Delta voeding revisie & reparatie tips

Ha bprosman:

"@Lupus, 1050 Gulden in 1984, geen slechte koop dan als ik voor de mijne een Tientje (Euro's) gegeven heb."

Dat is dan hetzelfde bedrag met een waardevermindering van 11% per jaar over 34 jaar.

Dat zou best vaker voor mogen komen.
Zeker voor een EK030-10. Die zoek ik al een tijdje.

Een auto van €20,000 in 1984 zou nu volgens eenzelfde berekening nu €412 waard zijn.

Frans (:

het kleine neefje........

das Innenleben (excuus voor de flits)

Familieportret

Gr.N.

nil volentibus arduum niets is moeilijk voor hen die willen
miedema

Golden Member

Ha NKHteB,

Leuk. Die module had ik nog niet "in levende lijve" gezien.

On topic hier voor "Delta voeding revisie & reparatie": Die modulen zijn lastig te servicen....
Ik heb de Delta CST 100 stroombron (hier een plaatje) waar een soortgelijke module inzit.
Ik dacht, zoals gebruikelijk voor mijn nieuwe Delta aanwinsten, even de elco's checken en evt. vervangen....

Dat is uiterst lastig met die module constructie....
Eerst moet dat deksel / koelplaat er af. Maar lastiger, onder de print waar de componenten op gesoldeerd zitten zit nòg een print. dus die moet er eerst af voor je componenten kunt los solderen. En die print zit aan alle grote module pinnen vast....
Die constructie is goed te zien in je zijaanzicht foto.

groet, Gertjan.

Hallo Gertjan,

dank voor de aanvullende info. Ik kwam het moduul toevallig (weer) tegen, toen ik in een doos met voedingstrafo's en -adapters aan het zoeken was.

Ik heb al heel veel jaren een E0300-0.1 tot tevredenheid in gebruik en recent aangevuld met een MST030-10. Het leek me wel aardig om een familieplaatje te maken, omdat ik voor een artikel voor de QRP Nieuwbrief met de camera toch al in de weer was.

Gr. N.

nil volentibus arduum niets is moeilijk voor hen die willen
Jinny

Golden Member

Ah, gaat dus leuk artikel worden.. (ook geabonneerd)

Hoe doen vrouwen op TV dat toch? Wakker worden met prachtig glanzend haar en mooi gestifte lippen..... Wanneer ik wakker word heb ik een coupe 'Leeg geroofd vogelnest' en een incidenteel straaltje kwijl.. Gaat ook door voor 'Wilt wief' naar horen zeggen

@ Jinny,

nog even geduld, maar het gaat niet over Delta voedingen.....

Tipje van de sluier: "Show your projects".

Gr. N.

nil volentibus arduum niets is moeilijk voor hen die willen
miedema

Golden Member

@ NKHteB
Nog een sluier tipje: 10MHz.... ? :-)

Ik heb nog even het manual van die Delta MST nagelezen.
Een wolf in schaapskleren: 30V/10A met het aanzicht van een 30 Watt E-series!

groet, Gertjan.

@ Gertjan,

ja, ik was al even bang, dat mijn bijdrage onopgemerkt was gebleven....hi. Die alias Trimble is overigens geen onaardig ding. Ik laat t.z.t. nog wel een keer wat VNA-plaatjes zien.

Die 30V/10A voeding is inderdaad een hele fraaie. Voor mij als zendamateur erg plezierig, omdat je nog wel eens wat meer vermogen moet bijzetten. Moet je natuurlijk wel goed op het voltage letten...hi! Anders is de vreugde van korte duur.

Groet,
N.

nil volentibus arduum niets is moeilijk voor hen die willen
miedema

Golden Member

Ha NKHteB,

Je GPSDO bijdrage zal zeker niet onopgemerkt zijn :-).
Gaat vaak zo op CO: velen lezen het en vinden het leuk. Maar wat er over te zeggen? Netjes, mooi gebouwd? Wordt afgezaagd op den duur... (Ook al is het zo :-)).

Die MST lijkt inderdaad en fijne accu vervanger. Ik zag dat er ook een 15V/20A versie was. Dat is nog geschikter (maar moet je maar net tegenkomen...) Niet alleen meer stroom, maar vooral ook inderdaad minder risico voor per ongeluk de spanning te ver op draaien. Ik gebruik daarvoor om die reden een E015-2, maar ik heb aan minder stroom genoeg :-).

groet, Gertjan.

Hier een kleine bijdrage, ik dacht ik schrijf het hier, in plaats van in show your projects.

Ik heb hier een M60-4 staan waarvan de torren er blijkbaar al een keer uitgevlogen zijn. en de regelprint was behoorlijk beschadigd door een slechte reparatie, Delta kon de P126A regelprint niet meer leveren, en de negatieven voor de print zijn ook niet meer voorhanden.

Wat doe je dan? Juist ja. De layout is een 1:1 kopie van de originele Delta layout. Ik zat er aan te denken de print dubbelzijdig aan te passen, en vervolgens een aantal in China te bestellen.

Gr,
Florick

expert in percussive maintenance

Een heel oude Delta E060-0.6 uit de eeerste serie. Serienr. 1059.
De regeling is nog met transistoren uitgevoerd i.p.v. LM741 opamps.

In het "Trafotje" midden onder op de foto, zit de Referentie.

En een schema voor de liefhebber.

moet/wil je er nog mee aan de gang of werkt hij nog helemaal goed, naar je zin?
Heb je een idee van welk jaar hij is.
Het schema is niet echt complex, wel mooi om weer eens te zien hoe het met losse transistoren werkt.

Leuk om deze post te vinden. Ik heb lang geleden als tiener bij DE vakantiewerk gedaan en sindsdien altijd interesse gehouden in dit bedrijf en hun producten. Een jaar of tien geleden een E030-10 en een E060-6 weten te kopen. Eén van deze twee oude bakken had een kapotte netschakelaar. Na een voorzichtig mailtje om te vragen of er gegevens bekend waren van de switch, sturen ze gewoon kosteloos een nieuwe! Deze mentaliteit heb ik nooit eerder en ook niet laten mee mogen maken.

Met mijn SM6020 (S/N 4776, ca. 1983) heb ik heel wat minder geluk. Een tijd terug gekocht in België en koud uit de auto aangesloten en "pats". Bij nader onderzoek blijken de veiligheidsweerstanden (R3, R118) aan de ingang eruit te liggen. Bij de interne zekering (F3) zat een barst in het glas. Ik heb niet kunnen achterhalen of die nog heel was, want bij het uit de houder halen lag hij in tweeën (had ik in situ moeten meten).

De ingewanden zien er tamelijk gecorrodeerd uit op de meeste wilde plekken. Hij lijkt aardig vochtig te hebben gestaan.

Iemand hier ervaring met deze voeding? Ik zie in deze thread dat iemand dit ontwerp al eens onder handen heeft genomen, maar dat waren andere problemen.

Een behoorlijke uitdaging denk ik. Ik heb hem binnenkort nodig voor een projecten. Vandaar dat ik hem vanonder het stof heb gehaald.

een voeding van die bouwperiode en reeks heb ik zelf ook 1, je bent niet gebaat met oxidatie en roest in die voedingen. als de inschakelvertraging het laat afweten knalt er ook makkelijk iets door, de inschakelstroom is niet mals van deze voeding. die werkt middels D1 en een aparte trafowikkeling. R3 en R118 zitten over de triac D1, als die dus niet sluit verstoken die weerstanden de stroom.

als deze voeding lang stil heeft gestaan, vinden de grote elco's het niet zo leuk om ineens spanning te krijgen, vooral die grote potten niet.

let ook op de hulpvoeding print voorin, daar zitten een stel elco's op die rot worden.

de interne zekeringen zijn bij de mijne beide 16A traag, die gaan minder snel als een B16 automaat eruit..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Ehh. Ja: De mijne trekt redelijk regelmatig bij het aanzetten de stoppen van mijn gang in het bedrijvenverzamelgebouw er uit. Dat vind "men" vervelend, dus ik zet hem niet meer uit.

Ja, de rode tonnetjes vervangen hielp bij mij.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Bedankt voor de adviezen!

Ik neem aan de rode tonnetjes op P251? Als die erom bekend staan dat ze kwetsbaar zijn dan moet ik al mijn Delta's hierop maar eens controleren. Voorkomen is beter dan genezen.

Nu F3 eruit ligt zal ik eens beginnen om de gelijkrichter trap op gelijkspanning eerst weer eens aan de gang te krijgen. Verder staat in het manual dat Q1 (BUV98A) vaak defect is als F3 eruit ligt. Die zal ik preventief vervangen. Ik heb er een paar besteld maar is intussen obsolete net als vele andere halfgeleiders. De brug zit zo vol met koperoxide dat ik die ook maar even vernieuw. De Triac is ook al een exoot intussen. Het is industrieel erfgoed kennelijk.

Hoe lang houden die Siemens elko's het vol? Heeft het zin die eruit te gooien? Is een aardig bompakket bij elkaar.

Die veiligheidsweerstanden van 15R is nog een uitdaging. Ik vind ze nergens groter dan 5 Watt. 15R lijkt ook niet gangbaar. Beste oplossing die ik kan bedenken is 6 stuks 4R7. TT Electronics P/N ULW5-4R7JT075. Iemand betere ideeën? Navragen of Delta deze nog kan leveren?

miedema

Golden Member

Delta support een mailtje sturen is altijd een goed idee.
Zoals je ervaren hebt zijn het zeer vriendelijke en behulpzame mensen.
Waarschijnlijk hoor je ook meteen wat de meest voorkomende kwalen en/of aandachtspunten van je voeding zijn.

groet & succes, Gertjan.

ah, F3 lag eruit, die is minder zwaar. ik doelde op F1 en F2 welke 16A traag zijn.
@ rew, ik denk dat die groep in je bedrijfsgebouw dan goed aan zijn belasting zit, ik kan hier alles op de werkbank tegelijk aanzetten en dan de hoofdschakelaar van de werkbank inschakelen en dan blijft de B16 er nog in, bij elkaar dik 3000W aan voedingen waarvan de helft geschakeld is, en een 1400VA aan zware ringkernen.

die rode roe elco's mik er maar uit, zowel die rode als die zwarte zijn slecht. naast deze heb ik ook 1 10 jaar jongere delta met led uitlezing, welke ook die hulpvoeding al eens stuk had, een 4 tal 22uf 250V elco's waren rot in die voeding.

als deze SM6020 nog die hulpvoeding heeft met een opstaand printje wat in de hars gegoten zit heb je de eerste reeks nog. dat model hulpvoeding is al snel vervangen door een model met normale switcher. het 1e model werkte met een in hars gegoten 4060 welke doorvlamt als de elco's gaar raken..

die siemens elco's zijn wel goed, echter bevallen me die bobbels onder de folie niet zo. dat is corrosie door het vocht, ook kan het ineens inschakelen na 15 jaar stilstand ze al getekend hebben. normaal dien je die grote te formeren na lange stilstand.

[Bericht gewijzigd door testman op maandag 21 mei 2018 12:16:54 (12%)

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op 21 mei 2018 11:37:52 schreef testman:
@ rew, ik denk dat die groep in je bedrijfsgebouw dan goed aan zijn belasting zit,

Nee, dat zie je verkeerd. De baas van het gebouw heeft een professional ingehuurd om het elektrische systeem door te rekenen toen het gebouw gebouwd werd. Dus dat ie op z'n top belast wordt dat zie je toch echt verkeerd.

Dat van het formeren na lange stilstand is een "tricky" aangelegenheid: Om te kijken of ie het nog doet zet je hem "gewoon" aan en pas als ie het niet doet, ga je dieper kijken. Ondertussen hebben die joekels al een tik gehad van het plots aanzetten zonder formeren....

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Op 21 mei 2018 13:03:32 schreef rew:
[...]Nee, dat zie je verkeerd. De baas van het gebouw heeft een professional ingehuurd om het elektrische systeem door te rekenen toen het gebouw gebouwd werd. Dus dat ie op z'n top belast wordt dat zie je toch echt verkeerd.

dat probleem ken ik, geen splitsing tussen algemene groepen voor verlichting en groepen van werkruimten. dan zit een groep al snel aan zijn max, koffiezetter erop aan de overzijde van de gang en als de inschakelpiek van een voeding komt gaat de boel plat. regelmatig laten gebeuren dan komt er vanzelf een splitsing :)

idd nu de elco al eens op zijn donder heeft gehad is formeren toch al te laat, dus nu maar zien hoe het loopt. hebben ze net teveel tik gehad nekken ze binnenkort toch, echter gaat dat bij deze met de nodige stank, lekkende prut en geluid met wat pech..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op 21 mei 2018 13:32:13 schreef testman:
regelmatig laten gebeuren dan komt er vanzelf een splitsing :)

Ze hebben me vriendelijk verzocht om dat WAT ik doe niet nog vaker te doen. Dus "dat WAT ik doe", voeding aanzetten, dat doe ik niet meer. Uitzetten ook niet. En de baas van het gebouw maar klagen dat de elektriciteit rekening zo hoog is. :-)

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
miedema

Golden Member

Delta Elektronika manuals nu online!

Delta Elektronika heeft nu een lijst met alle discontinued product online gezet:
Product support information for your discontinued and obsolete DC Power Supply of Delta Elektronika

Voor een deel zijn de manuals nu meteen vanaf deze pagina te downloaden, de rest kan aangevraagd worden.

Ook wordt van elke voeding vermeld in welk jaar hij in productie genomen is, en in welk jaar de productie gestopt is. Veel voedingen zijn meer dan 20 jaar gemaakt!

groet, Gertjan.

De mijne (SM6020) maar 8 jaar. En dan 10 jaar "service" tot end-of-service (1999). Maar dat is gelogen. Ze hebben net voordat ik hem kocht nog gratis nieuwe onderdelen op gestuurd naar de vorige eigenaar die ik er in heb gezet.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Bedankt voor de link Gertjan.

If you want to succeed, double your failure rate.
miedema

Golden Member

Ik kon het weer niet laten :-)
In Rosmalen kwam ik een redelijk mooie Delta Elektronika E060-0.6 tegen..... Dus die ging mee naar huis, en is nu weer opgeknapt.
Geen bijzondere reparatie, maar wel een mooie reden om voor de liefhebbers weer wat Delta foto's te laten zien :-)

Zo heb ik hem meegenomen:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2019/delta/IMG_5116--Delta-E60-0.6-CDPC-ongepoetst-600pix.jpg
alle foto's klikbaar voor grotere versie

De algemene conditie was eigenlijk best goed, alleen wat sporen van druipend water of zo....

En zo ziet hij er uit na oppoetsen:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2019/delta/IMG_5153--Delta-E60-0,6-CDPC-weer-gerestaureerd-600pix.jpg

De restauratie was eigenlijk zonder veel bijzonderheden.
Wel nieuw was dat er een stel stickers opzaten die er bijna niet af te peuteren waren door de extreem sterke lijm.
Zo ver kwam ik met peuteren:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2019/delta/IMG_5117--Delta-E60-0.6-CDPC-ongepoetst---stickers-bovenkant-600pix.jpg

De oplossing was om de kap d.m.v. een paar blokjes hout boven m'n PCB pre-heater te leggen. (eigenlijk een veredeld warmhoudplaatje :-)). Met de temperatuur op 60...70°C werd de lijm zachter, en gingen de stickers er makkelijker af.

Dit is een behoorlijk oude Delta, ik denk van de eerste versie van de E series.
Aan de hand van het serienummer schat ik dat deze van 1977 is. Componentcodes vond ik van 1975 en 1976.

http://www.miedema.dyndns.org/co/2019/delta/IMG_5146--Delta-E60-0,6-CDPC-onderaanzicht-van-achter-600pix.jpg

Deze versie is te herkennen aan het aluminium beugeltje rond de shunt weerstand. Daar is Delta Elektronika vrij snel weer vanaf gestapt, omdat dat beugeltje zò heet kon worden, dat de print rond het bevestigingsgat ook verschroeide... Dat had mijn eerste Delta.

Verder heeft deze Delta nog de erg mooie grote Colvern potmeter voor de stroominstelling. Ook nog enkelslag instelpots voor de V en A meter instelling (boven de brugcel), en een neon indicatielampje.

De voeding, 42 jaar oud, bleek nog gewoon te werken. Wel met wat rimpel een een beetje oscillatie op de uitgang....

Eerst kwam de insteekprint met regelelektronica aan de beurt.

http://www.miedema.dyndns.org/co/2019/delta/IMG_5125--Delta-E60-0,6-CDPC-stuurprint-gereviseerd-600pix.jpg

Met alleen die 2 kleine elcootjes van 22uF/25V vervangen wekte de Delta weer perfect, zonder rimpel of oscillatie! (Eigenlijk business as usual... :-), ze hadden halve capaciteit, en ESR van 17 en 30Ω)

Natuurlijk heb ik de overige elco's ook vervangen voor mooie long-life typen. Dan gaat ook deze Delta weer een leven lang mee.
Op de stuurprint verder de vermogensweerstand R1 voor de shuntregelaar vernieuwd. Die was wat bruin, en nu zit hij wat verder van de print af, en wat verder van die elco er vlak naast vandaan....

Hier nog een doorkijkje zonder stuurprint:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2019/delta/IMG_5129--Delta-E60-0,6-CDPC-zijaanzicht-zonder-stuurprint-600pix.jpg

Hier kun je meteen de nieuwe spanningspotmeter goed zien. De originele Bourns maakte slecht contact, had veel axiale speling. Ik heb er een mooie Heliopot ingezet. Van een radiomarkt, maar nog steeds helemaal spelingsvrij.

De stuurprint er weer in:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2019/delta/IMG_5130--Delta-E60-0,6-CDPC-zijaanzicht-stuurprintzijde-600pix.jpg

Je ziet hier meteen de nieuwe uitgangselco's. De originele hadden een ESR van 0,16Ω, en deze nieuwe long-life elco's hebben een ESR van.... 0,16Ω :-). Ik kon het niet laten om ze op identieke wijze als de originele te monteren.

Zijaanzicht van de andere kant:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2019/delta/IMG_5132--Delta-E60-0,6-CDPC-zijaanzicht-trafozijde-600pix.jpg

Met de mooie trafo, met maar liefst 2 statische schermen! Een scherm, aan de primaire kant, ligt aan de randaarde, en een tweede scherm, aan de secundaire kant, ligt aan de massa van de voeding.
Dat het blikpakket grijs geschilderd is heb ik nog niet eerder gezien....

Nog wat meer overzichtsplaatjes:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2019/delta/IMG_5149--Delta-E60-0,6-CDPC-bovenaanzicht-van-voren-600pix.jpg

http://www.miedema.dyndns.org/co/2019/delta/IMG_5135--Delta-E60-0,6-CDPC-zij-boven-aanzicht-trafo-600pix.jpg

http://www.miedema.dyndns.org/co/2019/delta/IMG_5137--Delta-E60-0,6-CDPC-zij-boven-aanzicht-stuurprint-600pix.jpg

http://www.miedema.dyndns.org/co/2019/delta/IMG_5151--Delta-E60-0,6-CDPC-onderaanzicht-van-achter-600pix.jpg

http://www.miedema.dyndns.org/co/2019/delta/IMG_5162--Delta-E60-0,6-CDPC-serienummer-600pix.jpg

Natuurlijk heb ik alle elco's tijdens het vervangen nagemeten. Eigenlijk was er verder maar eentje matig: C11, een elcootje dat vaker voor problemen zorgt...
Verder waren alle elco's eigenlijk nog prima, met soms een lagere ESR dan de elco's die ik er nieuw in soldeerde....

Deze plaatjes van de originele buffer elco wil ik jullie niet onthouden (ook al heb ik ze al in het HP voedingstopic van flash2b gepost)

http://www.miedema.dyndns.org/co/2019/delta/IMG_5164--Delta-E60-0,6-CDPC-buffer-elco-Cap+ESR-600pix.jpg

http://www.miedema.dyndns.org/co/2019/delta/IMG_5163--Delta-E60-0,6-CDPC-buffer-elco-lekstroom-600pix.jpg

Nog keurig op capaciteit, een ESR van 0,04Ω is heel netjes.
En een lekstroom van 0,58µA is toch niet verkeerd voor zo'n grote elco. Al helemaal niet al hij al 43 jaar oud is.....

groet, Gertjan.