middenweg oplossing voor krakende schakelaars en potmeters vrijwillgerswerk

Henry S.

Moderator

Ik wist niet dat het spul al zo oud was :o, Maar ik zou nooit Kontakt 60 in een potmeter spuiten...

Ook in de afstemlaadjes had tunerspray voordelen. Niet om ze er mee door te spoelen, maar voor een klein pufje er in... afstemmen... klaar.

Btw, waren die contacten in de oude tuners niet verzilverd?

[Bericht gewijzigd door Henry S. op donderdag 16 juni 2022 01:04:38 (14%)

Deze post is niet door ChatGPT gegenereerd. De 2019 CO labvoeding.

Op 15 juni 2022 22:49:05 schreef kris van damme:
[...]

Nee, daarvoor is tunerspray helemaal niet voor bedacht. (voor potmeters gebruik je een contact spray à la contact 60). Tuner spray was bedoeld voor fysiek afstemmende tuners, zijnde de trommeltuners voor VHF en de capacitieve afstemmers voor UHF (met sleepcontactjes). Spuit je daar wat anders in.. dan werkt het gewoon niet meer (ontstemd)

het blijft idd populair, omdat er quasi geen residu achterblijft. Het is vooral een veel te duur spoelmiddel..

Ik herinner mij een (Philips) VHF tuner waar iets van ik meen 10 dimm-achtige printjes op een rotor in zaten. Op die printjes zaten iets van 6 of 8 pennetjes met 7 of acht geëtste spoelen in verschillende formaten. Die weer in een rij sleepcontactjes vielen. Was voor kan 2 tot 12. Zat 2x een PCC82, 85 of 86 op. Dat vond ik als jochie van 10, na de beeldbuis, een magisch ding.

https://www.maximus-randd.com/tv-tuner-history-pt1.html

Anoniem

Contactspray in schuifpotmeters spuiten heb ik ondervonden dat ze vastlopen als ze niet meer gesmeerd zijn. Dus het juiste middel is hier wel belangrijk.
Er zijn vette en drogende contactsprays. Er bestaan niet voor niets meerdere soorten.

Bij schakelaars of relais die op 230V of andere hoge spanning werken gebeurt vaak het volgende: er blijft een kleine druppel aan het contact hangen. Als het contact opent rekt die druppel uit en snoert in. Het opgeloste vuil zorgt ervoor dat de druppel enigzins geleidt en je trekt een vonk die de schakelaar verder beschadigt. Van de regen in de drop.

Bovendien zijn veel van die cleaners brandbaar, wat de zaak verergert. Dus spoelen is ook belangrijk.

Probleem is dat veel schakelaars en potmeters gesloten zijn waardoor het middel moeilijk of niet op de juiste plek terechtkomt en spoelen ook niet evident is.

Heel vaak is het slecht contact het gevolg van reeds ingebrande contacten of doorgesleten koolbaantjes en helpt spray slechts tijdelijk of niet.
Tis ook de vraag of een vervuild aangekoekt contact voldoende proper wordt door simpel te spuiten zonder dat je er bij kunt om het mechanisch te poetsen.

Kortom het kan weleens nuttig zijn, maar wie de spuitbussen steeds vooraan binnen handbereik staan heeft als wondermiddel bij reparatie , (spuit-spuit, kassa-kassa) is fout bezig.

Op 15 juni 2022 22:44:25 schreef John1963:
[...]
Tonefactory in Hasselt heeft dat gewoon op voorraad.

Ik zie het inderdaad, maar zo gewoon is dat niet. Eerder uitzondering.

Op 16 juni 2022 01:02:59 schreef Henry S.:
Ik wist niet dat het spul al zo oud was :o,

Ja, de gekende kontakt chemie spullen waren er al in de jaren 60, (tuner, Kontakt 60, 61, kalte, etc).

velen zullen het vergeten zijn, maar in de golden sixties probeerde men zowat alles in een spuitbus te stoppen, zelfs de kruiden voor in de keuken... (dat was toen modern en hip). dat alles met freon als drijfmiddel.

Op 16 juni 2022 01:02:59 schreef Henry S.:
:o, Maar ik zou nooit Kontakt 60 in een potmeter spuiten...

idd, maar dat wist men in de jaren 70 nog niet. op korte termijn deed het zijn werk. op langer termijn neem je beter 61.

Op 16 juni 2022 01:02:59 schreef Henry S.:

Ook in de afstemlaadjes had tunerspray voordelen. Niet om ze er mee door te spoelen, maar voor een klein pufje er in... afstemmen... klaar.

tijdelijk. uiteindelijk verdwijnt/sublimeert ook het hele kleine beetje contactolie dat er in tunerspray zit, en uiteindelijk gingen de laatjes ten onder aan zilverrot.

Op 16 juni 2022 01:02:59 schreef Henry S.:

Btw, waren die contacten in de oude tuners niet verzilverd?

sommige, er zijn er ook vergulde geweest en wat nog meer. Na X jaar geven ze alle slechte contacten door vervuiling. Beste is tuner openmaken, contactenrijen en tongen schoon wrijven met doek en oplosmiddel (niet schuren). dat oplosmiddel mag Tuner 600 zijn, maar IPA doet het ook prima.

even terug naar de vraag van TS. er bestaat geen eenduidig algemen oplossing, omdat de potmeter om diverse redenen kan gaan kraken. Eerste stap is altijd even uitspoelen en goed laten drogen .

maartenbakker

Golden Member

Ook in de jaren '60 zullen ze al geweten hebben dat het oliezuur in Kontakt 60 weliswaar goed werkt om oxides op te lossen, maar zelf een zuur is en dus vroeg of laat dingen aantast.

Tri was toen nog een veelgebruikt schoonmaakmiddel, dat is gewoon een zuiver oplosmiddel zoals IPA of Kontakt WL, maar iets effectiever en veel ongezonder.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
Anoniem

Op 15 juni 2022 19:47:46 schreef brains:
Dus voor schakelaars, schoonmaken met ipa en smering zou voldoende moeten zijn.

Voor signaalschakelaars wel, als het geen overmatige slijtage is. Maar netschakelaars branden zichzelf schoon. Als die niet goed meer werken is er sprake van inbranding en dat kun je met wat spray niet verhelpen. Bovendien kan een contact met restje spray vonkvorming en extra sleet veroorzaken.
Als jij een koperen sierstuk inspuit met koperpoets en dan effe afspoelt onder de kraan , dan is het nog smeriger dan voorheen. Je krijgt het enkel terug mooi als je het ook kunt poetsen

@kruimel, als je met blik ontstoffer een Busje perslucht bedoeld, die wil ik niet gebruiken, die blijken funest voor co2 en kun je schijnt net zo goed op en neer vliegen naar barcelona en geeft dan netzoveel co2 als een flesje |:(

Mooi dat je ook aan het milieu denkt, maar laat je kop niet zotmaken door paranoïde onheilsprofeten.de meeste van de busjes bevatten gewoon perslucht en geen CO2,en belasten dus de omgeving helemaal niet.

Maar welke oplossing gebruik ik voor potmeters? Die is anders dan voor schakelaars.
Een af en toe gekraak is natuurlijk niet erg. Maar ik heb hier bv een draagbaar philips radio/cd setje staan en die volumeschakelaar werkt nog amper. Met beetje bewegen is het goed en speelt hij verder oke maar als je volume wilt veranderen doet hij niks meer.
maar veel op en neer draaien kan ik ook zeker proberen. Uitblazen ook maar dan niet met busje perslucht.

Weinig gebruikte potmeters kun je zo wel vaak redden, maar bij volumepots enzo , zijn vaak de koolbaantjes doorgesleten en helpt enkel vervangen.
Een probleem is dat pots en schakelaars vaak deels of geheelgesloten zijn en het inwendige moeilijk bereikbaar. Demonteren is vaak ook moeilijk of onmogelijk.

Ik heb tientallen jaren vanalles quasi gratis hersteld voor buren, familie, vrienden.. Men komt vaak echter enkel af als alle pistes reeds uitgeprobeerd zijn als laatste redmiddel. Toestellen waar anderen al aan geknoeid hebben zijn een bron van ellende voor een hersteller. Kun je het ook niet in orde krijgen ben je een prutser, kun je het wel dan blijf je peter. "weet je nog mn tv die je 3 jaar geleden hersteld hebt, wel die is alwéér stuk en je hebt nog wel 5 Eu aangerekend" ;-(

mel

Golden Member

Daarom repareer ik niet meer voor familie en bekenden ;)

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..
Anoniem

zover wil ik nu ook niet gaan.
Maar Brains moet beseffen dat niet gespecialiseerde reparatie van-alles-en-nog-wat niet enkel zeer moeilijk is, niet rendabel, en wegens het niet voorhanden zijn van de juiste reserveonderdelen vaak moeilijk tot onmogelijk.
Die spuitbussen kunnen soms helpen, zeker als het voor jezelf is het proberen waard. Maar als je daarmee een reparatie voor derden doet, zeker als het spul
verkocht wordt, moet er beseft worden dat het resultaat vaak van korte duur is.

Ik herinner me dat ik ooit beschikking had over een beeldbuisregenerator.
De schaduwmaskerBB's uit de jaren 70-80 leden vaak aan teruglopende emissie.
Een door restgassen vergiftigde kathode kon je daar vaak mee redden, maar als de kathode uitgeput was door vele branduren,was het resultaat teleurstellend en van korte duur. Je kon dus niet een kostendekkende prijs rekenen met het groot risico dat het na enkele weken - maanden terug hetzelfde probleem is.
Gelukkig kon ik die regenerator voor een prikje kopen, anders had ik mijn broek er flink aan gescheurd.

Ik ben aan het sparen voor nieuw gereedschap. Misschien een optie om klein compressortje aan te schaffen. Ik meen ze wel eens gezien te hebben van bouwmarkt, aldi of lidl. Ik denk dat zo iets, evt met filter, wel bruikbaar is voor mijn doel. Ik ga meer spullen hebben die uitblaaswerk nodig hebben.
Ik hoef geen luchtdruk gereedschap erop aan te kunnen sluiten dus kleine tankinhoud is geen probleem.
Persucht in flesjes, ook al zou het niet zo slecht zijn voor milieu zoals ik denk hebben nog steeds invloed op milieu al is het alleen al door productie, vervoeren etc. Plus kosten relatief veel geld.
Deoxit ben ik al in diverse filmpjes over vintage apparatuur tegen gekomen, voornamelijk op amerikaanse youtube kanalen. Maar je vindt het ook hier als ik het in google gooi.
Wat voor spul is dat nu precies?
Als klein kindje kon ik ook altijd gefascineerd kijken naar binnenkanten van allerlei apparaten. Mijn oom had als hobby o.a. oude jukeboxen en die waren natuurlijk fascinerend met allerlei mechanica erin. Of oude buizenradio's
Voor de duidelijkheid, contactspray ga ik niet gebruiken voor potmeters of volumeknoppen. Ik weet ondertussen dat dat niet goed is ;)
Maar het is inderdaad lastig om daar bij te geraken om ze te kunnen schoonmaken.
Voor schakelaars gaat het enkel om die gebruikt worden om te schakelen tussen functies en radio kanalen. Voor hoogspanning zou ik ze nooit gebruiken, geen idee of dat wel veilig is met hoge stromen en of spanningen. In dat geval ga ik voor vervangen indien mogelijk.
Voor duidelijkheid, ik zie spray ook niet als een wondermiddel en als pufje erin en probleem is opgelost. Maar als een middenweg in vervangen moeilijk, te veel tijd of niet mogelijk en weg gooien.
Als niet werkt is het per definitie afgeschreven bij hun. Als ik het nog kan herstellen en verlengde levensduur kan geven dan zijn er toch weer mensen mee geholpen. De mensen bouwen opnieuw hun leven op, de spullen die gedoneerd worden aan hun wordt gezien als een opstapje naar.
Ik verwachtte ook geen eenduidige oplossing maar tips en trucs die mogelijk zouden kunnen werken. En iedergeval bedankt voor alle informatie en tips di8e ik nu al gekregen heb. Ik ga er zeker mee verder aan de slag.
Ik beperkt mijn reparaties voor andere ook maar gewoon omdat ik soms ineens weinig tijd had of door gebrek aan specifieke kennis niet lukte. Men denk vaak dat je ook meteen een expert bent als je dingen kan repareren ;)
Maar ik ben nog steeds hard lerend hoe ik allerlei dingen kan repareren, gelukkig nog tot mijn plezier.
Ik repareer nog steeds wel voor vrienden maar niet voor buren of zo.
En ik heb gelukkig geen vrienden die lopen te zeiken als het niet lukt :D
In tegendeel, zijn erg blij als het wel lukt en lukt het niet dan zij het zo. Defect was het toch al. En ik krijg er dan wel geen geld voor en daar doe ik het ook niet voor. Maar wel blije vrienden, een dikke knuffel en traktatie p eens komen eten of gezellig iets gaan drinken.
In dit specifieke geval is het voordeel dat is dat niemand is voor nakijken en zijn er erg blij met de hulp van mij. Ze testen zelf wel eens dingen door in stopcontact steken en met beperkte kennis die er was werkt het wel of niet. Als het werkt was men blij, werkte het niet dan ging het naar containerpark.
Nu heb ik al dingen hersteld die anders toch weg gegooid waren dus dat is een win situatie. Ze verwachten absoluut niet dat ik alles kan repareren.
Ik doe dit voor plezier, om zelf ook bij te leren, doe ook nog sociale contacten op en om andere die nodig hebben te helpen.
Commercieel repareren zou ik nooit aan beginnen. Je hebt helemaal gelijk met wat je zegt gd. Het zou me ook veel te veel stress bezorgen. Voor mij is electronica een hobby, geen beroep. Ik snap heel goed dat voor heel veel consumentenspul geen basis is om een reparatiebedrijf te runnen.
Het doet me natuurlijk wel erg pijn om te zien hoeveel we wel niet weggooien maar vanuit economisch standpunt snap ik het.
Maar ik persoonlijk denk dat er snel wel een omkering moet komen in ons consumenten gedrag willen we deze aarde nog langer kunnen bewonen.
Maar dat is een hele andere discussie, een voor de koffiecorner denk ik.

Ik heb nog nooit contactspray gebruikt in potmeters en zal dat ook nooit doen. Perslucht en IPA en dat werkt redelijk goed, je krijgt niet alles weg natuurlijk maar toch stukken beter dan het was. Een paar keer snel heen en weer bewegen verhelpt dat ook.

Ze kunnen ook stuk zijn natuurlijk, dan moeten die vervangen worden.
Maar al die sprays helpen even, en later komt het dan dubbel terug. Die kleverige vloeistof trekt stof aan en hoopt zich dan op binnenin.

A good housewife opens the fridge-door at zero cross point of AC cycle.

Op 9 juni 2022 23:02:30 schreef Kruimel:
Ze verkopen daar ook veel spuiten voor soldeerpasta en daar horen botte naalden bij, ik zal wel even kijken of ik die zo snel online kan vinden.

Het juiste toverwoord is "luer lock".
https://en.wikipedia.org/wiki/Luer_taper

Populair in de medische wereld en in de electronica.
Ik wil je wel afraden om een infuusje te maken van soldeerpasta.

Het is weer een tijd geleden dat ik gereageerd heb op dit topic.
Zoals gewoonlijk kwam er op privé vlak weer wat tussen en ben ik nog ziek geweest. Waarschijnlijk de enige plek waar ik wl61 kon krijgen had het niet meer |:(
Zijn er nog andere alternatieve voor de smering?
Conatactspray, ipa en fijne naald en spuit heb ik ondertussen. Ik wil met dit warme weer waar ik toch niet tegen kan eens alles in orde maken en kijken of het lukt.

Ik heb dit topic - en de vele andere topics over contactreinigers - op de voet gevolgd en wil mijn tip nu toch ook eens delen.

Toen ik bij Focus werkte gebruikten wij altijd CRC 2-26 als contactreiniger.
We mochten het zonder naspoelen met IPA of iets dergelijks gebruiken in de faders, potmeters en schakelaars van professionele mengtafels met een nieuwwaarde van twee ton (toen nog in Guldens), dus ik ga ervan uit dat het veilig is om het op die manier te gebruiken in elektronica.

Ik heb toen een keer een busje voor mezelf overgenomen van het werk en reinig daar alle potmeters, faders en schakelaars mee als dat nodig is. Voor mezelf en voor anderen en ik heb nog nooit klachten gehad dat de problemen na korte tijd erger terug kwamen.
Toen dat busje een tijdje geleden bijna op was (meer dan 10 jaar met één busje gedaan) heb ik bij Tooltopper een nieuw busje besteld. Helaas zie ik net dat ze die daar niet meer verkopen.

Bij conrad nog te bestellen (crc2-26)

Meten=Weten. Weet wat je meet.
bprosman

Golden Member

CRC2-26 staat te boek als "Ontwateringsolie" wat WD-40 eigenlijk ook is (WD = Water Displacement).

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

Op 17 juli 2022 18:47:15 schreef bprosman:
CRC2-26 staat te boek als "Ontwateringsolie" wat WD-40 eigenlijk ook is (WD = Water Displacement).

Ik vraag me dan wel af waarom 2-26 wél veilig in elektronica gebruikt kan worden. Ik ben zelf ook wel kapotgerepareerde apparaten tegengekomen die verzopen waren in de WD40, van 2-26 heb ikzelf in ieder geval nog nooit iets dergelijks meegemaakt.

bprosman

Golden Member

Op 17 juli 2022 19:19:10 schreef Twan1983:
[...]Ik vraag me dan wel af waarom 2-26 wél veilig in elektronica gebruikt kan worden. Ik ben zelf ook wel kapotgerepareerde apparaten tegengekomen die verzopen waren in de WD40, van 2-26 heb ikzelf in ieder geval nog nooit iets dergelijks meegemaakt.

Misschien het verschil tussen "subtiel inspuiten" en "verzopen in" ?
Ik gok ook maar hoor.

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

Op 17 juli 2022 19:57:18 schreef bprosman:
[...]
Misschien het verschil tussen "subtiel inspuiten" en "verzopen in" ?
Ik gok ook maar hoor.

Daar zit natuurlijk al een groot verschil in.
Maar schijnbaar zijn naspoelen met een ander middel (bv. IPA) en opnieuw invetten wat ik al heel vaak heb gelezen bij 2-26 ook niet nodig.

Nogmaals: ik heb dit geleerd van een zeer gewaardeerd geluidstechnicus (oud monitor technicus van The golden earring) en tevens één van de beste elektro- en elektronicatechnici die ik persoonlijk ken, dus zeker geen prutser of beunhaas.

Misschien is de boel ook helemaal niet zo kwetsbaar als mensen denken.
Ik heb tot nu toe ook helemaal geen problemen met de potmeters die ik met kontakt 390 had ingespoten (maar de 390 kwam ik ook al niet meer in de winkel tegen...)

Ik neem op kleine schaal reparaties van buizen-elektronica aan voor een heel aardig uurtarief. Interesse? Mail me!

Op 15 juni 2022 22:03:53 schreef klabam:
ik gebruik al jaren Deoxit D5 voor potmeters en faders.
Dit spul is goud!! Helaas in NL niet te krijgen, bestel altijd via Amazon.
In erg vervuilde gevallen neem ik nog wel eens de moeite potmeters uit elkaar te halen om te reinigen.

Ik gebruik het ook, maar eerst potmeters in de ultrasoon, dan zachtjes, Dioxit er op. Ook enorm goed voor faders. Natuurlijk als de potmeters of faders "op" zijn. Dan is er maar één ding, vervangen.