Welke opladers en oplaadkabeltjes zijn brandveilig voor smartphones?

HVinduction

Special Member

Bij een telefoon of laptop is het idd altijd de accu die hooguit brand kan veroorzaken, probleem met wasdrogers is dat een gewone condensdroger een verwarmingselement heeft, je kan er wel een temperatuurzekering als fabrikant inzetten, maar als niemand die dingen schoonmaakt en ze vol komen te zitten met stof, dan kunnen ze heel makkelijk vlam vatten. Een warmtepompdroger bevat een hermetisch gesloten systeem die max 60 graden wordt net als een koelkast, de kans dat die brand veroorzaakt is ontzettend klein.

Slechte contacten blijft altijd net als apparaten die verwarmen de oorzaak van 99% van de elektriciteitsbranden, er wordt altijd de term "kortsluiting" gebruikt maar dat is iets heel anders en eigenlijk niet mogelijk door de hoofdzekering.

Natuurlijk krijgen elektrische fietsen van Chinese kwaliteit, hoverboards, elektrische steps, fatbikes en elektrische auto's ook een steeds groter aandeel in branden, net als zonnepanelen, vooral als die door Picobello BV worden geplaatst.

fred101

Golden Member

Op vrijdag 20 september 2024 15:40:44 schreef HVinduction:
er wordt altijd de term "kortsluiting" gebruikt maar dat is iets heel anders en eigenlijk niet mogelijk door de hoofdzekering.

Echt wel, als de weerstand zo hoog is dat de zekering heel blijft, kan het ding bloed heet worden. Dat is precies het principe waar verwarming dmv weerstand draad door werkt. Dat kan een kortsluiting worden genoemd vanuit het apparaat wat kapot gaat. Als een mosfet short gaat en de (Chinese) constructie is brak met alu/koper draad wat ook nog te dun is, dan kan die printplaat of draden aardig gaan branden zeker als al het (Chinese) plastic bv niet vlam-vertragend is. En dat is wat men meestal onder brand door kortsluiting verstaat.

Puur zwart/wit heb je gelijk als je kijkt vanuit het lichtnet. Daar is een kortsluiting iets wat bij fout gaan nagenoeg 0 ohm is en zo veel stroom trekt dat de stop door gaat.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur en maritieme en industriele PCBs
HVinduction

Special Member

Daar heb je wel gelijk in, probleem is inderdaad slechte kwaliteit apparaten als dat al gebeurt want eigenlijk heeft elke goede lader / tv / computer een apparaatzekering.

De kans lijkt mij echter heel klein dat je zo'n situatie krijgt, meestal als een lader te heet wordt is het gewoon een volle sluiting, harde knal en groepszekering eruit.

Ik heb wel een keer een filmpje gezien van een gesmolten spaarlamp die brand had veroorzaakt in een badkamer, dus het kan idd wel.

Op donderdag 19 september 2024 19:19:08 schreef RAAF12:
Ik heb prima ervaring met een Flir camera opzetstuk, maar ik heb me wel eerst verdiept in de materie vóór de aanschaf van het ding. Er liggen hier meerdere telefoons die ook gebruikt worden, maar de Flir wordt op een iPhone 13 Pro Max gebruikt.
https://www.circuitsonline.net/forum/view/160553#highlight=flir
Voor degenen die niet doneren:
[bijlage][bijlage][bijlage][bijlage]

aangegoten stekkers zijn dan mooi vuildicht, maar dat is het dan ook wel. heb de afwijking om apparaten van vermogen geregeld eens aan de stekker te voelen als deze draaien, vaker zijn de pennen niet vast te pakken zo warm. dan denk je, dat oude wcd eens vervangen, maar dat verandert vaak vrijwel niks. zet je er een ander snoer aan met aangegoten stekker, nog steeds word die stekker warm. tot je een stekker zelf eraan zet met aderhulzen, dan blijft deze wel koel. tot je de oude stekker openhakt, dan zie je waarom dat heet word..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op vrijdag 20 september 2024 15:24:59 schreef K7Jz:
Als je echt op safe wil spelen dan koop een laptop USB lader van bijvoorbeeld Lenovo Thinkpad, die kan 60-90Watt laden meen ik. Als je daar dan je telefoon op aansluit die met 10-20W gaat laden dan zit je helemaal prima.

Mag ik een oplader van 60 Watt wél kopen van merk Kruidvat, om een smartphone op te laden?

Op vrijdag 20 september 2024 23:04:00 schreef Joop3:
[...]Mag ik een oplader van 60 Watt wél kopen van merk Kruidvat, om een smartphone op te laden?

Je plaat blijft een beetje hangen. Er zijn al veel antwoorden gegeven.

  1. Koop het juiste merk bijvoorbeeld Samsung of Apple of iets dat bij een grondige test goed uit de bus komt
  2. Koop iets zwaarders dan een telefoonlader, liefst ook weer van de bekende merken of erg goed in een vergelijkende test van een bekende partij (consumentenbond, tweakers, etc)
  3. Laadt bewust langzaam, bijvoorbeeld op een PC, tv of radio met USB aansluiting
  4. Laadt op een veilige plek, uit de buurt van papieren, kussens, gordijnen en het liefst als je wakker en in dezelfde ruimte bent.

Nee ik zou geen Kruidvat of andere prijzenstunt-lader kopen, zeker niet als je er zo zenuwachtig van wordt.

Ik draai hier volledig op Microsoft Lumia laders, maar zoals de Duitsers zeggen "Das war einmal".
Ik ben nog nooit beter tegengekomen.
Ze gaan niet kapot, stevig, geen irritante pieptonen, ze worden niet warm, en ze doen wat de moeten doen. OK 10W USB-micro en 15W USB-C is niet meer het allersnelste, maar dat is misschien maar goed ook.

Op donderdag 19 september 2024 20:31:17 schreef High met Henk:

En die FLIR
Heb ik ook.
Werkt prima op elke telefoon:

Xiaomi 11T
Een gare Sony
Doogee s68pro

Nada problemos, maar ding is wel TRAAG met verbinden..

Even updaten?

Hier zoekt ie ook wel even voordat het gebruiksklaar is. De telefoon introductie was sept. 2021.

[Bericht gewijzigd door RAAF12 op zaterdag 21 september 2024 19:01:14 (14%)

Op zaterdag 21 september 2024 07:25:50 schreef blanka:
Ik draai hier volledig op Microsoft Lumia laders, maar zoals de Duitsers zeggen "Das war einmal".
Ik ben nog nooit beter tegengekomen.
Ze gaan niet kapot, stevig, geen irritante pieptonen, ze worden niet warm, en ze doen wat de moeten doen. OK 10W USB-micro en 15W USB-C is niet meer het allersnelste, maar dat is misschien maar goed ook.

Staat er op van welke fabrikant die zijn? Dat kan interessant zijn. Nokia deed vaak zaken met Friwo en Salcomp.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Hartelijk bedankt voor jullie uitgebreide informatie. Zijn USB-opladers van het merk Q-Link veilig?

keebrev

Special Member

Hier heb je een laadkabel die je ook als sleepkabel voor je auto zou kunnen gebruiken. Kost wat, maar dan heb je ook wat. Spreek uit ervaring.

Ieder (Mini)Wattje is er een...
Arco

Special Member

Wel vreemd dat bij die kabel geen max toegelaten vermogen staat... (de Action look-alike is 60W)

De kabels zijn trouwens zelden de starter van brand, meestal de lader of de accu...
(bij slechte kabeltjes wordt meestal de laadstroom gewoon lager ingesteld door de spanningsval over de kabel)

[Bericht gewijzigd door Arco op zaterdag 12 oktober 2024 10:30:31 (23%)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Op vrijdag 11 oktober 2024 23:59:36 schreef Joop3:
Hartelijk bedankt voor jullie uitgebreide informatie. Zijn USB-opladers van het merk Q-Link veilig?

Goedkope USB-opladers van het merk Q-Link worden onder andere verkocht via bouwmarkten.

Dat is dan meteen het antwoord op je vraag.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Op zaterdag 12 oktober 2024 10:19:32 schreef Arco:
De kabels zijn trouwens zelden de starter van brand

Maar soms wel: dit is er een van Ali, ooit geleverd bij een via USB oplaadbare aansteker. Het begon opeens te gloeien en te roken, en ik heb de aders (aluminium?) zien wegsmelten. Moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren als ik er niet bij geweest was... :-(

NB.: De oorzaak was dus kortsluiting in de kabel, geen overbelasting oid.!

Zijn smartphoneladers van het merk Xssive brandveilig?

De door u gestelde vraag heeft helaas geen antwoord.
Als u zich ernstig zorgen maakt over dit soort zaken zou ik niet zelf op zoek gaan op internet, maar er over praten met een deskundige. Waarbij in het midden gelaten wordt of dat over de producten of over de zorgen moet gaan.

Wíj zijn hier de deskundigen. Je gaat geen Consumentenbond vinden die laders geheel tot op de trafowindingen uitelkaar sloopt.

Maar het merk zegt me niets.

Als het via Ali, Amazon & co uit china komt -> nee
Als het uit een echte nederlandse winkel komt -> waarschijnlijk ja, maar geen garanties totdat iemand 'm opensloopt.
Dat, en kijken op de CE website (ze doen steekproeven!) kan inzicht opleveren. Zoek zélf even naar de CE website en naar keuringsrapporten.

CE is een markering die de importeur op het product mag zetten als het aan de eisen voldoet, maar de mensen achter CE doen dus ook steekproeven. Daarbij geven ze ook duidelijk aan, dat de stortvloed aan rommel zó groot is, dat ze maar een klein percentage als steekproef kunnen testen.

Staat er géén CE of UL markering op, dan kan je er sowieso van uitgaan dat het chinese rommel is.

Ik neem op kleine schaal reparaties van buizen-elektronica aan voor een heel aardig uurtarief. Interesse? Mail me!

Op donderdag 21 november 2024 07:57:43 schreef Ledlover:kijken op de CE website (ze doen steekproeven!) kan inzicht opleveren. Zoek zélf even naar de CE website en naar keuringsrapporten.

CE is een markering die de importeur op het product mag zetten als het aan de eisen voldoet, maar de mensen achter CE doen dus ook steekproeven. Daarbij geven ze ook duidelijk aan, dat de stortvloed aan rommel zó groot is, dat ze maar een klein percentage als steekproef kunnen testen.

Bedankt voor de tip. Waar vind ik de keuringsrapporten op de website van Certification Company?

Je moet even grondig google'en (ik weet het, google is niet meer wat het geweest is).

Het is een officiële website van de EU, geen commerciële derde partij.

Ik neem op kleine schaal reparaties van buizen-elektronica aan voor een heel aardig uurtarief. Interesse? Mail me!

Op donderdag 21 november 2024 07:57:43 schreef Ledlover:
CE is een markering die de importeur op het product mag zetten als het aan de eisen voldoet,

CE is een markering die de importeur of fabrikant* op het produkt moet zetten om aan te geven dat het aan alle (wettelijke) eisen voeldoet.

Staat er géén CE of UL markering op, dan kan je er sowieso van uitgaan dat het chinese rommel is.

Staat er geen CE op, dan mag het binnen de EU niet verkocht of verhandelt worden.

*Fabrikant als de fabrikant in de EU zit. Dan is er natuurlijk geen importeur. Belangrijk detail is dat alleen een EU-burger de CE verklaring kan afgeven die verplicht bij het CE logo hoort.

Hoeben

Golden Member

Op donderdag 21 november 2024 16:53:10 schreef blurp:
[...]

CE is een markering die de importeur of fabrikant* op het produkt moet zetten om aan te geven dat het aan alle (wettelijke) eisen voeldoet.

[...]

Staat er geen CE op, dan mag het binnen de EU niet verkocht of verhandelt worden.

*Fabrikant als de fabrikant in de EU zit. Dan is er natuurlijk geen importeur. Belangrijk detail is dat alleen een EU-burger de CE verklaring kan afgeven die verplicht bij het CE logo hoort.

In de praktijk zet de Chinees er CE op, gewoon omdat hij dan kan verkopen. En laat de importeur met de problemen zitten als er iets mis is.

CE is trouwens geen certificaat. Het betekent alleen dat je verantwoordelijkheid neemt, in geval van de Chinees dus niet. Ga maar eens naar een Chinese rechtbank.

[Bericht gewijzigd door Hoeben op donderdag 21 november 2024 17:49:45 (10%)

Fysiek zal het eigenlijk altijd de fabrikant zijn die er CE op zet; het is aan de importeur om de bijbehorende conformiteitsverklaring te tekenen en daarmee de verantwoordelijkheid te nemen.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Ik zou niet verbaasd zijn als ik een dergelijke dactylo-adapter in de winkel tegenkwam mèt CE-conformiteitsverklaring op de verpakking.

't Is behoorlijk nietszeggend, meer een 'verklaring op erewoord'. Papier is geduldig, toch zeker als er niet gehandhaafd wordt. Veroorzaakt eigenlijk meer verwarring dan het wegneemt, de meeste consumenten denken volgens mij dat het een keurmerk is en dat het 'dus' veilig is.

Voor OP: koop gewoon een originele oplader en kabel van de fabrikant van uw telefoon via het officiële kanaal (officiële importeur en/of distributeur). Dan heeft u (bijna) 100% zekerheid.

set SCE to AUX.