[CO voeding 2019] discussie topic

blackdog

Golden Member

En....

Wie heeft het gedurft vandaag een temperatuur sensor in zijn voeding te steken die flink belast wordt?
Of wat metingen gedaan rond de planken waar je apparatuur op aan staat?

Bij mij staan de twee temperatuur metertjes rond 20:45 op rond de 30C met maar een enkel stuk apparatuur aan.
Van de 30 apparaten staan er drie aan, anders begeef ik het :-)

Groet,
Bram

Waarheden zijn "Illusies waarvan men vergeten is dat het illusies zijn"
Sine

Moderator

Gezien prutshok = zolder ben ik daar snel gevlucht :)

Angaben sind wie immer ohne Gewähr.
Jochem

Golden Member

Daarom hoef je je voeding ook niet te dimensioneren op warme dagen; hij is dan simpelweg nooit in gebruik.

;)

Heb geduld: alle dingen zijn moeilijk voordat ze gemakkelijk worden.
buckfast_beekeeper

Golden Member

Op 25 juni 2019 20:53:28 schreef Sine:
Gezien prutshok = zolder ben ik daar snel gevlucht :)

Ik doe de moeite zelfs niet. Snel even gekeken en het was er 34°C. Ondanks 18cm isolatie in het dak.

Honing kan je importeren, bestuiving niet.

Buiten was het 39 graden(Venlo), ik heb niet eens durven te kijken op zolder :P

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Ik heb op 2 avonden 1 master pcb print gesoldeerd.
'T is te zeggen, ik ben wel vergeten er een echte master print van te maken, dus J1-3 moeten nog geplaatst. C25 en C26 moeten vervangen door 22k weerstanden.
R21, R26, R46-49, R55, D12, Q8, U25 moeten er weer af (als die er al op zaten)

@Sine, waar haal ik de 22k weerstanden voor C25 en C26 vandaan?
Nog 2 foutjes gevonden in de BOM (bouwbeschrijving + DIY):

code:


referentie
Weerstanden  aantal   waarde    herkenning
R34-R51      (17)18   22k       2202
R58          1        169k      (1963)1693

next: displayprint, dan nog een masterprint met slave uitbreiding + nog een displayprint

Grtz Joram

edit: er zitten voldoende weerstanden in de kit, want R46-49 moeten eraf, en dat zijn 22k weerstanden, dus daar heb ik er 2 van in de plaats van C25 en C26 gezet.
Sorry mijn fout, te snel vragen gesteld.

[Bericht gewijzigd door joram.agten op 16 juli 2019 14:50:36 (14%)]

buckfast_beekeeper

Golden Member

Zitten die niet in het slave zakje?

Honing kan je importeren, bestuiving niet.
Sine

Moderator

Er zitten sowieso extra 22k weerstanden bij de enkele kits.

Ook nog wat andere weerstanden voor spanning/stroom instelling, eigenlijk mag je als 'vervanger' voor C25/26 alles tussen 0r en 220k oid gebruiken, het is puur om de open ff rustig te houden.

Angaben sind wie immer ohne Gewähr.

Op 12 juli 2019 12:33:44 schreef Sine:
Er zitten sowieso extra 22k weerstanden bij de enkele kits.

Ook nog wat andere weerstanden voor spanning/stroom instelling, eigenlijk mag je als 'vervanger' voor C25/26 alles tussen 0r en 220k oid gebruiken, het is puur om de open ff rustig te houden.

Ah prima, bedankt Sine. Ik zal eerst eens in de slave kit kijken, en anders vind ik wel iets geschikt tussen de extra's.
Met wat moeite krijg ik er ook wel een trough-hole op ;-)

Groeten Joram

edit: er zitten voldoende weerstanden in de kit, want R46-49 moeten eraf, en dat zijn 22k weerstanden, dus daar heb ik er 2 van in de plaats van C25 en C26 gezet.
Sorry mijn fout, te snel vragen gesteld.

Van de Restactie ben ik nog een dubbele voeding aan het maken.

De 1e (master) kit is helemaal goed gegaan en is dus al af-geregeld
Dus vrolijk verder met de 2e kit, dus inclusief de slave uitbreiding.

Na aansluiting van de hulp-spanningen is IC U21 (TL052C) in rook op gegaan (slave gedeelte).
Helaas heb ik hem omgekeerd op de print gesoldeerd, dat word dus een nieuwe bestellen.

Voordat ik ga bestellen, denken jullie dat er nog meer componenten hierdoor onzichtbaar defect zijn geraakt?

Sine

Moderator

In rook opgegaan zelfs? Dan had je een beetje power achter de hulpvoeding.

Als de negatieve voedingsspanning doorgegaan zou zijn naar U25 kan die het ook wat heet gekregen hebben.

Dat zelfde geldt voor U22 en U23, zolang die geen negatieve spanning gezien hebben zal het wel meevallen.

Angaben sind wie immer ohne Gewähr.

Hulpvoeding is 12V 5VA per wikkeling.

Ongeveer 3 seconden heeft dat ic het warm gehad.
Zolang duurde het tot ik de stekker kon uittrekken.

Er brande ook geen groene led op de print gedurende het rookproces.

Nadat ik het IC heb gedesoldeerd en opnieuw de spanning had aangesloten brand de groene led weer.

Verder word er niks warm wat niet de bedoeling moet zijn

Sine

Moderator

Dan zal die arme opamp genoeg sluiting gemaakt hebben om de spanning laag genoeg te houden zodat waarschijnlijk de rest gewoon heel is gebleven.

Angaben sind wie immer ohne Gewähr.

@Sine, ik heb op het werk de AD823A ARZ liggen. Kan ik die als vervanger er in solderen?

blackdog

Golden Member

Hi Pascal4,

Ik zie niet direct problemen met deze opamp.
De fase ruimte zit ruim boven de 60 Graden bij een kage geteste spanning en 20pF belasting.
Meestal wordt dit beter bij de hogere spanning zoals gebruikt in de CO voeding.

De snelheid en ruis zijn goed genoeg, dus ik zou hem gaan testen.

Groet,
Bram

Waarheden zijn "Illusies waarvan men vergeten is dat het illusies zijn"
Sine

Moderator

@Pacal, dat is hier zelfs overkill, het ding doet enkel DC.

Input offset is zo ongeveer de meest spannende parameter.

Dus ja, dat kan prima.

Angaben sind wie immer ohne Gewähr.

Thanks voor de reacties.
Opamp werkt naar behoren, afregeling is volledig doorlopen.
Even Kijken of we van het weekend tijd hebben om het front te maken en de doos dicht te doen.
Dan kan hij bij de rest van de verzameling gestapeld worden

MAH

Golden Member

Dan zien we daar natuurlijk ook graag een foto van :)

Every machine is a smoke machine if you operate it wrong enough

Zelfde Doosje als de enkele uitvoering.
Toegepast een 300VA ringkern (2x 30V) iedere voeding heeft zijn eigen wikkeling, etc.
De dissipatie schakeling word niet gebruikt.
Op het koellichaam is een Clickson van 65 Graden gemonteerd

https://i.ibb.co/Mn2SNnf/Dual-Voeding.jpg

https://i.ibb.co/k4TXTPF/Dual-Voeding-Top.jpg

Aan de hand van de handleiding en metingen heb ik naar mijn inziens alles goed afgeregeld.

Toch merk ik het volgende stroom gedrag op van de slave voeding.
Als ik de draad tussen de aansluitklemmen laat zitten.

https://i.ibb.co/L6kqCfv/Serie-Enable-Tracking.jpg
Enable+Tracking: Stroom Slave voeding loopt langzaam vanaf +-0.40A naar beneden

https://i.ibb.co/61QS8Qn/Serie-Only-Slave-Enable-HV.jpg
Enable only Slave: Hogere spanning ingesteld Stroom Slave voeding loopt naar beneden

https://i.ibb.co/HT9tsyD/Serie-Only-Slave-Enable-LV.jpg

Enable only Slave: Lagere spanning ingesteld Stroom Slave voeding ongeveer 0,07A.
Beneden de 7V word dat 0,01A

Nadat de balans is afgeregeld met het halogeenlampje
Zie ik ook met tracking aan dat de Slave voeding 0,04A ''hoger ingesteld is''
Bij elke ingestelde stroom vanuit de master is dat zo.
Het maakt in dit geval niet uit of de draad tussen de aansluitklemmen los of vast is.

https://i.ibb.co/B2pdqxK/Vast.jpg
Slave 0.04A meer

Is dit normaal of lijkt er toch ergens iets niet te kloppen?

Sine

Moderator

Als de ampere meter zonder aangesloten belasting stroom aangeeft als de voeding in 'enabled' is dan klopt er wat niet.

Of er is wat mis met je meter, of rond de switch U4, of rond het I ampje U9A

Controleer daar je soldeerverbindingen eens.

[Bericht gewijzigd door Sine op 5 augustus 2019 09:20:48 (35%)]

Angaben sind wie immer ohne Gewähr.

Ik zie ook echt nu pas dat ik de poolklemmen verkeerd op de printen heb gezet!
De - Bus moet dus link en de + Bus rechts
Zowel bij de enkele voeding van een paar maanden geleden en de dubbele voeding van nu.
Dit had ik met meten in een vroeger stadium al moeten zien, opzicht nog vrij lang ''goed'' gegaan met afregelen

Henry S.

Moderator

Ook maar even spammen, vanmiddag gebouwd:

En twee displayprinten klaar:

[Bericht gewijzigd door Henry S. op 2 september 2019 18:57:48 (36%)]

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.
MAH

Golden Member

Netjes! Wat heb je de pootjes van de shunts netjes gebogen :)

Every machine is a smoke machine if you operate it wrong enough
Henry S.

Moderator

Bedankt, zo blijven ze bij het vastsolderen tenmiste staan ;).

Ondertussen een trafootje *kuch* voor de hulpvoeding gevonden om wat te kunnen testen:

En een 2x 18V 330VA trafo afgewikkeld naar 2x 15V. Hier ga ik nog 2x 15V bij opwikkelen voor de 2e voeding. Plus de wikkelingen voor de hulpvoeding:

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.

Je schiet al aardig op en ik ben bezig de kast te fabriceren. De printen werken goed. Potmeters, dials, koeling, elco en netfilter komen van de hobbymarkt in Beetsterzwaag.