Show your projects! Part 27

Dit topic is gesloten

Lambiek

Special Member

Als het één kant is, is het niet erg dat kan ook niet anders. Maar als het aan beide kanten gebeurt krijg je problemen.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Precies wat Fred zegt, ik had er echter ook nog nooit zo over nagedacht.

De bout door je ringkern is natuurlijk niets anders dan een stuk van een hele dikke winding. Samen met je behuizing krijg je een bijna-hele winding. Als 'ie aan twee kanten zou raken heb je een complete nieuwe winding die is kortgesloten, waar dus al het magnetisch veld van je trafo mooi gigantische stroom in kan induceren.

Zolang het niet kortsluit, is je behuizing voor de transformator niets anders dan een nieuwe winding die niet is aangesloten. No problem.

[Bericht gewijzigd door mr.stijntje op woensdag 26 juni 2013 15:30:19 (15%)

Een banaan schillen met een vork is slimmer dan een cactus pellen met een afwaskwast. ©Graafvaag

Ik wou toch ook even mijn (en van de rest van mijn groep) eindwerk laten zien van de 2e klas elektronica.

De opdracht was een waterbak waar water uit liep (3 regelbare kraantjes) op pijl zien te houden. de sensor is een zwiffer veeg-apparaat welke aan een potmeter is verbonden en een signaal van 0-10V uitstuurt. met een pomp gooien we weer water in de waterbak:
http://technojunk.nl/upload/photos/thumbs/tekening_01.jpg

http://technojunk.nl/upload/photos/thumbs/s_01.jpg

Een AD converter zorgt er voor dat het analoge signaal omgezet wordt naar een signaal wat te verwerken is door de atmega8515.
Deze berekend een P, I en D actie (in te voeren via software) en stuurt het weer uit naar een DA converter welke de pomp aan kan sturen.

http://technojunk.nl/upload/photos/thumbs/foto_02.jpg

Helaas niet meer foto's maar het idee is duidelijk!
Hopelijk binnenkort de uitslag! :)

De software kan onder andere een setpoint instellen (niveau van het water) de versterking, een bias en een integratie tijd.

Uitgelezen kunnen worden de measured value (huidige water stand) de fout die berekend word, P,I en D actie en hier grafieken van tekenen

http://technojunk.nl/upload/photos/thumbs/naamloos.jpg

Printje geëtst hebben? mail me! | Even the invisible must be perfect | Ook een Meetsnoeren ophangrekje
Lucky Luke

Golden Member

'n klassiek stukje regeltechniek héél netjes uitgevoerd. (Deden ze dat bij mij op school maar, dat zijn allemaal opstellingen van tig jaar oud. Werkt prima, daar niet van, maar zelfs iets maken is ook wel 's leuk.)

En het leuke is dat je met hetzelfde principe van alles kunt regelen.

Eluke.nl | De mens onderscheid zich van (andere) dieren door o.a. complexe gereedschappen en bouwwerken te maken. Mens zijn is nerd zijn. Blijf Maken. (Of wordt, bijvoorbeeld, cultuurhistoricus)

Heel mooi gemaakt. Fijn dat je op de plexiplaat allemaal afzonderlijke printjes hebt opgebouwd. Dit maakt het zeer overzichtelijk. Veel succes met uw eindwerk!

Just find out what you like and let it kill you
Lambiek

Special Member

Ziet er netjes uit hoor, en inderdaad als het goed werkt kan je er van alles mee.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

En hier is die dan met een dopje op zijn hoofdje :)

De 2 uitstekende draden gaan wel nog weg...is enkel als test voor indirecte verlichting.
http://users.telenet.be/offie/k8084_top3.jpg
http://users.telenet.be/offie/k8084_top2.jpg

Van de website tclcode een eigen versie gemaakt met de samenkopen display.
Hiermee is de opentherm verbinding tussen cv ketel en thermostaat te monitoren.
Ook kan ik via mijn thuisnetwerk de verschillende waarden van cv of thermostaat uitlezen.
http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/opentherm%20monitor%20schema.jpg

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/opentherm%20monitor%20unit.jpg

@Kapee, ziet er netjes uit.
Misschien een iets grotere foto van je print.

@oude powertor, de foto is klikbaar voor een 3Mpixel plaatje.

Strakke print! Compleet met meetpunten, programmeerheader en silkscreen! Heb je ook een bijpassend klepje voor de behuizing?

Een banaan schillen met een vork is slimmer dan een cactus pellen met een afwaskwast. ©Graafvaag

Foto klikbaar is later toegevoegd.
De bovenkant van de behuizing is hetzelfde als de onderkant met kliksluiting, alleen anders bewerkt natuurlijk.
Als het kan gebruik ik deze behuizing, deze zijn in 2 hoogtematen te koop en te kombineren in hoogtes van 30, 40, 50 mm.
De pennen zijn niet voor een programmeerheader, maar het zijn voeding en io pinnen voor je weet maar nooit.

flash2b

Special Member

Mijn tesla meter is af, nou ja de opgebouwde print is af. Hij zit dus nog niet in een Hammond 1591 behuizing.

De spoel heb ik zelf gewikkeld, en dit had ik nog nooit eerder gedaan. Het koperdraad heb ik op ebay gekocht, het spoel lichaam is gemaakt van afval epoxy print materiaal en 4 print pennen.

Het is trouwens geen eigen ontwerp, maar van een oude elektuur (01/1997).

De uitlezing gebruikt een LM3915. Ik moest een 10K bleeder weerstand over LED1 zetten aangezien deze altijd licht bleef branden. Een probleem met moderne HR leds van tegenwoordig, oplossing gevonden met google.

Print in aktie
http://www.uploadarchief.net/files/download/dsc06848_cleaned.jpg

Spoel
http://www.uploadarchief.net/files/download/dsc06850_cleaned.jpg

Onderzijde van de baantjes print (voor de PCB onderkant fetisjisten)
http://www.uploadarchief.net/files/download/dsc06851_cleaned.jpg

Amateur19

Overleden

Ik ga van deze CCIR Patroongenerator toch een exemplaar maken. Leuk projectje, ideeën zijn altijd welkom.

Eens een CO'er, altijd een CO'er. 27MC, 3M-FM en nog meer Schema's en DataSheets
haasje93

Golden Member

If a cluttered desk is a sign of a cluttered mind of what than is an empty desk a sign?
fred101

Golden Member

Flash, wat ga je daar mee doen ? Ik weet dat je er magnetisme mee kan meten maar niet waarom / wanneer je zoiets gebruikt.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
flash2b

Special Member

Magnetisme inderdaad.

Je kan er 'electro smog' mee meten, dus uit straling van het magnetische veld door electronica waaronder trafo's, SMPS's enzovoort. Er zit ook een aansluiting op voor een DMM in het bereik van 50mT..2000mT schalend naar 50mV..2V. HF storing wordt eruit gefilterd, dus ik kan hem ook voor de jacht op spoken gebruiken... :)

@mr.stijntje
Typo, mA moest mV zijn. Bedankt!

Beter zoeken 'teslameter elektuur' in Google.

Op 16 juli 2013 08:27:31 schreef flash2b:
50mT..2000mT schalend naar 50mA..2V.

Je bedoelt vast 50mV..2V!

Het is dan misschien ook wel leuk om een schakelingetje te maken waarmee je express een omkerend magnetisch veld kunt maken. Dan kun je kijken wat deze opstelling allemaal opvangt wanneer de frequentie oploopt.

Verder is een magnetisch veld niet vaak echt een probleem. (Toch?) Hoe ziet het schema er trouwens uit? Dat kon ik online niet vinden.

[Bericht gewijzigd door mr.stijntje op dinsdag 16 juli 2013 08:47:46 (19%)

Een banaan schillen met een vork is slimmer dan een cactus pellen met een afwaskwast. ©Graafvaag
fred101

Golden Member

Ik heb per dus ooit net zoiets gemaakt alleen dan in het mini en passief. Een current sniffer probe. Die reageert op het mgnetisch veld veroorzaakt door stroom in een trace. Dat is een ontwerp van williams. Hij maakt er een 1000X probe amp bij maar ik gebruik daarvoor een Tek plugin.
Dit ga ik nog een keer doen maar dan met een Hall sensor die ik hiervoor nog heb liggen. Dat project groeit op papier al heel lang maar langzaam aan door. ik heb ook grotere H-veld probes die ik bij een SA en VNA gebruik ( H veld is het magneetveld, B is het electrisch veld)

RF bestaat uit electrische en magnetische velden. Voor het echt een radiogolf wordt heeft het een bepaalde afstand nodig. Eerst heb je het reactieve veld, daar heb je de losse magneet en electrische velden. Als ze beginnen samen te werken krijg je het nabije veld en als ze in evenwicht zijn heb je het verre veld.
Met een magloop, een grote spoel die in resonantie wordt gebracht kun je het M veld oppikken en dan heb je minder last van in huis/omgeving veroorzaakte storing op je antenne. Die zit namelijk vooral in het electrisch veld.

Voor spoken jagen wordt hij blijkbaar ook gbruikt, daarom mijn vraag. ik kwam het ding ook tegen op sites die zicht met "placebo" electronica ( anti umts, bioresonantie etc) bezig houden.

Voor electrosmog heb ik een ontvangertje gebouwd wat niet afgestemd wordt. Gewoon een breedband detector met een regelbare gain en kort antennetje. Daarmee kan ik stoorbronnen ivm radio ontvangst vinden. Je hoort smps, spaarlampen etc.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
flash2b

Special Member

De oppik spoel maken, vond ik leuk om eens te doen. Ik heb hiervoor alle alternatieve dingen voor gebruikt. De epoxy PCB is geknipt met een metaal schaar uit een bestaande print. Omdat er geen koper op de PCB zat, heb ik de print pennen met een bolletje tin aan de ene kant, en met thermische lijm aan de andere kant vast gemaakt. Het koperdraad op de rol van ebay was te kort, dus ik moest een tweede stuk eraan vast solderen. Het was allemaal priegelen, maar leuk om te doen.

Toen de spoel af was, heb ik hem met mijn LC meter gecontroleerd, weerstand gemeten, doorslag met mijn megger gechecked allemaal goed. Toen ik hem aan mijn Tek2246 hing kon ik al veel dingen zien, vooral op het 2mV bereik.

In het artikel staat de formule van het oppervlak wat de spoel omvat, herleid naar het aantal windingen. Voor grotere afmetingen zijn meer windingen noodzakelijk.

De spoel is rechthoekig, maar een rond of vierkant zou ook kunnen.

fred101

Golden Member

Ik klets blijkbaar uit mijn nek. Jou meter geeft het Magnetisch veld, het B veld, de magnetische flux dichtheid. Het B veld is dus niet het electrisch veld zoals ik schreef ( je kan de BH curve van een trafo meten met een scoop en wat opamps) De magnetische veldsterkte in A/m is het H veld. De relatie is B = µ x H en B en H met een vector pijltje erboven.

Die van electuur meet tot in de nT. Maar heeft dat zin ? In Europa is blijbaar het B veld van de aarde zelf al 20 uT horizontaal en 44 uT verticaal. Dan moeten de onderste leds permanent branden.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
flash2b

Special Member

Op mijn 317 'labvoeding' brandt de 140nT LED knipperend naar de 100nT. De voeding is niet geaard, als ik de kast aanraak gaat de 140nT LED uit en gaat de 100nT LED branden.

Uiteindelijk ga ik natuurlijk batterij voeding van 9V gebruiken, en dan zonder de diode in serie die op het Elektuur schema staat want dan gaan de batterijen weer wat langer mee.

Er staan trouwens nog twee type foutjes in het Elektuur schema.

Een klein projectie wat weer langer geduurd heeft dan de planning, maar het is af :-)
Om mijn collectie analoge laservision platen te kunnen draaien (beetje zonde om daar de oude speler voor te gebruiken) heb ik een Pioneer CLD-950 aangepast.

Deze speler kan de analoge audio van deze platen niet weergeven, dus daar moest iets voor gemaakt worden.

Twee wideband FM detectors (TBA120) en wat spoelen uit oude transistor radios doen de klus.

http://www.mijnalbum.nl/Foto-IKHMWTEM-D.jpg
De twee modules aan de rechterkant zijn lowpass filters, om die ellendige video-ratel weg te krijgen

http://www.mijnalbum.nl/Foto-DGIJHLQJ-D.jpg
De onderkant, lekker crappy

http://www.youtube.com/watch?v=QTNBS_yJrtw
Het apparaat in actie, afgespeeld wordt een test disk uit +/- 1982, de speler meld nog netjes dat er geen audio is, maar dat is nu opgelost :-)

Het leek me wel leuk om in een oude lampenradio die ik laatst op de kop tikte een raspberry en een geluidskaart te monteren. Zo kan ik via wifi internetzenders ontvangen zonder dat de pc aan hoeft. De oude elektronica is nog 100% operationeel. De raspberry gaat aan via de aux-knop. Zenders aan de playlist toevoegen kan via het thuisnetwerk.

http://users.pandora.be/jedi/johan/rad.m4v

http://users.pandora.be/jedi/johan/rad2.jpg

http://users.pandora.be/jedi/johan/rad3.jpg

http://users.pandora.be/jedi/johan/rad4.jpg

http://users.pandora.be/jedi/johan/rad1.jpg

Voor de bediening heb ik vanbinnen een rotary encoder aan de afstemkoord gekoppeld.

Dit topic is gesloten