Tektronix 475 met problemen

@ aobp11,

Die gedachte heb ik vandaar mijn vraag om ddeze te meten maar ik probeer voor @pietplof een klein beetje volgorde er in te houden zodat het te volgen is :)
Het controleren van de power tor is dan ook alleen opdat er in het begin sprake was van een mogelijk los contact.

Groet Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.

@Henk, was niet bedoeld als kritiek, ik ben er zelf altijd wat huiverig voor om aam hoogohmige punten te meten.
@PietPlof, met wat meer kunst-en vliegwerk is het prima mogelijk om R1303 te meten zonder iets los te nemen. Leg één kant aan massa (basis Q1306) en leg zelf een bekende spanning aan tussen massa en de andere kant (TP-2450) met aan die andere kant een mA meter(*) om de stroomsterkte te meten. Leg dezelfde spanning aan tussen massa en knooppunt R1379/CR1379 en ook de loper van R1380 (en natuurlijk niet via de mA meter). Plus aan massa. Hiermee maak je alles wat er behalve R1303 aan TP-2450 hangt stroomloos. Ik gebruik denk ik een ouder versie van de manual met mogelijk ander nummering, maar het idee zal duidelijk zijn.
Albert

(*)edit: Ik heb me verkeken op de kleine waarde van R1379. Dan moet het wel een tamelijk ideale mA meter zijn. Er is wel te corrigeren voor de weerstand van de meter, maar het wordt dan veel eenvoudiger om alléén een spanning aan te leggen op knooppunt R1379/CR1379 en op de loper, dus niet op R1303. Uit de te meten spanningsval over R1379 volgt dan de verhouding van R1303 en R1379. (De loper-tak die zo parallel aan R1379 staat is zo hoogohmig dat die verwaarloosd kan worden.)

[Bericht gewijzigd door aobp11 op maandag 7 november 2016 12:59:13 (25%)

@ aobp11,

Alle kritiek en input is denk ik welkom voor TS dat is absoluut geen punt ;)
Laat ik even afwachten of @pietplof de diverse metingen kan uitvoeren.
Ik probeer het vaak zo simpel als mogelijk te houden om wat input te vergaren maar uiteindelijk ontkom je er vaak niet aan om iets complexer te werk te gaan :(

Groet Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.

zie s.v.p. ook mijn wijziging in mijn vorige post.

(edit:) Ik zie nu dat ik het toch nog ingewikkelder heb gemaakt dan nodig is. R1379 is sowieso stroomloos als er niets op het knooppunt R1379/CR1379 wordt aangesloten. Dan kan de spanningsdeler gevormd door de lopertak en R1303 benut worden. Omdat R1303D (6.57M) ook niet te vertrouwen is zou ik dan bijv 100k van loper naar TP-2450 leggen zodat de weerstand in de spanningsdeler precies genoeg bekend is. Tegelijk is 100k nog groot genoeg om de spanningsval redelijk precies te kunnen meten, bijvoorbeeld circa 40 mV bij een totale spanning van bijv. 10 V.
Hopelijk de laatste edit, pfff.

[Bericht gewijzigd door aobp11 op maandag 7 november 2016 13:54:47 (86%)

pietplof

Golden Member

Jullie teksten zo lezende en bestuderende kom ik tot de conclusie dat er aan deze zijde nog veel gestudeerd moet worden.
En...dat jullie hulp niet alleen zeer nodig is maar ook erg op prijs wordt gesteld.
Inmiddels heb ik weerstand r1303a gemeten en waarachtig het ding bleek 21Mohm te zijn.
Het totale keramische plaatje heb ik vervangen doir een ander exemplaar en nu staat er op pin 2 van de buis ( kathode) 2450 Volt en op het rooster 3 een spanning van ongeveer 2410 Volt
De focus werkt.
Maar om nog niet geheel tevreden te eindigen.
De intens reageert nog niet.
De loper van intens geeft keurig 15 tot -8 als ik deze van het ene uiterste naar het andere uiterste draai..
De tweede potmeter ( met de loper en een zijde aan massa) geeft aan de andere kant een spanningvariatie van 0 tot 120 Volt.

festina lente

Ha pietplof,

Goed om te horen klein stukje op weg vraag heb je de wederhelft van het keramisch plaatje ook gemeten.
Ik ben even met een mantelstroom trafo bezig voor een ander topic maar kijk straks wat je verder kan.

Groet Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.

@PietPlof, ja mooi dat dit opgelost is. Ik denk wel dat er meer aan de hand is geweest met R1303A. Want als de weerstand 21 M is dan wordt de HSP juist minder in plaats van meer. Waarschijnlijk is R1303A instabiel en in bedrijf veel groter dan 25 M.
Die Intensity is t/m TP1364 gelukkig allemaal DC. In principe dus gemakkelijk van trap tot trap te volgen. Maar in de praktijk toch lastig omdat er nogal wat stroomsturing in zit (common-base) en een basis-emitter spanning varieert nauwelijks met de stroomsterkte. Verder zit er tegenkoppeling in. In essentie wordt de spanning op Q1344basis constant gehouden en worden stroomvariaties door Q1333 gecompenseerd door een even grote stroomvariatie door R1369. Dit zal wel uitvoerig (en misschien correcter) in de Circuit Description staan. Je kunt kijken of de spanning op Q1333collector (of staat er Q1338?) vrijwel 0 V is (binnen een paar tiende volt) en blijft als je aan Intensity draait. Is de afwijking groter dan regelt de versterker niet meer om een af andere reden.

(edit:) Als je TP1364 op de Hameg bekijkt en de tijd basis vrij laat lopen, zie je dan wel de blanking pulsen verschijnen (beneden 15 V of zo op TP) tijdens de terugslag? Normaliter heeft Intensity geen of maar weinig effect tijdens de terugslag. Als de tijdbasis "uit" staat (niet getriggerd in NORM mode) dan werkt de Z versterker geheel DC en zijn de spanningen te volgen met een DMM. Maar het is toch ook wel handig om de spanningen in de versterker te volgen met de Hameg. Dat kan dan met al dan niet lopende tijdbasis.

[Bericht gewijzigd door aobp11 op maandag 7 november 2016 21:46:50 (21%)

pietplof

Golden Member

Aobp11; je aanvulling lees ik nu terwijl ik zojuist ben teruggekeerd uit m 'n hok.
Dus ik heb je laatste advies nog niet kunnen uitvoeren.

Wel heb ik geconstateerd dat er op het TP1364 nog steeds ong. 120 Volt staat i.p.v. De vereiste 21,7. Waar dat aan ligt is nog heleaal niet duidelijk.
Morgen nog maar eens verder zoeken naast de bekende klussen die gepensioneerden hebben uit voeren zoals het beschermen van de Gunnera manicata, de Gelsomino en de vijg.
Ook brandhout halen voor de grote kachel en wat dies meer zij,

festina lente
pietplof

Golden Member

Zojuist ben ik thuisgekomen vanuit het zuid-westen van ond goede moederland.
En de Tek 476 , na aangesloten op een nog niet in gebruik zijnde wcd, doet het weer; hoera.
Genoemde scoop is op reparatiebezoek geweest bij electron920 en daar bleek dat er nog een aantal onderdelen waren gesneuveld waaronder enkele transistoren die kennelijk speciaal voor Tektronix waren geproduceerd.
Zeer waarschijnlijk was deze reparatie voor mij iets te hoog gegrepen zodat deze ,,oplossing" uitermate welkom is.
Henk, bedankt.

festina lente

Hoi,

Ik wil aanhaken op deze thread, omdat mijn TEK475 een soortgelijk probleem heeft en de Clou van deze thread helaas niet is onthuld door Piet Plof/Electron920.

Ik heb een TEK475, die af en toe het probleem had, dat plotseling de helderheid hoog werd, focus heel slecht en niet meer te regelen viel wat beteft helderheid..

Een beheerste tik (niet te hard) boven op de kast hielp dan (de traces werden weer normaal en scherp) en de scoop werkte een tijd weer normaal.

Helaas werkte de tik(ken) het bij de laatste voorval niet meer, dus zette ik snel de scoop uit om inbranden van het scherm te voorkomen.

Toen ik hem weer (misschien te snel) aanzette, viel meteen de verlichting van het scherm en de ventilator uit (als ik zo kijk is dat een gefaalde + 15V , waarschijnlijk de diode brug die door een piekstroom gesneuveld is en wellicht ook een doorgeslagen afvlakcondensator.
(had hetzelfde voorval met een -12V van een HAMEG scoop, maar dat was omdat ik een uiterst koude scoop niet op temperatuur had laten komen: condensatie, dus mijn fout).

Vragen:

1)
Intermitterende fout 1: kan dit aan de Beeldbuis liggen (Wehnelt rooster kortsluiting met kathode (hopelijk niet).
De 475v had dit verschijnsel vanaf het moment dat ik hem kocht ca. 5 jaar geleden (misschien was de vorige eigenaar tot dezelfde conclusie gekomen?
Kan ik een kortgesloten Wehnelt evt. "repareren" : staat me bij dat ze dat bij Kleuren TV beeldbuizen deden door een opgeladen hoogspanningscondensator met een klap tussen kathode en Wehnelt te ontladen (wisselend kans op succes).

2)

Als de +15V rail inderdaad defekt is, moet ik dan ook alle buffer C's in de diverse andere voedingen gaan vervangen (of is dit een incidentele pomp?).

3)

Idem voor de kleine tantaaltjes ( 2.3 uF) in de diverse voeding rails?
of (als er maar 1 defekt is), alleen maar deze vervangen en de rest laten zitten?

Andere suggesties voor het oplappen van deze scoop?
Als hij het doet is het een fijne scoop met een hoge bandbreedte (200 MHz +).

Dank voor jullie hulp!!

Mart

Ha redguuz,

Bij de scope van @pietplof was er een ander probleem, daar was een transistor stuk in de helderheidsmodulatie ( het Z-kanaal ) deze stond om die reden helemaal dicht.
Tevens cosmetisch enkele toetsen zonder / matige tekst vervangen :D

Het kan zeker de buis zijn meestal kathode met rooster G1 daar zit de kathode heel dicht op !
Dit controle rooster regelt de helderheid en op het zelfde potentiaal valt er weinig te regelen |:(
Je kunt meten of er een verschil is tussen kathode en G1, je kunt ook G1 los nemen en de spanning meten niet tenopzichte van massa maar tenopzichte van de kathode........

Ik heb het boek niet bij de hand maar er zitten een paar hoge 3 MΩ weerstanden of nog hoger die kan je nameten, tevens kan je controleren of de helderheidsmodulatie iets doet, dit zie je niet op de buis als die het probleem is maar wel op de uitgang van de versterker je weet da dat die in orde is !
Mocht het de buis zijn dan heb ik nog reserve buizen voor de Tek 475 :P

PS: dom van mij |:( ik kijk nu pas op je foto, het lijkt er op dat de uiteinde goed zijn of is dat een vertekening

Groet,
Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.

Hallo Electron920,

Ik heb je een beetje op het verkeerde been gezet.

Dit is een fotootje, toen de TEK 475 scoop het nog goed deed.
Het is een XY plot om de Play Back koppen recht te zetten (qua azimuth) voor een taperecorder.
Op de tape recorder wordt een referentie Azimuth Tape gebruikt.
Vaak gebruikt men een Toon bv 16 KHz, maar je moet dan voorzichtig vanaf lage frequenties de kop rechtzetten, anders zit je op een false positive.

Hier wordt een multifrequentie Azimuth Tape gebruikt (17 aparte frequenties variërend van 60 Hz - 16 KHz (zie FFT analyse op de telefoon).
Je krijgt alleen een rechte lijn als je azimuth goed staat.
(Foto is van een REVOX nog in fabrieksafstelling -> PB kop azimuth afstelling was destijds goed gedaan!).

Ik wilde met de foto laten zien, dat de trace helder en scherp was (dus de kathodestraalbuis deed het goed op dat moment. Eerder had ik met een tik op de kast de straal scherp gemaakt. Als je de scoop niet verplaatst blijft hij dan vaak maanden goed, maar helaas, vorige week, lukte dat foefje niet meer.
======

Terug naar de TEK 475:

Deze heeft altijd deze intermitterende fout gehad sinds ik hem ca. 4 jaar geleden kocht op MP (helderheid wordt plotseling erg hoog (en valt niet meer te regelen) en Focus wordt slecht:

dus
+ of een los kontakt in het helderheids circuit.
+ of een defekt in de scoop buis (K-G1 kortsluiting).

Maar ik heb helaas zelf een tweede defekt veroorzaakt:

Waarschijnlijk door de Scoop te snel aan te zetten (nadat ik hem had uitgezet) viel meteen de ventilator en de schaalverlichting uit.
Ook geen licht meer op de scope buis.

Als ik in het schema kijk (bijlage) is tenminste de +15 V (unreg) defekt.

Een mogelijke reden is een stroom surge, door verouderende elko's (in dit geval C1442), waardoor de brugcel (CR 1442) het begeven heeft.

Dit moet ik eerst gaan oplossen, voordat ik met het oorspronkelijke probleem aan de slag kan gaan.
(een kapotte HAMEG 605 had hetzelfde probleem, maar die heb ik inmiddels gefixed (met de hulp van een nog veel oudere scoop (Dynamco met nuvistors).

Mijn vraag:

1) Is het wijs alle buffer Elko's in de Power supply te vervangen : C1412, C1414, C1442, C1452, C1462, C1472
2) Zijn de originele TEK elko's nog verkrijgbaar (fabriek stond in Heerenveen)?
3) Als ik bv naar de +15V Reg rail kijk, zie ik allerlei kleine (tantaal?elko's, bv 10 uF, 2.2 uF -> moeten deze alle vervangen worden (door gewone 105 Graden C elko's)?

4) Als de scopebuis inderdaad kapot is (hopelijk niet!), aanvaard ik met dank jouw aanbod om een reserve buis over te mogen nemen!

Op 18 oktober 2021 09:37:59 schreef redguuz:

Een beheerste tik (niet te hard) boven op de kast hielp dan (de traces werden weer normaal en scherp) en de scoop werkte een tijd weer normaal.

Helaas werkte de tik(ken) het bij de laatste voorval niet meer

Ik zou eerst eens kijken naar printbreuken en slechte solderingen en dan in het gebied wat de voedingsspanningen voor de scopebuis verzorgt.

Bij die TEK scopes zitten de transistoren allemaal in hele mooie vergulde busjes gedrukt. Die busjes zitten in de print vast gesoldeerd. Ik heb wel eens gehad dat die busjes slecht contact maakte met het pootjes van de transistor. Waarschijnlijk door oxidatie ofzo. (Mag dat na 60 jaar?)

Het uittrekken en insteken van alle transistoren heeft bij mij wel eens een storing verholpen. Neem bij deze handeling wel alle voorzorgen tegen statische ontladingen. Sommige onderdelen kunnen daar echt niet tegen.

2) Zijn de originele TEK elko's nog verkrijgbaar (fabriek stond in Heerenveen)?

Hier zou ik niet aan beginnen. Ook bij z.g. new old stock condensatoren kun je er van uitgaan dat ze defect zijn. De isolatie laag is bij condensatoren die niet gebruikt worden na een paar jaar echt wel weg. Alleen helemaal opnieuw formeren kan dan nog helpen. Als je mazzel hebt lukt dat na montage in 1 keer. Als je pech hebt wordt er na enige tijd echt wel weer nieuwe paus voorgesteld.

Formeren doe ik alleen bij oude onbelangrijke apparaten die ik origineel in oude staat wil herstellen. En dat zijn dus geen meetapparaten zoals een scoop. Ik wil dat die het gewoon doen.

Ha redguuz,

Heldere info m.b.t. het test signaal ik ken dat voor mijn Ampex video recorder 1,5" had ik ook diverse test tapes !

Ik zou zeker geen onderdelen los nemen / vervangen waar van je niet van weet of ze defect zijn.
Ik heb in het verleden een studie gedaan naar de invloed van het zomaar vervangen van componenten,
dit is heel veel rekenen in verschillende scenario's.
Wat opvalt is dat de kans bij het inschakelen / uitschakelen bestaande verouderde componenten,
die een direct relatie met het nieuwe component hebben, het defect raken groter is,
dan een verouderd maar functionerend component laten zitten :D .

Terwijl ik aan het typen ben heeft @Ex-fietser een terechte opmerking je kan als de scope aan staat en de fout is aanwezig met een kunststof stokje op de componenten drukken !
Dit is dan ook van mijn kant de eerste stap ook wat @ohm pi aangeef dus eerst inspecteren pas dan rond die hoge spanningen meten......

Groet,
Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.

@Ex-fietser,

Mag dat na 60 jaar?

Ho ho, de 475 is tot in 1984 verkocht!

Ho ho, de 475 is tot in 1984 verkocht!

Je hebt gelijk. Om een of andere reden had ik het beeld van de 454 op mijn netvlies. Die is wel zo oud maar niet degene van de TS. Ook dat was trouwens een best leuk apparaat.

@ Electron920,

Bedankt voor je terugmelding van de oorspronkelijke fout van Piet Plof:
"Bij de scope van @pietplof was er een ander probleem, daar was een transistor stuk in de helderheidsmodulatie ( het Z-kanaal ) deze stond om die reden helemaal dicht."

1) Kun jij nog herinneren welke transistor in de Z-versterker defekt was:
Q1332 of Q1338 (of misschien beide)?
Is er nog een reden waarom deze transistor stuk is gegaan?

Ik blijf hierop hameren omdat de intermitterende helderheidsfout van mijn scoop misschien in deze versterker (i.e. door slechte contactvoetjes) zat (voordat de +15V het begaf)..
NB Hopelijk geen K -> G1 sluiting in de kathodestraalbuis!

2) Ik heb bovendien mijn vraag ook op het Google team TEK forum gezet en ook al nuttige feedback gekregen.

3) Zonder de TEK475 scoop geopend te hebben, is het al duidelijk dat de +15V rail op dit moment niet werkt: FAN en (gloeilampjes) Schaalverlichting werkt niet.
Beiden worden uit +15V REG rail gevoed.
(Deze +15V voeding moet eerst gerepareerd worden, maar de +110V schijnt wel intact te zijn (neon!lampjes van UNCAL knoppen werken!).

Ook verschijnt er even een vette punt, als je de scoop uitzet. De UHT spanning werkt dus ook).

Ik meld me weer, als ik voortgang geboekt heb.

Hallo Specialisten (en Speciaal Electron920)

Ik heb inmiddels wat vooruitgang geboekt, met mijn defecte TEK475, maar ik ben er nog niet:

Wat is er gedaan (Zie ook TEK forum:
https://groups.io/g/TekScopes/topic/86922724?p=Created,,,20,1,0,0::rec…

1) Geconstateerd dat alleen de +50V, en +110V Power Supplies aanwezig waren.
+5V was te laag (3.8V) en de +15V, -8V en -15V waren afwezig.

2) Geconsteerd dat +15V een sluiting naar massa had (en na lang zoeken gevonden, dat het een intermitterende kortsluiting was, aan de achterzijde van het grote Interface PCB: dit keer geen doorgeslagen tantaal elko's, die direkt aan de powerlijn hangen).
Het grote board is extreem lastig te demonteren (je moet echt de hele scoop slopen!), maar voorlopig is de kortsluiting weg, als je de scope horizontaal legt

3) Alle Power Supply spanningen terug en volgens specs (NB rimpels (nog) niet bepaald).

Klacht: "Back to square 1"

(Dit was de oorspronkelijke klacht, eerst intermitterend, sinds ik de scope 5 jaar geleden had gekocht en nu permanent).

AA) Heel grote helderheid, niet regelbaar met de "INTENSITY" knop
BB) "FOCUS" knop regelt naar maximum scherpte, maar is niet scherp te krijgen (2 resp. 1 grote circeltjes ipv punten).
Je moet deze "punten" echt uit het scherm draaien, anders wordt vast het fosfor van de buis beschadigd;
Het scherm licht "over all" lichtgroen op.
CC) Verticale versterkers (CH1 en 2) werken; Chopper functie ook.
DD) Vertical Position CH1, Ch2 werken ook.
EE) GEEN TIJDBASIS (NB die werkte wel met gewone helderheid; ik ben er ook niet aan geweest.
FF) Horizontal position (ook X10) werkt, maar ik kan niet verder "schuiven", tot aan het midden van het beeld, niet naar Rechts.
GG) "BEAM FINDER" werkt.

Suggesties van TEKSCOPE forum:

1) Verlopen Hoogohmige weerstanden (keramisch plaatjes) in het -2450V circuit: R1378, R1303C /R1303D / (R1303A)
2) G1 (Wehnelt) /K (kathode) kortsluiting of
3) losse G1 (Wehnelt) draad (of slecht G1 contact in voet kathodestraalbuis)
3) Lekkende DC Restorer diodes CR1377, 1379; Lekkende C1371, C1372 of C1326 (zie schema , allen geel gemerkt).
4) Slechte Zenerdiode VR1374
5) Check CR1304 voor 50V (C1304 begeeft het ook vaak).
6) Genoemde andere defecten: C1302
NB ook C1316, C1317, C1318, maar niet van toepassing in deze fout).

Zou het zeer op prijs stellen, om jullie suggesties te posten!

@Redguuz: Ik heb niet alles teruggelezen wat er hier en op Tekscopes (deels 5 jaar geleden) al over gezegd is (ook door mij).
Heb je al eens gewoon met een DMM gekeken naar evt. kortsluiting G1-K? Zo mogelijk (beetje link) ook direct na uitschakelen van de scoop? Het G1-K circuit is helaas te hoogohmig om permanent een DMM tussen G1 en K te hangen en zo in bedrijf Vgk meten.

Als je de helderheid helemaal terugdraait dan zou de spanning op TP1364 laag moeten zijn, bij de meeste scoops zoiets als +10 V.

Met een 10 M probe kun je het signaal meten op knooppunt CR1371/CR1373. Daar zou je m.i. ruwweg een blokgolf moeten zien met top op circa 82 V plus bijdrage bias pot (tussen 0 V en +50 V)(*). En bodem bepaald door de Z-as spanning op TP1364. Als je de helderheid opschroeft moet de amplitude kleiner worden en vice versa. Met helderheid op minimum minstens in de orde van 70 V piek-piek. Een intermitterende fout zou aan een slecht contact van de loper van de bias pot kunnen liggen (al eens aan gedraaid?).

Begin niet te gauw aan het checken van HV condensatoren want daarvoor moet je los solderen en op hoge spanning testen.

Edit: Bij het vergelijkbare schema van de 465 (S/N B250000-up) staan ook hier en daar waveforms aangegeven, o.a. bij het Z-as testpoint, nu TP1486.
Ik heb zelf geen 475 om ter vergelijking iets te kunnen meten.

(*) CR1373 wordt opgeladen tot de zenerspanning en houdt die spanning vast. De DC spanning op de kathode van CR1373 is aangegeven als ongeveer 100 V maar kan dus variëren tussen grofweg 80 V en 130 V, al naar gelang de bias pot instelling.

Hallo AOBP11,

Bedankt voor je uitgebreid advies wat in dezelfde richting wijst als de specialisten van het TEK forum (problemen in het DC restorer circuit):

https://groups.io/g/TekScopes/topic/tek_475_powersupplies/86922724?p=C…

Een samenvatting van de voorgestelde aktie:

+ check for loose contacts (e.g. Tube socket, G1 wire, connection HV transformer -> R1326)
+ check the CRT for a G1-> K shortcut (hopefully not!)

+ Replace the DC restorer diodes (CR1371, CR1373, CR1377 and CR1379)
+ check/replace VR1374, 82V ).
+ replace R1378 (220 MOhm).

De werking van het Z modulatie signaal (en het DC restorer circuit) werd ook uitgebreid uit de doeken gedaan.

Er zijn een aantal mensen, die ervan overtuigd zijn dat een van de DC restorer diodes kaduuk zijn: dit schijnt heel vaak voor te komen..

Ik ga zelf niet meten in een live circuit (heb geen HV 10M probe, ook geen 3 KV probe).
En bovendien vind ik het te link (ook gezien mijn ervaringen met de EHT van buizen TV's).

Er wordt voorgesteld om de bovenstaande onderdelen meteen te vervangen, omdat die in 80 % van de gevallen het probleem zou oplosssen.

Nogmaals dank voor je Hulp en Wordt Vervolgd.

Mart

@Redguuz, ik "zit" dagelijks op Tekscopes en zie ook de daar gegeven adviezen. Ik ben er nooit zo happig op om direct componenten te vervangen, ik heb vaak genoeg gelezen dat op de bonnefooi van alles vervangen werd terwijl de fout ergens anders lag. Vandaar mijn advies om eerst eens aan de "koude" kant van de restorer te meten. Het gaat daar om spanningen van hooguit 120 V. De ongeveer 100 V DC staat zelfs op het schema aangegeven. Meten aan het testpunt kan ook geen kwaad, het is er voor bedoeld.
Als deze "koude" kant werkt dan sluit je alvast een paar mogelijke fouten uit. Je noemde bijvoorbeeld een mogelijk defecte 82V zener diode. En als de spanning op het TP bij minimale helderheid toch hoog is dan zit daar het probleem om een of andere, nog verder uit te zoeken reden.

Hallo aobp11,

Bedankt voor je advies
Ik zal zeker TP 1346 checken voor verschillende standen van de helderheidsregelaar.
PietPlof had hier nog steeds +120V op staan, NADAT hij R1303A, B, C, D had vervangen (R1303A verlopen naar ca. 20 MOhm) en
Electron920 meldt dat hij een defekte transistor in het Z circuit heeft gevonden, wat de fout uiteindelijk opgelost heeft.

Maar ik was was eigenlijk ook van plan om eerst zoveel mogelijk onderdelen in het gewraakte circuit spanningsloos te testen b.v.

- de Restorer Dioden (CR1371, CR1373, CR1377 and CR1379)
- de verbindingskabel naar G1 en de aansluiting (voet) op de kathodestraalbuis.
- de kabel van de aftakking van de HV trafo naar R1326
- een mogelijke kortsluiting G1->K
- de keramische plaatweerstanden C1303A, B, C, D) en R1378
- de 82V zenerdiode VR1374
- en de pot R1375 (ik wil er niet (teveel) draaien, want dan ontregel ik het geheel).

Het moet wel bijna wel een intermitterend slecht kontakt, of kortsluiting zijn.
Kortsluiting naar massa was ook de reden van het uitvallen van de +15V spanningsrail : drukken/trekken op de printplaat in de omgeving van 1302A, B, C, D kon de kortsluiting opheffen, maar kwam soms weer terug
Als de scoop normaal staat hangt die printplaat naar onderen en is er geen kortsluiting, maar als je de scoop op zijn kop zet komt hij af en toe weer terug!

(misschien zit er ergens een soldeer kloddertje oid los de tussen de achterkant van deze interface PCB en het chassis.
(de +15V werd daar tenminste daar kortgesloten, en ik heb die fout nog niet definitief gelokaliseerd). Die rail maakt nu even geen kortsluiting.

Voor zover ik weet gaat een diode irreversibel kapot (niet intermitterend), dus een kapotte diode moet m.i. dus koud ook te meten/vinden zijn.
Dus kan er gechecked worden, of een of meer "restorer dioden" het begeven hebben, zoals de Amerikanen beweren..

Wederom Hartelijk Dank voor jouw hulp (ook die van 5 jaar geleden!)

Ik ga hier volgende week mee verder; Heb nu geen tijd; Heb ook geen haast, maar ik wil die mooie TEK475 wel weer vlot trekken, als het kan!

En ik moet iedere keer na het apparaat even aangezet te hebben, weer een dag wachten, om het spanningsloos te laten worden, om in dit HV circuit te kunnen meten!

@Redguuz:
Ik begrijp je terughoudendheid wel. Toch een paar opmerkingen.
Als je een component in de schakeling zelf kunt testen moet je dat zeker doen. Vaak kan dat niet omdat er sluiproutes zijn die ook stroom gaan voeren. Dioden moet je ook in sperrichting testen maar dan bij voldoend hoge spanning. En de zener diode vergt ook hoge spanning. Bij die VR1374 heb je gelukkig geen sluiproutes mits CR1373 intact is. Maar als je de zener spanning niet haalt, hoe weet je dan wie van de twee er "lekt"?

Het kan geen kwaad om aan de bias pot te draaien. Het correct instellen daarvan is simpel.

Het is m.i. een misvatting dat je steeds "een dag" moet wachten vanwege resterende HV. Binnen seconden nadat je de scoop uitgezet hebt zijn alle spanningen weggeëbd, behalve de spanning op de naversnelling (van de multipier). Van die laatste heb je bij de gewone werkzaamheden geen last.

Hi ABOP11,

Je hebt wederom gelijk! Even niet aan gedacht: Condensatoren en Dioden los onder actuele spanningen testen op de bank.

Een recente ervaring:

Mijn HAMEG 605 ging kapot bij het aanzetten:
zaagtand op de horizontale lijn en brommende Trafo..
Ik dacht meteen aan een kapotte bruggelijkrichter (in de -12V Voedingslijn), maar toch leek de betreffende brugcel OK met mijn DMM in de diode stand.
Checken van de -12V voedingslijn met een andere oude scoop toonde hetzelfde zaagtand probleem.
Vervangen van de Brug (plus elko) elimineerde het probleem.

Pas toen de brugcel was los gesoldeerd, bleek idd een diode onderbroken, daarvoor bij de lage testspanning van de DMM mat hij keurig 0.5V/~!

PS.
Wat voor spanning moeten die Restorer dioden CR1371/1373/1373 zijn?
Het TEK forum noemt een MUR-160 of een 1N4937 (beiden 600V 1A, ultrafast 75nS).
Maar iemand noemde een BAV21 (200V 0.6A ) Is dit wel goed?

NB
Mijn lokale Electronicazaak heeft de MUR4100EG op voorraad (1000V, 3A, 75nS). Die lijkt mij ook wel toepasbaar. Correct?