Netwerk & impedantie analyser, DIY meet setup & test fixtures
Doel van dit topic is is mogelijkheden te onderzoeken om met een (HP / Agilent) analyser VNA en impedantie metingen te doen zònder de test fixtures van de fabrikant. Ook het zelf maken van calibratie kits is daarbij interessant...
Dit topic is een voortzetting van de discussie in het "Je mooiste meetapparatuur" topic.
Ik showde daar m’n nieuwe Agilent 4395A spectrum / netwerk / impedantie analyser.
Maar ik had ook al snel ontdekt dat zonder bijbehorende HP/Agilent uitbreidings dozen / test fixtures met name de VNA en impedantie functionaliteit beperkt is....
Dus is het zoeken naar zelfbouw oplossingen om die functionaliteit toch weer te krijgen.
Wat ging er vooraf....
Een samenvatting van wat er al gezegd is in "Je mooiste meetapparatuur", ook om alle info binnen 1 topic te hebben.
miedema:
De 4395A heeft een eigen generator, en 3 aparte kanalen waarmee tegelijk gemeten kan worden.
Om b.v. bij een impedantie meting een referentie meting, de spanning over de DUT èn de stroom door de DUT te meten. Om dat mooi te doen heb je wel de HP 43961A impedance test set nodig....
En zo komen we bij een nadeel : voor veel toepassingen zijn aanvullende test sets nodig ...
Helaas zijn die slecht te vinden
Ook voor de Network Analyser is een aparte testset nodig om S parameters te meten.
Het is ook erg “HP centrisch”, in de menu’s kun je zo de HP testsets en Cal kits kiezen. Wil je het op een andere manier dan is het minder duidelijk. (Er is wel een optie om een eigen Cal kit te definiëren)
De spectrum analyser is “kaal” wel volledig functioneel.
Wel weer mooi is dat ik de impedantie software kan gebruiken om na een VNA meting (S11 of S21) het resultaat om te rekenen naar Ohms (Log Mag, Lin Mag, Phase, Real or Imaginary).
Die functionaliteit heb ik gebruikt voor de metingen die ik hier en hier in het Delta reparatie topic heb laten zien.
De belangrijkste uitdaging is nu dus om die test sets te vinden. Daar heb ik een hard hoofd in, dus wil ik kijken wat er zelf te maken valt.
electron920:
Ik had al een reactie op het Delta draadje achtergelaten maar het is een mooie analyzer.
Alleen zoals je al opmerkt niet compleet en groot en dat is jammer.
Aan het standaard S-parameter set heb u niets als je laag wil meten set begint bij 100 kHz
Zelf maken geen punt 500 MHz is voor wat hoogfrequent betreft laag.
Een paar richtkoppelelementen en schakelaars maar de aansturing is even uitzoeken dit is het signaal om de schakelaars te bedienen tussen heen en terug van de zender dus welke port is actief.
Ik heb het manual van de analyzer wel ik zal eens kijken welke signalen er nodig zijn dit kunnen er nooit veel zijn.
En je kunt het ontwerp naar eigen uitvoering opzetten dus met connectors die je gemakkelijk kan verkrijgen ik denk voor audio niet gelijk aan een B&C of N-connector
Het is wel een uitdaging om het bereik van af zeg 5 Hz tot 500 MHz te bestrijken.
miedema:
Wat betreft de VNA kant denk ik in eerste instantie niet aan een automatische , door de analyzer aangestuurde voorzet.
Ik wil gewoon S11 en S21 metingen doen, zelf de DUT omkeren voor S12 en S22 vind ik niet erg.
Punt is, het idee van de 4395A is dat je je bron naar de R ingang stuurt, en dan je meet signaal naar A (of B)
Ik heb ook een SDR kits VNWA, daar zit de meetbrug ingebouwd. Voor S11 sluit je je DUT aan op de output, voor S21 tussen out en input. Helder & simpel
De HP aanpak is: "geef aan welke HP test kit je aansluit, en welke HP Calkit je gebruikt". Als je die HP spullen hebt liggen is dit òòk heel makkelijk en helder
Maar heb je dat niet, dan is het lastiger uit te pluizen wat de opzet is. Wat zit er in de analyser, en wat in die testkit.
Het is wel duidelijk dat er gesplit wordt naar R, en daarna een brug / coupler naar A. Maar wat zit intern, en wat in de adapter?
Alexander:
Ik heb zelf zo’n soortgelijke meter (4396) en kan aardig uit de voeten zonder verdere test set.
Als je enkel spectrale en fase plots wilt hebben, kun je zonder test set toe. Als je de RF output door een power splitter voert en de ene uitgang daarvan naar R voert en de andere uitgang van de power splitter door het te meten netwerk voert (let op dat je de paden verder zoveel mogelijk gelijk houdt) en de uitgang van het netwerk naar A of B, dan kan je een weergave geven van R/A of R/B of A/R of B/R, weet het niet precies meer. De analyser kan dan netjes amplitude en fase plots geven van je netwerk. Misschien is een versterker nodig als je netwerk teveel verzwakt en het uitgangssignaal onder het detectie niveau van de analyser zakt (door de splitter verlies je 3-4dB), maar verder geeft dit nette resultaten
miedema:
Dit is (voor VNA) inderdaad de richting waarin ik denk.
Maar het maakt een meetopzet wel complexer. Met mijn VNWA heb ik al moeite om het calibration plane precies goed te leggen met het bepalen van looptijden door adapters en zo, nu zit er een wirwar van kabels en doosjes (splitter, coupler) tussen....
Dus als ik een dergelijk opzet betrouwbaar en goed werkend heb, dan zal ik splitter en coupler wel samen in 1 doosje willen combineren tot "test kit", om variabelen te fixeren.
De testkit voor impedantiemetingen heeft echter mijn eerste (en meeste) aandacht.
Bij de ingebakken impedantie software hoort de "43961A impedance test kit" (En daarbij horen dan weer HP test (DUT) fixtures, en HP Cal kit )
Ik gebruik nu vooralsnog een S21 meting van Generator naar R:
DIY S21 impedantie meetopstelling, hier met SHORT cal.
Met gebruik van de Z transform functie krijg ik goede resultaten. (gecontroleerd door bekende weerstanden te meten: levert rechte lijnen op, op de juiste plek. Maar S21 is natuurlijk het nauwkeurigst rond de 50Ω...
(Meer info op deze informatieve 4395A pagina)
Wat Agilent doet met zijn 43961A impedance test kit is zowel stroom als spanning meten. Een V/I meting dus.
Dat is een meetopzet die ik ook zou willen bereiken. (bron referentie via R, spanning en stroom via A en B)
Lastig daarbij is dat als je zowel spanning als stroom wilt meten je snel in massa problemen komt. dus een stroomtrafo, of sturen uit een trafo. Maar wel breedbandig... (Overigens loopt die 43961A ook pas vanaf 100kHz)
Er is van die 43961A wel een service manual, maar daar staat alleen een mechanische tekening in. Misschien kun jij als RF oude rot daar info over opzet / opbouw uithalen?
electron920
De uitleg van Alexander is correct R is de referentie poort en A dan wel B je meet porten.
Voor de tracking generator welke ik aan het ontwikkelen ben heb ik aan de uitgang ook een richtkoppeler deze zou ook van af 100kHz moeten beginnen.
Misschien beter om een topic te openen is niet alleen voor deze analyzer interessant.
Voor het meten aan voedingen is deze goed bruikbaar weliswaar geen Bodeplot maar je kunt onder last mooi de impedantie van de voeding meten hier voor moet je uiteraard een andere brug gebruiken.
Maar door de fase te meten kan je in oogopslag de stabiliteit van je voeding zien.
Voor SMD componenten is voor dit apparaat niets maar zelf maken is leuk en zeker interessant.
Rand apparatuur voor dit soort meetinstrumenten is er bijna niet blijft onder de mensen die er mee werken (wie appelen vaart die appelen eet) of wordt door opkopers niet herkent te weinig knopen en metertjes dus weg er mee.
Je kunt het wel hand matig doen maar de analyzer schakelt het generator pad dus of de bron aan de ingang tijdens de heengaande trace of de generator aan de uitgang tijdens de retrace.
miedema:
Dat voor VNA de opzet "volgens Alexander" is, dat is mij nu wel duidelijk.
Inmiddels heb ik het servicedoc van een oudere HP 85044A transmission/reflection testset gevonden, mèt schema.
Daar uit blijkt dezelfde opzet, maar er zit meer in: extra compensatie verzwakker, en kabel voor "compensating electrical length. Natuurlijk wil ik voor deze analyser zo laag mogelijk proberen te beginnen
Eerst ga ik flink meer inlezen, dan kom ik er op terug.
Maar als iemand ideeën heeft hoe zo'n V-I impedantie meting op te zetten, dan hou ik me alvast aanbevolen
electron920
De Hp85044a daar heb je voor de analyzer niets aan is een reflectie set.
...
Om de V/I karakteristiek te meten gebruik ik de ZPV van R&S de brug heb ik ook zelf moeten maken dus is wel leuk om er weer in te duiken
NKHteB:
voor het schakelen tussen S11/S21 en S12/S22 is een transfer relais heel handig. Een soortgelijke schakeling, wordt voor de VNWA van SDR-kits (DG8SAQ) in het boek "Messen mit dem Vektor-Netzwerkanalysator VNWA2/VNWA3" van Gerfried Palme. Het desbetreffende stuursignaal komt uit de VNWA.
miedema:
Die VNWA heb ik, met het boek van Gerfied Palme. Goed boek om je op weg te helpen.
Ik ben dus bekend met die S11/S21 en S12/S22 omschakel setup. Dat is ook waar electron920 in eerste instantie op doelde. De analyser schakelt dan zelf om.
Maar in mijn praktijk gebruik ik wel S11 en S12, maar taal niet naar S22 en S12... Vandaar dat ik het voorlopig liever overzichtelijk hou, met zo kort mogelijke verbindingen.
(En daar is VNA meten met die Agilent dus een stuk omslachtiger dan met de VNWA)