Spannings Referentie - Hao-Qi-Xin


blackdog

Golden Member

Hi,

Na een frisse middag wandeling, is het goed om de gedachten op een printje te zetten!
Dit is een korte post, maar erg belangrijk voor de stabiliteit van de 15V uitgang.

Hieronder op de foto is te zien hoe ik de belangrijkste onderdelen rond de opamp ingangen gaan worden geplaatst.
Op het proefprintje zitten twee weerstanden van het zelfde model als die ik geselecteerd heb voor dit project.
Tijdens het experimenteren gebruik ik niet graag de onderdelen die ik geselecteerd heb, ik wil er niet meer een buigen dan nodig.

Er gaat wel een IC voetje gebruikt worden, ik kan altijd nog het IC er in vast solderen als het moet. ;)
Het IC voetje is gekortwiekt, de niet gebruikte IC pinnen zijn er uit verwijderd, de gaatjes rond de ingangen gaan bewerkt worden met een boortje,
dit om de eventueele lekstromen verder te beperken.

Rechts van het IC voetje zit de 100Ω weerstand die naar de rode 4,7µF condensator gaat.
De andere zijde van de condensator gaat onder de print "zwevend" naar pin-2 van het IC voetje.
De drie weerstanden links van het IC voetje zijn verhoogt op de print geplaatst om de lek te beperken en om de twee grote weerstanden goed tegen elkaar te kunnen plaatsen.

Verder heb ik nu iets niet gedaan wat ik ander wel vaak doe, dat is de oker gele condensator onder het IC voetje, meestal zit deze ontkoppel condensator mij in het IC voetje.
Dit is ook weer gedaan om de lek zo klein mogelijk te maken, de gaten binnen het IC voetje worden weg geboord en de print wordt voorzien van een laagje Conformal Coating.

De proefopstelling laat me ook zien hoe breed de schakeling is en waar ik kan beginnen met bouwen naast de rode condensatoren op de bovenste print.
Dan passen de J310 Fets er misschien net naast en de MOSFetes voor de LED sturing past er dan onder.
Dat was het dan weer voor dit korte stukje.

https://www.bramcam.nl/Diversen/Hao-Qi-Xin/Hao-Qi-Xin-75.png

.
Zoals Louis Rossmann altjd zegt, Ik hoop dat jullie er iets van geleerd hebben!

Groet,
Bram

Waarheden zijn "Illusies waarvan men vergeten is dat het illusies zijn"
blackdog

Golden Member

Hi,

Het bouwen van de 15V regelaar is nu bijna klaar en hij kan getest gaan worden, plaatje van de print staat onder deze tekst en ik zal nog wat uitleg geven van de opbouw.
https://www.bramcam.nl/Diversen/Hao-Qi-Xin/Hao-Qi-Xin-84.png

.
Ik begin links onder, deze sectie met een rood kader was al te zien en bevat de Analog Devices AD586M 5V Referentie met zijn klein regelbereik trimpot.

Rechts daarnaast in een fel groen kader zijn de aansluitingen voor de LM35A temperatuur sensor die op de AD584KH referentie is gelijm, hiermee is aan de achterzijde de temperatuur van deze referentie af te lezen.

In het miden onder in het gele kader bevinden zich de tweeBS250 P-Kanaal MOSFets voor het aansturen van de LED, het rode aansluitlusje voor de rode LED en het groene ansluitlusje voorde groene dual LED op het front van het kastje.

Aan de rechter zijde hebben we dan het donker blauwe kader dat zijn de twee J310 die uit de donatie komen van forum collega Rd12tf
De Drains van deze twee J310 Fets zitten gezamelijk in één gat in de print, dit is gedaan om ruimte te besparen.
Er moet bij de Rode aansluiting rechtonder nog en 0,47µF Cer. condensator komen, de "hoofd" condensator aan de uitgang van deze voeding zit op de aansluibuusen op de achterzijde van het kastje.
Ik denk dat ik weer zo'n oker gele condensator plaats naast de rechter 150Ω weerstand dat is om de HF impedantie op dit punt laag te houden i.v.m. de HF JFets.

Boven de twee J310 kan je twee maal een 1K weerstand zien die naar de uitgang van de opamp gaan.
Er er zijn ook twee kleinere weerstanden zichtbaar van 23K, niet speciaal deze waarde maar dat had ik liggen en pasde goed, dat zijn de twee pull up weerstaden aan de source van deze Fets.

Aan de onderzijde van de Fets zijn de twee 150Ω weerstanden geplaast, waar dus nog één condensator bij komt.
Er is nog een leeg plekje boven de J310 Fets, daar komt de aansluiting van de batterij voeding en de ontkoppel condensator.

Dan houden we nog de twee licht blauwe kaders over, één vande blauwe kaders bevind zich in de J310 sectie en staat om de rode aansluiting heen getekend.
Het andere lichtblauwe kader staat om de aansluitng getekend van de 20K Sense weerstand en is later elektrisch verbinden met de rode aansluiting rechtsonder.
Waarom die ook niet lichtblauuw is, foutje, bedankt...

Dan nog deze als de bias van de gekozen opamp toch een te groot probleem is, dus meer drift dan redelijk hierdoor dan kan ik op de weerstand rechts vande vier stuks 10µF condensatoren
een lagere waarde solderen zonder dat ik het geheel weer moet schoonmaken en aflakken met Conformal Coating.
De tweede en scheef staande weerstand is de gene naar de +ingang van de opamp, zijn waarde is te laag om mee te doen aan het eventueel optredende bias probleem.

Dan nog wat metingen aan een paar opamps!
De foto hieronde laat de meet setup zien.
Mijn offset meetkastje met aan de linker BNC de Fluke 8840A DMM en aan de rechter zijde, dat is de scoop uitgang één van mijn omschakelbare Low Pass filters, hier ingesteld op 100Hz.
De voeding is met twee batterijen gedaan en onder het geheel ligt een Lau plaatje dat met massa is verbonden voor Het verlagen van het stoorniveau.
Op het alu kastje liggen de te testen opamps, ik het schuim zitten drie maal een LT1012CN8 geprikt, die komen van sloop printen en zijn alle drie wat offset betreft zeer goed.
De ruis is echter wat hoger dan de gene die in het offset kastje geprikt zit, welke een LT1012ACN8 is, de extra a staat voor een geselecteerd model.

En als derde op het SO8 verloop printje is de ADA4532-1 AutoZero opamp van Analog Devices.
https://www.bramcam.nl/Diversen/Hao-Qi-Xin/Hao-Qi-Xin-80.png

.
Hier wordt de ADA4523-1 getest, maar ik was niet echt tevreden, ja de offset was het laagst van allemaal maar op de scoop zag ik dat het beter kon aan de golfvorm.
https://www.bramcam.nl/Diversen/Hao-Qi-Xin/Hao-Qi-Xin-81.png

.
Dit leverde een scherpe blik op het IC op, maar het gaat vooral om de afschermende eigenschappen van het loepje! :+
Een heel klein beetje termiek, wind of tocht, hoe je het ook wilt noemen lever je veel onrust op in het µV gebeid waar ik aan het meten was.
https://www.bramcam.nl/Diversen/Hao-Qi-Xin/Hao-Qi-Xin-83.png

.
Dit is een meting aan de LT1012ACN8 dus het beste model, let op de scoop instelling, deze is 1µV per Divisie, dat is het gevolg van de 1000x versterking van mijn meetkastje en de scoop liet mij toe de probe instellingen zo aan te passen dat de goede waarde in beeld kwam.
De DC offset van deze opamp na een kleine opwarmdrift was rond de vier µV en ik heb de meting lan genoeg laten lopen om een net reëel beeld te krijgen van de piek piek spanning die je kan zien op de scoop foto.
https://www.bramcam.nl/Diversen/Hao-Qi-Xin/LT1012ACN8-01.png

.
Dit is de uitgesoldeerde LT1012CN8, welke rond de 2µV DC offset heeft, let niet op de vertikale positie van de trace en de piek piek spanning daar ik dit niet netjes heb ingesteld.
Het gaat om de ruisband ende Peik piek waarde die ik gemeten heb.
De ruis van dit IC is een beetje groter, voroal als je een grote froquentie gebied neemt, maar dat is hier door mijn passieve 100Hz 12dB/Oct beperkt, met opset!
https://www.bramcam.nl/Diversen/Hao-Qi-Xin/LT1012CN8-02.png

.
En dan is dit de ADA4523-1 opamp, wat ruis en offset betreft de winnaar, de offset nu na ruim een half uur met het loepje over het IC is DC 0,2µV (0,3µV op de foto)
Ook is er geen enkele vorm van Popcorn ruis zichtbaar prachtig!
https://www.bramcam.nl/Diversen/Hao-Qi-Xin/AD4523-1-SO9.png

.
Dat mooie gedrag waar ik he hier over heb verdwijnt als de bias niet ook goed is,
dat zal één van de testen worden die ga doen als de laatste drie onderdelen op het printje gemonteerd zijn.

Voor nu weer even voldoende en zoals altijd SHOOT!
Alhoewel ik steeds meer de indruk krijg dat niemand naar dit topic kijkt, er is geen enkel reactie en ik kan mij niet voorstellen dat er geen vragen of opmerkingen zijn.

Groet,
Bram

Waarheden zijn "Illusies waarvan men vergeten is dat het illusies zijn"

bram,

Ik lees mee en leer er van, het kennisniveau van jouw en de spullen heb ik niet, kan inhoudelijk daarom weinig bijdragen.

It's the rule that you live by and die for It's the one thing you can't deny Even though you don't know what the price is. It is justified.
blackdog

Golden Member

Hi Roland, ;)

Dan voor je responce!

Tja...
Daar ga ik toch een beetje op mijn bek door een aanname...
Die aanname is dat een film condensator een zeer hoge weerstand heeft bij 1/10 van zijn maximale spanning, dus niet!

Maar eerst even laten zien hoe de print er uit ziet met alle onderdelen er op zoals de voedings elco recht bovenaan en de oker gele uitgangs condensator helemaal rechts onderin.
Het enige dat niet op de foto staat zijn een paar massa aansluitingen.
https://www.bramcam.nl/Diversen/Hao-Qi-Xin/Hao-Qi-Xin-85.png

.
Dit is een meer 3D plaatje van hoe de print er uit ziet.
https://www.bramcam.nl/Diversen/Hao-Qi-Xin/Hao-Qi-Xin-86.png

.
Hier is het printje in werking, gevoed uit drie 9V batterijen, daar bij het testen gevoed uit een labvoeding ik te veel last van commonmode signalen had.
Het metalen kastje is nodig voor de afscherming en dat is omdat ik met een DMM de spanning aan het meten ben die valt over de 27K weerstand van het low pass filter.
Dat is "eigenlijk" een zwevend punt en lastig storingvrij te meten als je geen maatregelen neemt.
Eerst ben ik met de normale meetkabels aan de DMM begonnen, wat een zinlose exercitie bleek, die meetkabel bleken een prachtige antenne voor stoorsignalen
en ook bewegingen van mijn lijf. :)
Uiteindlijk kwam het metalen kastje nog aan de netaarde vast te zitten en via een symetrische afgeschermde kabel naar de DMM toe, samen met een deksel op het kastje.
De DMM is de Fluke 8840A en dat is met opset.
https://www.bramcam.nl/Diversen/Hao-Qi-Xin/Hao-Qi-Xin-87.png

.
Ik weet van mijn andere DMM's wat ongeveer de bias stromen zijn op het DC bereik.
Dat wist ik niet precies van de Fluke 8840A alleen dat het extreem laag zou moeten zijn.
Dat ben ik dus gaan meten, ik heb uit de speciale weerstanden bak een 1000Meg weerstand van 1% opgezocht,
deze met IPA schoongemaakt nert als de aansluitklemmen die ik gebruikte en deze aangesloten op de meter op de 200mV DC stand.
Dit een tijd met rust gelaten en ook nog de weerstand kortgesloten om te zien of er nog offset aanwezig was, welke nihil was.
Daarna de kortsluiting verwijderd en weer wachten lange tijd bleef de gemeten DC waarde ruim onder de 5µV wat neer komt op minder dan 5pA bias stroom!
De andere DMMSs die ik heb zitten tussen 40 en 100pA.
Nu was ik zeker dat de DMM geen grote fout zou geven bij het meten van de stromen.

De rede is dat ik iets minder dan 1nA meete als stroom door de 27K weerstand van het low pass filter, waar ik op minder dan 0,2nA(200pA) had gehoopt.
Ik had nog een setje van de 10µF condensatoren die een 60µV maakte er zat zelfs nog een 10K weerstand aan die ik mooi kon gebruiken voor de lekstroom meting.

Asl je dus lekstromen wilt meten, dan zal de spanningsbron waaruit je het geheel gaat voeden moet stabiel zijn en weinig ruis hebben.
Dat komt mooi uit, de NoiseAmp NA-10 staat constand onder spanning en staat op de Fluke 8840A, makkelijk om het geheel aan te sluiten.
Op de DMM is te zien dat er 14µV op het moment van het maken van de foto, nu is het ongeveer 11µV,
en dat resulteerd dan in uiteindelijk 1,1nA voor de 6 parallel geschakelde condensatoren, dat is ongeveer 180pA per condensator wat op mijn print resulteerd in ruim 700pA.
Samen met de 27K weerstand geeft een fout alleen door de condensatoren van 20µV.
Waar het nu om gaat is dit, als deze lekstroom constant blijft bij temperatuur variatie, dan is daar geen probleemm, deze 20µV kan met de trimpot worden weggeregeld.
https://www.bramcam.nl/Diversen/Hao-Qi-Xin/Hao-Qi-Xin-88.png

.
Ik heb er dus voor gekomen om de 27K een flink stuk te verlagen, door ene weerstand parallel tezetten kom ik nu uit op 6K3 i.p.v. 27K,
dat geeft een ruim vier maal lagere fout door de bias stroom.

Al deze metingen zijn alleen voor de 15V uitgang, de te kiezen spanningen op de voorzijde bijven onveranderd door de variaties door de goede onderdrukking op de voeding spanning.
De hoofd referentie veranderd minder dan 1PPM als de voeding van dit IC 1V veranderd, dus zeg 50µV voedig spanning variatie doet helemaal niets op zijn referentie uitgang.
Dus mijn nette print opbouw is opzich goed, maar door de lek van de filter condensatoren waarvan ik dacht dat het geen probleem zou zijn is de kwaliteit een stukje achteruit gegaan.
Dat kost dus wat extra ruis, omdat het kantelpuntdu ruim 4x hoger is geworden, en nee dat betekend niet dat het nu een ruisende 15V reverentie is geworden.
Dus Bram, je meet alle onderdelen in prcisie schakelingen eerst na, voor je ze toepast! 8)7

Oja het printje werkte in princiepe in één keer, was alleen de verbinding met een draadje van de 220Ω naar de 15V uitgang vergeten.
Nu de verlaagde weerstadn er bij solderen en dan nog wat testen doen op de drop out spanning en kijken hoe goed de 15V voeding werkt onder belasting van 10mA.

SHOOT!

Bram

Waarheden zijn "Illusies waarvan men vergeten is dat het illusies zijn"
blackdog

Golden Member

Hi,

Ik ben weer een hoop testen verder...
De fiter weerstadn R5 is iets meer dan 5K geworden maar staat als 6k81 in het schema,
dat is gedaan omdat 6K81 vrij goed overeen komt met de vervangings weerstand van R7 van 10K parallel aan R10 van 20K dat heft dan vrij goed de bias stromen op.
Ga dat niet extra precies proberen op te lossen want dat is niet nodig, typical bias curretn is 80pA met een ofset current van typical 30pA.
Die typical 30pA offset current staat voor 37% verschil, dus of ik nu 6K81 of 5K9 voor R5 neem, maakt niet zoveel uit.
Je ka nde opamp die je gaat gebruiken uitmeten in ene offset kastje zoals ik al eens heb laten zien, en dan met twee extra weerstanden die met een schakelaar kan worden kortgesloten.
Dan kan je van beide ingangen de bias stroom meten bij je LAB temperatuur.
Zover wou ik nu niet gaan, dat uitgebreide opamp testkastje staat ook op de te doen lijst.

De volgende verandering, ik heb toch gekozen voor de LT1012A i.p.v. de ADA4532-1, de rede? met een 6,5Digit meter kon ik maar weinig verschil meten in ruis gedrag.
Natuurlijk is de ADA4532-1 beter, maar als het bij een 6,6 digit meter bijna niet te onderscheiden is dan zijn andere eigenschappen belangrijker.
De 15V uitgang is een extra en de LT1012A is bijna net zo goed en het belangrijkste is dit waarom ik de knoop doorhakte: 4,5mA t.o.v. 0,4mA voor de LT1012A.
De grootste verbruiker zou de ADA4523-1 zijn van de hele schakeling!

En de derde verandering is een lampje, wat Bram! ja een lampje...
Ik had in het eerste schema wel wat electronica getekend voor stroombegrensig, maar dat werkte niet goed genoeg.
Ook deze keer weer kijken waar ik begrensing kon gaan aanbengen die niet te complex zou zijn en weinig ruimte zou innemen.
Ik begon met denken aan een sense weerstand met een transistor als sense element, maar ja wat ga ik dan "Omhoog" trekken bij een te groot verbruik.
Daar is eigenlijk alleen de -ingang voor geschikt e ndan krijg ik weer te maken met lekstromen als de transitor in de "Off State" is, dus beneden de ingestelde limit.
Ik wou absoluut niets in de -voedign van de schakeling plaatsen, die kist met wormen moet lekker dicht blijven :+
Daarna heb ik een hele kleine PTC (smd)weer eens uit de bak getrokken, zelfs met hele dunne aansluit draadjes was die nog steeds zo traag als dikke stront tegen een berg op...

Daarna ben ik gaan nadenken over een andere vorm van een PCT *grin* ik begon met het zoeken van wat kleine lampjes die ik voor een ander project bestedl had(dat komt later nog op CO)
Ik begon met het nadenken over de plaatst van het lampje, ik began als eerste dit te doen op het knooppunt van de twee 150Ω weerstanden die naar de 15V uitgang gaan.
Doordat het lampje binnen de tegenkoppeling zit maakt dit voor DC niets uit ook niet voor de stabiliteit.
Voor AC wordt echter het kantelpunt verlaag door de ongeveer 75Ω koudweerstand van het lampje en het was wat lastig te plaatsen op de print, moest dan aardig wat veranderen.
Na het bestuderen van de print om te zien wat er nog aan ruimte was (bijna niets na het plaatsen van de voedings elco) viel het kwartje bij mij,
waarom ik in eerste instantie dacht aan het lampje aan de uitgang te plaatsen weet ik niet, maar de plek in de twee Drains was veel gunstiger.
Ook op de print kwam dit goed uit, van de twee Drains liep een draadbrugje naar de batterij voeding, van het draadje een stukje weggeknipt en toen kon op op de nog uitstekende draadeinden mooi het lampje op solderen.
Vele keren heb ik de 15V uitgang kortgesloten, zowel op een LAB voeding aangesloten als ook op drie 9V batterijen, het lampje licht dan gewoon op en begrenst de stroom door de J310 Fets.
Deze Fets worden dan volledig uitgestuurd door de opamp maar met een bijkomend voordeel van de LT1012A dat de uitgang commonmode eigenschappen kleiner is dan de ADA4523-1 welke RR is.
Met de LT1012A heb ik voor een paar seconde 45ma lopen en als de condensator van 40µF leeg genoeg getrokken is gaatde kortsluitstroom naar rond de 22mA, missie geslaagt!

De laatste versie van het schema, klikbaar voor een grote versie.
https://www.bramcam.nl/Diversen/Hao-Qi-Xin/Hao-Qi-Xin-90-Klein.png

.
Dit is ook een manier om de stabiliteit aan te geven, door middel van Bins!, dit laat als zien dat er vrij weing ruis is, gemiddeld rond de 10µV en 15µV is 1PPM.
Ik jaag niet na hier een Fluke 732B van te maken *grin*
https://www.bramcam.nl/Diversen/Hao-Qi-Xin/Hao-Qi-Xin-92.png

.
Hier is onder de twee J310 Fets aan de linker zijde van het printje het lampje zichtbaar.
https://www.bramcam.nl/Diversen/Hao-Qi-Xin/Hao-Qi-Xin-91.png

.
Dan is de volgende stap het bedraden van het kastje, ik heb ook nog ene besteling lopen waar ondermeer een laag vermogen "Pieper" in meekomt, en nee, ik heb het niet over een aardappel.
Deze pieper komt dan parallel te staan aan het lampje, en dan waarschijnlijk in serie met een zener diode, dat moet ik wel nog uittesten.

Ik zoe zeggen SHOOT als er vragen zijn!

Groet,
Bram

Waarheden zijn "Illusies waarvan men vergeten is dat het illusies zijn"
haasje93

Golden Member

Hoi Bram,

Het duurde even voordat ik dit topic had opgemerkt, had hier blijkbaar niet eerder op gereageerd dus stond niet in mijn overzicht..
Telkens als ik weer bij ben met lezen, gooi jij er lekker weer een deel bij op! Je bent lekker bezig, top dat je dit project na die paar jaar weer hebt opgepakt.

Dan nu mijn reactie hierop. Toen ik je tekst bij het schema wat je had gemaakt in LTspice aan het bekijken was, raakte ik wat in de war door de tekst die erboven stond en de niet overeenkomstige nummering van de componenten, bleek later dat dat over het schema eronder ging :+

Ik moet zeggen dat ik het een en ander best een beetje begrijp, maar moet het soms echt wel meerdere keren lezen. Dan kom ik ook altijd weer tot de conclusie dat ik bepaalde delen in the Art er maar weer eens bij moet pakken..

Wat je ook weer laat zien in je opbouw over het zwevend maken van dat stukje waar je referentie opzit, dat zie je inderdaad wel eens vaker.
Waarom heb je daar juist niet gekozen voor dat foutje? vanwege ruis en eventuele seebeck? Want je had de ref ic's in de NA-10 namelijk wel in voetjes geplaatst.

Op 1 januari 2021 16:42:45 schreef blackdog:
Rechts van het IC voetje zit de 100Ω weerstand die naar de rode 4,7µF condensator gaat.
De andere zijde van de condensator gaat onder de print "zwevend" naar pin-2 van het IC voetje.

Volgens mij zit hier een fout in. Want in jouw schema zit moet juist de weerstand aan pin 2 en de C aan pin 6.

Het stukje wat je schrijft over de bias stroom meten van je meter vind ik erg interessant, dat zal ik zeker ook eens gaan proberen bij mijn meters. Moet ik alleen eerst even zoeken of ik nog ergens een 1000Meg weerstand heb.
Maar zoals ik het lees, dus eerst een tijdje gewoon aan de meter dan weer een tijdlang kortgesloten en dan die stuiting weghalen. Dan kan je daarna dus het voltage niveau aflezen wat je dan weer kan terugleiden naar de biasstroom. Zo heb ik het goed toch?

Dat lekstromen meten van dat setje condensatoren heb je dus als volgt gedaan. 5V uit de referentie, die gaat naar de + van je meter alsmede de ene kant van de 10K weerstand. De andere kant op de - en een kant van het setje condensatoren en de - van de ref aan de andere kant van de condensatoren. Dan wacht je een tijdje neem ik aan tot de condensatoren opgeladen zijn of meet je dat direct al? Op je foto zie ik namelijk 2 sets van aansluitdraden, dus ik heb het vermoeden dat ik ergens de mist ik ben gegaan. 8)7

Wel grappig zo veranderlijk als het bij jou gaat, nu weer versie drie van het schema. Weer terug naar de goede oude LT1012. Wat mij nu ook te binnen schiet, Je hebt nu twee weerstanden gebruikt van 22K op de source van de beide fets. Je had eerst een weerstand van 10K op een. Heb je die 22K nu gekozen omdat die 22k parallel aan elkaar iets hoger is dan 10K of juist weer om een andere reden? Dat stukje met die twee weerstanden met dat schakelaartje, daar heb ik je een keer eerder over gehoord, zou je dat nog eens kunnen uitleggen? Want ik neem aan dat dat zit in het kastje bij de + en - en de 100Ω weerstand die erin zit.
Leuk hoe dat werkt met dat lampje! En fijn dat dat nog mogelijk was om dat op die plek te doen, zeker met die volle print.

Nu heb ik weer een heel verhaal getypt, ik hoop dat je er iets mee kan. ;)

Groet,
Christiaan

If a cluttered desk is a sign of a cluttered mind of what than is an empty desk a sign?
blackdog

Golden Member

Hi Christiaan, :)

Als eerste dit, ik ben niet zoals 99,99% van de gene die iets aan info op het Internet plaatst...
Ik heb niet de houding dat ik het allemaal weet, of alles zelf heb uitgevonden. :+

Ik laat het ontwikkel traject zien dat ik volg bij een project en ook de fouten, misrekeningen enz, blijven gewoon staan.
Als een lezer interesse heeft in electronica kan hij of zij leren van mijn fouten en manier van bouwen en afwegingen maken.
Dat maakt wat ik hier post zeker geen hapklare brok voor de meeste lezers en met mijn taal en schrijf proibleemn wordt de leesbaarheid er niet beter op...

Ik zal de fout die je aangeeft onderzoeken en de tekst aanpassen als nodig, sorry voor het ongemak.

Montage Referentie IC's
Het zwevend maken van Het Referentie IC op de print zorgt voor minder mechanische stress op het IC, deze stress wordt veroorzaakt door temperatuur en lucht vochtigheids verschillen.
Het plaatsen van de Referentie IC's in een voetje voor de NA-10, was de laatste keer dat ik dat gedaan heb.
Het vastsolderen van het IC in het voetje was de enige stap om er voor te zorgen dat ik niet nog meer tijd in de print hoef te steken.
Het grootste probleem met de IC voetjes is de variatie van de overgangsweerstand en dit vooral van de - voedings aansluiting van het IC.
Ik had daar wel hele mooie IC voetjes voor genomen, maar de platte printpennen van het IC maken ondanks de goudlaag geen goed contact.
Door het vastsolderen van de IC's in het voetje van de NA-10, kon ik redelijk wat kracht uitoefenen op de print zonder grote verandering in de uitgangsspanning.

Lekstroom meting
De lekstroom meting heb ik gedaan over een 10K weerstand, 100K kan ook maar hoe hoger de weerstands waarde, hoe gevoeliger het geheel wordt voor storingen.
Het is echt heel simpel, neem een ruisvrije spanningsbron en een weerstand van 10 of 100K en zet je meter over de 10K weerstand.
Wat ik dus ook nog getest heb is de lekstroom van mijn DMM, de DMM op zijn laagste DC bereik gezet en een 1000Meg weerstand over de ingang geplaatst, koort bedraad!
Dat gaf op de Fluke 8840A de laagste lekstroom meting, beneden de 5pA.

Pull Up
De 2x 22K aan de Source is de Pull Up voor bij het inschakelen, die twee weerstanden zorgen er voor dat er altijd lading in de uitgangs condensator wordt geduwd.
Hierdoor krijgt de AD586M ook wat spanning en die laat ook weer een beetje de condensator C4 op, en als de +ingang boven het niveau van de -ingang komt gaat het geheel normaal werken.

Groet,
Bram

Waarheden zijn "Illusies waarvan men vergeten is dat het illusies zijn"
haasje93

Golden Member

Ha Bram,

Nee klopt, ik heb ook nooit beweerd dat jij onder die 99.99% valt. ;)

Dat is inderdaad heel mooi dat je de weg laat zien met alle hordes etc.
Dat vindt ik juist het mooie van jouw topics, zelf kan ik er meestal weer dingen uithalen voor mijzelf.

Die fout kan gebeuren, waar gewerkt wordt worden fouten gemaakt en wie geen fouten maakt... :+

Bedankt voor je uitleg, nu weet ik in ieder geval wat ik niet moet doen als ik een ref maak. Waar ook nog ergens in het hok onderdelen voor liggen..

Heb vandaag een aantal 1000Meg weerstanden besteld, dus ga deze week proberen de lekstromen van mijn twee meters te meten.

Ik kijk uit naar de verdere vorderingen.

Groet,
Christiaan

If a cluttered desk is a sign of a cluttered mind of what than is an empty desk a sign?
blackdog

Golden Member

Bijna!

Hieronder nog wat foto's en opmerkingen over het laatste stuk van het samenbouwen van de verschillende onderdelen en het bedraden van het kastje.

Dit is net na het de eerste keer aanzetten van dit meetinstrumentje, nop... geen rookwolken gewoon werken, dat was wat hij deed, het geluk is met de domme... :+
https://www.bramcam.nl/Diversen/Hao-Qi-Xin/Hao-Qi-Xin-95.png

.
Het front van het kastje onder werking, hier dus in de 10V stand en links onder is de dual LED te zien die hier groen, dit is omdat de batterijen nog goed zijn.
https://www.bramcam.nl/Diversen/Hao-Qi-Xin/Hao-Qi-Xin-96.png

.
Dit is het stroomverbruik van de hele schakeling met de LT1012A als opamp, als de mooie ADA4523-1 opamp er in zou zitten, dan zou de stroom rond de 10mA zijn.
https://www.bramcam.nl/Diversen/Hao-Qi-Xin/Hao-Qi-Xin-97.png

.
Sorry foutje, typisch geval van eerst doen en dan controleren, de twee dioden zitten in de weg van de massa verbinding aan de achterzijde van het kastje.
https://www.bramcam.nl/Diversen/Hao-Qi-Xin/Hao-Qi-Xin-98.png

.
En dan zijn nu de dioden bruut weggeknipt met een scherpe tang!, goed zichtbaar is het RC netwerkje van 0,47µF en de 82 Ω weerstand over de LM35A uitgang.
https://www.bramcam.nl/Diversen/Hao-Qi-Xin/Hao-Qi-Xin-99.png

.
En hier zijn twee nieuwe dioden geplaatst, een stukje verhoogt zodat ze niet in de weg zitten van de massa verbinding.
Hier is ook zichtbaar dat de massa van de 15V uitgang met een kort zwart draadje naar de massa verbinding gaat.
De dubbele oranje draaden gaan naar de 15V regelaar, één van de twee draden is de stroomvoerende draad en de tweede is de sensdraad die aan de 20K weerstand vast zit.
Ik maak voor de massa verbinding gebruik van de koperen basisprint en het Alu kastje.
De 15V print zit met twee verbindingen vast aan de koperen basis print en de koperen basisprint zit met twee M3 schroefjes vast aan het Alu huisje, met gebruik van tandringen voor een goed contact.
https://www.bramcam.nl/Diversen/Hao-Qi-Xin/Hao-Qi-Xin-102.png

.
Hier is alles bedraad, en de bedrading is net lang genoeg gelaten zodat zowel het frontje als de achterzijde net opzij kan worden gelegd bij demontage.
Daarom kan je de wat langere bedrading zien van ondermeer de LED's op het frontje.
https://www.bramcam.nl/Diversen/Hao-Qi-Xin/Hao-Qi-Xin-101.png

.
Op deze foto zijn de twee beveiligings dioden te zien in de oranje kaders voor de hoofduitgang, een dikke TVS van 12V over de uitgang, en dat is een Unipolair type.
Boven de 100Meg trimweerstand is een 1N4007 aangebracht over de AD584, net zoals je dat doet bij zeg een µA7805 of een LM317 schakeling.
https://www.bramcam.nl/Diversen/Hao-Qi-Xin/Hao-Qi-Xin-103.png

.
Drie meters, links de temperatuur, hier word 25,14°C aangegeven van de LM35A, dan de 15V uitgang en de Fluke geeft geeft de hoofduitgang aan die op 10V staat ingesteld.
Dit zijn de waarden weergegeven op de Fluke voor de vier standen, de referentie print was een dag of vier geleden getrimd op 10V met de 3458A.
10V stand: 10.000V
7,5V stand: 7,501V
5V stand: 5,0011V
2,5V stand: 2,5007V

Wat ik al eerder had aangegeven, je trimt op de 10V stand, en dan is het hopen dat Analog Devices hun best heeft gedaan voor de andere standen.
Ik heb het trimbereik verkleint, maar verder is het zoals het in de datasheet staat aangegeven voor het trimmen van dit referentie IC.
Het IC op mijn printje is veel beter dan de specificaties in de datasheet betreffende de nauwkeurigheid van de 2,5V, 5V en de 7,5V standen.
https://www.bramcam.nl/Diversen/Hao-Qi-Xin/Hao-Qi-Xin-100.png

.
Wat ik nu nog moet doen is de twee gaatjes aftekenen zodat ik bij de twee trim potmeters kan voor het adjusteren als dit nodig is.
Over een week of twee heb ik weer twee meetinstrumenten terug uit Duitsland omdat deze bij KeySight worden geadjusteerd.
Tot die tijd doen we het met de afregeling op de 3458A, welke als het goed is niet meer dat 1 a 2 PPM gedrift is t.o.v. zijn laatste adjustering bij KeySight.

Hou er rekining mee dat de hier gebruikte referentie IC's niet SUPER zijn, dan moet je minstens een LM399 of een LTZ1000 serie hebben.
Wat ik hier laat zien met mijn afwegingen en bouw wijze, is dat ik het IC niet slechter wil maken met wat er omheen gebouwd zit.
De AD584 wordt goed verzorgt met een zeer stabiele 15V referentie spanning, de batterijen kunnen zakken wat ze willen tot ongeveer 17,5V zonder dat er op de hoofduitgang ook maar één PPM veranderd in de uitgangs spanning.

Er zijn vele specificaties die de stabiliteit aangeven van een referentie, natuurlijk de temperatuur als eerste, maar ook de "Long-term stability" voor de AD584 is dit 25PPM/1000 uur.
Voor de LM399 is dit 8PPM/1000 uur en de LTZ1000 zit een flink stuk onder de 1PPM per 1000 uur, bij een goede vaak 1PPM/jaar.

Wat is nu het voordeel van dit meetinstrumentje t.o.v. het orgineel, geen last meer van de rammelende geschakelde voeding die ruis op de uitang gaf.
Uitgang is nu voor de 10V stand afregelbaar.
Het IC is stabieler door de nettere voeding en het verloop bij inschakelen is minder, op de meter hierboven is het binnen 10 seconde stabiel.
Ja, als je de schakeling vergeet uit te zetten zijn je drie 9V batterijen uiteindelijk leeg, geen probleen, hier ruim op voorraad.
Door de schakeling opbouw met drie stuks 9V batterij in serie, haal je de maximale energie uit de batterijen, deze kunnen tot net onder de 6V per 9V batterij zakken.
Het verbruik met 5,6mA is laag te noemen voor de hoeveelheid electronica die in dit meetinstrumentje zit, bij 500mAh 9V batterij kan hij bijna drie en een halve dag aan staan.
Er is wat HF ontkoppeling aangebracht.

Verder heb ik nu ook een mooie 15V referentie uitgang er bij met een hele lage ruiswaarde.
Deze is ondermeer bruikbaar zoals ik ook in dit topic heb laten zien voor het meten van condensator lekstromen.
Denk dit maar niet: Daar neem ik wel mijn LAB voeding voor! dat kan als je een elco meet voor b.v. een buizen radio.
Ben je wat meer bezig met precisie electronica, en wil je lek meten in de nA en je wil niet dat je meter alle kanten op slaat door de 1/F ruis, dan heb je een ruisarme spanmningbron nodig voor de lekstroom meting.

Nog een toepassing waarvoor ik die kleine referentie kastjes nog wel eens gebruik, dat is als ik Fets of MOSFets uitmeet betreffende de Gatespanning.
Dan zet ik een 10K, 50K of 100K 10 slagen potmeter over de referentie uitgang en dan heb ik een stabiele goed instelbare spanningsbron.
En zo kan ik nog wel even doorgaan... :)

Deze referenties die ik bouw, gebruik ik dus voor meer toepassingen dan alleen om DVM's te controleren.
Wat doen jullie er mee?

Morgen is het kastje klaar en zitten de gaten in het dak voor toegang tot de trimpots!

Shoot!

Groet,
Bram

6-1-2020 veel taalfouten verwijderd

Waarheden zijn "Illusies waarvan men vergeten is dat het illusies zijn"
blackdog

Golden Member

Hi,

De twee gaatjes om de referenties te kunnen adjusteren zijn aangebracht.
Het metertje dat op de referentie staat is voor de temperatuur, die klopt, en de 22% luchtvochtigheid klopt niet, deze is op het moment van de foto rond de 33% en ja, dat is laag...
https://www.bramcam.nl/Diversen/Hao-Qi-Xin/Hao-Qi-Xin-104.png

.
Het metertje gebruik ik om het verschil tussen de tempratuur in het kastje en er buiten, en het verschil is rond de 1,2°C.
Totaal neemt het kastje ongeveer 150mW uit de batterijen op, waarvan maar een klein deel naar de AD584 referentie gaat, dit zal ongeveer 20mW a 25mW zijn voor dit IC.

De rest van de energie wordt verbruikt door de 15V regelaar en de twee LED's die er altijd branden.
De gebruikte LED's zijn van het "Low Level" type en ze krijgen ruim minder dan 1mA aan stroom.

Voor de 10V uitgang staat hieronder de eigenschappen van het "opwarmen" na het inschakelen.
De meting is gedaan met één van mijn TEK DMM4050 multimeters die 24/7/365 aan staat.

c code:


10V uitgang
Tijd  afwijking  Temp
Start  +6PPM    21,30
1-Min  +6PPM    21,47
2-Min  +6PPM    21,65
3-Min  +5PPM    21,75
4-Min  +4PPM    21,83
5-Min  +4PPM    21,91
6-Min  +4PPM    21,97
7-Min  +3PPM    22,03
8-Min  +3PPM    21,07
9-Min  +3PPM    21,12
10-Min +2PPM    21,16
11-Min +2PPM    22,20
13-Min +2PPM    22,26
15-Min +1PPM    22,33

De klus is geklaard, op naar het volgende project!

Groet,
Bram

Waarheden zijn "Illusies waarvan men vergeten is dat het illusies zijn"

Beste Bram,

gefeliciteerd met het eindresultaat. Ik heb al eerder mijn bewondering voor je volharding uitgesproken, want de respons is beperkt.
Prachtig voorbeeld van zelfbouw op een hoog niveau, gelardeerd met prachtige foto's en uitvoerige beschrijvingen. Waarbij je ook je mislukkingen c.q. verkeerde aannames met ons deelt. Dank!

Kijk uit naar het volgende project.

Gr. N.

nil volentibus arduum niets is moeilijk voor hen die willen

Deze referenties die ik bouw, gebruik ik dus voor meer toepassingen dan alleen om DVM's te controleren. Wat doen jullie er mee?

Ik heb in het verleden ook een referentie gebouwd, ben ik toen nog mee langs geweest bij je, is niet van dit nivo.

https://www.circuitsonline.net/forum/view/101151

Ik gebruik 'm voornamelijk voor het controleren van multimeters en paneelmeterjes en bij microcontrollers als ik spanningen met de ADC meet.

It's the rule that you live by and die for It's the one thing you can't deny Even though you don't know what the price is. It is justified.
haasje93

Golden Member

Ha Bram,

Mooi eindresultaat!
Was trouwens wel verrast toen ik het Rc netwerkje zag over de klemmen van de LM35A uitgang, daar ze eerst op de print zelf zaten.
Die diodes zijn een mooi voorbeeld van het zit goed zo, maar bij het inelkaar zetten past het net niet, shit happens.

Mooi dat er na die lange tussenpose toch een goed eind aan is gekomen, je hebt mij hiermee wel weer geïnspireerd om ook eens wat oude zaken waar ik ooit mee bezig was weer eens op te pakken..

De 10V uitgang is lekker nauwkeurig en stabiel zo te zien.

Wat betreft je vraag, ik heb er nog geen een werkend liggen. Maar als ik er wel eens af heb zou ik ze voor meer gebruiken dan een meter te checken. Bijvoorbeeld voor zoals je liet zien, lekstroom meting van condensatoren.Of bijvoorbeeld wat spelen met adc's.

Oh trouwens, ik heb inmiddels een poging gedaan om de lekstroom van mijn 34401a te meten. Ik kwam uit op ongeveer 32pA, omdat mijn meter bleef schommelen rond de 32uV.

Groet,
Christiaan

If a cluttered desk is a sign of a cluttered mind of what than is an empty desk a sign?

Hoi Bram,

Ik heb net deze thread gelezen en heb een paar vraagjes. Hopelijk heb je tijd om er iets over de gebruikte condensatoren te vertellen.

In de diverse schema's gebruik je film condensatoren. Ik heb even gekeken bij Mouser hoeveel ze kosten. Erg prijzig. 40 µF voor rond de €8.

Waarom gebruik je deze film caps eigenlijk? En wanneer ceramics? Wat zijn de beste soorten (fabrikant, serie)? Welke parameters van deze caps zijn belangrijk?

Hartelijke groet,

Purple

blackdog

Golden Member

Hi Purple, :-)

Kijk hier eens:
https://www.reichelt.de/nl/nl/filmcondensator-10-f-50v-rm5-mks2-50-10-…

En hier:
https://www.oeo-bv.nl/condensatoren/mkt-vanaf-100nf/15867-mkt-10uf--50…

Uitleg zou een beetje lang worden...
Er is zoveel over condensatoren uit te leggen, vooral als je met precisie schakelingen gaat werken.
Cer. is bijna altijd voor ontkoppeling in mijn schakelingen, uitzondering zijn vaak compensatie condensatoren rond b.v. OpAmp schakelingen,
daar worden door mij vaak Philips condensatoren gebruikt met het zwarte dakje, dit zijn NPO-0 condensatoren.

Film condensatoren zijn er ook in vele uitvoeringen, een paar type die zich het beste als "echte" condensator gedragen zijn MKP, Polystyreen en Teflon.

Er is zeer veel te vertellen over condensatoren, kijk hier een op de website van Fred101 ook een CO gebruiker:
https://www.pa4tim.nl/?p=168

En dit is een wat algemenere pagina over componenten, er is veel info te vinden bij Fred! ;)

Groet,
Bram

Waarheden zijn "Illusies waarvan men vergeten is dat het illusies zijn"

Haha,

Nu ben ik nog niets wijzer geworden.

Als ik kijk naar https://www.bramcam.nl/Diversen/Hao-Qi-Xin/Hao-Qi-Xin-65.pngng gebruik je voor C4 4x10 µF film caps.

Is zo'n WIMO film cap beter dan bv een dipped MLCC? Die dipped MLCC zijn een stuk kleiner.

Bij TDK vertellen ze dat hun produkt net zo goed is als film: https://product.tdk.com/info/en/products/capacitor/ceramic/lead-mlcc/t…

Ze hebben ze ook in C0G en NP0 voor waarden <= 0.22 µF.

Zie ik iets over het hoofd?

Groet,
Purple

blackdog

Golden Member

Hi Purple,

Uhm... => Nu ben ik nog niets wijzer geworden.

Heb je de gegevens van de website van Fred gelezen en je bent dan nog niets wijzer...
Ik heb met je te doen :+

Jij zegt: Die dipped MLCC zijn een stuk kleiner
FOUT!!! je beoordeeld een component op zijn electrische eigenschappen, deze zijn namelijk altijd dominant.
Ik begrijp heel goed dat een fabrikant zegt, ik wil iets kleins hebben hebben voor een bepaald component.
Maar als b.v. stabiliteit dominant is, dan kan nooit de afmeting van een component een dominante eigenschap worden.
En ik heb uiteindelijk al voor de kleinste oplossing gekozen die beschikbaar is, en dat is de 50V 10uf print condensatoren van WIMA te kiezen en die heb ik gemeten op lekstromen.

Om nog even terug te komen op Cer. condensatoren, alles boven de 10nF zijn ook goede "tril sensoren" die wil je absoluut niet hebben in precisie electronica voor b.v. filters.

Groet,
Bram

Waarheden zijn "Illusies waarvan men vergeten is dat het illusies zijn"

Hi Bram,

met niets wijzer geworden bedoel ik waarom gebruik jij film caps voor die C4?
De referentie naar Fred's website heeft daar geen antwoord op gegeven.

Die dipped MLCC, zijn die ook gevoelig voor trillen?

Groet,

Purple

blackdog

Golden Member

Hi Purple,

Je kan er vanuit gaan dat alle grote waarden condensatoren in klein formaat Cer. nogal microfonisch zijn, of b.v. in schakelende voedingen als luidspreker werken.

Hier een 22uF Cer condensator voa een 15K weerstand aangesloten op een LAB voeding en gemeten met mijn Audio Analyzer, dit vooral gedaan zodat ik wat filtering
voor handen had.
Alleen de scoop was te breedbandig, als gevolg van de grote hoeveelheid stoorsignalen op mijn werkbank.
https://www.bramcam.nl/Diversen/Hao-Qi-Xin/Hao-Qi-Xin-110.png

.
Dit is het gevolg als ik een klein tikje tegen de blauwe condensator geef.
Oja let niet op de schaal, deze is niet gekalibreert bij deze meting, het gaat er om dat je kan zien wat er gebeurd bij trillingen van de condensator.
https://www.bramcam.nl/Diversen/Hao-Qi-Xin/Hao-Qi-Xin-111.png

.
Verschillende merken en condensator waarden geven allemaal verschillende outputs, maar dit soort condensatoren zijn allemaal microfoons/trilsensoren als je ze toepast en precisie schakelingen.

Groet,
Bram

Waarheden zijn "Illusies waarvan men vergeten is dat het illusies zijn"

Dag Bram,

Als ik het goed begrijp, gebruik je films omdat MLCC / ceramisch piezo gevoeligheid vertonen?

Je schreef ook over lekstromen van de caps. Die staan niet vaak in de diverse datasheets vermeld. Welke types hebben een lage lekstroom?

Is de dissipatie factor van belang? Ga je daarop optimaliseren?

Ik las op https://passive-components.eu/dissipation-factor-of-plastic-materials-… dat film caps gevoelig zijn voor waterdamp. Coat jij je caps?

Groet,

Purple

blackdog

Golden Member

Hi Purple,

De meeste film condensatoren hebben een lage lek, de door mij gebruikte 10uF bij 50V zaten op het randje.
Deze serie van WIMA heeft een zeer hoge capaciteit per volume en dat resulteert bijna altijd in slechtere andere eigenschappen.
Mijn toepassing in dit referentie kastje is puur "DC" bij het aanzetten van het kastje worden de condensatoren opgeladen en dat blijft dan verder zo.
Er treed geen verwarming in de condensator op omdat er veel AC over de condensator staat, het gaat hier om ruis van een tiental uV.
Doordat bij de door mij gebruikte condensatoren niet het beste materiaal is gebruikt, duurt het wat langer voor dat de condensatoren goed op spanning zijn.
De condensatoren van één slag beter in kwaliteit waarbij dit effect en de lek minder is, zijn zeker 4x zo groot wat afmeting betreft
en dat zou niet passen in het kastje.

Het is dus uiteindelijk een afweging geworden tussen die bias stroom van de OpAmp, serie weerstand voor de 40uF en het type condensator dat ik kwijt kon in het kastje.
Als ik alleen naar de afmeting zou hebben gekeken, dan paste 4x de 22uF blauwe condensator ook, dat had ik een nog betere filtering van de 1/F ruis gehad.
Ook is het mogelijk twee Elco’s te gebruiken voor het filteren, die moet je dan wel uitzoeken op lage lekstromen, b.v. 2x 470uF in serie.
De bovenste condensator voed je dan via een 10K weerstand uit je referentie spanning en ook vanuit de referentie spanning voed je op het knooppunt van de condensatoren via een 100K weerstand.
De bovenste Elco ziet daardoor maar een heel klein DC niveau, waardoor de lekstromen door deze condensator heel laag blijft.

Deze truc pas ik eigenlijk alleen maar toe bij referenties in oventjes, dit omdat ik dan een stabiele temperatuur voor de condensatoren heb,
de oventjes die ik bouw zijn meestal afgesteld tussen de 40 en 50°C

Bij precisie schakelingen is veel belangrijk, je zal daar echt over na moeten denken welke eigenschappen van je schakeling belangrijk zijn op welke positie in je schakeling.

Je kan van alles goed doen, zeg de beste componenten kiezen voor de opbouw van b.v. een spanningsreferentie en dan b.v. EMC problemen negeren.
Ik kan je verzekeren dat dan veel van je investeringen (tijd en geld) voor niets zijn geweest.

Het gaat om het totaal plaatje, dus ja ik voorzie regelmatig een laagje Conformal Coating over componenten waar ik vind dat dit nodig is.
Ik soldeer snel aan gevoelige componenten, ik voer warmte af als het mogelijk is bij het solderen van componenten.
Monteer weerstanden een stukje boven de print zodat prinbuigingen minder invloed op deze precisie weerstanden heeft, enz, enz.

Er zit echt veel denkwerk in de meeste schakelingen die ik hier laat zien, en ook veel meetwerk om te controleren om dat ik heb uitgedacht ook klopt.
Alleen maar tegen jouw zeggen, koop dat merk condensatoren en je zit altijd goed is onzin.
Je hebt veel materiaal kennis nodig als je precisie schakelingen ontwerpt en als je dat uiteindelijk heb vergaart dan kan je hele leuke schakelingen bouwen die vaak beter zijn dat apparaten van fabrikanten.

Groet,
Bram

Waarheden zijn "Illusies waarvan men vergeten is dat het illusies zijn"

Hoi Bram,

Net mijn bestelling bij Mouser binnen. Dat heeft wel een lange tijd geduurd. Meer dan een week.

Ik heb ook een aantal Pomona binding posts gekocht (3770-2 en 3770-0).
Dezen zien er anders uit dan op jouw foto's. Ze hebben gewone nikkel gekleurde moeren erbij gedaan. Dat had ik eigenlijk niet verwacht.

Vraagje? waar haal jij jouw binding posts vandaan?

Groet,

Purple

blackdog

Golden Member

Hi Purple,

Dat was Mouser of Digi-Key

Groet,
Bram

Waarheden zijn "Illusies waarvan men vergeten is dat het illusies zijn"

Zelfde merk? artikel nummer?
Ik vraag dat omdat op jouw foto's de moeren uit goud gekleurd metaal is gemaakt.

Ik heb koper/telluur gecoat met goud besteld. Ik vond het vreemd dat de moeren uit gewoon vernikkeld brons is en de gekartelde plaatjes uit staal.

haasje93

Golden Member

Hoi Purple,

Als je het hebt over de binding posts die je op deze referentie ziet kan het kloppen dat ze niet overeenkomen met de pomona's. Want volgens mij zijn de varianten die Blackdog gebruikt heeft van Hirschmann.

Groet,
Christiaan

If a cluttered desk is a sign of a cluttered mind of what than is an empty desk a sign?