Schakelt automaat uit door blindstroom?


evdweele

Overleden

Op 13 september 2018 14:06:00 schreef testman:
dat was hier in NL ook vroeger toen er nog 230V krachtnetten waren, 2 DII zekeringen boven elkaar voor een gewone 230V groep..

Dat zal dan alleen heel erg plaatselijk zijn geweest. Ik heb dat nog nooit gezien.
Altijd: 1 fase - 1 smeltpatroon per groep. 2, 3 of 4 naast elkaar.

kijk maar eens een jaren 90 commerciele nederlandse tv serie, daar werd overal hetzelfde holec kastje met 4 groepen voor een oud krachtnet voor gebruikt :P

Dat moeten dan erg vreemde tv-series zijn geweest...
Maar ik kijk niet naar commerciële zenders met uitzondering van de Britse ITV, dus ik sluit niet uit dat er bij de Nederlandse tv-makers een steekje los is.

Techniek is ervoor gemaakt om ons in de steek te laten. Het blijft een ongelijke strijd tussen de techniek en de technicus.
mel

Golden Member

In Delft en zeker Rotterdam had je idd 2 fasen systemen, de TU had er speciale kastjes voor . 2 cups en een groepsschakelaar boven elkaar.

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Op 13 september 2018 13:25:36 schreef rwk:
[...]Zet ze maar tegenelkaar zodat ze elkaar isoleren en opwarmen, dan wordt het wel voelbaar warm

400mW kan langs de aansluitklemmen afgevoerd worden zonder je het voelt.
Bedenk ook dat ze al bijna lichaamstemperatuur moeten zijn voor het voelbaar warm is.

Op 13 september 2018 14:06:00 schreef testman:
kom maar eens bij een verdeler van 2000A, die ook nog ip66 is, dan wordt de boel wel warm, die rails zijn als een radiator, komt de warmte van verlies van de zekeringen en mespatronen/automaten ook nog bij..

Dat geloof ik graag maar gezien het hier een huishoudelike 16A automaar betreft is dit appelen en dikke peren vergelijken ;-)

Er is spanning zonder stroom maar geen stroom zonder spanning

Op 13 september 2018 18:09:04 schreef evdweele:
[...]Dat moeten dan erg vreemde tv-series zijn geweest...

Denk het niet. Deze kastjes voedden de James Bond computers ;-)
James Bond computer = bak met 'interessant' knipperende lampjes.

Bezoek mijn neefjes' site: www.tinuselectronics.nl
evdweele

Overleden

James Bond "computers" in Nederlandse tv-series vind ik behoorlijk vreemd.

Techniek is ervoor gemaakt om ons in de steek te laten. Het blijft een ongelijke strijd tussen de techniek en de technicus.

uit de serie kees en co, medio 90's

nog afgezien van t feit dat er geen zekeringen in deze in werking zijnde kast zitten, maar ok :P

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Ik heb eens in een woning in Rotterdam een installatie klusje gedaan. Er zat een groepenkastje met twee smeltpatronen per groep. Het automatenkastje wat ik geplaatst heb, had tweepolige (of hoe omschrijf ik dat) automaatjes. Ik ben toen destijds bij de afdeling inspectie van het toenmalige Rotterdamse GEB gaan vragen wat ik moest plaatsen. Nieuwsgierig als ik ben, vroeg ik naar de reden dat er dubbelpolig moest worden beveiligd. Ik kreeg als antwoord dat het GEB, in ieder geval in dat deel van hun verzorgingsgebied, niet kon garanderen dat de nulgeleider "ten naaste bij" aardpotentiaal had.
Hoe installateurs en doehetzelvers in dat deel van Rotterdam daar tegenwoordig mee om gaan weet ik niet. Ik heb in ieder geval geen weet van vernieuwingen van (delen van) het LS kabelnet in de straten bij het adres van mijn toentijdse moonlighting job. Als zulke werken zouden zijn uitgevoerd zou ik dat opgemerkt hebben.

Dat regeltje "ten naaste bij aardpotentiaal" staat ergens in de nen1010, heb er dit keer geen zin in 't op te zoeken.

als men die voeding heeft omgezet naar 400V dan moet de wijkkabel zijn vervangen, anders kom je een draad tekort..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Ik heb me toen ook laten vertellen dat 't niets te maken had met oud 220 net. Het is me trouwens ook nooit duidelijk geworden of ze dat ooit hebben gehad in R'dam. Gewoon een 400/230V net, maar kans dat de nulgeleider spanning voert. En dan moet je niet alleen dubbelpolig schakelen, maar ook dubbelpolig beveiligen.
Toen, toen ze nog installatie inspecteurs hadden, werd daar op toegezien.
Je moest óók, ook al was het een vriendendienst, met een installatietekening naar die afdeling inspectie.
(Die tekening stuurden ze terug, maar niet naar mij, maar naar de installateur die oorspronkelijk de installatie had aangelegd. Die waren not amused...)

Op 13 september 2018 10:19:20 schreef New Beetle:
[...]Misschien ben ik van nature wat argwanend, heb mij iig gisteren te pletter gezocht op het internet om data bij GE, Eaton,... te vinden die precies dat bevestigen. Een link of effectieve meting is altijd welkom :)

Ik poneer deze stelling op "engineering gut feeling". Educated guessing.

Ik kan het ook nog wel een beetje beter onderbouwen hoor. Het magnetisch deel van de zekering is als een relais. Maar dat is dus bedoeld om zeg op Inom*5 te reageren. Dus op 80A. Dan zal een zeer beperkt aantal wikkelingen wel ongeveer genoeg zijn. Veel hoeft ie ook niet te schakelen: je spant de boel met de hand als je hem aanzet. Een normaal relais moet dus een veer hebben die voldoende druk aanbrengt op het NC contact, en verolgens dat voldoende overriden om voldoende druk op het NO contact te krijgen. Maar hier is het alleen triggeren dat ie tript en de bij het aanzetten gespannen veer doet de rest.

https://www.youtube.com/watch?v=k0q2LSGQZKM&t=4:18 op 4:18 tel ik 9 wikkelingen.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Op 13 september 2018 22:55:43 schreef mvdk:
Dat regeltje "ten naaste bij aardpotentiaal" staat ergens in de nen1010, heb er dit keer geen zin in 't op te zoeken.

in de nen1010 van 2005 staat:

461.2 (toelichting)

In TN-C-stelsels en in het TN-C-deel van een TN-C-S-stelsel mag de PEN-leiding niet worden geschakeld of gescheiden.
In TN-C-S- en TN-S-stelsels hoeft de nulleiding niet te worden geschakeld of gescheiden indien de netbeheerder verklaart dat de PEN- of de nulleiding van de voeding op betrouwbare wijze via een voldoende lage weerstand is verbonden met aarde.

en in de toelichting staat o.a. dat in nominale situaties de spanning tussen aarde en nul max 12v mag zijn.

Overigens ken ik in Delft een pand waarbij men nog oude 230V holec kasten heeft zitten. Hier heeft de grote studentenhuisvester gewoon de helft van de patroonhouders uit gesloopt, en er een nuldraad met ongeïsoleerde klem zwevend boven de rails bijgeklust. Daar uit takken dan de groepschakelaars af. Want waarom zou je ook gewoon een 'duur' nieuw groepenkastje met 8 lichtgroepen plaatsen als je het ook gebeund kan oplossen.

Spanning staat en stroom gaat!

Op 13 september 2018 11:44:44 schreef Frederick E. Terman:
[...]@cj-tronics heeft aan een nieuwe C25A gemeten:
[...]Het is allebei niet zoveel, maar de inductieve reactantie zou dan 0,47 mΩ bedragen; dat is veel minder (ca. 4 %) dan de ohmse weerstand van 11,5 mΩ.
Je kunt ook zeggen: zijn COS φ is 0,9992. :)

OK, een automaat heeft dus een te verwaarlozen zelfinductie en de spanningsval is dus maatgevend voor de opwarming. Hierbij officieel :)

Goed, goed, straks stappen de mieren nog vooraan in de "me-too" betoging omdat ze hier misbruikt worden ;-)

Even resumeren:

Een automaat reageert enkel op de stroomwaarde. De fase van de stroom , of die nu blind of bijziend is niet van tel. Die stroom kun je gewoon meten met elke universele meter.
Schakelt de automaat af bij een stroom waarbij dat niet zou moeten gebeuren, dan controleer je best even de automaat,vermoedelijk is die gaar.

Is de stroom onredelijk groot in verhouding met het verbruik moet je gewoon elimineren.
Je zoekt het circuit waar de abnormale stroom vandaan komt en onderzoekt die.

Een mogelijke oorzaak die ik zo direct kan bedenken zijn tl's in kantoorgebouwen.
Men vervangt de buizen door LEDS, waarbij men de inductieve ballast verwijdert of buiten dienst stelt.
Als men dan de condensatoren , die ofwel in de armatuur zitten, of soms ook een apparte batterij vormen, in dienst laat kun je idd grote capacitieve stromen krijgen in dat circuit. Het inductieve gedeelte dat moet gecompenseerd worden is dan immers verdwenen.
De oplossing is dan de condensatoren ook uitschakelen.

Rust roest, en nog geen klein beetje, ik kan er van meespreken.

ben dat tegen gekomen, oude tl bakken rond een winkelcentrum, waar led buizen ingezet waren, vsa eruit geknipt, maar de parallel condensator zat er nog wel in. de 2,5mm2 was 200mtr lang op t verste punt. er zaten 6A zekeringen in origineel maar dat was al best ruim genomen met die lengten en hoeveelheid lassen. de boel ijlde nogal voor met 25x condensator 12 uf per groep.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

@ kris van damme
ik heb een ingescande manual van de vektormeter 2 van AEG

als je mij een e-mail adres bezorgt dan stuur ik het door

Shiptronic

Golden Member

Op 14 september 2018 21:54:23 schreef testman:
ben dat tegen gekomen, oude tl bakken rond een winkelcentrum, waar led buizen ingezet waren, vsa eruit geknipt, maar de parallel condensator zat er nog wel in. de 2,5mm2 was 200mtr lang op t verste punt. er zaten 6A zekeringen in origineel maar dat was al best ruim genomen met die lengten en hoeveelheid lassen. de boel ijlde nogal voor met 25x condensator 12 uf per groep.

Mag je blij zijn dat je erop tijd bij bent, ik ken er genoeg die denken, O dat is 6? maar dat moet 16 zijn! en er een 16A in schroeft met alle gevolgen van dien, want je weet al dat de stroom groot is :( (het lost het probleem tijdelijK tot voorgoed op :) )

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Zit er niet toevallig ook een grote verbruiker op de groep als een boiler;koffie zetter; waterkoker of een handendroger die onregelmatig aanslaat?

De spanning is te snijden, welke mes moet ik daarvoor gebruiken?

er word hier voorbij gegaan dat een gare las ( vaak een wago ) de oorzaak kan zijn . zeker bij stromen van rond 16A of meer ( blind of niet )
in koude toestand niks aan de hand , maar bij forse stromen word de las heet smelt en veroorzaakt sluiting . vervolgens koelt de boel af en krimpt waardoor de sluiting weg is . ga je nu meten dan zijn de meet waarden alsof er niets aan de hand is .
in een enkele geval kon je de klok er op gelijk zetten , 3 kwartier of een uur naar inschakelen van het circuit klapt de automaat er uit
heb dit al meerder malen bij het handje gehad met wago`s zo vaak zelfs dat ik bij voorkeur las doppen gebruik en geen wago`s meer .
voor al op plaatsten waar mechanische trillingen voor komen zoals fabriekshallen met zware machines maar ook in gewone woonruimtes ben ik dit tegen gekomen
wago = steek las voor we hier een hele discussie over krijgen :)

officieel worden in de industrie conex doppen gebruikt, althans in de calculatie zitten die, maar in de praktijk doet geen hond dat, kost te veel tijd en niemand onder de 50 jaar kan het fatsoenlijk. pas nog een rotte las gehad van een jaar of 50 oud, conex las die rot was door de zwarte oxidatie van de groene VD draad. las zag je niks aan, maar toch geen verbinding. bleek dat verderop ook nog stoffen draad zat, die komt wrs snel zat nu de boel open is geweest. gelukkig was de kast wel modern..

wago's is niks mis mee, maar men gebruik te vaak gebruikte wago's uit de broekzak of stript de draden wel af, maar die zijn scheef en maken zodoende slechte verbinding.

de huidige wago's hebben wel een andere opbouw als de oude grijze, die waren degelijker van opbouw maar ook groter..

[Bericht gewijzigd door testman op 28 september 2018 18:19:14 (23%)]

waar rook was, werkt nu iets niet meer

@ jan verguts

Ik ben op zoek naar een scan van een manual van een AEG Vektormesser II.
Bij voorbaat dank

Dat kan. Maar moet niet in dit oude topic.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

@rew
Mijn excuses, ik vind de 'personal message' optie niet.
Bestaat die op dit forum?

Jan Verguts' email adres is niet openbaar.

Nu ik dit lees, ben zelf nog stees op zoek naar de gebruiksaanwijzing van de vectormesserII. reactie van Jan Verguts toen niet gezien. Nu wel.. wel wat vreemd. Jan heeft maar één bericht gepost op CO, dat hierboven..

[Bericht gewijzigd door kris van damme op 5 maart 2020 18:49:01 (21%)]

@ Kris van Damme, de gebruiksaanwijzing heb ik inmiddels van meneer Verguts gekregen. Stuur me maar een email dan stuur ik de pdf. door. M'n mail adres vind je wanneer je op m'n profiel kijkt.

Zonet verstuurd.

geweldig, na zovele jaren toch nog boven water.