Show your projects! Part 33

Dit topic is gesloten

Project, nixie voltmeter in ere herstellen.

Een jaar of 10 geleden hier op het vraag en aanbodgedeelte een kapotte nixie voltmeter gekocht, om de buisjes te herbruiken. De voltmeter was bevroren in 1 getal en dus onbruikbaar.

Heb echter de oude handleiding ergens kunnen vinden in de krochten van het internet en hem toch weer aan de praat weten te krijgen, er moest wel een nieuwe range-selector op.

2 forumleden hebben hun hele voorraad voor mij doorzocht en helaas geen 0,1% weerstandjes kunnen vinden, dus zat er niets anders op dan die veel te dure weerstand-netwerk te kopen.

De behuizing is geheel zelf gemaakt met de 3d printer, als je een andere range selecteerd, zie dat terug in het aantal V boven de draaiknop, en ook de punt verplaatst zich op het scherm. De voorkant is Copper-Filled filament, lastig te zien op de foto maar het lijkt net oud koper.

De draaiknop is een NKK MRA403, geen goedkope draaiknop maar ik gebruik die altijd graag omdat die een zeer positieve klik geven, net als die ouderwetse draaiknoppen van vroeger. Ik heb met Eagle een breakout bordje ervoor gemaakt.

Op de 4V stand is hij voor een oude voltmeter nog behoorlijk precies

in de 2 andere ranges is er iets afwijking, misschien zet ik ooit nog 2 trimpotjes over de 0,1% weerstanden

Ik had fotos willen maken van de binnenkant maar dat vergeet ik altijd in mijn enthousiasme

Lambiek

Special Member

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.
maartenbakker

Golden Member

Leuk ding inderdaad en een echte retro look!

Ik zou in plaats van een duur weerstandsnetwerk overwogen hebben om te selecteren.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Al tijden stoei ik met AVR's. Daarbij had ik een STK500-kloon, waarvan de behuizing steeds gammeler werd : plastic klemmetjes die afbraken, e.d.
Ik wou een nieuwe kopen, maar zag dat de meeste AVRASP zijn, waarbij een vreemde driver ge-installeerd moet worden. Daarnaast is de levertijd vanuit China bijzonder onbetrouwbaar. Ik loop al aan tegen levertijden van ruim 2 maand of langer. Omdat ik toch wat printjes richting Elecrow zou sturen, heb ik 2 nieuwe STK500 V2 erbij ontworpen met 2 verschillende USB-aansluitingen, maar wel met een CP2102 erop.

Gisteren ontving ik de PCB's, vandaag 2 printjes voorzien van componentjes en vervolgens de Atmega8, die erop hoort, geprogrammeerd. Normaliter ben ik gewend dat altijd nog wat problemen om de hoek komen kijken, tijdens de eerste keer aansluiten (componentjes verkeerd of geen goede soldeerverbinding e.d.). Dat viel dus reuze mee. Dus, als test, meteen een andere Atmega volproppen met wat code en wat met de fuses stoeien. Werkt probleemloos.

Hieronder het resultaat (foto's aanklikbaar voor groter formaat):

De onderkant
https://www.uploadarchief.net/files/download/stk500_1s.jpg

De bovenkant
https://www.uploadarchief.net/files/download/stk500_2s.jpg

Aan het werk
https://www.uploadarchief.net/files/download/stk500_3s.jpg

-=[ EDIT ]=-
Voor wie het ook zelf wil bouwen, schema en broncode komt hier vandaan.

Van elk bezoek aan CO leer ik weer meer...

Klant had gevraagd om een "raspberry pi opzet bordje met vier MOSFET uitgangen.

D'r zitten PSMN1R2 mosfets op. "Logic level", en die doen het al heel aardig als je ze gewoon met 3.3V aanstuurt direct uit de pi.

D'r zit ook een DCDC converter op die uit de 12-24V in de 5V voor de pi maakt. Blijkt dat ik vergeten ben de passende spoeltjes te kopen, maar het prototype met een andere spoel die werkt gewoon.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
Jeever

Golden Member

Snel één frontplaat laten maken
Weliswaar géén eigen project beschrijving, maar een handige tip die de zelfbouwers op dit forum van pas kan komen. Ik ben toevallig vorige week op de site van DirectSigns terecht gekomen. U kunt daar via het online programma SignStudio Advanced (https://www.directsigns.nl/ssa/index.php) een frontplaat ontwerpen en één exemplaar online bestellen.

Er worden geen opstartkosten berekend, u ziet tijdens het ontwerpen van uw frontplaat onmiddellijk hoeveel het gaat kosten en ook voor één exemplaar geldt een levertijd van maximaal 48 uur.
U kunt als basismateriaal kunststof, RVS of verschillende soorten aluminium plaat tot 1,5 mm selecteren. De prijs valt mee: de onderstaande frontplaat van 294 mm bij 145 mm kost, gemaakt uit gelaserde aluminium plaat van 1,5 mm dikte, slechts € 16,74 exclusief € 7,95 verzending.

De frontplaten worden niet in Nederland gemaakt, maar in de hoofdvestiging van SignStudio in Zweden en verzonden via UPS Express Envelope. Productie en levering gaat razendsnel. Het ontwerp van deze frontplaat werd op zondag om 18h05 online besteld. Maandag werd de frontplaat door UPS om 13h59 bij de productiefaciliteit in Zweden opgehaald en op dinsdag om 13h21 bij mijn huisadres afgeleverd.

Bezoek mijn elektronica-hobby blog https://verstraten-elektronica.blogspot.com/
trix

Golden Member

heb hem al op geslagen in mijn favorieten, bedankt.

eigenwijs = ook wijs
Thevel

Golden Member

Bedankt.
Hij staat ook in mijn favorieten, het kan misschien wel eens van pas komen bij een privé projectje.

Kruimel

Golden Member

Bril-jant! _/-\o_

[Bericht gewijzigd door Kruimel op dinsdag 19 mei 2020 22:10:41 (26%)

Weinig zelf aan gesoldeerd:

ESC in china gekocht. Met potmetertje en richting jumper. Bedoeld voor een harddisk-motor, dus maar een harddisk gepakt.

Stekker aan de HD stekker aan de ESC en... draait gewoon als een tierelier. D'r zit een '555 en motor controller chipje op.

OP volgas doet het harddiskje meer dan 8000RPM (m'n stroboscoop gaat niet sneller): ik denk 11400.

Edit: Twee fototjes van het printje toegevoegd.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
Sine

Moderator

Geinig ... heb je er ook een toepassing voor?

Fan laat je het schijfje toch gewoon 2 rondjes draaien per flits? Wel grappig zou je eens een linkje van de esc kunnen plaatsen? Misschien wel eens leuk om daar wat mee te prutsen.

@Hieronder, Tnx voor het linkje

PE2BAS

Op 19 mei 2020 23:38:59 schreef hardbass:
Fan laat je het schijfje toch gewoon 2 rondjes draaien per flits?

Ja, we waren eerst op 5700 RPM uitgekomen: Toen stond ie netjes stil. Toen zei ik: aan het geluid te horen: Hij draait niet 5700 RPM: dat klinkt anders. Toen hebben we hem met de potmeter langzaam omhoog gedraaid en steeds "gevolgd" en toen kwamen we onderweg dus de 8000 tegen....

hier is de link.

Edit: Hierboven nog twee fotojes van het printje. En... Ik heb nu weer even opgezocht wat het chipje ook al weer was. Ter info: de helderheid en contrast settings op 1 van m'n monitoren is zo slecht dat het chipje gewoon zwart is op de foto als ie op die monitor staat.

Edit2: Ik zat te denken: Als ik nu een CPUtje er naast maak die het digitale "een cyclus is af" signaal bekijkt, dan kan die het aantal RPMs op een displaytje laten zien.... Dat signaal heet "FG" en... Ze hebben een test-pad voor me op het printje zitten! Ik hoef niet eens aan het pinnetje te solderen!

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
Thevel

Golden Member

Bedankt voor de link, heb er ook besteld, als hij binnen is zal ik ook eens experimenteren.

flash2b

Special Member

Een paar weken geleden mijn verlichting moeten repareren wegens een kapotte 38W 2D TL balk. De buis bleek niet kapot, maar de de voeding. Uiteindelijk bleek dat de DIAC defect was en na vervangen deed die het weer prima.

Een DIAC is redelijk makkelijk te testen, maar omdat ik nog geen specifieke tester had, heb ik uiteindelijk een DIAC tester ervoor gemaakt. Dat leek me voor de toekomst wel makkelijk.

Hoewel één weerstand van 100K genoeg zou zijn, heb ik hem luxe uitgevoerd met scope uitgang, threshold indicator en een schakelaar om hem op 2 standen te laten oscilleren. Het geheel zit in een Hammond 1591ABK behuizing.

https://www.uploadarchief.net:443/files/download/20200522_142234-sm.jpg

Van buiten ziet hij er zo uit:
https://www.uploadarchief.net:443/files/download/20200522_143627-sm.jpg

Om te kunnen testen is ook een regelbare voeding van tenminste 40V nodig. Hieronder kan je de DIAC tester in actie zien.

https://www.uploadarchief.net:443/files/download/20200522_144320-sm.jpg

Tenslotte een scope plaatje van een DB3 DIAC op 50V en de schakelaar op de stand "FAST"

https://www.uploadarchief.net:443/files/download/db3%20(2b)%2050v%200,047u.png

Mijn lade met testers begint nu wel uit te puilen, maar er zullen er zeker nog wel bijkomen. ;)

Lambiek

Special Member

Leuk ding en nog handig ook. :)

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.
RAAF12

Golden Member

Ziet er leuk uit. Ik testte diac's op een losse voeding met stroombegrenzing de meeste diac's slaan door rond de 33V.

Grensovergang Spanje-Algarve (9-6-2024) https://www.youtube.com/watch?v=sserlsJy0wI&t=210s
pietplof

Golden Member

Hr. flash2b; Als het niet al te veel moeite is, zou ik graag het schema willen zien.
Bij voorbaar dank en zo.

festina lente

@hardbass: welke Dymo labelprinter is het? En heb je een artikelnummer van de (25x25) stickers?

Fan van Samsung (en repareer ook TV's). :)

Ik dacht: Die zoek ik even op, en meld dan: hierzo... Maar ik kan de 25x25 niet vinden. FYI: Ik vind de labels gekocht op Aliexpress fijner dan de echte Dymo.

Edit: Met het dymo-typenummer vind ik ze wel op ali. Als je 100 rollen koopt vanaf 2 euro per rol, koop je minder rollen dan makkelijk 10x duurder.

[Bericht gewijzigd door rew op zaterdag 23 mei 2020 11:16:36 (32%)

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

De labels zijn hier te koop: https://www.labelprintershop.nl/dymo-s0929120-labels
En de printer die ik heb is een labelwriter 450.

PE2BAS

Bezig met een 18650 meter te maken, interne weerstandsmeting, capaciteit enz..

Link naar github project pagina: https://github.com/Perr/Battery-meter

Ik ben benieuwd of er nog meer mensen zijn die interesse hebben in zoiets en eventueel mee willen denken/programmeren. Ik wil er nog wel temperatuursensoren aan toevoegen om de warmte van de cell te meten en automatisch op kunnen laden (dan is het ook mogelijk de efficientie van de cell te kunnen bepalen).

Gaaf! ik wilde dat ook maken, maar heb het steeds te druk met andere dingen. Leuk om te zien wat ik al vermoedde: De interne weerstand neemt toe naarmate ie verder leeg raakt.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Dit topic is gesloten