Eerst potmeterassen zagen, en dan pas monteren? Nu wordt het lastig, met kans op beschadiging van loper/koolbaan.
Op 17 mei 2010 19:24:58 schreef pientertje:
Die andere twee werden niet warm, heb ik wat fout gedaan? Vrees van wel... Voeding met 14 volt en wel flink volume. De tda2030 met blokje werd wel handwarm.
De voedingsspanning is nog te laag daarvoor, op 14V doen de transistors nog weinig. Het totale vermogen is dan ook heel laag, <10W.
De voeding is niet voor niets ruim 40V.
je kan de potmeter assen ook inkorten door ze er met de dremel af te slijpen. zo oefen je vrij weinig kracht uit op het asje waardoor de kans van beschadigen kleiner is.
[Bericht gewijzigd door Jeroen06 op woensdag 19 mei 2010 00:02:23 (40%)]
free_electron
Silicon Member
Professioneel ElectronenTemmer - siliconvalleygarage.com - De voltooid verleden tijd van 'halfgeleider' is 'zand' ... US 8,032,693 / US 7,714,746 / US 7,355,303 / US 7,098,557 / US 6,762,632 / EP 1804159 - Real programmers write Hex into ROM
Op 18 mei 2010 18:38:00 schreef LED-Maniak:
[...]
Nope, maar heb ik ook leuk plaatje van geschoten.Wat doe je als je weinig ruimte hebt? Stacken!
Whoa ! zie dat aan zeg. Dat mag er best zijn.
Tinus016
www.tinuselectronics.nl Because DIY Electronics Matters!!!!
@Henry, Klopt had ze er even in gezet om te passen. K heb er toen ook meteen even een foto van geschoten.
Edit: 21-05-09, TADA
@Jeroen, Meestal zet ik het af te zagen stuk klem in de bankschroef, zet de potentiometer dan op half en zaag dan het stuk wat er af moet af.
Bert_mc
Suffering from wiseass oneliner blackout
Hier nog eentje uit de "what would McGyver do" reeks.
Vorige week had ik even tijd en ik was wat aan het experimenteren met een stripline bandpassfilter.
De microstrips zijn gemaakt met kopertape. Het ontwerp is voor 1090MHz maar ik had niet echt verwacht om op die frequentie uit te komen met breekmestechnologie.
Nu heb ik geen vector network analyzer (nog niet! De DG8SAQ NVNA zit in de pijplijn!) en wou ik uiteraard de respons weten... In een RF bakje had ik nog wat VCO blikjes liggen, dus maar snel een rampgenerator gebouwd met een 555 (foei...), en voila - in combinatie met de spectrum analyzer op max hold krijg je een soort poor man's Scalar NA. De SA heeft wat mathematische basisfuncties zodat de niet-vlakke vermogenscurve van de VCO's gecorrigeerd wordt.
Uiteraard wou ik een breedbandige sweep kunnen doen vermits het over een hopelijk wat selectief bandfilter gaat, dus moest ik het met twee blikjes doen.
Het eerste blikje gaf me de helft van de respons:
Tweede blikje erbij (na wat tweaken, toegegeven):
Conclusie: een vreselijk slecht 5-polen filter van 150MHz breed (-6dB, en 400 MHz op -30) en een trage afval
Volgende ronde ga ik gewoon een stuk tape plakken en de slots eruit snijden, in plaats van smalle strips snijden en die dan proberen te plakken.
Maar 't was leuk om voor de verandering zo eens iets in het wilde weg te doen, maar de resultaten zijn er ook naar .
Bert_mc
Suffering from wiseass oneliner blackout
Twee posts in een reeks omdat het over twee redelijk losstaande zaken gaan. Min of meer toch. Dus het leek me gepast.
Hierbeneden zie je mijn experiment met een Clapp oscillator.
Ik was aan het knoeien met de terugkoppelcondensatoren (capacitieve deler). Hier bededen ging het over twee 10pF condensatoren, hetgeen blijkbaar veel te veel terugkoppeling geeft, gezien de vervorming verder. Bij 8pF/2pF was de tweede harmonische 30dB onder de eerste, dus daar moet ik duidelijk naar terug.
Eerlijk gezegd ben ik vergeten hoe je het juist berekent, dus was ik maar natte vinger voor een 50/50 verhouding gegaan.
Op het eerste zicht leek het mee te vallen, weinig duidelijke faseruis en schijnbaar stabiel:
Maar geen rozen zonder doornen (of toch geen schone oscillator zonder de juiste hoeveelheid terugkoppeling)..
Hier naar kijkende dacht ik aan al die FM bugjes die hier de voorbij komen, dus kreeg ik ineens de geniale inval om er een varicap/condensator/weerstand aan de tank bij te hangen en als dusdanig een UHF bugje te maken...
En toen ik mijn ontvanger op breedband FM zette, kon ik niet anders dan hartelijk lachen. De geluidskwaliteit was ronduit geweldig. Echt waar, zonder biasing van de varicap of niks.
Voor hier iemand zich zorgen maakt - alles ging in een dummyload. Het hele zaakje lekte nochtans meer dan genoeg om glashelder binnen te komen, maar de antenne staat er maar een meter of 5 vandaan.
Mooie modulatie, 200 kHz breed (dankzij de volumeknop!)
Op de SA kon ik mijn ogen al helemaal niet meer geloven... meer dan 60dB onderdrukking van het aanliggende kanaal! Met een bugje met foute terugkoppeling! (niet zeuren over waar zijn de zijbanden )
Zet je echter de muziek uit... dan wordt het ineens heel lelijk:
20 kHz drift op 5 seconden? No problem!
Dan maar eens luisteren in het GHz bereik. Geen enkel probleem, signaal zat:
Om het wat netter te houden heb ik dan maar het striplinefilter uit de vorige post erachter gehangen (die lag nog op tafel, en de ongepaste breedbandigheid kwam nu van pas)
Nog steeds niet netjes @-20dB maar toch al wat minder schaamteloos..
Striplines helpen niet veel tegen drift, jammer genoeg
Ook op 1070MHz was de gedemoduleerde geluidskwaliteit gewoon onberispelijk.
Dat was nog eens leuk. Nu even wat bijlezen om de terugkoppeling te herleren berekenen...
free_electron
Silicon Member
Professioneel ElectronenTemmer - siliconvalleygarage.com - De voltooid verleden tijd van 'halfgeleider' is 'zand' ... US 8,032,693 / US 7,714,746 / US 7,355,303 / US 7,098,557 / US 6,762,632 / EP 1804159 - Real programmers write Hex into ROM
CRAP ! zo een SA ben ik naar op zoek. begint die op 0 of op 9Khz ?
ik had vandaag toevallig nog een oud artikel van HP in handen waar ze die striplie filters beschreven. er stond ook iets in waar ze iet dede zoals dit:
---|nunu|--
ze maken geplooide u vormige stris die alternerend met opening naar boven of naar beneden staan.
fred101
Golden Member
www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur en maritieme en industriele PCBs
Bert: met het programma sonnet kan je die filters simuleren. Als je dit als stripline hebt berekend is het resultaat wel verklaarbaar, je mist het tweede dielectrium en massa vlak. Als je van microstrip bent uitgegaan zou het toch beter moeten kunnen. Ik neem aan dat die printplaat van dat filter wel een aangesloten massavlak aan de onderkant heeft.
Je kan het wat tunen door er stukjes af te snijden of wat kloddertjes soldeer op te gooien heb ik gemerkt.
Leuk trouwens een 1GHz FM bug
Bert_mc
Suffering from wiseass oneliner blackout
Op 20 mei 2010 06:23:58 schreef free_electron:
CRAP ! zo een SA ben ik naar op zoek. begint die op 0 of op 9Khz ?
150kHz als ik me niet vergis. Maar da's meer dan laag genoeg voor mij.
Ik ben er ook al tien jaar op aan het azen. En heb geen andere keus gehad dan gewoon de kogel door te bijten. En de mijne is nog niet eens in perfecte staat (oven oscillator is niet 100% stabiel dus absolute frequenties meten is moeilijk). Die verdomde dingen gaan nooit naar beneden in prijs.
ik had vandaag toevallig nog een oud artikel van HP in handen waar ze die striplie filters beschreven. er stond ook iets in waar ze iet dede zoals dit:
---|nunu|--
Jep dat ken ik, daar heb ik het idee vandaan om te experimenteren met kopertape!!
Raar dat we allebei zo'n oud artikel tegelijkertijd gelezen hebben. HP archive is een goudmijn!
Op 20 mei 2010 09:24:28 schreef fred101:
Bert: met het programma sonnet kan je die filters simuleren.
Ik moet dat eens proberen, bedankt voor de tip. Dit is gewoon met de hand uitgerekend aan de hand van wat tabelletjes zonder het eigenlijk te doorgronden.
Als je dit als stripline hebt berekend is het resultaat wel verklaarbaar, je mist het tweede dielectrium en massa vlak. Als je van microstrip bent uitgegaan zou het toch beter moeten kunnen. Ik neem aan dat die printplaat van dat filter wel een aangesloten massavlak aan de onderkant heeft.
Ja, inderdaad. Maar zelfs een filter met microstrips gemaakt heet een stripline filter denk ik
Je kan het wat tunen door er stukjes af te snijden of wat kloddertjes soldeer op te gooien heb ik gemerkt.
Ja, maar het probleem, denk ik, is niet de lengte maar de onvoldoende nauwkeurige afstand tussen de strips. Klik even op de foto, dan zie je het wel. Het is echter bijna niet te doen om dat met de hand nauwkeuriger aan te pakken.
Leuk trouwens een 1GHz FM bug
Als ik nog eens wat tijd heb moet ik eens proberen hoe ver ik kan gaan met de BFR92 transistoren die ik gebruik.
[Bericht gewijzigd door Bert_mc op donderdag 20 mei 2010 13:44:15 (27%)]
fred101
Golden Member
www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur en maritieme en industriele PCBs
Stripline en microstrip zijn verschillende dingen. Bij stripline heb je van boven naar beneden: massavlak, diëlectrium, de strip(s), diëlectrium, massavlak. De strip is dus een afgeschermde transmissielijn. Microstrip is een strip, diëlectrium, massavlak. Is maar een detail natuurlijk, maar verder moet ik niets zeggen, Ik kan ze niet berekenen zonder software
Dat kloddertje tin veranderd wat aan de spoelwerking en capaciteit. Het inkorten veranderd de zelfinductie (en natuurlijk ook wat capaciteit). Daarmee kun je fouten in stripbreedte, onderlinge afstand, dikte en materiaal van de pcb mee corrigeren.
http://www.hamforum.nl/download/file.php?id=1682&mode=view
Die is met een bfr91 gemaakt en zat boven 2GHz. Die klodder soldeer zorgde dat ik hem uiteindelijk precies op de frequentie kreeg die er met stift bij staat. (was een TG experiment)
Op 19 mei 2010 22:46:16 schreef Tinus016:
@Henry, Klopt had ze er even in gezet om te passen. K heb er toen ook meteen even een foto van geschoten.
Ah ok dan ,je hebt er over nagedacht.
@Bert_mc: Dank je wel voor je zeer gedetailleerde posts. Mooi zo'n stukje HF techniek... de ene eet rauw, de ander rent gillend weg.
Wat het filter betreft, ik heb hier 70cm bouwboekje liggen waar microstrip voor de bandfilters ed gebruikt wordt. Dit zijn net zoals free aangeeft in elkaar grijpende vingers, waarbij de ene helft van de 'vingertopjes' een trimmer aan massa heeft. Ik zal je een scan mailen van een pagina.
Staat het HP artikel online?
Op 20 mei 2010 09:24:28 schreef fred101:
Leuk trouwens een 1GHz FM bug
Een nieuwe uitdaging?
free_electron
Silicon Member
Professioneel ElectronenTemmer - siliconvalleygarage.com - De voltooid verleden tijd van 'halfgeleider' is 'zand' ... US 8,032,693 / US 7,714,746 / US 7,355,303 / US 7,098,557 / US 6,762,632 / EP 1804159 - Real programmers write Hex into ROM
Op 20 mei 2010 14:38:20 schreef fred101:
Microstrip is een strip, diëlectrium, massavlak.
en sedert wanneer is lucht geen dielectrum ? of soldeermasker ?
fred101
Golden Member
www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur en maritieme en industriele PCBs
Wat heeft dat er mee te maken ? Het gaat niet om het soort diëlectrum.
Kom op jongens, jij bent professional, moet ik jou nu het verschil tussen microstrip en stripline vertellen ?
http://en.wikipedia.org/wiki/Stripline
http://en.wikipedia.org/wiki/Microstrip
De eerste zit gesandwitched. De tweede niet.
Tadaa. Mijn project thermostaat is bijna af.
Te verbeteren:
temperatuur sensor TC74 vervangen door een nauwkeuriger type.
Soms twijfelt deze tussen 2 temperaturen waardoor er een hysteresis van minimum 2°C moet zijn, wat veel te veel is.
Ik ga deze nog vervangen door beter type (TCN75 ofzo).
Nog een dikke opmerking i.v.m. TC74, als de voeding slecht ontkoppeld is schommelt de temperatuur met 3 à 4 graden. Dus een C'tjes van 100nF naast het IC is echt wel nodig.
Er zit een weekprogramma in, dat 2x per dag in te stellen is voor dag/nacht temperatuur.
Geprogrammeert met picbasic (proton).
Ik weet zelf niet goed wat het is, maar het werkt als een touch schakelaar. Raak de rode draad en de led brand
Als je een minuutje wacht werkt het zelfs als je je vinger op 1cm afstand houd, maar dan blinkt de led en gaat hij weer uit
[Bericht gewijzigd door nicksasa op zaterdag 22 mei 2010 23:52:37 (21%)]
fred101
Golden Member
www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur en maritieme en industriele PCBs
Op 22 mei 2010 23:50:56 schreef nicksasa:
Ik weet zelf niet goed wat het is,
Ik dacht dat ik wazige dingen deed maar ik weet wel wat ik maak
dit is leuk, ik wacht 10min, met me hand 10cm van de draad en hij knippert, dit is pas wazig
dit is een schakeling die werkt doordat de weerstand verlaagt denk ik, want als ik de rode draad vastneem dan brand de led maar niet super fel, als ik dan met men andere hand de + vastneem gaat de led uit, als ik de - vastneem dan brand de led volledig en dan kan ik zelfs de rode draad loslaten de led brand dan todat ik mijn hand van de - neem
ahja, zo leer je dingen zeker
[Bericht gewijzigd door nicksasa op zondag 23 mei 2010 00:10:02 (67%)]
Nieko
LED addicted... Fijnmalen en snuiven maar!! :P
Haha, ik verwacht dat je een pull up/pull down weerstand vergeten bent bij je FET (?). Dan krijg je dit soort taferelen
Wat moet het eigenlijk dan worden?
Arjan Swets
cnc filmpjes op Http://www.arjan-swets.com
Op 16 mei 2010 01:55:53 schreef testman:
rgb uit de scart plukken en scart op tv uit instellen ?
komt daar dan ook het rgb signaal uit bij een film die via hdmi binnenkomt.?
250v nixie psu, en in dit schema zit er geen pullup/down weerstand bij de fet Link
btw de "rode draad" is de reset van de NE555
hmm, ik vergroot de oppervlakte van de draad door hem te verbinden met een rol tin, en als ik mijn hand nu binnen de 50cm begeef, dan brand de led. Magnetische velden ??
Die reset ingang is extreem hoogohmig, dus door je hand in de buurt te brengen kun je door middel van capacitieve overdracht een lading overbrengen op die draad.
Altijd via een weerstandje van 10k oid aan massa of aan V+ leggen.
thx voor de uitleg Sine
Morgen eens kijken of ik een draadloze schakelaar kan maken met dit
Op 23 mei 2010 00:12:41 schreef Arjan Swets:
[...]komt daar dan ook het rgb signaal uit bij een film die via hdmi binnenkomt.?
Uit een tv komt volgens mij nooit een rgb signaal via scart.
testman
waar rook was, werkt nu iets niet meer
heb het net opgezocht en er kan alleen rgb in een tv , eruit alleen cvbs pen 19 uitgang en 20 ingang en 17 massa .