Slechte aarding

Anoniem

De meting nog eens onder de loep nemen, stel ik al de hele tijd voor, zonder reactie.

Op 6 september 2020 14:54:03 schreef Evarist:
Aha GD is terug. Er zijn wel meer putten dan waterputten, man.

Ik meet die aarding met een meettoestel zonder het te bezitten. Ook even nadenken. Hier in mijn buurt is er een instelling waar je lid kan van worden mits betaling. Je mag dan een heel jaar regelmatig spulletjes lenen voor verbouwingen enz. Opgelost?

Ik heb een grote dikke neus waarmee ik kan goed ruiken, maar hier kan ik enkel voortgaan op wat jij aanbrengt. Als jij beweert dat je geen aardingsmeter hebt en achteraf afkomt dat je er wel eentje leent ... Als je wil dat er meegedacht wordt, wees dan duidelijk en speel niet met woorden...wil je een quiz opzetten, verbind je er best een prijs aan. Dan krijg je meer animo :-)

Overigens vind ik 33ohm veilig genoeg. In NL is het 116ohm en die mensen elektrocuteren toch niet meer dan de Belgen?
Maar de Belgische wet denkt daar zo over.

Moet je nu al de wet erbij halen om gelijk te krijgen kontdraaier? Dit schreef je:

Op 29 augustus 2020 08:46:41 schreef Evarist:
Ik maak mij de bedenking dat een aardweerstand van minder dan 766 ohm toch moet voldoen. Bij deze weerstand loopt er bij sluiting naar de aarde een stroom van 300mA, wat voldoende is om de differentieel te laten afschakelen.

In Wallonië zijn er bergen en daar bovenop is het blijkbaar anders. Ik kreeg info van mensen uit de buurt en een gepensioneerde geologe. De laatste beweert dat de kalk in de grond verantwoordelijk is voor die slechte aarding.

Het is echt een verrassing voor me dat die geologe jouw verteld heeft dat er op een rots minder geleiding is dan in een moeras
Misschien ook eens aan Dirk Frimout vragen, die zal bevestigen dat een aariding in de ruimte helemaal niet werkt. ;-)

De oplossing voor meer dan 30 Ohm, meer aardlekschakelaars, kan niet want zijn vijgen na pasen en dus te duur. Héél slim om die aardlus pas te meten als de hele installatie al is afgewerkt. Vooral als je toch een aardingsmeter ter beschikking hebt.

En bijkomende aardingspennen ook al niet want je krijgt ze niet in de grond. Misschien Jinny-met-de-spierballen een weekje logement aanbieden? :-)

Het is dus niet verwonderlijk dat er gevraagd wordt naar je meetmethode,ook door anderen, want daar zit nog een mogelijke fout..
33Ohm met een lus en 500+ Ohm met een pen...het verschil is abnormaal groot. Dus toch maar even nazien of je geen fout gemaakt hebt.

De enige alternatieve mogelijkheid die ik nog zie is in de bestaande 1.5m diepe sleuf die van de gastank naar het huis loopt een horizontale geleider in te graven over een grotere lengte..
Het AREI voorziet de mogelijkheid om een bijkomende aarding te plaatsen via een horizontale geleider van minimum 35mm2 en 80 cm diep. Bij verticale aardpennen is koperbuis niet toegestaan maar bij horizontale is dat niet vermeld.
Je zou dus koper waterleidingbuis van 10of 15 mm kunnen gebruiken.

Je zult echter de verspreidingsweerstand maar kunnen vaststellen als de gleuf helemaal dichtgegooid is en aangestampt. Maar dat wist je zelf ook wel hé :-)
Als je 70m hoog op een kalkrots zit, dan maakt het niet heel veel uit of je een meter of vijf meter diep slaat. Het grondwaterpeil bereik je toch niet.
De contactoppervlakte van je geleider met de grond zal een grotere invloed geven. Dus meer koper de grond in over een grotere afstand en dus zou die horizontale geleider wel eens de makkelijkste (enige) oplossing kunnen zijn.

Jinny

Golden Member

Misschien Jinny-met-de-spierballen een weekje logement aanbieden?

Hé Belgen-orakel, niet lelijk doen tegen kleine tengere dames hè...
Anders kom ik daadwerkelijk eens een weekje te warskip...
Eens kijken wat je dan bedenkt.. :+

Dat de machine zwaar is wil niet zeggen dat je Schwarzenegger zal moeten zijn om er mee om te gaan...

Hoe doen vrouwen op TV dat toch? Wakker worden met prachtig glanzend haar en mooi gestifte lippen..... Wanneer ik wakker word heb ik een coupe 'Leeg geroofd vogelnest' en een incidenteel straaltje kwijl.. Gaat ook door voor 'Wilt wief' naar horen zeggen

Hoe kom je aan 766 ohm de spanningstrechter is dan veel te hoog. Voor 300mA is deze 166 ohm dan zit je nog net op de 50 volt welke als veilig wordt beschouwd bij aanraking.
Ik zou zeggen huur een specialist in als je hier geen verstand van hebt en je medehuisgenoten lief hebt.

big_fat_mama

Zie Paulinha_B

In die zin heeft er nog al eens eentje gepost, in iets minder beleefde bewoordingen weliswaar, en die heeft intussen al excuses aangeboden. Terecht en gepast, trouwens. Heb je het eigenlijk allemaal wel gelezen, en begrepen?

hoe beter de vraag geschreven, zoveel te meer kans op goed antwoord
Anoniem

Na de raadselachtige Evaristnich manuscripten ontrafeld te hebben moest ik mijn uitspraak toch wat nuanceren. Het had er echt alle schijn van dat hij onverantwoord bezig was, wat deels onwaar bleek.
En toen kwam ik na alles overwogen te hebben, tenzij er nog meer verborgen addertjes opduiken, dat de enige haalbare oplossing is wat ik voorgesteld heb. Een lange horizontale geleider in de reeds gedolven gleuf ingraven om het contactoppervlak te vergroten.

Gezien de aardlus die ondiep is ingegraven bijna voldoet, en een bijkomende aardpen geen verbetering brengt lijkt het dat de soortelijke weerstand van de rots ook in de diepte hoog blijft en dat het dus makkelijker is om een horizontale geleider in te graven dan met veel moeite een pen te slaan om de contactoppervlakte te vergroten.

BFM, Misschien kun je daar eens je mening over geven want daar gaat het over, ipv te blijven emmeren over omgangsvormen. Vlamingen springen in bepaalde regios nu eenmaal ruwer met elkaar om.
En meteen is ook een antwoord op die lange delen gevonden: het zijn de gevoelige tenen ... :-)

Een badkamer aardmat is te dun en verkeerd materiaal om in de grond te leggen, het is verzinkt staal wat in de grond gaat roesten. Ik zou een rol 25 of 35 mm²in de grond uitrollen als bij vloerverwarming en er een kruis over heen leggen en deze regelmatig aan het labyrint vast persen. Dit kruis om te voorkomen dat bij werkzaamheden bv bomen poten of een schuur bouwen het labyrint onderbroken word. Doe dit voor het opvullen van de tuin dat scheelt een hoop werk. De slechte aardverbinding ontstaat doordat de kalkrijke grond al het zuur neutraliseert.

[Bericht gewijzigd door Hunebedbouwer op dinsdag 8 september 2020 13:59:04 (16%)

De spanning is te snijden, welke mes moet ik daarvoor gebruiken?
Anoniem

Dat klopt, en daarom is zo'n aardmat die bedoeld is om in de chape te leggen als potentiaalvereffening bij vloerverwarming in badkamers niet toegestaan als bijkomend aardingsmiddel.

Evarist heeft dit nu blijkbaar toch gedaan en tenzij hij het afdoet als een proefje, lijkt het er op dat hij toch een zo goedkoop mogelijke oplossing wil forceren met om het even wat, als het maar door de keuring raakt.
Ik heb nochtans de meest plausibele oplossing gegeven: het contactoppervlak vergroten door een horizontale geleider of koperen buis in te graven die dan net zoals de aardlus een relatief lage weerstand zal geven.' Gezien er al een 1.50me diepe sleuf gegraven is voor de gasleiding is er enkel de materiaalkost van de bijkomende aardgeleider.
Maar omdat hij daarop niet reageert vrees ik dat het een zaak van kaars en bril is." en dat hij heel goed weet waar hij mee bezig is maar de bijkomende kosten zoveel mogelijk wil drukken.

Het is precies daarom dat ik meen dat met veiligheidsvoorzieningen zoals een aarding niet moet geïmproviseerd of gesjoemeld worden.
Daarbij is het onbelangrijk of dit komt door onkunde of door ongepaste besparingsdrang. (niet te hard gesteld voor de zere teentjes BFM?)

Mijn voorstel zal nog altijd goedkoper zijn dan een firma inhuren die eigenlijk ook niet veel meer kan doen. Tenzij met grote middelen en daaraan verbonden hoge kosten.

Op 8 september 2020 14:26:47 schreef grotedikken:
Ik heb nochtans de meest plausibele oplossing gegeven: het contactoppervlak vergroten door een horizontale geleider of koperen buis in te graven die dan net zoals de aardlus een relatief lage weerstand zal geven.

Uit interesse,

Zou dit hetzelfde effect geven als de aardingslus onder de fundering, m.a.w. kan je de grond genoeg aandammen, zelfs indien je een machinale trildammer gebruikt? In losse grond lijkt mij dit moeilijk om de juiste waarde te halen.

Mvg

Anoniem

Daar kan ik niet op antwoorden
Dat zal moeten blijken . ik lijk soms (ten onrechte) ietwat trollig maar ben toch geen aardmannetje ;-)

Dat zal helemaal afhangen van de situatie ter plekke , daar kunnen we vanop afstand weinig zinnigs over zeggen.
Maar het is wel een terechte opmerking van je.

Misschien zal de samendrukking iets minder zijn dan onder de fundering maar het is ook niet in de plaats van..., maar bijkomend.

Is de aardlus wel correct aangelegd? Je mag bijvoorbeeld de beton niet direct op de lus doen rusten, maar de lus moet dieper liggen en bedekt zijn met een laag grond.
Enfin, dat is toch niet meer te corrigeren.

Evarist zal hoe dan ook iets moeten doen, want zo raakt hij niet door de keuring.

Gezien bijkomende aardlekschakelaars geen optie zijn,en hij de aardpennen met de hem ter beschikking staande middelen niet diep genoeg in de rotsgrond krijgt, lijkt een horizontale geleider in de reeds 1.5m diepe sleuf de goedkoopste en haalbaarste oplossing.

Een diepe put laten boren door een gespecialiseerde firma zou zeer duur worden. Beter een metertje draad meer in de gleuf leggen.
De oplossing van Lead acid,er een paar kilo keukenzout bijkieperen en waarom niet , zuur uit afgedankte accu's, zal zeker helpen, maar houdt risico's in op vrij korte termijn. de aarding zal geen lang leven beschoren zijn.

Als de grond zo'n slechte geleidbaarheid heeft, is een mens dan niet ook zo slecht geaard, dat het elektrocutiegevaar best laag is bij het onder spanning staan van een metalen apparaat-behuizing?

Ik neem op kleine schaal reparaties van buizen-elektronica aan voor een heel aardig uurtarief. Interesse? Mail me!
Anoniem

Dat is een interessante discussie op zich, maar daar heeft de keurder geen oren naar. Hij hanteert de geldende limieten en vult op zn formulier voldoet of voldoet niet in..

Maar stel dat de aardweerstand met natte voeten op de grond zelfs 1k bedraagt, dan kan er nog steeds in theorie tot 230mA lopen, afhankelijk van de lichaamsweerstand van het slachtoffer. Meer dan voldoende om iemand te doden.

Misschien een belangengroep oprichten om de slecht-geaarden dezelfde rechten te geven als de goed-geaarden.
Dat heeft al eens zn nut bewezen :-)

;

Op 10 september 2020 17:17:34 schreef grotedikken:
zuur uit afgedankte accu's, zal zeker helpen, maar houdt risico's in op vrij korte termijn. de aarding zal geen lang leven beschoren zijn.

en vergeet ook niet om er paraplu boven te zetten, anders worden de pennen nog aangetast door de zure regen . Zelfs die mannen van de PTT hadden een tentje bij ( putje graven , tentje zetten, tukkie doen ) zodat het niet op hun bekabeling kon regenen .

mel

Golden Member

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Op 10 september 2020 17:47:31 schreef Lead Acid:
[...]
en vergeet ook niet om er paraplu boven te zetten, anders worden de pennen nog aangetast door de zure regen . Zelfs die mannen van de PTT hadden een tentje bij ( putje graven , tentje zetten, tukkie doen ) zodat het niet op hun bekabeling kon regenen .

als het zo'n hoosbui is dan loopt de put in no time toch vol..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op 10 september 2020 16:45:57 schreef Robbe de Smet:
Zou dit hetzelfde effect geven als de aardingslus onder de fundering, m.a.w. kan je de grond genoeg aandammen, zelfs indien je een machinale trildammer gebruikt? In losse grond lijkt mij dit moeilijk om de juiste waarde te halen.

De simpelste manier om de grond te verdichten is inwateren. Dus laagje grond er op, nat sproeien met de tuinslang, weer een laag grond er op, enz...

Ja, dit zou mogelijks kunnen helpen Klaasz. Misschien dit in combinatie met aandammen. Ben eigenlijk nog nooit iemand tegen gekomen
die een aardingslus heeft ingegraven dat niet onder een fundering zit, vandaar mijn vraag uit interesse.

Mvg

evelo

Golden Member

Gewoon blijven palen kloppen tot het goed is.

Ik herinner mij een situatie waarbij ik drie keer terug ben geweest.
Woning aan de kust, installateur zonder aardingsmeter.

Op het eind zaten er een tiental piketten in de grond verspreid over de tuin.

Zolang er geen 30ohm of lager op de meter staat op moment van keuring is het niet goed, simpel.

Anoniem

Klopt, er is geen weg terug.
Dat is het drama als je iets niet beroepsmatig doet, om familie, buren ,vrienden te helpen.

Zolang je ze uit de nood helpt ben je de slimste , de handigste en de
allerbeste vriend ooit.
Maar als het eens tegenslaat, ook al is het niet jouw schuld,dan ben je opeens de grootste klungel die er op deze bol rondloopt.Dankbaarheid is uiterst vergankelijk.

Laat je zoiets door een beroeps doen, en er een grote bijkomende kost is, zal men even slikken en dat aanvaarden. Het is immers een proffessional en die weet het best.
En die hebben vaak ook meer en krachtiger gereedschap, dat moet ook gezegd worden.

Als je dat als vriendendienst goedkoop of gratis doet zal men dat niet zo makkelijk aanvaarden als het opeens een pak geld kost..

Daarom heb ik mijn dienstvaardigheid tegenwoordig sterk ingeperkt.
Dat was eenvoudig: ze hadden allemaal dezelfde achternaam: Vandevoorniet. ;-(

evelo

Golden Member

Dat klopt.

Keuringen of herkeuringen van bestaande woningen (in België) zijn echt geen cadeaus.

De woning is een spinnenweb en de bewoner snapt er meestal helemaal niets van anders zou die het zelf wel proberen.

Als professionele installateur alleen aan beginnen als je graag improviseert, graag schema's tekent en uitzoekt, en als je goede communicatievaardigheden hebt.

Als particulier met kennis er best afblijven en jezelf beperken tot het geven van info aan een DHZ’er maar altijd een slag om de arm houden.

Geen uitspraken doen á la: ’drie aardingspiketten kloppen en je zit altijd goed’. :)

Jinny

Golden Member

Toevallig laatst eens voor een klant een aarding geslagen, een tot 12 meter geslagen en nog niet naar de door mij gewenste waarde (1,5 Ohm of daaromtrent)
Dientengevolge er een puls van 9 meter bij geslagen en toen wel aan de gewenste waarde gekomen.

Maar de aarding werd dan ook wel een stuk duurder. (al was het al omdat ik 9 delen heb moeten gebruiken ipv de verwachtte 3 plus de extra 25qmm aarddraad)
Maar omdat zuks bedrijfsmatig gaat en ik eea kan aantonen met metingen is er verder behalve een wit gezichtje bij de klant geen probleem.

Hoe doen vrouwen op TV dat toch? Wakker worden met prachtig glanzend haar en mooi gestifte lippen..... Wanneer ik wakker word heb ik een coupe 'Leeg geroofd vogelnest' en een incidenteel straaltje kwijl.. Gaat ook door voor 'Wilt wief' naar horen zeggen
Anoniem

We kunnen nu wel mijmeren, maar de grote afwezige is opeens Evarist.
Hij zal wel druk bezig zijn met die aarding goed te krijgen.
Hopelijk krijgen we te horen hoe het uiteindelijk opgelost geraakt is.
.

Evarist zal aan het oefenen zijn met de wichelroede om de geschikte plaats te vinden voor een aarding te slaan .

Evarist

Golden Member

Dit topic stond open in FireFox en ik keek dagelijks en klikte telkens op vernieuwen. Edoch de nieuwe posts kwamen er niet bij.

Ik heb ondertussen niet stilgezeten en heb een net aangelegd met 15mm koperen buizen, alles wat ik nog in huis had, netjes verbonden met snelkoppelingen. Er zijn veel putten op het terrein die gevuld gaan worden. Daar ligt de buis in.

Ik vond ook nog een oude aarddraad die naar het huis liep. Ik heb deze gemeten en die was 389 ohm. Dat is daar al 30 jaar zo geweest. Wat er in de grond zit weet ik niet.

De weerstand is 30 ohm, maar die moet nog verbeteren als de putten dicht zijn. Ze zijn namelijk bedolven met droge aarde.

Morgen komt de controleur. Ik houd jullie op de hoogte.

[Bericht gewijzigd door Evarist op zondag 13 september 2020 17:13:02 (14%)

Nihil est verum, quod non probatur primo.
mvdk

Golden Member

Mooi zo. Dank voor de terugkoppeling. In de tussentijd: cross fingers...

Evarist

Golden Member

Aarding afgekeurd. Ze was 41.9 ohm.

De controleur raadde aan een slingerlus aan te leggen in de bestaande greppel gemaakt met looddraad 35mm².

Nihil est verum, quod non probatur primo.