Labvoeding Dagboek

@ knutselsmurf, ik wil u topic niet pikke zulle;)
enkel een klein vraagje gesteld
Dit is een soort "intressante topic" kijken en leren van iemands werk :9~

Op 27 februari 2007 19:18:37 schreef flush:
schoon werk tot nu toe knutselsmurf!
Ik wil ook een nieuw voeding gaan maken de ouw werkt niet meer goed.
Ik wil het schema van de site gebruiken( labvoeding)
een vraagje?
Ik heb een transfo van 2*18V 2A mag dit? of moet er iets worden aangepast?
Ik zou er graag 0-->30V en1,5A uitkrijgen.

( ik vondt het zinloos om een nieuwe topic te starten, als het hier ongeveer over gaat, hopelijk geen bezwaren)

beste flush,op pagina 1 van dit topic vind je een link om de hele beschrijving/print-layout/schema van deze voeding te downloaden.tevens staan er links naar andere topics van mensen die ook deze labvoeding hebben gebouwd.
lees dat eerst even door, let er wel op dat je 2 trafo's nodig hebt. eentje die de hoofdstroom levert en eentje die een symmetrische hulpspanning levert (benoem ik het goed zo?)

Op 28 februari 2007 01:34:12 schreef Henry S.:
Maar wat als de voeding valt... ;)

FR-4 is best wel sterk maar alu heeft echt de voorkeur.

beste henry s. ik wilde eerst een grapje gaan maken over aardbevingen en military specs. (werk jij soms bij HSA of delft instuments?). maar goed, jij hebt jou standpunt ik ik het mijne. zand erover?

even een kleine update nu. ik heb het koelblok van andere boutjes (en ringen) voorzien en bij iedere 2n3055 een isolatiebusje verwijderd:
http://img223.imageshack.us/img223/4707/rimg0074mediumrg7.th.jpg

zoals eerder vermeld is er ook een trafo nodig voor een symmetrische hulpspanning om de opamps te voeden, dat wordt dus deze:
http://img339.imageshack.us/img339/5219/rimg0072largene3.th.jpg
grappig ding, 2 keer 110 primair en 2 keer 12 + 2 keer 4.5 volt secundair,goed bruikbaar voor mijn doel.
de 2 keer 4,5 volt ga ik waarschijnlijk gebruiken voor de ventilator of om de lcd-display's te voeden. ik ben er nog niet uit ivm. het stroomverbruik van de ventilator.

ik heb namelijk ook nog deze:
http://img154.imageshack.us/img154/8787/rimg0063largedg2.th.jpg
dit is de originele voeding die in de kast zat, het was een soort functie-generator. ic's zijn 7812 en 7912.

de lcd-display :
http://img215.imageshack.us/img215/459/rimg0075mediumuh9.th.jpg
http://img215.imageshack.us/img215/1484/rimg0076mediumps5.th.jpg

ik wilde eerst rode led display's nemen maar die waren een beetje te prijzig. (15 euro/stuk en dan x4).en om 4 7106 ic's en losse led display's te gebruiken zou net zo duur zijn. deze was iets van 6 euro inclusief weerstanden
daar kun je niet tegenop bouwen, allen jammer dat er geen background verlichting inzit,daar wil ik toch nog mee gaan experimenteren of er iets met een groene led mogelijk is.
(nee,deze komt niet bij dick best vandaan maar van radio twenthe.is wel het zelfde doosje.)
trouwens, ik vraag mij af waarvoor dat potmtertje achterop het lcd display is. waarschijnlijk calibratie ?

i'll keep you posted.

allen jammer dat er geen background verlichting inzit,daar wil ik toch nog mee gaan experimenteren of er iets met een groene led mogelijk is.

Zulke displays zijn goed af te lezen, hoor - zij het niet in het donker. Zelf een achtergrondverlichting maken, is IMHO onmogelijk; er zit namelijk een spiegelende folie tegen de achterzijde van het glaswerk gekleefd.

Prosper, yop la boum, c'est le roi du macadam (aldus Maurice Chevalier)

Mooi hoor!
Ik heb zelf ook display's er in zitten,
k'wou eerst ook 7 segment's doen maar waneer werk ik nou in het donker??

Printje geëtst hebben? mail me! | Even the invisible must be perfect | Ook een Meetsnoeren ophangrekje
High met Henk

Special Member

Op 1 maart 2007 07:01:32 schreef pros:
[...]
Zulke displays zijn goed af te lezen, hoor - zij het niet in het donker. Zelf een achtergrondverlichting maken, is IMHO onmogelijk; er zit namelijk een spiegelende folie tegen de achterzijde van het glaswerk gekleefd.

Hmm ik denk nu al aan paar ledjes aan beide kanten plaatsen. Die spiegeling komt dan mooi van pas... Dus je hebt dan de spiegel die een mooi homogeen licht afgeeft...... Werkte vroeger altijd zo.

E = MC^2, dus de magnetische compatibiliteit doet kwadratisch mee???
Henry S.

Moderator

Op 1 maart 2007 01:08:30 schreef Knustelsmurf:
[...]
beste henry s. ik wilde eerst een grapje gaan maken over aardbevingen en military specs. (werk jij soms bij HSA of delft instuments?). maar goed, jij hebt jou standpunt ik ik het mijne. zand erover?

Ok, zand!
Al zat er wel een serieus tintje aan vallen, als je iets van de grote C laat vallen mag je het weggooien.
In http://www.elektuur.nl/LinkClick.aspx?link=59&mid=453 wordt het ook even aangehaald. Maar goed, je bent iig niet bezig met lolliestokjes, colarietjes of plakband dus zal het wel wat loslopen.
En Delft Instruments of eigenlijk zijn voorganger Oldelft staat ergens in m'n CV.

de lcd-display :
[[url=http://img215.imageshack.us/img215/459/rimg0075mediumuh9.th.jpg]afbeelding][/URL]
[[url=http://img215.imageshack.us/img215/1484/rimg0076mediumps5.th.jpg]afbeelding][/URL]

ik wilde eerst rode led display's nemen maar die waren een beetje te prijzig. (15 euro/stuk en dan x4).en om 4 7106 ic's en losse led display's te gebruiken zou net zo duur zijn. deze was iets van 6 euro inclusief weerstanden
daar kun je niet tegenop bouwen, allen jammer dat er geen background verlichting inzit,daar wil ik toch nog mee gaan experimenteren of er iets met een groene led mogelijk is.
(nee,deze komt niet bij dick best vandaan maar van radio twenthe.is wel het zelfde doosje.)
trouwens, ik vraag mij af waarvoor dat potmtertje achterop het lcd display is. waarschijnlijk calibratie ?

Goede prijs voor die displaytjes. Deze zie je overal, zelfs de Velleman heeft deze, alleen de prijs varieert.
De potmeter is idd calibratie, zie ook het vodje dat erbij zit.

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.

(nee,deze komt niet bij dick best vandaan maar van radio twenthe.is wel het zelfde doosje.)

Radio twenthe verbaast me iedere keer weer. Weer zoiets waarvan ik in eerste instantie niet gedacht had dat ze 't zouden hebben, en dan ook nog eens voor hun typische prijzen.

(al sinds jaar&dag radio twenthe-fan..)

Op 1 maart 2007 23:52:01 schreef Henry S.:
[...]
Ok, zand!
Al zat er wel een serieus tintje aan vallen, als je iets van de grote C laat vallen mag je het weggooien.

sorry, maar die snap ik effe niet.heb wel het elektuur verhaaltje gelezen.wel een leuk grapje van die lolliestokjes etc. als ik klaar ben wil ik graag je mening horen.kan effekes duren want ik moet tussendoor een fiets reviseren.

Op 2 maart 2007 00:02:27 schreef alex278:
[...]

Radio twenthe verbaast me iedere keer weer. Weer zoiets waarvan ik in eerste instantie niet gedacht had dat ze 't zouden hebben, en dan ook nog eens voor hun typische prijzen.

(al sinds jaar&dag radio twenthe-fan..)

ja , ik kom zelf ook regelmatig bij radio twenthe (en bij stuut & bruin en radio ster) en ben vaak blij verrast als het totaal bedag op de kassa verschijnt. bij s & b moet ik soms wel even slikken van de prijs.moet wel zeggen dat bij radio twenthe niet zoveel echt moderne spullen te vinden zijn.

Sine

Moderator

Grote C = Conr*d, als je die voedinkjes laat stuiteren zijn ze toast.

Dat zal bij de meesten zo zijn als ze maar van hoog genoeg vallen, flinke massa, dan kan je kast nog zo sterk zijn...

Henry S.

Moderator

Bij mij is het zo dat het van de tafel moet kunnen stuiteren, want dat zal het toch een keer doen.

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.

Tja, je kan altijd trafo's ed. bevestigen met behulp van veren en schokdempers. Of gewoon wat voorzichtiger omgaan met je spulletjes... :-)

Prosper, yop la boum, c'est le roi du macadam (aldus Maurice Chevalier)

Op 2 maart 2007 02:53:48 schreef Henry S.:
Bij mij is het zo dat het van de tafel moet kunnen stuiteren, want dat zal het toch een keer doen.

Dan hoop ik niet dat mijn voedingen 2 maal elk 0/50V 0 / 30A een keer van de tafel valt. Dan krijg ik toch een flink gat in de vloer en kan ik naar de buuren kijken. Alhoewel ik eerder denk dat ze gewoon door de tafel heen zakken.

Maar de voedingen staan netjes in een 19 inch kast

Mensen zijn soms net als een gelijkrichter, ze willen graag hun gelijk hebben.

Das de oplossing, een voeding zo zwaar en log maken dat je ze niet meer van tafel afgeduwd krijgt P)

Heb hier nog 2 19inchen staan, zwevend tussen afwerkingsstadium en toch al werkend (als ik ooit eens 5 min tijd heb), en zo'n 19inch dondert toch niet snel de vloer op hoor.

- - big bang - -

Niets is zo eerlijk verdeeld als verstand: iedereen denkt er genoeg van te bezitten

Ik ben ook nog steeds met dit project bezig, die van mij komt ook in de categorie "als dit van tafel sodemietert is er meer stuk dan alleen de labvoeding". Ik zal zo wel ff een fotootje posten van hoe ver ik nu ben.

EDIT hierbij dan, zoals het uiteindelijk ongeveer in elkaar zou moeten komen:
http://www.vanabs.nl/labvoeding_foto1.JPG

en wat uit elkaar getrokken voor beter zicht op de internals:
http://www.vanabs.nl/labvoeding_foto2.JPG

Ik ben hier inmiddels al ruim een half jaar mee bezig, maar nu moet het maar eens af komen.
Oh, en sorry voor het kortstondig kapen van je topic ;)

[Bericht gewijzigd door setsunakaede op woensdag 7 maart 2007 21:15:38

broem, broem, broem....
Henry S.

Moderator

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.

dat is een vet trafootje zeg, hoeveel Ampere ?
en dat blok alu. links wordt zeker een koeltunnel ?
heb ik dat weerstanden board niet eerder in het topic van turbokeu gezien ?
zo, dat zijn weer een hoop vragen voor vandaag.

Henry S.

Moderator

Hou gaat het met jouw exemplaar?

Hier staat btw ook nog een 500W trafo te wachten, kast is maanden terug al geregeld :P

http://plaatjes.kg-uitdaging.nl/power1.jpg

[Bericht gewijzigd door Henry S. op donderdag 8 maart 2007 01:34:41

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.

heb een drukke week,bijna geen tijd, in het weekend ga ik weer verder.

@henry s. wat voor voeding ga je bouwen ?

Op 8 maart 2007 01:30:04 schreef Henry S.:
Hier staat btw ook nog een 500W trafo te wachten, kast is maanden terug al geregeld :P

Laat me raden: het wachten is nu op die veiligheidsschoenen met stalen tip, voor je eraan durft beginnen? :-)

Prosper, yop la boum, c'est le roi du macadam (aldus Maurice Chevalier)

Op 8 maart 2007 00:41:33 schreef Knustelsmurf:
dat is een vet trafootje zeg, hoeveel Ampere ?
en dat blok alu. links wordt zeker een koeltunnel ?
heb ik dat weerstanden board niet eerder in het topic van turbokeu gezien ?
zo, dat zijn weer een hoop vragen voor vandaag.

Dat weerstanden bord heb je idd al eens bij Turbokeu langs zien komen, althans het ontwerp ervan.
De trafo is 42V/15,5A, en takke zwaar... en overigens ook de reden dat de kosten gelijk al bij de start gruwelijk uit de klauwen zijn gelopen, want die ene koeltunnel (blok alu...) is de helft: ik heb er twee gekocht, met fannetjes. En met koeltunnels van 35E/st en fannetjes van rond een tientje zit je op pakweg 90 piek voor alleen al de koeling... (auw...)

Maar voordat ik gelijk alle 10 vermogenstorren aansluit en de trafo, ga ik eerst even testen met 3 torren en een ouwe pc-voeding.

En nu ik toch bezig ben... ik heb van de week een 2x12v-trafo'tje op de kop getikt voor de voeding van de stuurprint, maar dat zijn twee gescheiden kringen. Maakt het nog wat uit hoe ik daarvan de "middenaftakking" ga klussen? Zo ja, hoe?

[Bericht gewijzigd door setsunakaede op donderdag 8 maart 2007 14:16:04

broem, broem, broem....
Henry S.

Moderator

Op 8 maart 2007 08:34:09 schreef Knustelsmurf:
[...]
@henry s. wat voor voeding ga je bouwen ?

Trafo is 44V met taps op 2!-32-36-40, Iac=12A, 528VA om precies te zijn.

Dus dat wordt een lineare voeding van 0-55V/0-7.5A en misschien meer mochten de specs aan de veilige kant zijn.

Primair kan ik namelijk instellen tussen 220 en 240V.

@pros, die schoenen heb ik ;)

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.
High met Henk

Special Member

[very very off topic]
over veiligheidsschoenen.

toen ik stage liep op een school, moest ik ook elektro kunnen geven. (heb ook mijn 2e graads lesbevoegdheid en die maken geen onderscheid tussen elektronica en elektro) Ik was per slot van rekening origineel afgestudeerd als electronica man en weet feitelijk niets van huis installaties.

Dus liep bij die afdeling ook stage.

Maar in de werkplaats waren veiligheidsschoenen verplicht. Velen hielden zich daar niet aan.

Ik loop standaard op legerkisten, dus dat is toegestaan.

Enfin FF van 1 van die gasten die maar bleef weigerenz ijn veiligheidsschoenen aan te trekken zijn hamer gepakt en opmijn tenen laten vallen. toen gevraagd of ik het bij hem ook mocht doen...

het antwoord laat zich raden....

Toen ging hij toch maar zijn veiligheidsschoenen halen...

[/VERY OFF TOPIC]
sorry all, wilde jullie dit verhaal neit onthouden

E = MC^2, dus de magnetische compatibiliteit doet kwadratisch mee???

ga zaterdagavond weer nieuwe foto's maken !!

hier weer een update. de draagplaat van de trafo's is nu van aluminiumplaat, u ziet binnenkort wel waarom.
de zijkanten zijn nu nog van printplaat maar daar ga ik binnenkort 2 nieuwe plaatjes alu voor laten maken. ik moet ook nog een nieuw frontplaat laten knippen, de oude is van plastic en zit vol gaten van vorige projecten.

http://img408.imageshack.us/img408/5425/rimg0080om4.th.jpg

de bevestegingsgaten voor de zijwanden in de profielen waren origineel 4mm en uitgesleten dus die worden met een tapijzer opgesneden tot 5mm.
http://img408.imageshack.us/img408/9254/rimg0081nj5.th.jpg

de printen zijn bijna klaar, nog een paar onderdelen en waarschijnlijk koelplaatjes voor de gelijkrichters.
http://img408.imageshack.us/img408/7251/rimg0077ay0.th.jpg

http://img408.imageshack.us/img408/4080/rimg0079os2.th.jpg

ben nu druk bezig met het aanleggen van de primare bedrading (220 volt gedeelte,chassisdeel,netfilter,schakelaar).

http://img408.imageshack.us/img408/6687/rimg0082wf2.th.jpg

http://img408.imageshack.us/img408/4016/rimg0085yq4.th.jpg

http://img408.imageshack.us/img408/1511/rimg0086zz7.th.jpg