3D Printers - deel 2

Op 5 maart 2021 11:25:53 schreef vincent1971:
De besturing van mijn cnc machine heb ik op die manier geregeld. Je gaat dan uit van bestaande bewezen technieken.

Ik zou voor een CNC-machine helemaal niet gaan voor een samengestelde zelfbouw. Je moet dan eerst kijken wat je allemaal nodig hebt en wat er allemaal beschikbaar is. Vaak kom je dan al terecht op sites als AliExpress, met soms onbetrouwbare leveranciers of onderdelen die boven hun specs worden aangeboden. Heb je bijvoorbeeld een te lichte motor besteld, beweegt je machine weer niet lekker. En dan vergeet ik nog te melden dat je met die onzekere levertijden zit. Hier op CO zijn diverse ervaringen gedeeld over de levertijden vanuit China enzo. Voordat je uiteindelijk alle onderdelen in huis hebt, ben je al weer weken verder. Heb je iets verkeerds besteld, begint de hele riedel weer opnieuw. Nee, het is veel beter om dan al meteen een kant-en-klare oplossing te kopen. Zo zijn er mooie CNC-machientjes die je a la IKEA kunt bouwen. Alles is op elkaar afgestemd en je krijgt het als een compleet pakket geleverd.

Ik zou dan gaan voor een machine als een :

- Mcwdoit CNC 3018 Pro Router, of
- SainSmart Genmitsu CNC Router Machine 3018, of
- CNC Carve King MillRight

Informatie over de bovenstaande 3 machines kwam ik tegen op de site van the edgecutter. En er zijn tot mijn verrassing nog best wel veel CNC-machines die interessant zijn. Je kunt dit soort machines beter kant-en-klaar kopen. Dan zit je niet met allerlei geregel achteraf.

Op 5 maart 2021 11:58:06 schreef bprosman:
Deze controllers zijn vrij gevoelig voor de volgorde van aanbieden van de voedingsspanning, alsook de wazige schakeling die de stroom zou moeten begrenzen, met de LS123, en de opto's.

Ik gebruik de TB6600 al jaren zonder problemen. In het verleden heb ik een driver-board ontwikkeld voor de KT40 lasercutter, die ik nu ook nog steeds gebruik. Ik ben nog nooit tegen problemen aangelopen met de TB6600. Sterker nog, de "stepstick TB6600" die ik voor deze 3D-printer heb ontworpen, kan ik zo vanuit de socket trekken en in een andere socket terugduwen, terwijl er spanning staat op de controllerboard. En het blijft probleemloos werken (alleen getest als er geen stuursignalen worden verzonden). Het is ook de reden waarom ik zo graag met de TB6600 werk.

Wat ik met bovenstaande wil aangeven is dat CO'ers hier elk op hun eigen wijze plezier beleven aan het repareren of bouwen van een apparaat. De een voelt er meer voor om losse onderdelen te bestellen en samen te stellen / knopen tot een geheel. De ander gaat een stapje dieper en ontwikkelt iets van de bottom-up. Ieder beleefd zo zijn plezier aan deze hobby.

Terugkerend,.. ik zoek naar ervaringen / adviezen / tips over wat de reden kan zijn van het probleem waar ik tegen aan loop. Ik heb steeds meer het idee dat er in Marlin een bepaalde instelling verantwoordelijk is voor het gemelde probleem. Op de achtergrond ben ik nog steeds druk bezig om het zelf op te sporen. En ik zou het enorm kunnen waarderen, indien iemand me zo 1,2,3 kan aanwijzen wat het probleem veroorzaakt en waar ik het moet zoeken.

-=[ EDIT ]=-
Uit voorzorg heb ik nu 2 bestanden toegevoegd, waarin diverse instellingen staan voor Marlin, die ik gebruik. Daar waar ik waarden heb veranderd, is commentaar bij geplaatst.

Van elk bezoek aan CO leer ik weer meer...
Lambiek

Special Member

Op 5 maart 2021 16:13:21 schreef oxurane:
En ik zou het enorm kunnen waarderen, indien iemand me zo 1,2,3 kan aanwijzen wat het probleem veroorzaakt en waar ik het moet zoeken.

Je zegt dat de Z-as wel één kant goed op loopt, maar naar de andere kant niet. Heb je het DIR signaal al gecontroleerd met de scoop?

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Op 5 maart 2021 17:34:26 schreef Lambiek:
[...]
Je zegt dat de Z-as wel één kant goed op loopt, maar naar de andere kant niet. Heb je het DIR signaal al gecontroleerd met de scoop?

Jazeker, dat is wat ik met de multimeter ook heb gecontroleerd. Bij verder meten kwam ik er achter dat het bij het genereren van de step-pulsen juist fout gaat, maar alleen voor bewegingen over de Z-as.

Situatie A)
- Van de home-position af : pulsen zichtbaar en motor draait (rechtsom)
- Terug richting home-position : geen pulsen en motor draait niet

Vervolgens dus de draairichting van de motor veranderd in de broncode.

Situatie B)
Exact hetzelfde gedrag zichtbaar. Ik zie dat de DIR-signaal precies omgekeerd is van situatie A) en de resultaten zijn het volgende.
- Van de home-position af : pulsen zichtbaar en motor draait (linksom)
- Terug richting home-position : geen pulsen en motor draait niet.

Dus, alleen een beweging richting de home-position gaat fout. Van de home-position af, werkt wel. Het gekke is dat in het scherm keurig netjes de positie wordt bijgehouden. Het is alleen dat de motor niet draait, richting de home-position.

Van elk bezoek aan CO leer ik weer meer...
Lambiek

Special Member

Op 5 maart 2021 18:02:31 schreef oxurane:
Situatie A)
- Van de home-position af : pulsen zichtbaar en motor draait (rechtsom)
- Terug richting home-position : geen pulsen en motor draait niet........

Dan zou je toch haast zeggen dat er in de software iets fout gaat.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Op 5 maart 2021 18:16:23 schreef Lambiek:
[...]
Dan zou je toch haast zeggen dat er in de software iets fout gaat.

Na veel testen en meten heb ik ook sterk die indruk gekregen. Alleen, ik weet niet waar in de broncode een of meerdere variaben staan die dit kunnen veroorzaken.

-=[ EDIT ]=-
Zoals gemeld, ik vermoed een probleem in de broncode van Marlin. Vandaar dat ik nu ook een oproep heb geplaatst op reprap.org. Leek me wel zo netjes om het hier te melden.

Van elk bezoek aan CO leer ik weer meer...

Maar het is niet zomaar "een probleem in de broncode van Marlin". Er zijn letterlijk miljoenen 3D printers die deze code draaien en een Z-as hebben die op die manier aangestuurd wordt.

Als je WEL pulsjes ziet bij "UP" en geen bij "DOWN" maar dat het DIR signaal wel veranderd is het enige wat ik kan bedenken dat er opstellingen zijn waarbij puljes op signaal XX gegeven moeten worden worden voor "UP" terwijl de pulsjes voor "DOWN" op een ander pootje YY moeten. Kijk eens in je marlin config of je zoiets kan vinden bij de configuratie van de Z as?

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Op 6 maart 2021 08:37:27 schreef rew:
Er zijn letterlijk miljoenen 3D printers...

Je hebt inderdaad gelijk dat het door heel veel mensen wordt gebruikt en robuust zou moeten werken. Van de andere kant, ik heb het idee dat het gros gebruik maakt van stepsticks met daarop een A4988 of Trinamic-drivers. Een TB6600 zal volgens mij beduidend minder vaak ingezet worden.

Als je WEL pulsjes ziet bij "UP" en geen bij "DOWN"....

Bedankt voor deze opmerking voor wat betreft een dubbele pin-aansturing. Aan deze optie had ik nooit gedacht en misschien zit zoiets ingebakken voor een TB6600. Dat dit niet wordt toegepast voor de X en Y-as en juist wel voor een Z-as. Ik ga nog een keer door beide configuratie-bestanden speuren of iets dergelijks te ontdekken is.

Van elk bezoek aan CO leer ik weer meer...

Op 6 maart 2021 16:44:40 schreef oxurane:
Een TB6600 zal volgens mij beduidend minder vaak ingezet worden.

Een TB6600 wordt gewoon identiek aangestuurd als de A4988 of DRV8825 stepsticks.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Op 6 maart 2021 18:42:57 schreef rew:
[...]Een TB6600 wordt gewoon identiek aangestuurd als de A4988 of DRV8825 stepsticks.

Bijna identiek : de enable pin werkt precies andersom.
Ik heb als extra test het ook laten aansturen als een A4988 (waarbij ik de pinnen inverteer voor de Enable-pin). Lijkt ook gewoon te werken,... met uitzondering van de Z-as. Hetzelfde probleem blijft.

Uit voorzorg heb ik nu ook een stukje broncode in Bascom geschreven om de Z-as motor te kunnen testen. Even de enable pinnen testen (door aan de motor te draaien).
Vervolgens de motor een hele slag linksom en rechtsom laten draaien met de LED als begeleidende indicator. En het werkt prima want de motor voert alles netjes uit

Het is voor mij een extra bevestiging dat het in de Marlin-code zit.

[Bericht gewijzigd door oxurane op 6 maart 2021 20:11:57 (14%)

Van elk bezoek aan CO leer ik weer meer...

Als hij DENKT dat ie op de minimale positie zit, dan weigert ie verder naar de "min" positie te gaan. Blijft je eindschakelaar soms hangen? Zit die op de juiste pin geconfigureerd?

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Rew, zo ver ben ik nog niet eens, dat er limit-sensoren op aangesloten zijn. Dit is puur de controller-board + displayboard en dan 1 stepperdriver + 1 motor erop aangesloten.

https://www.uploadarchief.net/files/download/te_001.jpg

Vervolgens 12 V erop aansluiten en dan in het menu :
Voorbereiden -> As verplaatsen -> Verplaats Z -> Verplaats 1mm.
Daarna stel ik de nieuwe positie in op bijv. 14 mm : motor draait
Daarna stel ik de nieuwe positie in op bijv. 7 mm : niets

Stel ik de positie vervolgens weer op een hogere waarde in, bijv. 10 mm : motor draait.
Daarna weer naar een lagere waarde : motor draait niet.

Opm : Het display is aangesloten met een speciaal gemaakt "converter-kabeltje". Dat werkt prima.

-=[ Edit ]=-
Na zo vaak te hebben gestoeid, merk ik dat er een verschil is in het main-menu tijdens de start, en nadat ik de mislukte positiewisselingen heb uitgevoerd.

[Scherm tijdens opstarten]
https://www.uploadarchief.net/files/download/main_001.jpg

[Scherm na mislukt spelen met X-posities]
https://www.uploadarchief.net/files/download/main_002.jpg

Zou dit een hint kunnen zijn ?

Van elk bezoek aan CO leer ik weer meer...

De melding op het scherm was inderdaad een goede hint. Er is voor de start domweg een sensor nodig / vereist. Ik heb een drukknopje als "sensor" gebruikt. Bij start domweg indrukken, en zodra de motor begint te draaien (van home-position), meteen losgelaten. Vervolgens kon ik daarna vrij een nieuwe positie instellen en de motor liep vanaf dat moment ook weer terug richting home-position.

Dit probleem is opgelost (wellicht dat er nog andere boven komen drijven) Man, wat een opluchting, en rew en Lambiek : bedankt voor het meedenken

Van elk bezoek aan CO leer ik weer meer...