maartenbakker

Golden Member

Dankje, heb ik toch weer het nodige uit kunnen halen. Van die Pace heb ik naast type en serienummers ook twee staarten (laatste 5 cijfers) van 12NC's genoteerd, waarvan ik de eerste helft er niet bij kan raden. Mocht je die (of een vergelijkbare) ooit nog eens op de werkbank krijgen, zou je eens kunnen kijken of er aan de soldeerzijde langere nummers staan? Is niet belangrijk genoeg om hem speciaal voor open te schroeven als hij verder niet open hoeft.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Leuk om te horen dat je er iets aan hebt. De pace ligt nog "op de operatietafel" Ik probeer hem te reamineren want hij is dood :-( Ik zal voor je kijken of er nog 12nc nummers zie op de pcb.
(Zou een flauwe grap kunnen maken, ik ben een pace make maar hij is nog niet gemaakt ;-) )

maartenbakker

Golden Member

Ik zie in elk geval genoeg condensatoren zitten die stuk kunnen zijn en waar je allemaal hulpspanningen aan zou moeten kunnen meten. Weet je zeker dat de netadapter nog goed is? Dat zijn goedkope dingen, en als die jarenlang in het stopcontact zitten kunnen er ook best elco's slap worden.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op vrijdag 26 februari 2016 12:53:50 (24%)

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Meten is weten zei mijn oom altijd. Zoals wel vaker was ik bezig met iets en door omstandigheden kan ik dan niet verder gaan, of laat er weer iets tussen komen ;-) Ik was nog niet verder gekomen dan een snelle visuele check. (Condensators staan altijd als een van de eerste op verdachte lijstje bij mij)
En meten of de adapter niet stuk was. Dat was niet geval wat natuurlijk niet wil zeggen dat hij in orde is. Voor de rest ligt hij te wachten totdat ik verder kan kan gaan.

Ik beb nog gekeken op de onderkant van de pcb van de decoder maar daar staat alleen 40721-sra in "koperen" letters. En 40721-cua in "pcb groen"
Ik weet niet of het op de foto duidelijk is maar bij de smartcardreader staat wel iets wat lijkt op een 12nc namelijk: 3111 173 40721 en daaronder 40721-snz
Ik heb nog wat andere dingen gevonden.
Een kleine, witte adapter van waarschijnlijk een ladyshave of trimmer.
Adapter philips 2,3v 100ma
4203 030 76210
Made in china
Ik kon er geen duidelijke foto maken ivm in plastic gedrukt en dat is moeilijk leesbaar te fotograferen.
En nog 2 afstandsbedieningen.
Een sbc rp 520. Op de sticker staat: (* is nieuwe regel op de sticker) sec rp520 * 3128 147 13091 * 0p00 0320 -61
De andere, rc 7507. Op de sticker: RC 7507/NH * 3128 127 00121 * OP 009619
Ik kan de ab's fotograferen maar ik denk dat je ze wel kent. :-) Het is niet altijd gemakkelijk om een duidelijk, leesbare foto te maken (van kleine stickers) Voordat ik mijn spiegelreflex camera heb meegenomen is er weer een kans dat ik de spullen weer ergens anders heb gelegd. Of ik vergeet het weer. Vandaar dat ik in sommige gevallen beter gewoon de sticker tekst overtyp, dan heb je het maar alvast. ;-)

maartenbakker

Golden Member

Die ab's ken ik inderdaad wel. Noteren is goed genoeg :) Die ene staat trouwens hier vlak boven al op de foto ;-) 3128 wijst naar Portugal, de RC7507 is van 1996, de SBCRP520 uit 2003. De letters OP zeggen dat ze daar ook daadwerkelijk gemaakt zijn; een paar jaar later was er een tweede fabriek net aan de andere kant van het water in Marokko. Waarschijnlijk om de concurrentie met het verre Oosten aan te kunnen waar Philips ook afstandsbedieningen fabriceerde.

Grappig, die decoder is dus nog uit de Franse koker afkomstig (3111). Daar zat vroeger een van de ontwikkelafdelingen van dergelijke apparaten. Misschien dan nog steeds wel.

Wat opvalt is dat ze daar kennelijk niet of niet meer aan schetsnummers doen. De volledige 12NC van de kale printplaat is 3111 173 40721 en de 12NC's van de afzonderlijke tekeningen van de lagen worden gewoon met een achtervoegsel aangegeven. Traditioneel werden daar altijd schetsnummers voor gebruikt (beginnend met 82), zodat een printplaat soms zomaar 7 verschillende 12NC's kon hebben (print, 2 koperlagen, 2 maskers, 2 silkscreens).

Die adapter kan inderdaad heel goed van een damesschaaf of dergelijk apparaat zijn. De 03 in 4203 wijst naar Oostenrijk en daar wordt veel "personal care" gemaakt, tot aan massage-eieren (vibratoren) aan toe.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Philips afstandsbedieningen blijven me verbazen, ontwikkeld in een land, dan weer in een ander land geproduceerd. Wat is er eigenlijk zo moeilijk aan het maken van ab's dat ze naar goedkopere landen gaan als Marrokko? Je hebt een plastic behuizing, toetsenvelletje en een pcb met maar een paar onderdelen. Wat maakt dat het zo veel goedkoper is om dat dan in marrokko te maken i.p.v. portugal? De onderdelen zullen toch wel uit china komen vermoed ik.
Ik had al eerder een ab gepost van belgacom gemaakt door philips. Terwijl de de bijbehorende decoder volgens mij niet van Philips is.
Ik vond in laatst in een wecyclebak de volgende multimedia ab. De code op de sticker lijkt op een 12nc maar is het ook eentje? Ik vindt bijna geen info over de ab behalve een topic met eentje die er op lijkt. http://forum.flirc.tv/index.php?/topic/1033-acer-remote-control-kwr113…
Vermoed dat hij bij een smart tv hoorde maar welk merk en type, geen idee.
Puzzel voor maarten ;-)

Philips die "massage eieren" maakt? Dat verbaast me eigenlijk wel. Ik heb ooit gehoord dat philips de strijd om de videorecorders mede had verloren omdat ze moeilijk deden om porno op hun video 2000 systeem en vhs niet. Hun systeem was technisch gezien veel beter dan vhs.
Of het waar is weet ik niet maar vindt het wel een leuk verhaal ;-)
En het is volgens mij een feit dat de porno industrie altijd snel bij is als het gaat over nieuwe technieken op gebied van video e.d. En welke standaard ze ontarmen het vaak ook wint.
Oeps, ik was vergeten de foto bij te voegen.

Op 10 maart 2016 20:29:26 schreef brains:

ooit gehoord dat philips de strijd om de videorecorders mede had verloren omdat ze moeilijk deden om porno op hun video 2000 systeem en vhs niet. Hun systeem was technisch gezien veel beter dan vhs.
Of het waar is weet ik niet maar vindt het wel een leuk verhaal ;-)
En het is volgens mij een feit dat de porno industrie altijd snel bij is als het gaat over nieuwe technieken op gebied van video e.d. En welke standaard ze ontarmen het vaak ook wint.

philips had met de invoer van V2000 vele fouten gemaakt, echter hadden ze het toch niet gewonnen op lange termijn vermoed ik, hun systeem was idd beter maar duur. vhs was aan het eind van de 80's al een en al plastic mechanica. de eerste modellen uit 1980 waren van ijzer, jvc had er stoeptegel zware bakken bijzitten..

er was wel degelijk porno op V2000 heb er ooit 10 grote dozen van op de vuilstort in de grofvuil container zien verdwijnen. eigenaar was getrouwd, dus de hobby moest de deur uit :P

waar rook was, werkt nu iets niet meer
maartenbakker

Golden Member

@brains: dat is inderdaad heel duidelijk een Philips-ontwerp uit Singapore (31=consumentenelectronica, 39=coderingscentrum Singapore, 22 wijst naar een vestiging, 8 1 betekent samenstelling, 167=oplopend "type"nummer, 1=puntnummer, wordt met 1 opgehoogd als het ontwerp een wijziging ondergaat). Kun je het stickertje volledig in beeld krijgen of overschrijven? En hoe ziet de andere kant er uit? Ik verwacht dat het een afstandsbediening voor een kabeldecoder is.

Philips afdeling afstandsbedieningen, nu waarschijnlijk Gibson Brands / Woox, maakt bijvoorbeeld ook de afstandsbedieningen voor de huidige Ziggo Horizon decoder. De herkomst van de decoder zelf heb ik nog niet bestudeerd, dat hoeft inderdaad geen Philipsachtig product te zijn.

Voor de volledigheid het Horizon-geval:

code:

3139 228 11673	KWR153701/03BR	CP01 11546 G 004095	201546?		Ziggo Horizon				afstandsbediening tweezijdig qwerty					spot GV 2016/03/05

Valt me nu pas op dat dit bijna dezelfde is als die jij hebt. Van het commerciële typenummer verschilt alleen het uitvoeringsnummer en van de 12NC verschilt alleen het puntnummer dat toevallig deels correspondeert met het uitvoeringsnummer.

Wat betreft de porno: als het al meegespeeld zou hebben dan was het hooguit een klein factortje. Drie grotere problemen hebben V2000 genekt. 1) De wet van de remmende voorsprong: Het had een paar jaar eerder geïntroduceerd moeten worden inplaats van VCR-LP (N1700), desnoods in rudimentaire vorm, 2) Het had op straffe van opheffing/sluiting van de Amerikaanse verkooporganisatie (in mijn ogen voorlopig de ergste brekebenen binnen Philips, maar dat staat nog steeds op de researchagenda) in de VS geïntroduceerd moeten worden en 3) Er had een Japanse partner bij gemoeten (Marantz heeft V2000 in het assortiment gehad maar tel ik niet mee, die was te klein om invloed te hebben).

Ook op VHS-gebied heeft Philips weinig klaargemaakt in de VS, voor zover ik kan nagaan. Er zijn een paar modellen geweest met Philips koppentrommels (waarom?) maar loopwerken en electronica van onbekende herkomst (mogelijk PJVM, anders misschien Matsushita), en verder alles inkoop van Matsushita en al sinds de jaren '90 van Funai, die daar sinds 2009 ook de televisies doen (lees: op hun eigen onnavolgbare wijze de reputatie van Philips, voor zover die bestond, om zeep geholpen hebben - het zou me niet eens verbazen als die na afloop van de licentie buitengesmeten worden en TPV de boedel middels TP Vision overneemt). Als je in de VS een Europees merk neerzet doe je dat als "Premium Brand" zoals voorheen Norelco en nu ook nog veel Europese auto's en NIET als "local brand".

Wat betreft massage-eieren: Duisters en ik vermoed ook Oostenrijkers zijn een stuk minder preuts dan Nederlanders. Zelfs Nederlanders waren ooit minder preuts; tot en met begin jaren '90 lagen er naakte dames op de zonnebanken in diverse catalogi.

@testman: kostprijs was geen probleem, er waren al cost-down machines. Het plastic loopwerk werd al in 1982 in de VR2220 geïntroduceerd als basis van alle latere loopwerken (inclusief het eerste VHS-loopwerk, het Echo deck). Een simpele recorder zoals de VR2414 was vergelijkbaar geconstrueerd met zijn Philips VHS-tegenhangers en er zat nog ruimte voor bezuiniging in. Bedenk ook dat de luxere machines toekonden met maar 2 videokoppen, dus dat de kosten van dat gedeelte inclusief DTF waarschijnlijk vergelijkbaar maakt met 4-kopsmachines zonder DTF van de concurrentie.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

iets wat philips wel wereldwijd wist te verspreiden waren hun tv tuners. die zijn een slag beter als hun concurrenten.

kom ze nog steeds tegen in oude apparatuur, zal ondertussen wel niet meer van philips afkomen..

waar rook was, werkt nu iets niet meer
maartenbakker

Golden Member

Zie ook nog mijn aanvulling hierboven als antwoord op je vorige bericht.

Philips TV-tuners kwamen tot en met de jaren '90 nog van allerhande ontwikkelafdelingen verspreid over meerdere landen maar zijn bij de afsplitsing vreemd genoeg meegegaan met NXP waarbij Krefeld op een gegeven moment gesloten zal zijn (de laatst overgebleven Philipsactiviteit in de oude televisiefabriek?). NXP heeft ze voor zover ik heb kunnen nagaan later verkocht aan Nutune. Nutune heeft mogelijk ook de tunerafdelingen van Thomson en/of Temic overgenomen. Nog nader uit te zoeken.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Er staat nog iets in de v&a wat interessant kan zijn. 5 philips voedingen met foto's van typenummers e.d.
http://www.circuitsonline.net/aanbod/16836/voedingen/5-philips-voeding…

[Bericht gewijzigd door brains op zondag 13 maart 2016 20:15:04 (27%)

maartenbakker

Golden Member

Tweewerf dank. De voedingen (producten uit Waver toen het daar nog Philips heette) kende ik nog geen van allen, inmiddels genoteerd, en het apparaat in V&A is inmiddels het eerste EBM ELCOMA apparaat in m'n nummerbestand. Niet persé een prototype maar wel een interessant apparaat dat ergens aan een productielijn of in een fabriekslab heeft gestaan en waarschijnlijk nog wel bruikbaar is als standaloneapparaat.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Dit topic is gesloten