NiFe is leuk qua robuustheid (je kunt een NiFe veilig opladen door hem rechtstreeks aan een zonnepaneel te knopen. Niet heel efficient, maar het "werkt" en er zit geen elektronica tussen die stuk kan gaan).
Maar het rendement van NiFe is waardeloos: 60-70% van wat je er aan laadstroom instopt, komt er er ook weer uit. Daarnaast vragen ze veel (simpel) onderhoud.
Ik denk dat de aansluitkosten wel mee zullen vallen, de netbeheerder zal niet de kabel hebben verwijderd bij het afsluiten van de wietplantage. Bovendien kun je die aansluitkosten in feite afschrijven over de rest van je leven, die aansluiting slijt niet.
De aansluiting zelf (vastrecht+teruggaaf energiebelasting) is de facto gratis, en door je huis echt goed (nul-op-de-meter niveau) te isoleren (en dat kan echt alleen als het leegstaat en je commit aan een forse verbouwing) kun je je energiekosten echt ver onder je huidige kosten krijgen.
Voeg dan een vacuum-zonnecollector toe voor warm water (werkt ook in de winter), wat zonnepanelen om een groot deel van je dagelijks verbruik te compenseren en je komt nog veel goedkoper uit.
Je denkt voor 222Euro een 230Ah/12V semi-tractie cel te kunnen kopen. Dat ding gaat pak-em-beet 2000 cycles mee bij 50% discharge.
Dat is dus 230*2000*0.5*12 =2760kWh. Voor 222Euro is dat dus 8ct/kWh aan oplagkosten. In de praktijk mag je dat keer 2 doen, want je hebt kabels, accuruimte, omvormers etc nodig om het allemaal te laten werken.
Stroom van je zonnepanelen mag je de komende jaren nog gedeeltelijk verrekenen, daarna krijg je de kale energieprijs terug. Dan is opslaan in het net in feite even duur als de belasting op stroom, sinds 2022 geloof is 14ct/kWh.
En een zonnepaneel-omvormer die rechtstreeks aan het net hangt is veel goedkoper dan eentje die eilandbedrijf of met batterijen kan werken. Gewoon omdat er veel meer verkocht worden.
Vergeet niet dat je aan het net in feite gratis 3X25*230 = 17kW piek kunt trekken. Dat lasapparaat van jou heeft een fors vermogen, maar wees eens eerlijk: Las je meer dan een uur per week? Aan het net betaal je voor vermogens tot 17kW alleen je daadwerkelijke verbruik.
Off-grid moet je iedere Watt potentieel vermogen betalen, ook als je het zelden gebruikt.