Je mooiste meetapparatuur. Deel 4

Dit topic is gesloten

Op 23 april 2011 22:23:45 schreef jovak:
... Maar moet je tegenwoordig nog een analoge scoop zien te krijgen, die boven de 300MHz kan meten. ;) Het schijnt lastig te zijn.

Dat kan wel zijn ja. Tweedehands kan dan uitkomst bieden.
Tweedehandssites zoals Helmut Singer bieden veel aan, maar Helmut denkt ook dat de eurobiljetjes op de rug groeien. Daarom heb ik deze scoop voor een normale prijs elders geregeld. Ik ben wel blij met mn hoogfrequent scoopje.

- - big bang - -

Niets is zo eerlijk verdeeld als verstand: iedereen denkt er genoeg van te bezitten
guidob

Overleden

1GHz genoeg?

http://www.iti.iwatsu.co.jp/en/products/ss/ts81000/ts_top_e.html

prijs wil je denk ik niet weten....

Singer is ok als het van de "to scrap" list komt. Ongeveer dezelfde prijzen en kwaliteit als ander tweedehands spul. Best leuk spul daar weggehaald (tientjeswerk). O.a. een 7704A.

@Guidop: In de 'to scrap' list heb ik nog niet geneusd, goede tip.
Haal jij je spullen dan af, of verzending?

- - big bang - -

Niets is zo eerlijk verdeeld als verstand: iedereen denkt er genoeg van te bezitten
guidob

Overleden

Countdown lijst op de site. Ik haal de spullen af; woon er niet ver vandaan. Hij heeft wat gebouwen die lijken op legerbarakken. Nokvol met meetappparatuur. En dat is geloof ik lang niet alles.

http://members.home.nl/baltusg/TIA3100.JPG

Deze komt er vandaan, timing analyser. 90 euro. Prijzig wellicht, maar zo'n ding kom je niet vaak tegen. En de moderne varianten zijn erg prijzig, ook tweedehands.

Op de achtergrond, de grote tek was (zonder plugins) 50 euro. Dat is een goede prijs vind ik zelf.

De timing analyser had een beetje werk nodig. De tek niet.

Ben helaas Fred niet, daar komt dit soort spul gewoon aanwaaien...

fred101

Golden Member

Hmm, een 50 kilo calibrator, daar heb je wel windkracht 12 voor nodig ;-)
Ben nu een beetje gefrustreerd, ik krijg de Fluke 845A niet goed. Combi van waarschijnlijk vermoeid germanium en te veel ruis (in de photo-choppers). Alles doorgemeten, alle torren getest, condensators vervangen enz. Hij wil niet nullen, de push-pull en diffamp doen hun werk maar net na of in de chopper gaat het mis. Teveel drift/ruis denk ik. Een chopper trekt meer stroom dan de ander. Met kast open maar guard dicht kan ik hem koud nullen tot in de 1uV schaal en kan ik 100uV meten met 5-8uV drift. Met de bovendeksel er op wordt dat 20-80uV drift en nult hij niet meer. Dat kan ik alleen niet verklaren. De bovenplaat in de buurt van de voeding brengen is al genoeg. Toch veranderd er niets in de voeding daardoor. Naarmate hij warmer wordt wordt dat erger en nult hij nergens meer. Toch kon ik tot op een tiental uV nog twee sources matchen (met de deksel eraf) dus hij werkt wel min of meer.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur en maritieme en industriele PCBs

Mooi spul, ik ga ook nog eens bij Singer neuzen.

- - big bang - -

Niets is zo eerlijk verdeeld als verstand: iedereen denkt er genoeg van te bezitten
guidob

Overleden

Er staat nu niets interessants in de countdown lijst.

Nog twee vermeldingen van mijn kant:

Een keer een 7T11 geruild bij hem tegen een probe en een 7B53. Die 7T11 had ik zelf niets aan en hij had alleen een 7S11 liggen. Maar normaal gesproken zal hij niet ruilen. Maar hier zag hij het voordeel wel van in :-) Die 7B53 was een goede module (getest/gecalibreerd) en niet van de scrap lijst. Probe was ook netjes met boekje etc.

Een keer een 7A13 bij hem gekocht van de scrap lijst. Helaas vol met defecte relays. Ook begon een R/L te roken (tantaal erna sluiting). Moet ik nog altijd een keer naar kijken; in rosmalen wat kleine relays gekocht die wellicht nuttig zijn. Maar heb nu ook een 7A22, dus het moet niet zo nodig.

Buiten staan nog wat bakken met echte rommel. Helaas vind ik de zaken die daarin liggen weer te duur. 1 ervan bevat dezelfde philips logic analyser als hierboven in het plaatje (rechts net een stukje). Zou ik wel willen meenemen voor reserve onderdelen, maar niet voor de vraagprijs. Ding ziet er niet uit, is alleen maar geschikt voor parts.

Overigens heeft de 7704 plaats gemaakt voor een 7603. Daardoor past de timing analyser ook op de shelf. 7603 zit dan die 7A22 in.

fred101

Golden Member

weer een paar onderdelen klaar. De Fluke 845AB null detector en twee transfer standaards. Daar moet ik nog een web pagina aan wijden. Hier de Fluke
http://www.pa4tim.nl/?p=2298
http://www.pa4tim.nl/wp-content/uploads/2011/04/845AB.jpg
http://www.pa4tim.nl/wp-content/uploads/2011/04/8500_845.jpg
De meter eronder is een 8500 en 6,5 digit. Die is niet van mij maar hier voor calibratie/reparatie. Zoals je ziet doet hij het al weer en nog best goed ook. (maar dat is alleen even het DC bereik software matig gecalibreerd. ik moet de "low levvel" calibratie ook nog doen.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur en maritieme en industriele PCBs

Op 26 april 2011 00:49:19 schreef guidob:
1 ervan bevat dezelfde philips logic analyser als hierboven in het plaatje (rechts net een stukje). Zou ik wel willen meenemen voor reserve onderdelen, maar niet voor de vraagprijs. Ding ziet er niet uit, is alleen maar geschikt voor parts.

Wat is het type nr van jou logic analyzer? Ik heb er een thuis staan van philips zonder pods, k wou die zelf gaan bouwen, maar kom er niet aan toe.

meten is weten, weten is meten, maar hoe kan je weten wat je allemaal moet meten en weten.
guidob

Overleden

ML4100 :-) Da's het echte typenummer; is eigenlijk een arium.

Philips badge is PM3632, een personal logic analyser.
Ik heb wel een paar schema's van pods.

Edit: je hebt denk ik dezelfde schemas :-)

Bij singer zaten er geen pods bij, anders was het misschien wel interessant geweest. Heb zelf de standaard en 8031 pods. Zoek zelf de 6502 pod (en roms).

[Bericht gewijzigd door guidob op woensdag 27 april 2011 00:51:03 (39%)

Ik heb de PM3632 hier staan. De schema's van de pods heb ik wel een keer gevonden. Ze zijn alleen niet supergoed leesbaar en koste me te veel tijd om 'even' een standaard pod te maken.

Later als ik groot ben ;)

meten is weten, weten is meten, maar hoe kan je weten wat je allemaal moet meten en weten.
fred101

Golden Member

http://www.pa4tim.nl/wp-content/uploads/2011/04/fluke750divider.jpg

ra ra ;-) het groen blok in het midden is met olie gevuld maar het is geen stoom aangedreven meetzender :-)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur en maritieme en industriele PCBs

Allemaal coponentjes, die op gelijke temp. moeten blijven ??
Foto is een beetje te klein om goed te zien...

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - RIP
maartenbakker

Golden Member

Dat was opzich een weggevertje, maar ik kijk liever naar een mooie gedetailleerde foto dan naar de naam ervan >:)

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Ik denk dat zo'n oliegevulde weerstandenbak een ideaal ingangscircuit kan vormen voor de eindversterker van de echte audiofiel. Heel wat beter dan een potmeter - en onvolkomenheden worden gedempt door de super-olie, zodat er enkel een kraakhelder geluid doorkomt... :-)

BTW: ondergetekende speelt ook graag met olie, zij het op een meer amateuristische manier.

Prosper, yop la boum, c'est le roi du macadam (aldus Maurice Chevalier)

Op 26 april 2011 00:58:58 schreef fred101:
weer een paar onderdelen klaar. De Fluke 845AB null detector

Is het gelukt? Het eerder onverklaarbare gedrag nu te verklaren?

If you want to succeed, double your failure rate.
fred101

Golden Member

Het is inderdaad een Fluke 750 reference divider : http://www.pa4tim.nl/?p=2311

De 845 had ipv het accu pack een 10V zener gekregen. En niet een maar twee van die hele dikke metalen jongens parallel. De meter trekt ongeveer 40mA. Ik sloot een labvoeding aan over de uitgangselco en dus over de zener en bij 10V was hij mooi stabiel maar bij 10,5, waar de zener ging geleiden werd het weer een wobbelfeest. De zeners stonden vrolijk 600mA weg te stoken. Nu zit er wel een serie weerstand tussen voeding en diodes maar door die tweede zener parallel kon veel meer stroom lopen zonder de accupacks. Dus die trafo ging waarschijnlijk in verzadiging. Tenminste dat denk ik omdat een stuk metaal in de buurt van de trafo de boel verergerde. Zal wel wat met eddy cuurents te maken hebben.
Nu zit en een 7812 en is hij stabiel tot in het 1uV volle schaal bereik.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur en maritieme en industriele PCBs
rbeckers

Overleden

Nu zie ik de Fluke 750 ook een keer van binnen. ;)

@Fred: staat er niet bij dat je om de zoveel draaiuren de olie moet verversen? :p

Pros: mooi man, dat verwarmd oliebadje!

- - big bang - -

Niets is zo eerlijk verdeeld als verstand: iedereen denkt er genoeg van te bezitten
Henry S.

Moderator

Op 27 april 2011 22:02:08 schreef fred101:
Dus die trafo ging waarschijnlijk in verzadiging. Tenminste dat denk ik omdat een stuk metaal in de buurt van de trafo de boel verergerde.

Een schroevendraaier oid in de buurt van de trafo dat heftig mee begint te trillen? Dat is verzadiging van de trafo, had ik toen ik 230V op een verkeerd gestempelde 115V trafo aansloot.

Deze post is niet door ChatGPT gegenereerd. De 2019 CO labvoeding.
Sine

Moderator

Die groene weerstanden zijn ook niet mis, daar zitten er een paar van in die NLS voltmeter 0.05% iirc

Eentje daarvan in een oventje op 75o

fred101

Golden Member

Ik zag een you tube filmpje van een V34 uit de jaren vijftig. Die leek op die meter die jij liet zien. Dat was best gaaf. Dat ding maakt geluid tijdens het meten. Laat eens een foto van de binnenkant zien. In die Fluke zitten "aged" weerstanden voor een minimale tempco. Ik ben nu aan een 720A bezig. Een volledig nstwlbare kelvin- varley deler. Dat is helemaal een mooi stukje techniek. Alleen zijn alle studs waar de schakelaars op hangen verbrokkeld. Ook de meenemers van as naar schakeldek. Ik had nog 5 cm teflon staf. Ik heb nu succesvol 1 nieuwe meenemer gemaakt. Ik kan er nog twee maken maar daarna moet ik meer teflon zien te vinden.

Henry, het trafotje is 3x3 cm ofzo, ik denk niet dat ik daarmee een schroevendraaier in bewegng krijg. Het kan ook gewoon zijn dat de trafo het niet trok, de spanning inzakte tot onder de zenerspanning en zo het spelletje weer opnieuw begon. Zo zou trouwens een oscillator moeten kunnen maken :-)

[Bericht gewijzigd door fred101 op donderdag 28 april 2011 09:02:27 (25%)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur en maritieme en industriele PCBs
Sine

Moderator

Deze heb ik ook al eens gepost ... maar vooruit, omdat niemand hem zich meer kan herinneren nog maar een keer ;)

http://www.gigawatts.nl/co/div/NLS_voltmeter/IMG_2081.JPG

Aan de date codes te zien is deze gebouwd in 1965 en het apparaat ziet er werkelijk nog als nieuw uit, sterker nog, de uitlezing klopt ook nog vrij aardig.

Filmpje : Klik

Hij is autoranging, hoe is dat voor een bijna 45 jaar oude meter ?

Iedere digit heeft een kaart met een ( binaire ? ) teller en een stapel relais, deels om de lampen in de uitlezing te schakelen, maar vooral om precisie weerstanden in en uit een brug te schakelen totdat deze in evenwicht is.

http://www.gigawatts.nl/co/div/NLS_voltmeter/IMG_2118.JPG

http://www.gigawatts.nl/co/div/NLS_voltmeter/IMG_2121.JPG

+- 0.05% (!)
http://www.gigawatts.nl/co/div/NLS_voltmeter/IMG_2146.JPG

En een chopper gestabiliseerder amp met een echte chopper ?
http://www.gigawatts.nl/co/div/NLS_voltmeter/IMG_2134.JPG

Long life ... uhu !
http://www.gigawatts.nl/co/div/NLS_voltmeter/IMG_2155.JPG

Wat een verrukkelijk apparaat!

If you want to succeed, double your failure rate.

Dit topic is gesloten