Het grote fake-onderdelen topic

Volgensmij maakt men in China gewoon wat er gevraagd wordt. Het verschil is dat zij de verantwoordelijkheid leggen bij de kopende partij waar wij normaal de verkopende partij verantwoordelijk houden.

Wil jij een batterij waar 100000mAh op staat? Prima, printen wij dat erop. Wil jij automaten voor show/demonstratie doeleinden? Prima, maken wij. Tja, daarna gaat iemand ze als echt verkopen en haalt er geld tussenuit. Wetende dat ze het toch niet terug hoeven te betalen.

Every machine is a smoke machine if you operate it wrong enough
maartenbakker

Special Member

Dat komt zeker voor, maar hou er rekening mee dat die kopende partij ook gewoon in China kan zitten. En dat er soms gewoon gestempeld wordt om iets beter te kunnen verkopen zonder dat de koper erom vraagt.

www.deficientie.nl | www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

MB, geef eens toe dat China helemaal niet achterloopt, integendeel.
Maar zolang er een markt is voor minderwaardig materiaal of zelfs namaak, als het maar goedkoop is, zullen ze de fabrikatie en uitvoer niet verbieden. Het brengt immers extra buitenlands geld in het nationale laadje.
Wat niet betekent dat ze geen degelijke zaken kunnen realiseren.
En dat zelfs een groot deel van de uitvoer prima materiaal betreft.

Het is natuurlijk geen toeval dat het een bepaald publiek is , hier talrijk aanwezig, die zich op wonderbaarlijke wijze van al die namaak en minderwaardig spul zeer goed bewust zijn, soms door scha en schande :-)

Ik ben een notoire onzinverkoper, want wat ik beweer past vaak niet in ieders kraam.
maartenbakker

Special Member

Waar beweer ik dat China achterloopt? En voor zover ik dat beweer, denk je niet dat dat gewoon waar is? Een aanzienlijk deel van de productie zit in een bepaald ontwikkelingsstadium waar andere landen en regio's ook doorheen gegaan zijn, alleen doen zij dat op een zeer specifieke manier doordat ze een vrij unieke manier van een land besturen hebben. Dat betekent niet dat er niet tegelijk ook productie kan plaatsvinden die aan hogere eisen voldoet.

Wat ik als belangrijkste punt beweer is echter dat de markt voor rotzooi niet alleen gemaakt wordt door de afnemers. Bedrijven en consumenten lichten elkaar op precies dezelfde manier op als westerse klanten die iets goedkoops willen. Hoe zou je dat dan verklaren>?

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op 2 februari 2021 23:27:05 (90%)]

www.deficientie.nl | www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
Sine

Moderator

En daarmee gaan we HEEEL erg offtopic ...

Robin F.

Golden Member

Om weer terug te gaan naar de fakes: niet alleen dure en bijzondere chips worden nagemaakt, ook goedkope achterhaalde meuk als de UA741:

Deze koop je voor 5 cent per stuk op Aliexpress. Het package ziet er slecht uit, met plastic vol bramen, en zelfs een stukje leadframe dat uitsteekt onder de inkeping. Ze doen het wel min of meer, alleen lijken de offset adjust-pinnen niet aangesloten. En dat klopt:

Er zit iets van een LM358 in waarvan ze maar één kanaal hebben afgemonteerd. Deze dingen zijn dus niet omgestempeld, maar echt apart geproduceerd. Blijkbaar verkopen ze dus behoorlijke aantallen, want anders kun je hier toch geen winst mee maken...

Ook benieuwd wat er in al die chips zit? Kijk op Tiny Transistors!
Sine

Moderator

Ik weet dat men in bepaalde audio richtingen nog wel eens een 741 gebruikt.
En het is DE standaard opamp waar alle projecten tot in de late 90's gebruik van maakten, dus wellicht dat hobbyisten dit stuk obsoleteum blijven bestellen.

Het was al duidelijk dat het lang niet altijd de moeilijke en dure onderdelen zijn ... (tot groot ongeloof van een bepaald CO lid ;) )
Men maakt alles na waar maar het kleinste beetje geld te halen valt.

En het is inderdaad niet allemaal meuk, voor de laatste CO voeding hebben we ICL7107's en lineaire optocouplers uit China laten komen.

Die ICL's zijn uiteraard cloontjes, maar die maken ze al jaren succesvol na.
De opto's hebben we bij een paar leveranciers besteld en uitgebreid getest, daar hebben we geen enkele tussen kunnen ontdekken die buiten de specs lag.

Het probleem is dat je echt alles moet testen, en als je dan denkt een betrouwbare leverancier te hebben gevonden dan weet je nog niet of je bij een volgende order exact de zelfde onderdelen krijgt.

Daarnaast heb ik ook wat power audio torren besteld, en die waren heel erg duidelijk wel genept, bij een fractie van het vermogen wat ze mochten verstoken (en ruim binnen de SOA) piepten die door.

Het probleem is dat je echt alles moet testen

Root testhouse heette dat vroeger dacht ik.

Lambiek

Special Member

Op 4 februari 2021 23:52:47 schreef Sine:
Het was al duidelijk dat het lang niet altijd de moeilijke en dure onderdelen zijn ... (tot groot ongeloof van een bepaald CO lid ;) )
Men maakt alles na waar maar het kleinste beetje geld te halen valt.

Ik vraag me nog steeds af waarom dat niet aangepakt wordt. Er zit niet alleen rotzooi tussen maar ook levensgevaarlijk spul. Denk aan de voedingen die spontaan in brand vliegen en spoorafstanden die niet kloppen, veel te krap dus.

Maar ja, alles draait om geld hé.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Op 4 februari 2021 22:57:38 schreef Robin F.:
Deze dingen zijn dus niet omgestempeld, maar echt apart geproduceerd. Blijkbaar verkopen ze dus behoorlijke aantallen, want anders kun je hier toch geen winst mee maken...

Het is verrassend hoe kleine series voor die gasten rendabel zijn.

Voor mij hebben ze legitiem 100 stuks RGB led met "andere pinout" zitten maken. Dat kostte $50 of $70. De leds zijn dan wel 10x duurder, en dat is voor 90% "opstartkosten", maar als jij denkt dat de opstartkosten 10000 zijn om een "chip-in-package" lijn op te starten dan zou het breakeven punt dus wel eens 10x of 100x eerder kunnen vallen omdat die opstartkosten daar zo laag zijn.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
bprosman

Golden Member

Op 5 februari 2021 05:49:18 schreef KGE:
[...]

Rood met een d ;)

https://www.roodmicrotec.com/en/about-roodmicrotec/history

Kan me de dure geteste memory chips nog wel herinneren die ook letterlijk een "Rode verfstip" kregen als ze daar getest waren.

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.
maartenbakker

Special Member

Op 3 februari 2021 09:53:59 schreef Sine:
En daarmee gaan we HEEEL erg offtopic ...

Sorry, het gaat bij mij altijd kriebelen als de afnemers de schuld in de schoenen geschoven krijgen, dus probeer ik meer knelpunten uit te lichten. Die zijn vaak het duidelijkst als je de achtergronden er een beetje bij hebt.

Die powertorren die jij noemt die duidelijk genept waren, ken ik ook. Zoals de bekende lijnafbuigtorren met als merkje SH erop, maar dan de audiovariant.

Ik vraag me wel af hoe het zit met powertorren die door de halfgeleiderfabrikant zelf als legitieme second source worden aangeboden. Ik denk aan merken als ISC en CDIL. Vooral bij ISC hoor ik van anderen meestal slechte verhalen, dus heb ik ze vermeden en zelf nooit zo aan de tand gevoeld.

www.deficientie.nl | www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
Shiptronic

Golden Member

Vaudje

[Bericht gewijzigd door Shiptronic op 20 maart 2021 17:35:49 (93%)]

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.