De labvoeding in een nieuw jasje.

@winamdia

Mooi, nu nog een frontje maken met PS :)

TL verlichting addict

Ik heb het schema ook nagebouwd maar ergens lukt mij iets niet.

Ik krijg echter niet meer dan 3,5 Volt uit LM die instaat voor de stroombegrenzing (stroom op zo groot mogelijk ingesteld via de potmeter). Verder heb ik identieke weerstandwaarden genomen.

De ingangsspanning is 34,3V
De negatieve spanningslijn meet -7,5V
En de spanning op de gate van transistor 1 = -3,7V
(allen DC)

Ik ben nog verder aan het meten, maar mijn probleem moet ergens in het begin van de schakeling zitten denk ik...Als iemand mij.

Zouden deze negatieve spanningen nog meer negatief mogen zijn? Ik merk in dit topic een negatieve spanning op van -4,2 op de gate.

update: Na weghalen van het negatieve circuit. Werkt alles wel, behalve dus de regeling tot 0V of lager dus. Dat is toch al iets geëlimineerd :).
Verder werd R10 serieus heet. Ik heb ipv 1/2W er één gebruikt van 1W.

[Bericht gewijzigd door offie op zondag 3 februari 2013 01:25:42 (14%)

Heb het topic al een paar keer doorgespit maar ik kan echt nergens ontdekken of deze trafo: http://www.baco-army-goods.nl/componenten-elektronicaonderdelen/transf… geschikt is voor deze voeding..

Iemand die het verlossende antwoord weet toevallig?

Bvd! Jelte

Je meet zelluf!

Dat kan wel. Maar let dan wel op met de max stroom. We raden een 80VA model aan, en die van jou is iets meer dan de helft. Beste is even in het modificatietopic te kijken hoe je de max stroom op 1A instelt

deze is ook prima geschikt. Dan wordt je max uitgangsspanning ietsje lager.

[Bericht gewijzigd door MAH op zondag 9 juni 2013 12:35:49 (33%)

Every machine is a smoke machine if you operate it wrong enough

Oke dankje! Die 24v/2a is inderdaad maar 48Va, goed dat je het zegt!
Die 20v/3,5A gaat dus zonder aanpassingen z'n werk doen?
Waar denk je dat de max spanning rond zal liggen met die trafo?

Oh, twee van deze: http://www.baco-army-goods.nl/koellichaam-voor-o-a-to220.html moet genoeg zijn voor die TO220's lijkt mij?

[Bericht gewijzigd door JeveeHa op dinsdag 17 december 2013 22:40:38 (19%)

Je meet zelluf!

Als je niet het volledige vermogen wilt benutten wat een LM317 kan, hoef je niet een heel zware transfo te hebben. Maar zoals gemeld even kijken hoe je de stroombegrenzer dan anders uitrekent...niet dat je ineens je transfo gaat overbelasten he. Laat de stroombegrenzer dan niet meer toelaten dan je transfo kan leveren...liefst er nog wat onder want het voedingscircuitjes is ook iets wat zelf een bepaald vermogen vraagt....hoeveel weet ik niet.

De LM's kunnen iets van een 1,5 Ampere aan (als jou te voeden circuit dit nodig heeft...en daar is een onderbemeten transfo dan niet gelukkig mee).

Maar langs de andere kant is 1,5Amp ook niet enorm hoog he. Maarja voor simpele schakelingetjes gebruik je dat niet hoor.
Allee het hangt een beetje af voor hetgeen je erachter wilt hangen.

Het makkelijkste is een transfo te voorzien die meer aankan dan ingebouwde begrenzing van een lm317.

Het dissiperend vermogen staat er niet bij denk ik...maar eigenlijk kan het niet veel kwaad. Een lm317 heeft een warmtebeveiliging.

Heb je geen sloop koellichamen meer liggen uit oude apparaten? Of een oud toestel waardoor je ook meteen een behuizing hebt? Zo op het eerste zicht lijken mij dit wel serieuze koelvinnen.

Ik heb een goede koeling voor de lm317, en maar een heel kleine koelvin voor de lm337 (neg variant). Hij kan op zich veel meer stroom leveren, maar voorlopig gebruik ik dat toch enkel voor het voeden van een opamp ofzo. (reden is dat ik daar geen TO3 voor gekocht heb....heb er twee opgeblazen, stomme fout met een transfo met middenaftakking. 48vAC vonden ze niet zo leuk...en ik had nog een to220 liggen...vandaar even improvisoir, als ik meer stroom moet hebben gaan het toch naar TO3 en op de grote koelvin).

[Bericht gewijzigd door Henry S. op maandag 10 juni 2013 20:39:41 (32%)

Henry S.

Moderator

Op 9 juni 2013 12:34:06 schreef MAH:
Dat kan wel. Maar let dan wel op met de max stroom. We raden een 80VA model aan, en die van jou is iets meer dan de helft. Beste is even in het modificatietopic te kijken hoe je de max stroom op 1A instelt

deze is ook prima geschikt. Dan wordt je max uitgangsspanning ietsje lager.

Denk er even om dat het hier niet om die voeding gaat...

Het advies is een trafo van 2x12V (of 24V) en 2A. Dat staat zelfs in de startpost.

Op 9 juni 2013 13:05:26 schreef JeveeHa:
Oke dankje! Die 24v/2a is inderdaad maar 48Va, goed dat je het zegt!

Die is dus uitstekend geschikt.

Oh, twee van deze: http://www.baco-army-goods.nl/koellichaam-voor-o-a-to220.html moet genoeg zijn voor die TO220's lijkt mij?

Zonder fan waarschijnlijk niet voluit te belasten, maar voor het meeste gebruik wel genoeg.

Icm een 24v 60x60 fan? Die gebruiken we namelijk op het werk ook, scheelt weer een paar euro! xD En waar kan ik die het beste in de schakeling zetten?

Via een voorschakelweerstand op de ruwe spanning, en overweeg een temperatuursensor en comparatorschakeling omdat de fan niet altijd nodig is.

@offie: Denk je even om je postgedrag (topickicks, onnodige quotes, in diverse topics).

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.

Verdorie, ik heb gisteravond dus net die andere bestelt (samen met alle andere componenten en benodigdheden) omdat ik graag aan de slag wil, en kreeg vanmiddag bericht dat de bestelling verzonden is. Is die andere (20v/3,5a) compleet ongeschikt of kan ik hem tijdelijk gebruik tot ik een andere heb?

Henry, zou je iets explicieter kunnen zijn?

Ben sinds september 2012 een MBO werk/leer opleiding electronica aan het volgen en de basis snap ik, maar ik weet ook dat er nog oneinding veel valt te ontdekken. Heb vorige week een scoop van marktplaats gehaald. Ben dus echt nog in de ontdek en experimenteer fase.

Ik bouw de voeding ook zonder paneelmeters voorlopig, wil het rustig aan doen en proberen te begrijpen waarom het gebouwd word zoals het gebouwd word en ook te kijken wat ik kan. Lukt dit allemaal zonder serieuze issues dan ga ik proberen de paneelmeters er bij te betrekken, al snap ik nu van de uitleg nog niet alles.

Heb trouwens nog wel een Necom voltmeter liggen, zo'n ding voor in auto's met zware hifi installs, maar die gaat als ik het goed heb maar tot 18v, zou ik die wel tijdelijk op de uitgang kunnen zetten zolang ik niet boven die 18v kom? Denk dat ik toch voorlopig niet hoger hoef te gaan als 12~14v aangezien er hier nog wat 12v versterkers liggen die gerepareerd moeten worden.

Trouwens Henry, Tytsjerk? Dan bist net fier by my wei haha ;) 15km sa ungefear.

Je meet zelluf!
Henry S.

Moderator

Ha ik zie het, om de hoek. :)

Die 20V trafo is nog steeds bruikbaar, alleen is de maximaal haalbare uitgangsspanning een stukje lager. En het laatste stukje van de potmeter werkt dan ook niet meer. Je kan de potmeter wel verder doordraaien voor meer spanning, maar bij belasting zakt die min of meer in elkaar en krijg je een brom- bovenop de uitgangsspanning.

@Koeling van je LM317's: Wat je voorstelt is redelijk geschikt, behalve als je de voeding wat zwaarder gaat belasten. De maximale uitgangsstroom is 1.25-1.5A (dit is afhankelijk van de tolerantie van de 0.82Ω weerstand). Bij dergelijke stromen en een lage uitgangsspanning zal het koelprofiel te heet worden. Daardoor wordt de 2e LM317 ook te heet en zal de uitgangsstroom terugregelen.

De fan helpt genoeg om dat te heet worden te voorkomen, maar een fan continue aan hebben stoort (mij tenminste). Bij een temperatuursensor denk ik bijv aan een LM35, die geeft 10mV/°C af. Boven de bijv 60°C (=600mV) kan je via een halve LM393 comparator de fan via een relais inschakelen. Komt de temperatuur weer een stukje onde de 60°C dan schakelt de comparator de fan weer uit (hysteresis).

De LM35 moet daarbij tussen de LM317's gemonteerd worden. En normaal wordt de 2e LM317 heet zodat een plaatsje daar dichtbij ook niet onverstandig is.

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.

Heb de voeding inmiddels klaar. Ik heb de layout zoals hij hier gegeven is zoveel mogelijk geprobeerd na te maken maar ivm experimentele print kon ik natuurlijk alleen horizontaal en verticaal werken. Is goed gelukt, heb de print wat groter gehouden en gaandeweg de sporen gelegd.
Foto's (helaas niet van het printje zelf) :

http://www.uploadarchief.net/files/download/20130615_154509.jpg
http://www.uploadarchief.net/files/download/20130615_154052.jpg
http://www.uploadarchief.net/files/download/20130615_154544.jpg
http://www.uploadarchief.net/files/download/20130615_154616.jpg
http://www.uploadarchief.net/files/download/20130615_154659.jpg
http://www.uploadarchief.net/files/download/20130615_155121.jpg

Nog wel een paar schoonheidsfoutjes.. opening voor LM317's naar koelblok bv. voortaan met een dremel ipv boormachine en vijl, en moest het voor een gedeelte doen met schroefjes/moertjes e.d. wat hier bij m'n vriendin toevallig voor handen is, niet ideaal. Ook wou ik de knoppen nog wat dichter op de behuizing zien te krijgen, kan gewoon die asjes vd potmeters inkorten toch?

Behuizing is van een UPC mediabox, heb de trafo door de bodem laten zakken, past allemaal net. Toch die Necom voltmeter er maar in gezet, werkt prima al deed het display na een tijdje op 25.0v (max spanning onbelast) wel even raar (foto 2) maar dit was na opnieuw aanzetten weer weg. Nu nog een Amperemeter!

Henry, dank voor tekst en uitleg, zonder jou was mijn eerste project wss. in de soep gelopen!

Je meet zelluf!

let wel op met eventueel oscilleren van de voeding. Lange weg tussen print en de lm's. Het datablad beschrijft iets van een 10 inch als ik het me goed herinner.

mooi gemaakt!

hier had ik er ook schrik voor, maar geen probleem ondervonden. Kijk eens eventjes naar de ker conds op de in/uitgang.

Die transfo ga je nog kunnen gebruiken als er een schakeling bijkomt voor paneelmeters. Ik las overal van een aparte trasfo te gebruiken...en kon niet begrijpen hoe dit kon, tot het getest was....en ik zag dat het niet ging (tenzij een veelvoud aan prijs voor metertjes...) Dan maar een andere wikkeling gebruikt en met een 7809 ofzo een nette spanning voor de paneelmeters (afhankelijk van het type)

Dat zou ik wel nog voorzien...dat is makkelijk...als je ze goed geijkt hebt kan je de multimeter ook achterwege laten.

Plaats zat in de behuizing.

Mijn oude labvoeding heeft het begeven en ik overweeg om daar eens een nieuwe print in te zetten. Ik heb al een paar keer zitten kijken naar dit schema maar 1A vind ik aan de krappe kant.

Ik denk dan aan een toevoeging bij ieder regelaar zoals dit in de datasheet staat:
http://hennep.xs4all.nl/elec/LM317boost.png

Is het mogelijk om de extra transistor over de regelaar toe te passen zonder de rest van de werking te verstoren?

EDIT:

Op 26 juni 2013 11:37:36 schreef Roland van Leusden:
Ik zou het niet doen, begin dan aan de NA-01 voeding van Blackdog

Ik zal het hele topic eens doornemen, maar ik ben bang dat dit niet in oude behuizing gaat passen.

[Bericht gewijzigd door hennep op woensdag 26 juni 2013 12:06:37 (24%)

reading can seriously damage your ignorance

Ik zou het niet doen, begin dan aan de NA-01 voeding van Blackdog

http://www.circuitsonline.net/forum/view/110029/1/

It's the rule that you live by and die for It's the one thing you can't deny Even though you don't know what the price is. It is justified.
Henry S.

Moderator

Op 26 juni 2013 11:23:35 schreef hennep:
Mijn oude labvoeding heeft het begeven en ik overweeg om daar eens een nieuwe print in te zetten. Ik heb al een paar keer zitten kijken naar dit schema maar 1A vind ik aan de krappe kant.

Een late kick, maar standaard komt er (afhankelijk van de tolerantie van weerstand R3) 1.5A uit, dit is met verlaging van R3 nog wat op te pimpen. Bij gebruik van LM350's, het halveren van R3, verdubbeling van C1, sterkere brugcel, en een goede koeling kan je over een deel van het spanningsbereik ruimschoots 3A halen.

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.

Ik wil deze labvoeding namaken omdt mijn oude het begeven heeft. Ik heb echter een transfo van 2*15 volt 80VA. Is het mogelijk om deze te gebruiken zonder aanpassing?

'Elektronica werkt op rook, eens die er uit is werkt het niet meer'

Hoi,

Ik kon het niet vinden in de dit topic, maar is er ergens een lijst met bestelnummers voor de onderdelen bij bv Farnell, RS Components of Conrad?
Als ik het zelf bij elkaar probeer te zoeken kon ik niet bij benadering in de buurt van de 15 euro zoals gemeld bij de schakelijk omschrijving.

Groeten,

Jeroen

Adept Bavaria Bier Consumer
Henry S.

Moderator

Er zijn geen bestellijstjes beschikbaar, iedereen heeft toch zo zijn adresjes of eigen voorraad (de voeding bevat sowieso bijna alleen standaardonderdelen). De ge prijs is natuurlijk alleen voor de onderdelen op de print. Niet voor de trafo/behuizing/koeling etc.

Bijna vergeten, maar voor de liefhebbers is er nu een indicatie bij het bereiken van de ingesteld stroomlimiet: http://www.circuitsonline.net/forum/view/114113

Resumerend:

http://www.uploadarchief.net/files/download/cc%20indicatie.gif

De BC547B werkt hier samen met de instelpotmeter als regelbare zener, de 1k weerstand kan in principe vervallen. Deze beveiligt de boel in het geval dat de potmeter hapert, maar de 3k3 weerstand begrenst de boel ook al, en stabiliteit is ook niet echt een issue. Met de instelpotmeter is de 'zener' over een zeer groot bereik in te stellen.

+ en gnd zijn de aansluitingen op de ruwe voeding, die zijn het beste toegankelijk op de bleederweerstand R1.

Dit alles kan op gaatjesprint gesoldeerd worden, het printje kan dan met dik dubbelzijdig plakband op de elco C2 vastgezet worden. Het ledje moet natuurlijk een plaatsje op het front krijgen ;). Als pin3 van IC2 niet goed bereikbaar is, dan kan je de 47k weerstand ook op de shunt R3 (aan de goede kant) aansluiten.

http://www.uploadarchief.net/files/download/cc-indicatie4.jpg

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.

Hoi allen,

Ik wil deze voeding ook aan maken en nu kwam ik tussen mijn spul een kbl406 tegen. Kan ik deze ook gebruiken ipv kbl01, zag op de datasheet dat hij van 50v-1000v was.

Ideeën zijn mooi, maar zonder uitvoering, blijven het ideeën

@Henry s: Kan ik bij co zo een print bestellen om de voeding te maken?

Of moet in een post in vraag en antwoord plaatsen daarvoor, of misschien bij een firma bestellen.
en het kleine printje hier boven is gewoon experimenteerprint zie ik, moet dit erbij?

Bedankt alvast!

[Bericht gewijzigd door CrossFireX op woensdag 8 januari 2014 19:43:04 (18%)

A good housewife opens the fridge-door at zero cross point of AC cycle.

Tja CrossFireX,

Ik had hem je aangeboden, maar je hebt nooit gemaild.
Ik heb hem van de week aan scheef-schaap verkocht, sorry maar helaas.
Via Co zijn ze voor zover ik weet niet te verkrijgen.
Wachten op de volgende ronde, of zelf het printje laten etsen.

Je hebt tijd of je hebt geen tijd ! als je geen tijd hebt, waar is die dan gebleven ? https://ledverlichtingsoest.com/
Henry S.

Moderator

Op 8 januari 2014 19:01:39 schreef lithium3d:
Ik wil deze voeding ook aan maken en nu kwam ik tussen mijn spul een kbl406 tegen. Kan ik deze ook gebruiken ipv kbl01, zag op de datasheet dat hij van 50v-1000v was.

Dat is geen probleem. De KBL01 is een 100V brug, de KBL06 een 600V brug.

Op 8 januari 2014 19:41:38 schreef CrossFireX:
@Henry s: Kan ik bij co zo een print bestellen om de voeding te maken?

Nee, voor deze voeding is nooit een print aangeboden.

Of moet in een post in vraag en antwoord plaatsen daarvoor, of misschien bij een firma bestellen.

Het is een enkelzijdige printplaat die eenvoudig te etsen is, de layouts staan in de startpost. Je kunt deze dus zelf etsen, of een oproep plaatsen in de V&A. Of je bestelt deze bij bijv MijnPrintplaat.

Je kan deze voeding ook prima op experimenteerprint bouwen.

en het kleine printje hier boven is gewoon experimenteerprint zie ik, moet dit erbij?

Deze hoeft er niet beslist bij, het is een op verzoek gemaakte kleine toevoeging, zie http://www.circuitsonline.net/forum/view/message/1557158#1557158

@Gadget_Inc: Het gaat hierbij niet om de 'beroemde' voeding, maar een eenvoudiger LM317 ontwerp.

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.

Oeps,foutje.
Mijn nederige excuus :p

Je hebt tijd of je hebt geen tijd ! als je geen tijd hebt, waar is die dan gebleven ? https://ledverlichtingsoest.com/

Bedankt voor de antwoorden!

Ja ik weet het gadget inc, maar velen verwezen me ook naar sites en marktplaats, teveel om op te noemen. Ik wist echt niet meer wat ik nu moest doen. En met het vele werk hier thuis, was ik het even compleet vergeten.
Tot ik de topic weer zag en dan schoot het me onmiddellijk te binnen! Tja, stom natuurlijk. Gadget kan jij zo een printje maken voor me?
Natuurlijk tegen betaling!

Zelf maken zit er helaas niet in, daar hebben we thuis helemaal niks voor.
Ik ga er ook mijn man niet mee lastig vallen, die komt soms laat thuis en wil dan even geen elektronica meer zien, en zit onder het werk bedolven. :-)
Kan ik volledig begrijpen.

Ben ook wel benieuwd naar de voeding van Blackdog waar hij mee bezig is!
Zie je dat houd me tegen om direct te beslissen!

A good housewife opens the fridge-door at zero cross point of AC cycle.

Geeft niet :-)
Printjes maken deed ik vroeger op de MTS, daar had ik de mogelijkheden ervoor.
Om het zelf thuis te doen...nah, dat besteed ik liever uit.
Loopt hier een mooi topic over de kwaliteit van de verschillende leveranciers :
http://www.circuitsonline.net/forum/view/93077
Zet anders even een oproep in de V&A, daar heb je de meeste kans van slagen.

Je hebt tijd of je hebt geen tijd ! als je geen tijd hebt, waar is die dan gebleven ? https://ledverlichtingsoest.com/

Ik heb er nog wel 1 liggen die mag weg voor 5,-

Stuur maar een mailtje dan stuur ik hem op!

www.tinuselectronics.nl Because DIY Electronics Matters!!!!