Hi,
Ik had weer wat budget om iets aan te schaffen, en de twee stukjes apparatuur waar tussen ik ging kiezen
was een van de nieuwe Rigol Functie generatoren en een NTP server van Leo Bodnar.
Het is uiteindelijk de NTP server geworden.
Maar nog even over de Rigol functie generator, belachllijk kastje, wat de beweegredenen hiervoor dan ook zijn...
https://www.rigolna.com/products/waveform-generators/dg800/
Het zou dan om de DG822 gaan, de max frequentie is niet zo belangrijk, maar dan zou ik hem aanschaffen omdat het nogal makklijk is
allerlij golfvormen te koppelen via het menu, wat ik handig vind voor testopstellingen.
De meeste software voor ARB generatoren is net zo onhandig als KeySight software "BenchVue" *grin*
Terug naar het stukje apparatuur dat vandaag is binnen gekomen.
Na een aantal afwegingen heb ik dan toch maar gekozen voor een fabrieks product dat op GPS werkt.
Ik heb hier ook nog een zelfbouw unit via DCF, maar dat is niet helemaal van deze tijd.
De website van Leo had ik al vaker bekeken en doordat het via een klein computer met een NTP deamon bagger was om via mijn hoofd internet verbinding om een goede NTP server te maken, heb ik de knoop doorgehakt en staat nu dat leuke NTP Server doosje zijn eerste testen te doen.
Links aan de achterzijde de SMA ingang voor de GPS dongel, dan een standaard USB aansluiting, deze kan gebruikt worden voor de voeding als je geen PoE switch hebt.
Verder wordt deze aansluiting als ik het goed heb ook gebruikt voor het uploaden van de Firmware, maar dat moet ik nog uitzoeken.
Dan komt de Ethernet aansluiting en als laatste een BNC uitgang, deze is simpel in het menu te programmeren tussen deze drie settings: 1PPS, 1MHz en 10MHz.
Bij mij staat hij op 10MHz om de uitgang te vergelijken met mijn Miedema referentie.
De 10MHz uitgang is zo eigenlijk niet direct te gebruiken als 10MHz referentie, dit heeft te maken met de jitter op het signaal, zo wat meer hierover.
Hier staat het kastje op een van mijn voedings projecten, het is heel simpel van opbouw en de menu structuur is zo opgebouwd dat je eigenlijk geeen handleiding nodig hebt.
Leo weet duidelijk hoe het hoort
Hier staat mijn Racal-Dana counter gekoppeld aan de Miedema referentie en de BNC kabel gaat naar de 10MHz uitgang van de LeoNTP.
De oplettende kijker ziet dat de gate tijd hier 20-seconde is en beide apapraten staan meerdan 4 uur aan.
Het verschil blijft op het ogenblik met deze meettijd bin.en de 2PPB.
Bij 1 seconde meettijd zijn er 7 nullen achter de 1 stabiel, als mijn GPS antenne ook op mijn mastje gemonteerd zit, heb je kans op nog iets meer stabilitijd,
eigenlijk bedoel ik minder jitter.
Nu even wat drama over de internet verbinding waarop ik een jaar of twee geleden een zeer goede NTP server had draaien.
Er is bij ZIGGO en/of mijn moden dingen veranderd waardoor het niet goed meer mogelijk is een stabiele NTP server te draaien en mee te doen aan de NTP Pool.
Hier is de status te zien van een Orange-Pi Zero NTP servertje dat zo goed mogelijk getuned is.
Een drama zoals dit er uit ziet, dat was vroeger met een andere NTP server rete strak, weken achter elkaar een score van 20.
Ik heb op een extra IP adres hier nog een andere NTP server draaien, de score hiervan is niet anders als dit plaatje.
Het oranje kader is het moment dat ik de Orange-Pi Zero heb afgekoppled en de NTP data naar de LeoNTP heb gerouteerd, geen haar beter dus.
Dit moet bij ZIGGO of hun modem zitten.
De losgekoppelde Orange-Pi Zero mag ik op een lokatie hier vlak bij aansluiten voor een test, dit is ook een ZIGGO verbinding,
maar deze heeft b.v. altijd al b.v. een lagere pingtijd gehad dan mijn aansluiting...
Dit is de score van mijn NTP server via een DSL verbinding, jullie kennen hem wel van mijn Rasberry Pi topic met de Pi-Hole software.
Deze is dus via WIFI verbonden met het modem, bijna helemaal strak.
Maar het kan nog gekker, dit is een RPI met Pi-Hole software bij een klant van mij, een symetrische 500Mbit verbinding die maar licht belast is.
Dit is ook een drama...
Dit doosje gaat dus dienen als lokale NTP server en gaat meedoen in de NTP pool, maar dan wel via een andere verbinding dan ZIGGO
Verder wil ik hem gebruiken om af en toe de Miedema referentie te controleren en ik wil kijken of ik een klokje mee kan aansturen.
Een echte GPS 10Mhz referentie moet er ook nog komen, de meeste spullen zijn al in huis, nu nog een flinke doos "tijd" kopen...
Met een niet optimale geplaatste GPS antenne ziet de Leo NTP tussen de 10 en 16 sattelieten ook met de flinke stortbui die net nog bezig was.
Voor meer info, kijk op de website van Leo, hij heeft ook GPS gelockte 10MHz referenties: http://www.leobodnar.com/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=1…
Ik ben er blij mee!
Gegroet,
Bram