error 27 effekta/GE/SunnyRoo omvormer


Ik heb hier ook een kapotte Effekta liggen, de ES5000. IGBT's en de ir2113 driver vervangen, die waren geklapt. Ingang 1 geeft error 27, ingang 2 gaf error 0, na het vervangen van een kortgesloten diode heeft deze ook error 27. Iemand hier al een succesvolle reparatie uit weten te voeren?

Nee. Na onderzoek en vervanging tot de conclusie gekomen dat er ook nog een probleem op de aanstuur / DSP print zit. Effekta levert in ieder geval geen onderdelen meer voor dit model. Ik wil nog de DSP print van de ene naar de andere overplaatsen om te kijken of er dan nog wat verandert.

Ah, helaas, dan ga ik even verder puzzelen. Bedankt in ieder geval!

hobby-ist

Honourable Member

Ik heb een jaar of 6 geleden eens een Effekta nader bekeken. Opbouw, structuur/schema, gezocht naar sterke en zwakke punten.
Ik was er niet dol op.
Ik had een slechte indruk van de kwaliteit/robuustheid.
Even googlen op de firma Interpaul. Mogelijk dat zij de omvormer kunnen maken. Wat ik zelf wel eens doe is van 2 defecte apparaten weer 1 goede maken, mits de omvormer modulair is opbouwd.
Vaak kun je op ebay nog wel enkele Effekta kopen, defect dan wel.
Maar het blijft een gok.
Mijn ervaring is trouwens ook dat je de omvormer nooit op 100% van zijn vermogen moet zetten, want dan loopt het apparaat op zijn tenen.
Het ene merk kan dat wat beter aan als de andere.
Maar een omvormer uit de goedkoopste klasse op volbedrijf laten werken, of lekker de slijptol gebruiken of dat soort dingen is vragen om problemen.

Er ist wieder da...

@hobby-ist: Heb je destijds schema's kunnen vinden van de Effekta? Ik was nog eens van plan deze zelf te bepalen. Maar als iemand ze al heeft dan hoeft dat hopelijk niet :).

hobby-ist

Honourable Member

ik heb destijds alleen het hoofdstroomschema getekend.
Helaas beschik ik niet meer over dit schema, voor wat het waard was.
Ook te lang geleden.

Er ist wieder da...

Hoi, Heb je de fout gevonden?
Ik heb recent twee effekta's (5000 en 3300) aan de gang gekregen, en heb enk ik alle schema's, echter componentwaarden zijn niet te lezen.
Fouten waren anders, stuk uitgebrande print anchter de vereveningscondensatoren (error 22) en een geheel dode kast (fout in smooorspeoltje op stuurboard. En oh ja, nog een 5000 waar een fout in de voedingsprint zat. Dat is drie dus.

Nope, ik heb de fout nooit gevonden, uiteindelijk heb ik hem gesloopt en een andere aangeschaft. Die werkt al een aantal jaren probleemloos.
Voor het schema heb ik wel belangstelling...

[Bericht gewijzigd door aR-Gee op 9 januari 2021 15:02:00 (14%)]

stuur maar even pb, schema's staan in een testrapport. (ong. 7mb) nogmaals, slechte resolutie, niet alles is te lezen, maar ik kon er mijn inverters mee repareren.

Je email adres is verborgen, een pb wordt volgens mij niet ondersteund.
Mijn email is argeentm apestaart googlemail. Grtn, Robert.

Shiptronic

Golden Member

Op 9 januari 2021 14:04:46 schreef pjjj:
Hoi, Heb je de fout gevonden?
Ik heb recent twee effekta's (5000 en 3300) aan de gang gekregen, en heb enk ik alle schema's,

kan je de schema's posten? waardes vind ik er wel bij ;)

Op 10 januari 2021 10:30:02 schreef pjjj:
stuur maar even pb, schema's staan in een testrapport. (ong. 7mb) nogmaals, slechte resolutie, niet alles is te lezen, maar ik kon er mijn inverters mee repareren.

Je e-mail staat niet openbaar, dus niemand kan je een PB sturen. Kies hier onder oploaden, en zet het in het forum, Of je mag mij de 7mb wel mailen, ik heb ook interesse. (e-mail adres; zie mijn profiel)

[Bericht gewijzigd door Shiptronic op 10 januari 2021 14:14:32 (45%)]

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Op 10 januari 2021 10:30:02 schreef pjjj:
stuur maar even pb, schema's staan in een testrapport. (ong. 7mb) nogmaals, slechte resolutie, niet alles is te lezen, maar ik kon er mijn inverters mee repareren.

Nee, helaas de inverter nog niet kunnen repareren. Graag zou ik dan ook de schema's krijgen. Mijn emailadres is zichtbaar bij mijn profiel. Misschien via wetransfer?

Hoi,

Jullie beiden heb ik mail gestuurd met een testrapport, schema's (low res, geen componenten leesbaar ) achterin. en een schema van de PSU (die is hetzelfde voor de ES3000 t/m ES 5000. Ik heb er twee gerepareerd. ik geloof dat ik er een andere waarde zener ingezet had, die oude was iets te krap. (te lage spanning voor de regulator bij opstarten, extern opstarten met 12 v lukte wel, daarna bleef die OK, maar zelf "booten" ho maar.

Ik heb ook foto's wat ik geprepareerd heb op error 22.... en da's zeker geen relais :-) maar uitgefikte print op de achterzijde (main board moet dan los) en dan de het midden van de beide vereveningscondensatoren condensatoren was de print er uitgefikt. Beetje dremel, stuk koperdraad en loopt al weer een half jaar OK.

maar ik weet niet hoe ik dat hier gepost krijg.

En ik heb ook een testomgeving gemaakt, met een scheidingstrafo, een variac, een bruggelijkrichter en een handvol elco's, en een 1000 W halogeen bouwlamp als stroombegrenzer. Allemaal van de rommelzolder. Heb r wel een filmpje van.

Als laatste: Een controllerboard kreeg bij mij ook een keer geen 15 volt, dacht dat het aan de doorschakeling lag, maar het bleek een klein smoorspoelltje te zijn wat te dicht op de rand van het controlerboard staat, en dus altijd mechanische spanning krijgt.
Long search, easy fix.

Laat maar weten of er interesse voor is.

Hoi, je bent mij vergeten het schema sturen, zie 4 antwoorden naar boven :) Als topicstarter zwaar teleurgesteld (grapje).

Op dit moment hangt er een es5000 van general electric aan de muur, deze had al vrij snel een los contact in het uitgangsfilter....Kennelijk is GE dus ook een stickerplakker. Het apparaat werkt nu zo'n 4 a 5 jaar storingsvrij.

Graag dus een schema! Grtn, Robert argeentm apestaart googlemail.com

Shiptronic

Golden Member

Sorry even druk geweest

Schema:

PDF : (http://www.renergy.com.tw/upload/file/Ablerex_ESx000_AS3100_09TH0459_2…)

Edit link gewijzigd

[Bericht gewijzigd door Shiptronic op 14 januari 2021 22:03:37 (44%)]

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

PDF met schema's is ook nog op internet te vinden: http://www.renergy.com.tw/upload/file/Ablerex_ESx000_AS3100_09TH0459_2…
Helaas is de resolutie te laag.

Shiptronic

Golden Member

Op 14 januari 2021 22:01:43 schreef RoyD:
PDF met schema's is ook nog op internet te vinden: http://www.renergy.com.tw/upload/file/Ablerex_ESx000_AS3100_09TH0459_2…
Helaas is de resolutie te laag.

Er zijn hier soms vrijwillige goochelaars aan het werk die kunnen toveren met vage plaatjes :)

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Op 14 januari 2021 22:06:51 schreef Shiptronic:
[...]

Er zijn hier soms vrijwillige goochelaars aan het werk die kunnen toveren met vage plaatjes :)

Ik heb ook al gezocht naar programma's die jpeg artefacten uit zwart/wit tekeningen zou kunnen terugrekenen dmv statistiek (waardoor de eigenlijke informatie ook leesbaarder wordt). Helaas niet gevonden. Misschien ooit in de weer voor een Gimp plugin. Photoshop schijnt wel een aardig algoritme te hebben om artefacten te verwijderen.

Allereerst:....
hoi aR-Gee ... Sorry.... ik had je ook ff een schema kunnen zenden.

-Verbeteren resolutie schema's -> is denk ik echt niet te doen.

Ik heb er redelijk wat CG (Computer-graphics) kracht met een aantal filters op losgelaten.

Het PSU schema (zie hierboven) is ook door mij aangepast en heb ik met paint wat ingezet..., hieronder nog een versie waarbij ik ook getekend heb wat ik verbeterd heb bij de reparatie.

verder een aantal waarden bij de componenten gezet.

Je ziet dat de zener vervangen is door een 20v exemplaar, de elco was slecht (interne R ) en is nu een 68UF 25 V. verder een 10nf ceramic over de PWM regelchip (UC3845BN) van de MOSFET K4115. (zie rode pijltjes in foto).

En waarom dan.....
Voor het opstarten staat de mosfet initieel in geleiding, komt er door de trafo een spaningspiek die op de 12v interne uitgang (via de fast diode's.... twee getekend, in elke print maar één gemonteerd) de regelchip (UC3845BN) gaan voeden. Als deze regelspanning te snel inzakt doet de voeding niets meer, (bijvoorbeeld bij een slechte elco)

Testen gaat het beste door een 220/110 v trafootje, brugje, en een elco 200V 1000UF en dan de 150 volt invoeden bovenin op een van de twee diodes (pwrin op de connector).
Er is een dubbele pwrin omdat deze PSU's ook gebruikt worden voor de ES4000 en de ES5000 die 2 inputstrings kunnen hebben. (maar is dus ook OK voor de ES3300 (Daarom staat er '33' op de trafo,,, :-) wist ik waar die uit kwam)

grt2all
pjjj

Pjjj, bedankt voor al jouw info. Dit zal ongetwijfeld helpen meerdere Effekta's in leven te krijgen / houden. Hopelijk vinden we nog een keer een service manual of beter leesbare schema's.

Hoi, Ik vond nog het volgende in mijn "random archive"

De datasheet van de IR2110 / IR2113 (IGBT drivers - 3 stuks) specificeert een diode (doe maar een 1n4007 of 1n4148) denk ik (weet ik niet)
tussen Vcc en Vb. Deze zijn standaard niet in de omvormer aanwezig.

Op de (achterzijde van een hoofdprint van een ES5000 kwam ik ze tegen, maar wist toen niet wat het was. Nu dus wel.
Is m.i. een aanrader

Bij de reparatie van een ES5000 werd de +15 V niet doorgeschakeld .. (leek het.)

Er was zeker 15 volt aanwezig op de uitgangszijde van de voeding (zie eerder in dit forum) maar de 15V LED op de controller (de smalle insteekprint aan de zijkant) brande niet. De -15 v LED wel.

oorzaak:

Een klein smoorspoeltje waarvan een pootje loszat, had te veel mechanische spanning gehad op de zijkant van de print.

Een stukke controllerprint werd donor.. en voila, de inverter functioneerde weer.

NB: Let op: de controllerprints tussen de ES3300 / ES4000 en ES5000 kunnen NIET uitgewisseld worden. de ROM inhoud van de FPGA is verschillend.

Edit: het kan zijn dat spoeltje voor + 15 juist de andere is...

Bij Error 22 heb ik 1 relais vervangen. En de condensatoren waren niet goed gesoldeerd, zie foto. Deze heb ik hersteld door een stukje koper erover te solderen.

Een Effekta liet op willekeurige momenten de aardlekautomaat aanspreken. Isolatieweerstand was goed. Behuizing open gemaakt en wat zitten bewegen aan de printplaten en sindsdien geen problemen meer. 30 mA/16A aardlekautomaat. De zonnepanelen waren geïsoleerd van aarde.

[Edit]
De error 22 lijkt vanuit de slecht gesoldeerde condensator te komen en niet vanuit de relais. Mijn advies is de condensator te controleren. Condensator is vaak nog wel goed, maar zit niet lekker gesoldeerd.

Een Effekta had geen beeld meer op het display en deed het helemaal niet meer. De verdachte was de voedingsprint.

De condensator C66 25V 100µF bleek defect te zijn op de voedingsprint. De ESR was 10 Ohm, terwijl 0,5 Ohm verwacht zou mogen worden. Deze vervangen door een 25V 220µF variant (toch ruimte zat) en op aanbeveling van UC3845BN nog een 0,1 µF ceramische condensator op de voedingslijn geplaatst. De omvormer doet het hiermee weer. De overige condensatoren op deze print hadden nog een goeie ESR.

De 100 kOhm voedingsweerstand van de UC3845BN werd naar mijn mening wat onnodig warm. Deze is eerst vervangen door een 540 kOhm weerstand, maar toen was de opstartspanning van 160 Volt net wat te hoog. De weerstand teruggebracht naar 440 kOhm en hiermee start de omvormer bij 143 Volt. Dit leek mij geschikt om betrouwbaar op te starten. De stringspanning is toch meestal wel boven de 200 Volt Voc.