Nog heel veel meer ontwerptips en domme fouten

als die niet meer leeft, dan zal die ook niet meer op netspanning komen en dan is er dus ook geen reden om ze eruit te gaan knippen (voor eigen veiligheid)

hoe jij aan de bruggelijkrichter kan zien dat die volle belasting niet overleeft is me ook een raadsel.
kan evengoed een zwakke voeding zijn met overgedimensioneerde diodes erop (zoals vroeger wel meer gedaan werd)

[Bericht gewijzigd door fcapri op 20 september 2018 11:36:26 (41%)]

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken

Op 20 september 2018 11:22:37 schreef maartenbakker:
En weet je ook waarom 1kV condensatoren niet geschikt zijn als Y-condensator, zelfs al gaat het wel een tijdje goed?

a) Er staat "CE" logo op die voeding, en "voldoet aan EU normen" klopt dus gewoon niet.
b) Y (klasse 1 of 2) condensator wordt gebruikt tussen netspanning voerende delen, en aanraakbare delen (meestal aarde). Moet dus met "enkel" of "dubbel geïsoleerd" vergelijkbare eigenschappen hebben, en (lijkt mij) ook open falen. Als in: defect = geen kortsluiting. Ik geef toe de details niet te kennen. Maar hoe dan ook: zo'n exemplaar als in foto gaat dat dus never nooit niet doen (als 'ie al aan z'n zeer summiere specs voldoet).

Op 19 september 2018 22:30:16 schreef Sine:
Wat voor bokkie wokkie merk is dat dan?

Fabrikant was slim genoeg z'n naam nergens te vermelden. :+ Alleen type # (LPK2-25 3*SATA). Voeding doet 't overigens prima. Maar een stickertje zegt 420W - nee, daarvoor weegt het ding al te weinig...

maartenbakker

Golden Member

Een ouderwetse half-bridge voeding en niet al te zwaar gedimensioneerd. Ik denk 150 a 200W voordat hij stukgaat.

Op 20 september 2018 11:35:13 schreef fcapri:
als die niet meer leeft, dan zal die ook niet meer op netspanning komen en dan is er dus ook geen reden om ze eruit te gaan knippen (voor eigen veiligheid)

hoe jij aan de bruggelijkrichter kan zien dat die volle belasting niet overleeft is me ook een raadsel.
kan evengoed een zwakke voeding zijn met overgedimensioneerde diodes erop (zoals vroeger wel meer gedaan werd)

Die diodes zijn absoluut niet overgedimensioneerd. Ze kunnen weliswaar 3A hebben, maar het gaat mis met de koeling zo buiten de luchtstroom en op een kluitje. Als de rest van de voeding het niet al begeven heeft als je hem zomaar voor 400W durft te gebruiken, dan beperken de diodes de levensduur met een geschatte dissipatie van ruim 2W per stuk. Het helderziende stukje is dat de rest ongetwijfeld net zo op budget gedimensioneerd is. Vandaar dus dat het een 150W voeding is en geen 420W. En dat je hem gezien de Y-condensatoren eigenlijk op maximaal 120V moet gebruiken, waardoor het algehele rendement nog eens flink omlaag gaat. Eigenlijk dus beter geschikt voor de oudijzerbak.

P.S. Zoek voor de grap eens op wat reviewsites hoe slechte voedingen er van binnen uitzien en hoe ze zich op testen gedragen. Losse diodes zijn een van de vele 'tell tale signs'.

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Ik heb op een Attiny45 op 16Khz clock (128kHz interne oscillator en ckdiv8, lfuse=64), debug wire aangezet. Brick!

(Exact dit probleem, maar dan met een tiny45:
https://www.avrfreaks.net/forum/clearing-dwen-fuse-while-ult...clock-mode
)

Debug wire doet het niet op dergelijk lage kloksnelheden*, en de normale ISP programmeerinterface doet het niet als debugwire is aangezet...

En dan kom je er dus niet meer in om debugwire uit te zetten.

*)Dat staat niet in de datasheet. Wel hier

"This will cause the debug session to fail since the interface speed is too low. The recommended minimum clock speed for successful debugging is 128kHz."

Dat gaat over de Jtag ICE, en ik heb een dragon, maar daarmee dus hetzelfde probleem.

Ik kan nog ff prutsen met een pullup op de dw/reset lijn, maar verwacht niet dat dat veel uithaalt.

Uit de datasheet:

Pull-Up resistor on the dW/(RESET) line must be in the range of 10k to 20 kΩ. However, the pull-up resistor is optional.

Dan lijkt die 20k dus niet zo'n harde grens, eigenlijk... Als weglaten ook mag, zal 33k of 42k7 ook wel mogen...

Blog // Backwards Lightspeed Bus: i*i=-1, so iic=-c.

Mijn vriendin heeft net een nieuwe DVD speler in gebruik genomen.
Ik had de eer hem aan te sluiten.
Ik duw op de power op de AB en er gebeurt niets. Ik duw nog eens en dan gaat de DVD speler aan en weer uit.
Dat is het enige dat bij mij een woedeaanval kan uitlokken.
Controle LED's staan er niet op. Why?

Nihil est verum, quod non probatur primo.
Thevel

Golden Member

Hier hetzelfde met een Samsung DVD speler, geen ledje, helemaal niets.
Je moet maar gokken of hij aan /uit staat, hij gaat wel uit als je hem een tijdje niet gebruikt.
Gelukkig gebruik ik het ding maar zelden.

Lambiek

Special Member

Zoiets zie je toch als je hem aanschaft?, of is het via internet gekocht?

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.
Thevel

Golden Member

Op 2 januari 2019 10:45:30 schreef Lambiek:
Zoiets zie je toch als je hem aanschaft?, of is het via internet gekocht?

Via internet.

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein

Komt op mij over als zo'n 3 tientjes ding van de Blokker ?

Een nieuw nederlands Audioforum voor het betere Zelfbouwwerk. kijk op Audioforum.nl!
Thevel

Golden Member

Die 3 tientjes kan wel kloppen, vond ik wel genoeg ook voor een apparaat wat ik maar zelden gebruik.

Dat klopt. Het onding heeft 29.99 gekost. Maar ik heb het met duurdere toestellen ook gezien.
Mijn Sony TV heeft geen lichtje op de AB, en op de TV gaat het van rood naar groen na een tijdje. Geen onmiddellijke reactie dus. En daar houd ik niet van.

Vroeger knipperde er een LEDje op de AB en op het toestel. Kostte dat teveel?

[Bericht gewijzigd door Evarist op 2 januari 2019 19:28:07 (14%)]

Nihil est verum, quod non probatur primo.
Sine

Moderator

Angaben sind wie immer ohne Gewähr.

Bij mijn Betamax kan ik in ieder geval de motoren nog horen zoemen :)

Al is een spreekwoord nog zo raar, als het rijmt dan is 't waar
High met Henk

Special Member

Op 2 januari 2019 20:05:51 schreef fzwart:
Bij mijn Betamax kan ik in ieder geval de motoren nog horen zoemen :)

Nostalgie!!

Doet me altijd hieraan denken:
https://youtu.be/AOVdYStrBXY

Bematax... :)

to all newbies: RTFM/D of google eens (p.s. RTFM/D = Read the f*cking manual/datasheet).
High met Henk

Special Member

Probeer deze stekeradapter maar eens fatsoenlijk in een contactdoos te stoppen

to all newbies: RTFM/D of google eens (p.s. RTFM/D = Read the f*cking manual/datasheet).
Sine

Moderator

Ah, Chinesium.

En zo te zien nog een klassieke gewikkelde brick ook.

*knip* > kliko

Angaben sind wie immer ohne Gewähr.

Ik heb JAREN geleden een 3S hobby-lipo gekocht. Ik heb kort geleden besloten om die voor m'n fietslicht in te zetten als energiebron.

Dus een halve week er mee gefietst toen... Licht wilde na de boodschappen naar huis niet meer aan. :-( Blijkt mijn zelfgemaakte regelkastje (stroombron stepdown onder software controle) nog op de lood-accu cutoff van 11V te staan. Dat is maar heel NIPT onder de 11.1V nominale spanning van de LIPO. Je kan natuurlijk nog behoorlijk wat energie er uithalen als je het 11-9V stuk nog gebruikt.

FOUT!
De lader heeft er 2700mAh in gekregen van de nominale 3000mAh van de accu. Ik verlies dus met de low voltage cutoff op 11V ongeveer 10% van de capaciteit. Anders gezegd, slechts 10% van de capaciteit zit onder de 3.66V per cel. Nu is het huidige gedrag: "niet aan" ongewenst voor een fietslicht. Dat ga ik nog veranderen. Met 10% van de huidige stroom voldoe ik nog RUIMSCHOOTS aan de wettelijke eisen. (maar kan ik minder makkelijk door een donker bos fietsen).

Andere les: Een LIPO 5 jaar op de plank laten liggen hoeft ie niet van te slijten.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Op 29 januari 2019 07:15:42 schreef High met Henk:
Probeer deze stekeradapter maar eens fatsoenlijk in een contactdoos te stoppen

[bijlage]

In dit stopcontact past hij prima:

Op 29 januari 2019 09:50:30 schreef rew:
... Dat is maar heel NIPT onder de 11.1V nominale spanning van de LIPO. Je kan natuurlijk nog behoorlijk wat energie er uithalen als je het 11-9V stuk nog gebruikt.

hangt sterk af van de gebruikte cell, er zijn er genoeg die onder de 3.5V niks meer doen.
klein voorbeeld.
de linkse cel blijft heel lang tussen 3.7 en 3.8V zitten, maar eens ze onder de 3.7V gaat is het snel gedaan. 10.0V is bij mij de absolute ondergrens, ik probeer ze allemaal te laden als ik 10.5V op het display krijg te zien. zijn ze dan nog niet leeg, dan leven ze langer omdat ze nooit tot 0% zijn gegaan

https://lygte-info.dk/pic/BatteryChargePercent/BatteryChargePercent3A.png

[Bericht gewijzigd door fcapri op 29 januari 2019 12:03:31 (15%)]

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken
High met Henk

Special Member

Op 29 januari 2019 07:29:16 schreef Sine:
Ah, Chinesium.

En zo te zien nog een klassieke gewikkelde brick ook.

*knip* > kliko

Helaas, geen chinees.

Althans niet heel duidelijk..

to all newbies: RTFM/D of google eens (p.s. RTFM/D = Read the f*cking manual/datasheet).
Sine

Moderator

Jaaaa ... toch wel

Datawalker Technology Ltd - Hong Kong

Datawalker is the specialist in production video and audio players, not only in manufacturing but also in R&D aspects. bla bla bla bla bla

Maar dan nog, gewikkelde vijf volt brik.

Angaben sind wie immer ohne Gewähr.
maartenbakker

Golden Member

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."