Op 16 maart 2023 23:43:12 schreef erik1234:
De opgewekte stroom van de wijk gaat dus het middenspanningsnet op, o.k., de trafo staat op zonnige dage omgekeerd te werken. Stroompje komt aan bij de HS-MS trafo, die gaat ook omgekeerd staan werken.
Op zonnige dagen zelfs meer omgekeerd dan waar ze voor levering voor zijn ontworpen, en datzelfde geldt voor de trafo die er voor staat en zijn prik krijgt van verschillende wijken.
De centrales kunnen nu minder gaan stoken, prima toch?
Spanning gaat nu richting 251V, er word 1000W verbruikt. Wat gebeurd er met het overschot aan capaciteit van voeding2 (de zonnepanelen)? Volgens mij helemaal niets (en dus geen overbelasting door zonnepanelen?!
Wet van Ohm, Kirchoff en al die anderen blijft gelden, in het groot of in het klein. Wat zie ik over het hoofd? Of wat zien de media niet goed?
Gr.
Erik
Ok, je mist een stuk fundamentele kennis van de opbouw van het elektriciteitsnetwerk. Als je daar meer over wilt weten kan ik je alleen maar aanraden je eens in te lezen in die materie, dat gaat veel te ver om in een postje hier op het forum even uit te leggen.
Maar samenvattend komt het neer op balans, je kunt en mag NOOIT meer opwek dan verbruik hebben op het net. De grootste probleem is de netfrequentie en de manier waarop opwekkers werken, het is niet enkel een spannings vraag (eigenlijk helemaal niet, want die kun je vrij makkelijk regelen)
> Productie en vraag moeten altijd op elk moment gelijk zijn aan elkaar <
Generatoren "duwen" als het ware tegen het roterende net om vermogen te maken. Verbruikers remmen het net af (bij meer belasting moeten de turbines harder duwen)
Heb je nu meer opwek dan verbruik dan is er niets meer wat deze frequentie in toom houdt en slaat het net als het ware op hol.
Ook daar is tegen beveiligd, bij zo'n 51Hz kiepen zonnepanelen ook van het net. Bij 53Hz beginnen er links en recht ook turbines op overtoeren uit te vallen en zakt het hele net in elkaar.
Hier een stukje leesvoer:
https://wattclarity.com.au/articles/2020/11/whats-primary-frequency-re…
Hier kun je overigens de huidige netfrequentie bekijken, en ook zien hoeveel vermogen er actueel gecorrigeerd moet worden:
https://www.mainsfrequency.com/
Op 16 maart 2023 23:49:51 schreef paulp:
Precies en dus wordt je een oor aan genaaid.
Jouw wasmachine heeft evenveel energie (in kWh) nodig om het water x graden te verwarmen. Dus als die harder stookt omdat er meer netspanning beschikbaar is dan is die gewoon eerder op temperatuur.
Meer vermogen maar korter stoken, dus je betaalt hetzelfde. Van oren naaien is dus geen sprake.